ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.08.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 3 zile
Prieteni
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Manifest pentru Deltă 2

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

„Acest articol se vrea un manifest, total dezinteresat, pentru vizitarea acestui tărâm magic. Natura sau locul creat de Dumnezeu este frumusețea desăvârșită. Nimic din ce a creat omul nu se poate ridica la perfecțiunea și frumusețea naturii. Mai mult, cu cât locul este mai virgin, mai neatins de mâna și influența omului, cu atât este mai frumos.

...

Delta Dunării este un ținut exotic. Este ceva absolut sublim, ce aparține de țara noastră. Închei cu un îndemn făcut tuturor iubitorilor de natură și călătorii: vizitați Delta Dunării, măcar o dată în viață! Și respectați natura, nu există nimic mai frumos pe lumea asta!

P. S. Pozele sunt mai grăitoare, decât cuvintele!”

– spuneam acum exact cinci ani, la precedenta vizită în Deltă. Ca o paranteză aș vrea să spun că facebookul mi-a dat o amintire cu delta, de acum cinci ani, exact când eram acolo. Ce coincidență am vizita-o de două ori, la distanță de cinci ani și exact în aceiași perioadă!!!

În acest articol aș vrea să vă povestesc despre ce-i de făcut prin zonă, dacă ești cazat în localitatea de graniță Jurilovca! Ei bine dacă în precedentele articole referitoare la Delta Dunării v-am vorbit despre cazare, despre minunatele produse pescărești, dar și despre băutură și distracție, acum o să vă povestesc despre atracțiile zonei.

Evident atracția principală, în afară de pescuit despre care nu știu absolut nimic, este o plimbare pe canalele din deltă. Cum am ajuns la pensiune si ne-am cazat am căutat să arvunim un barcagiu, să ne plimbe prin deltă preț de câteva ore. Am avut mare noroc deoarece în aceeași perioadă mai erau două cupluri interesate de așa ceva. Barca rapidă era de vreo 8-10 persoane, iar prețul era acelasi. Evident cu cât eram mai mulți prețul pe persoană era mai convenabil. Pentru o plimbare de 3 ore prin deltă am plătit 100 de lei de persoană. În total eram opt persoane plus barcagiul.

După masa de prânz am ieșit la plimbare. Am admirat diverse tipuri de păsări de la stârci cenusii, egrete, cormorani, rațe și gâste sălbatice, sitarul până la impresionanții pelicani. Am mers pe canale, am dat de Lacul Golovița, apoi de Lacul Zmeica. La un moment dat am dat de o mare colonie de pelicani. Am oprit barca la depărtare pentru a nu-i speria. Erau atât de mulți la un loc deoarece își depuseseră ouăle pe o insuliță și tocmai aparuseră puii. Știți foarte bine că acete plimbări prin delta Dunării sunt condiționate de niște regulamente foarte stricte care spun că în limita posibilităților nu trebuie să interferezi în viață păsărilor și să le sperii. Probabil pleacă definitiv din zonă și nu mai ai ce vedea.

Am dat târcoale de la mare distanță coloniei impresionante de pelicani. Am făcut multe poze, dar doar cu telefonul, așa că nu sunt atât de spectaculoase. Noi mai fusesem si stiam la ce să ne așteptăm, dar pentru companioanele noastre era pentru prima dată și erau super încântate.

Cam trei ore ne-am plimbat pe canalele din deltă. Evident flora si fauna nu se compară cu cea din mijlocul deltei de la Mila 23, dar oricum pentru a gusta un pic din frumusețea deltei este deajuns.

Incredibil am dat de zone întinse de apă unde nu am putut intra cu barca din pricina apei mult prea mici. Mache (vezi impresii) ne-a povestit destul de indignat, ba nu foarte indignat, de nepăsarea autorităților, în frunte cu guvernatorul Deltei Dunării. Canalele ar trebui periodic decolmatate, altfel rămânem fără apă, doar cu mâl, fără pești și fără păsări într-un timp relativ scurt. Se pare că nu se face în acest sens absolut nimic. Eu chiar eram un îndârjt apărator al naturii virgine, dar se pare că uneori intervenția omului făcută cu cap, poate fi benefică.

