ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.04.2026

DISTRACŢ. / RELAXARE:

Pe urmele lui Bacchus la Crama Stațiunea Murfatlar

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

În sfârsit am ajuns la aceasta crama, de anul trecut voiam sa ajungem dar cum primesc doar grupuri organizate, de minim 10 pers, era dificil de vizitat. Anul trecut la un eveniment cultural tinut la Muzeul de istorie si arheologie din Constanta, Crama Murfatlar era un sponsor al evenimentului oferind pahare cu vin rosu si alb iar pe mese erau farfurii cu sâmburi de nuci si fructe uscate, brânzeturi diverse si bucatele de cascaval.

Vinurile servite erau de calitate si nu de tipul « de masa ».

Bucuria noastra a fost mare când am vazut ca excursia la crama Murfatlar a fost preferata de mai multi afaisti.

Vizita la domeniu a început în spatiul de productie, adica acolo unde boabele de struguri se transforma în licoarea sarutata de razele soarelui pentru a capata culoare, dulceata, aroma si un buchet ce-ti gâdila cerul gurii.

Despre statiunea Murfatlar netul ne spune :

« Este o institutie publica de interes national si international care, prin activitatea sa, contribuie nemijlocit la dezvoltarea cunoasterii din domeniile viticulturii si vinificatiei, prin executarea de cercetari stiintifice si dezvoltare tehnologica.

Statiunea functioneaza in baza prevederilor urmatoarelor acte normative:

- Legea nr. 45/2009 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Agricole și Silvice``Gheorghe Ionescu-Șisești`` si a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii și industriei alimentare modificatăși completată de Legea nr. 72/2011.

- Hotărârea de Guvern 684/2017 privind reorganizarea Staţiuni de Cercetare-Dezvoltare pentru pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar.”

În fata cladirii ne întâmpina ghidul cramei ce ne plimba prin halele de productie si depozitare povestindu-ne despre statiune ca are o suprafata de 3200 de ha, ca plantatiile viticole sunt pe terenuri cu pante line, stiut fiind ca cultura vitei de vie se face pe dealuri pentru a beneficia din plin de caldura soarelui, zona având un climat continental. În regiune tipul de sol este cernoziom calcaric bogat în carbonati cu procentul de humus variind între 1,8 si 3%.

Se cultiva soiurile : Pinot gris, Pinot noir, Chardonnay, Sauvignon blanc, Cabernet sauvignon,  Muscat ottonel, Feteasca regala, Feteasca neagra, Tamâioasa româneasca si din care se fac vinuri seci, demiseci si demidulci.

Procesul de vinificatie se face în noile tancuri din inox ce îndeplinesc normele de calitate impuse de Uniunea Europeana si se urmareste cantitatea de alcool, de zahar, pH-ul si SO2, dioxidul de sulf, ce este un conservant si antioxidant utilizat pentru a preveni oxidarea vinului si a avea o fermentatie controlata. Se adauga de regula dupa separarea vinului de drojdie, asa facea fostul sot când traia si se ocupa de via de la Husi.

Cantitatea de sulfiti permisa de UE este de 150mg/l pentru vinul rosu. Daca va uitati cu atentie pe eticheta din spatele sticlei scrie ca vinul contine sulfiti dar nu se indica si cantitatea, am sa verific in supermarketurile din Franta daca pe etichetele de acolo este indicata cantitatea /procentul de sulfiti.

La subsol sunt vechile tancuri din inox de gabarit mai mic care nu se mai folosesc, inoxul din care sunt facute nu îndeplineste standardul de calitate cerut de U. E.

Aici sunt si butoaiele mari cu vin de soiuri diferite, butoaiele sunt notate cu coduri, o suprafata mare este ocupata cu butoaie mai mici în care sunt puse la îmbatrânit diverse soiuri de vin, pe butoi este notat soiul si anul în care s-a produs, din acest vin îmbatrânit se poate obtine vermut, bitter sau coniac VS sau VSOP. În lista de preturi de la crama, coniacul VS =95 lei si coniacul VSOP=135 lei.

