ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.09.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 1 zile
colegi
5 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Băile Malnaș (jud. Covasna) - Instantanee hidrominerale

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Staţiunea Malnaş Băi este situată în partea nordică a judeţului Covasna (la 22 Km nord de Sfântu Gheorghe), fiind accesibilă din DE578 (DN12) situat în lungul Oltului, între Miercurea Ciuc la nord și Sfântu Gheorghe la sud, pe o derivație locală (DJ122B) care scoate stațiunea de sub influența traficului aglomerat. De asemenea, în stațiune există și o stație C. F.

Băile Malnaș se întind pe malul malul drept al râului Olt, în zona unui culoar depresionar situat între munţii Baraolt (la vest) şi Bodoc (la est), într-un areal bogat în izvoare minerale şi emanaţii de gaze mofetice răspândite peste tot. În secolul XIX este citat ca o curiozitate faptul că păsările care zboară deasupra unei crăpături adânci situată într-o pădure la vest Malnaş, mor imediat din cauza dioxidului de carbon. E vorba de gazele mofetice, adică gaze postvulcanice reci consituite predominant (peste 95%) din dioxid de carbon, abundente în această zonă a Carpaților Orientali. Având densitatea mai mare decât a aerului, aceste gaze ocupă în mod natural concavitățile terenului, dislocuind aerul respirabil. Deoarece gazele mofetice sunt absolut incolore, se poate intra foarte ușor în ele, existând riscul de sufocare instantanee (șoc respirator), cu atât mai mult în cazul micilor animale.

Staţiunea a fost întemeiată în a doua jumătate a secolului XVIII, iar la sfârşitul secolului XIX avea deja renume şi vizitatori (inclusiv capete încoronate!). Se îmbuteliază apă minerală medicinală din anul 1902 din izvoarele "Principal"1 şi "Maria" şi câţiva ani mai tîrziu şi din sonda "Siculia", săpată în anul 1897. Ulterior, în perioada interbelică, a început şi îmbutelierea dioxidului de carbon din sonda "Siculia". Secţia de îmbuteliere a apei minerale funcţionează şi în prezent sub denumirea de S. C. Perla Covasnei S. A. (se îmbuteliază sursa Siculia) şi se valorifică sub formă de apă minerală carbogazoasă şi apă plată.

Factorii naturali (apele minerale, namolurie, mofetele, aerul) de la Băile Malnaş sunt valorificaţi în cure externe şi interne (afecţiuni digestive, hepato-biliare, renale, metabolice şi de nutriţie, gastro-intestinale etc.).

Zăcământul hidromineral de la Băile Malnaş cuprinde două acvifere, din care cel inferior, de tip fisural, este asociat depozitelor de fliş marnocalcaros grezos, cu ape mai puternic mineralizate. Este utilizat la îmbutelierea apei minerale medicinale (izvoarele Maria şi Principal). Bicarbonatată, calcică, iodurată, feruginoasă şi carbogazoasă, consumată din butelii sau direct de la surse, această apă este benefică în diferite afecţiuni. Acviferul superior, mai slab mineralizat, este asociat nivelelor permeabile ale depozitelor pliocene şi cuaternare din lunca Oltului (sursele Izvorul mofetei, Ileana, Mioara, Victoria, Baia caldă, Principal, Izvorul de la gară).

În prezent, așa cum se observă și din videoclip, stațiunea trece printr-o perioadă de refacere. Capacitatea de reînviere a acestei stațiuni este uriașă, avându-se în vedere potențialul natural și accesibilitatea. În acest context trebuie neapărat să amintesc impresiile colegului nostru ”dorgo” din Târgu Mureș, cu doar cinci ani mai vechi, în care deplângea pe bună dreptate starea de ruină și abandon a stațiunii: vezi impresii

În cei cinci ani trecuți de la vizita lui ”dorgo”, deja lucrurile încep să se miște. De amintit doar existența unei noi și moderne baze de tratament în locul vechii clădiri insalubre. Refacerea infrastructurii turistice se face cu finanțare europeană.

Anul 2013 marchează relansarea activității de extracție și îmbuteliere a apei curative a izvorului Maria. Vechea fabrică a fost renovată, păstrându-se totuși stilul secolului al XIX-lea. Izvorul Maria a fost reabilitat folosindu-se vechea metodă cu tubaj de ceramică și etanșare prin lut. Având în sfârșit un nume propriu și păstrându-și nealterate calitățile curative, Malnaș Aqua Telluris este lansată pe piață într-un format nou și pe măsura renumelui său.

Izvorul Padi este situat în incinta carierei Botoş, fiind captat rudimentar într-un bazin de beton prevăzut cu ştuţ. Debitează apă carbogazoasă, bicarbonatată, calcică folosită ocazional ca apă de masă.

Cele ce v-am povestit pot fi văzute în fotografii, dar mai ales în videoclipul făcut de mine: youtube (anexat la review) - nota web


[fb]
---
Trimis de Lucien in 16.09.16 12:23:31
Validat / Publicat: 16.09.16 15:36:01

VIZUALIZĂRI: 5412 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Vechea ”Baie de picioare” situată în partea de sud a stațiunii, într-un loc mlăștinos plin cu izvoare minerale. În apa ”Băii” au loc degajări abundente de gaze mofetice. Probabil că ”Baia” urmează a fi refăcută.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.09.16 13:27:29]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

dorgo
[17.09.16 21:04:14]
»

In zona, nu numai statiunea balneo-minerala Malnas este mai mult sau mai putin in paragina, cu toate ca s-a incercat ceva cu "drumul apelor minerale", ci si Valcele, Racu (Baile Bogat), bazinele de lemn din Bilbor (valea Dobreanu), Baile Micfalau, Homorod, Corund (Arcso), Cristuru-Secuiesc, Balvanyos, Baile Sugas (devenita statiune de ski), Bile Chirui (paragina), Baile Harghita-Bai (devenita statiune de ski si ea) mofetele Hatuyca, Catalina, mofeta Odorhei si partial Baile Cernat, Bixad, Ozunca-Bai, Bodoc, (devinita doar producator de apa minerala ca si Biborteni), Baile Bethlen (Talisoara), Doboseni, Madaras, Madicea, Danesti (partial), Baile Remetea (cladirea) a disparut, de Borsec sa nu mai vorbim... singurele care arata bine sunt Baile Tusnad, Praid, Jigodin-Bai, Valea Intunecata, Fortyogo (Tg. Secuiesc) si statiunea Covasna

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
LucienAUTOR REVIEW
[17.09.16 21:31:46]
»

@dorgo: Sunt impresionat de cunoștințele Dvs., de faptul că ați fost acolo, deși nu sunteți chiar din zonă. Altfel nu ați fi putut vorbi cu atâta siguranță. În lista enumerată mai pot fi adăugate încă vreo zece locații pe care sper să le pot prezenta aici. Ideea pe care aș vrea s-o subliniez este că unele din aceste obiective nu au fost niciodată stațiuni balneoclimaterice propriu-zise ci doar băi sătești, specifice în Secuime, cu un bazin de lemn, două borvizuri și o filogorie. Multe din ele au fost renovate prin muncă patriotică, dar lemnul nu rezistă decât câțiva ani. În privința stațiunilor care dispun și de o bază de tratament, constat totuși o revenire. A fost nevoie de o perioadă de ruină după care noii proprietari încearcă să relanseze activitatea turistică.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, Lucien
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Malnaş şi împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048588037490845 sec
    ecranul dvs: 1 x 1