A fost o tură frumoasă care ne-a făcut poftă de mâncare și de șpriț. Bine că aveam de-astea fără probleme. Pentru a doua zi aveam programată o vizită la Gura Portiței, unde Dunărea se întâlnește cu marea. De la Jurilovca se poate ajunge foarte facil la Gura Portiței. Există și un transport regulat la ore fixe și mult mai ieftin. Numai că nu am avut noroc de vreme bună. Vântul bătea foarte tare și nicio barcă nu s-a încumetat să părăsescă portul de la Lunca.

Așa că vrând, nevrând a trebuit să ne reorientăm și să umplem timpul cu altceva. Am aflat că în comuna Jurilovca există un site arheologic mai puțin cunoscut, așa că am decis să-l vizităm. Am băgat GPS-ul în acțiune și am luat-o spre comuna Jurilovca... Am dat de o comună foarte cochetă. De altfel Jurilovca, este satul care a câștigat în anul 2015, titlul de Sat Cultural al României, in urma unei competiții in care au concurat localitati rurale din 10 judete ale țării.

Drumul a ieșit din comună și la un moment dat s-a terminat asfaltul. A urmat un drum de pământ din ce în ce mai greu, care s-a terminat fix la Capul Dolosman. Mai aveam un pic și cădeam în lacul Razim.

Capul Dolosman este singura faleză de acest tip din tara noastra, situată la confluența dintre râul Razim si Golovita. Faleza stancoasă este formată din calcar si gresii și are o înalțime destul de impresionantă de 29 m si o lungime de circa 2.5 km. Cum spuneam este ceva unic la noi în țară. Ceva asemănător, dar de alte dimensiuni mult mai mari, am întâlnit pe celebra insulă portugheză Madeira.

Tot aici, la Capul Dolosman au fost găsite vestigiile anticei colonii grecesti Orgame/Argamum. Este foarte clar că tocmai poziția privilegiată a fost un factor dominant în construcția acestei așezări. Din păcate nu este exploată deloc, din punct de vedere turistic. În zonă chiar am mai întâlnit mulți turiști dornici să o viziteze. Cam jumătate de oră am petrecut pe-acolo și ne-am închipuit printre ruine, ce ar fi fost odinioară pe-acolo.

Din succintele mele cercetări făcute acasă ulterior vizitei la cetate am aflat că cetatea antică Orgame / Argamum este prima așezare de tip urban de pe teritoriul României, menționată într-un izvor antic (Hekataios Milesius). Interesant, nu?

După ce ne-am delectat cu ruinele unei cetați antice, ne-am luat viteză spre următorul punct de atracție din zonă și anume Pădurea Babadag! Aici aflasem că se întâlnește bujorul românesc, o mare raritate, de o valoare ecologică inestimabilă. Acesta se întâlnește doar în zona sud estică a României și absolut nicăieri în altă parte din lumea mare. Din păcate la vremea la care am fost noi deja era trecut, așa că ne-am mulțumit doar cu o scurtă plimbare prin pădurea situată în extremitatea estică a comunei Jurilovca!

Sfatul meu: nu mai amânați, vizitați Delta Dunării. E un ținut de o frumusețe aparte. Prietenii știu că am fost și pe celebrul Amazon și nu am rămas la fel de impresionat.

Și am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea mea.

P. S. melodia e dedicată guvernanților!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Deta Durnării este paradisul României după părerea mea. Îmi place marea, iubesc muntele, dar Delta este mult peste.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Relaxare, plimbari cu barca, pescuit, bird watching... Papa extrem de bun...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 18.08.20 17:26:47
Validat / Publicat: 18.08.20 20:02:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în JURILOVCA.