Acronimele: VS- very special minim 3 ani, VSOP- very superior old pale minim 5 ani si XO- extra old minim 7 ani. Exista si XXO- extra extra old minim 20 de ani.

Mai admiram niste tancuri de vin cu o forma mai deosebita cu gura de vizitare scoase din uz dar pastrate ca obiectiv de muzeu.

Turul s-a încheiat, pornim spre crama spre partea vesela a zilei. Din autocar zaresc plantatiile cu vita de vie îngrijite, aliniate pe spalieri, urmeaza lucrarile de primavara.

Aici suntem asteptati de vreo trei domnisoare cu pâine si paharele de tuica. De-a lungul peretilor sunt asezate în evantai mesele déjà pregatite cu 5 pahare pentru vin si unul pentru apa pentru fiecare, la capatul mesei sunt doua sticle cu apa plata si minerala si doua platouri pe fiecare masa cu brânzeturi si fructe uscate.

Pachetul de degustare a fost ales cel standard cu 5 vinuri tinere la care am solicitat si o portie de placinta dobrogeana cu brânza, pret 125 lei plus 12 lei placinta. În mijlocul încaperii era un stand de prezentare cu cele cinci sticle de vin pe care le vom degusta. O scara arcuita duce la etaj unde sunt alte mese si rafturi cu sticle speciale de vin.

Ghidul nostru a prezentat fiecare sticla de vin si ne vorbea despre vinul pe care îl vom degusta, dupa fiecare prezentare domnisoarele ne serveau la masa vinul prezentat.

Am degustat urmatoarele vinuri, nu neaparat în aceasta ordine : Lacrima lui Ovidiu de 5 ani pret 35 lei, Arezan pret 61 lei, Charme de la mer demisec pret 85,5 lei, Trei hectare pret 34 lei, Sable noble prêt 49 lei. Sunt vinuri M1 premium si super premium.

Vinurile au nume poetice sau prozaice cum ar fi vinul botezat « Trei hectare » ca doar 3 ha sunt cultivate cu acest soi. ‘Charme de la mer’ are si un ambalaj frumos cu valuri albastre desenate pe sticla. Pe masura ce treceam la a treia, a patra, a cincea sticla veselia crestea si vorbeam noi mai mult ca ghidul pe care cu greu îl mai auzeam…

Dupa portia de placinta suntem invitati sa venim la bar si sa cumparam vinul care ne-a placut mai mult, s-a facut coada, fiecare a vrut sa plece cu câte o amintire. Pe mine m-a tentat’ Lacrima lui Ovidiu’ 5 ani la 35 lei si ‘Lacrima lui Ovidiu’ 12 ani la 132 lei, am un frate Ovidiu...  plus ‘Charme de la mer’ la 85,5 lei.

Plata s-a facut cu cardul la început dar la un moment dat s-a cerut plata cash pe motiv ca nu mai merge Pos-ul...

Sticla cu valurile albastre de la Charme am sa o folosesc ca vaza pentru flori, îmi place tare mult.

Cu plasele pline si vinul baut, plini de euforie ne-am îndreptat spre hotelul Sulina din Mamaia, gazda noastra pentru rendez-vous AFA 2026 unde ne astepta alta petrecere.

A fost o excursie frumoasa, plina de veselie. Sa petrecem asa frumos si la anul !

Sarbatori pascale pline de lumina si liniste !

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult

Trimis de Yolanda in 10.04.26 21:06:24
Validat / Publicat: 10.04.26 23:20:43
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în #EXCURSII şi CĂLĂTORII
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 12 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P56 plantatiile de vita de vie
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3600 PMA (din 4 voturi)

2 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[10.04.26 22:03:28]

iata propunerea pentru fondul sonor

webmasterX
[10.04.26 23:14:55]

Mutat în rubrica "Descoperă Murfatlar, #EXCURSII şi CĂLĂTORII" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Murfatlar:

SOCIALs

[C] Copyright 2008-2026 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.061401128768921 sec