VIZUALIZĂRI: 1636 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 bird watching
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 55300 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

robertAUTOR REVIEW
[18.08.20 18:02:25]
»

ROG https://www.youtube.com/watch?v=UFvwlH9xJkI

Mersi! ​​

webmasterX
[18.08.20 20:02:14]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmasterPHONE
[18.08.20 20:12:32]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

robertPHONEAUTOR REVIEW
[18.08.20 20:14:33]
»

@webmaster:  mersi mult!

mishu
[18.08.20 20:20:58]
»

@robert

Pozele sunt mai grăitoare, decât cuvintele!

sunt convinsa de asta, numai ca in cazul tau cu acest articol cred ca exista egalitate, caci ai povestit atat de frumos incat imaginatia mea deja punea totul in poze care ieseau super, pacat ca nu am putut sa le si printez .

Avem locuri frumoase, si multi gospodari, insa nu suficient​ fata de potential.

​Felicitari pentru alegerea facuta (chiar in detrimentul altor optiuni la care a trebuit sa renunti), votat cu mare drag.

krisstinnaPHONE
[18.08.20 20:21:37]
»

@robert:  Dacă in doi ani nu se decolmateaza canalele, nu se va mai putea circula pe ele. Plus că e foarte periculos dacă nimerești copacii căzuți sau straturile de "verdețuri" depuse, din aceasta cauza este recomandat ca excursiile sa se facă numai cu ghid local, sa nu plecam singuri pe canale, închiriind o barca. ​​

​​Eu sunt revoltata si de Argamum, o sa scriu un rw despre acel loc, care dacă era la greci (de ex) plăteam 15 euro/pers ca sa îl vizităm​​

​​Bravo pentru plimbare si articol!

​​

gettyyPHONE
[18.08.20 20:29:40]
»

@robert:  Felicitări pentru un articol scris cu mult suflet!

doinafil
[18.08.20 22:22:47]
»

... și anume Pădurea Babadag! Aici aflasem că de întâlnește bulorul

românesc, o mare raritate, de o valoare ecologică inestimabilă. Acesta

se întâlnește doar în zona sud estică a României și absolut nicăieri în

altă parte din lumea mare. Din pacate la vremea la care am fost noi deja

era trecut

Din păcate, pentru mine - desigur, nu am întâlnit niciodată această sintagmă: „bulorul românesc” . Poate ești bun și-mi deslușești nedumerirea, deoarece n-am întâlnit în viața mea acest cuvânt și, crede-mă, te rog, am citit mult la viața mea!

Bănuiesc că este vorba despre un termen de specialitate al florei Deltei, dar nu sunt sigură, și cred că de aceea nu am mai auzit despre el. ​

În rest ce să spun?! Mi-a plăcut ce ai scris și pozele toate spun, pe lângă „povestea” ta și neprețuita la justa valoare a poveștii Deltei Dunării și a canalelor ei, pe alocuri colmatate.

Felicitări! Am votat pentru că mi-a plăcut! ​ ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertAUTOR REVIEW
[19.08.20 08:15:26]
»

@mishu:  mulțumesc frumos pentru aprecieri. Sunt onorat!

Evident că am renunțat la foarte multe din cauza pandemiei, dar cu ocazia asta mi-am redescoperit țara cu bune, cu rele.

Ar fi multe de făcut și de guvernanți, dar si de oameni. Din păcate ne complacem cu toții cu o anumită situație. Trăim într-un dolce farniente. Mi-am dat foarte clar seama că nu e de-ajuns să comentăm si să ne plângem, ci să punem cu toți mâna! Când vezi o hârtie pe jos undeva în natură nu e mare efort să o ridici de pe jos si să o cari până la un coș de gunoi. E un gest mic, dar dacă ar fi urmat doar de ceilalți turisti de bună credință s-ar face diferența! ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertAUTOR REVIEW
[19.08.20 08:22:07]
»

@krisstinna:  evident că este un mare dezinteres al autorităților atât în protejarea naturii, cât și a promovării obiectivelor turistice.

Evident acestei vechi cetăți antice, i-ar trebui o poveste. Așa s-ar vinde foarte bine. Doar că noi se pare că nu prea suntem buni comercianți și nu facem bani din apă chioară ca alții.

Grecii pe de altă parte sunt maeștrii la așa ceva. Ei fac o poveste din orice ruine găsite pe teritoriul lor! Bravo lor! Noi mai avem multe de învățat!

Chiar îmi spunea Mache că argelogii, mă rog ministerul lor titular, chiar i-a făcut scandal primarului localitătii Jurilovca, pentru că și-a permis să yaie buruienile din zonă!

Mersi frumos pentru vizită, cuscra! ​​​​ ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
robertAUTOR REVIEW
[19.08.20 08:26:22]
»

@gettyy:  mulțumesc tare mult dragă Getty! Mă înclin!

robertAUTOR REVIEW
[19.08.20 08:42:53]
»

@doinafil:  off, off ce-mi faci dragă vecina! Îmi scoți în evidență micile greșeli materiale. Evident nu e vorba de bulorul românesc  e vorba despre bujorul românesc. Acum ce să fac, dacă nu mai văd așa bine. Nu mi-a sărit în ochi nici măcar la corectură! Asta e! Mea culpa!

Despre bujorul românesc nici eu nu stiam foarte multe! Am aflat de el de la localnici! Las aici un articol edificator din ziarul Adevărul! adevarul.ro/locale/alexan ... ab87/index.html

Multumesc frumos pentru vizită și comentariu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mika
[19.08.20 11:49:25]
»

@robert:  Abia ce m-am intors din Deltă, unde am petrecut câteva zile de vis.   De dezinteresul celor care conduc Rezervația Biosferei Deltei Dunării am auzit și eu loalnicii plângându-se. Se pare că s-au gândit numai la sacncțiuni nu și la cum să ii ajute pe oamenii care trăiesc in acele locuri. Peisajele sunt de vis, mancarea bună și oamenii primitori, așa cum foarte frumos ai scris și tu.

robertAUTOR REVIEW
[19.08.20 12:15:57]
»

@Mika:  asta e dovada faptului că nu putem păstra nealterat, nici măcar ce ne-a dat Dumnezeu! Păcat, mare păcat!

Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru comentariu! ​

doinafil
[19.08.20 12:51:49]
»

@robert:  Crede-mă, Robert, n-am vrut să scot în evidență mica ta neatenție la editare! Am intrat pe „adevărul.ro” indicat de tine și m-am dumirit despre ce plantă este vorba. Seamănă puțin cu macul de câmpie, dar are o culoare ceva mai închisă decât el. (macul este roșu spre portocaliu). Mai scrie în articol că în țară sunt cinci rezervații de bujori românești, și anume: Teleorman, Mureș, Olt, Dolj și Giurgiu. Nu pomenește că s-ar găsi și în Deltă! Asta nu înseamnă că nu sunt și acolo, dar nu sunt într-o rezervație!

Mulțumesc pentru răspuns și că m-ai ghidat să văd despre ce este vorba!

Să ai o zi excelentă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertPHONEAUTOR REVIEW
[19.08.20 13:01:50]
»

@doinafil:  stai liniștită,   nu-i niciun bai, doar nu ne stresam noi din așa ceva. Mai ales că aici suntem între prieteni. Chiar așa când o mai punem de-o intalnire? Mersi pentru urări  ,  o zi superba si tie.

Iar de Pădurea Babadag vezi aici: ro.m.wikipedia.org/wiki/P ... Babadag_-_Codru

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, gettyy, Mika, mishu, robert, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Jurilovca:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061985015869141 sec
    ecranul dvs: 1 x 1