GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bănci în formă de carte în Iași
Acum o lună, cu ocazia comemorării a 134 de ani de la dispariția lui Mihai Eminescu, au fost montate în Iași câteva bănci cu totul aparte. Am întâlnit prima oară așa ceva acum mulți ani în Bulgaria, la Burgas. Nu știu dacă între timp au apărut și prin țară, dar edilii noștri spun că cele proaspăt instalate sunt ieșene în cuget și simțire ????:
"Formatul băncilor este o concepţie a angajaţilor de la SC Servicii Publice SA, o instituţie aflată în subordinea Primăriei Iaşi. Inclusiv matriţele sunt realizate de noi. La fel, întreg procesul tehnologic şi materialul din care este realizat acest mobilier urban", a declarat directorul SC Servicii Publice, Laurenţiu Ivan.
Băncile au forma unor cărți deschise și sunt inscripționate cu poezii. În jurul Teiului lui Eminescu din Parcul Copou am găsit două bănci având pe ele Glossa. Tot Glossa se află și pe două bănci pe care le-am descoperit de-a lungul Bulevardului Carol I (mai bine cunoscut drept Bulevardul Copou); în P1 este fotografiată cea de la Fundație, de peste drum de Biblioteca Centrală Universitară.
În jurul lacului cu nuferi din Parcul Copou sunt două bănci pe care este scrisă, nu-i așa, poezia Lacul.
La Plopii fără soț, în Bucium, băncile aleii au fost, și ele, înlocuite cu unele ce conțin, desigur, poemul Pe lângă plopii fără soț. Nu am ajuns acolo să le fotografiez, dar intenționez să o fac. Am să adaug ulterior respectivele imagini.
Revenind în Parcul Copou, pe aleea centrală, în capătul acesteia, două bănci au fost așezate la stânga și la dreapta monumentului Veronicăi Micle. Aici textele sunt alese într-un mod mai interesant. Pe cea din stânga citim
Și dacă... (Mihai Eminescu)
 
Și dacă ramuri bat în geam
Și se cutremur plopii,
E ca în minte să te am
Și-ncet să te apropii.
 
Și dacă stele bat în lac
Adâncu-i luminându-l,
E ca durerea mea s-o-mpac
Înseninându-mi gândul.
 
Și dacă norii deși se duc
De iese-n luciu luna,
E ca aminte să-mi aduc
De tine-ntotdeauna.
 
Iar pe cea din dreapta, avem
Şi dacă-un dor... (Veronica Micle)
 
Şi dacă-un dor mai simt în piept
Când se iveşte luna,
E ca să nu te mai aştept
Şi azi ca' ntotdeauna.
 
Şi mângâieri de mai pot fi
Unei vieţi de jale,
Ar fi de-a nu te întâlni
Nicicând în a mea cale.
 
Iar fericită de eram
Să fiu în astă lume,
Pe tine nu te cunoşteam
Nici îţi ştiam de nume.
Primăria a anunțat că, până la finalul anului, în Iași vom avea 50 astfel de bănci. Să sperăm că ele nu vor fi vandalizate, astfel încât să ne putem bucura de ele atât noi, ieșenii, cât și turiștii. Că, sunt sigur, ieftine nu au fost...
Trimis de adso in 17.07.23 18:01:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@web: Mulțumesc pentru aranjarea textului. Am uitat care este tehnologia pentru „citare” . Ceva cu „dialog”, parcă.
L.E. Am intrat pe „Edit impresii” și mi-am amintit procedura .
Sper să țin minte până voi avea din nou nevoie.
@adso: sunteți fruncea, brava vouă. N-am mai văs' t așa ceva prin alte părți, nici în capitală. Au pus și la noi bănci pe drumul ce duce la releul Cozia. Erau din lemn fasonat și vopsit să reziste. Au dispărut într-o noapte, făcându-i invidioși pe alde Copperfield sau Iosefini (dacă ar mai fi trăit).
La voi, e mai greu să le faci nevăzute, având în vedere că o băncuță are 1,2 tone. Nu cred că a costat exagerat, e doar lucrătură în regie proprie.
Că tot am pomenit de capitală, ieri mă plimbam pe lângă Parcul Grădina Icoanei, iar în fața unui restaurant, am observat cărți de Dostoievski (ediții ante ' 89) așezate pe stâlpișorii de la trotuar. Cititori să fi fost...
O inițiativă lăudabilă a Primăriei Iași, pentru a cinsti așa cum se cuvine numele poetului nostru nepereche, dar și pentru a insufla generațiilor tinere pasiunea de a citi, generații devoratoare de Tik-Tok, Instagram și manele, pentru care cititul reprezintă o enigmă în toată regula.
Sunt sigur că băncile nu au fost ieftine, dar ar fi minunat să fie admirate mult timp de-acum încolo, atât de localnici cât și de turiști. Și încă ceva: ar fi prea frumos ca această idee să fie preluată și de alte localități din țară.
Gânduri bune!
@zapacitu: Multumesc de ecou, prietene!
Am auzit de ele de la dezvelire, s-a facut oarece tam-tam in presa locala, dar nu prea am stat prin Iasi in ultima luna, deci nu am apucat sa le admir.
Acum, ca le-am vazut, musai sa spun si altora, pentru ca merita atentie. Din plin!
Nu stiu din ce sunt facute, pare o imitatie de marmura. Da, sunt greu de urnit de pe pozitie, de furat nu cred sa se puna problema. Sper doar sa nu il apuce talentul pe vreun amator de graffiti.
Toate cele bune, vara linistita! Sau, daca preferi, nelinistita - doar sa fie pe placul tau!
@Safta Radu: Aveti dreptate, banii oricum se duc, macar ramane ceva frumos. Iasul arata bine, se restaureaza cladiri si monunente istorice, parcurile sunt ingrijite, e o placere sa te plimbi prin oras. Bine, daca nu ar fi atat de cald .
Pe de alta parte, inteleg si punctul de vedere al primarului Bucurestiului: sunt chestii care nu se vad sau care nu fura privirea - mult mai necesare decat bancile si panselutele. Ideal ar fi un echilibru, dar e greu de gasit.
Ganduri bune, vacanta frumoasa!
@adso: O inițiativă care a făcut valuri în presă și televiziune la momentul apariției. Ideea nu e nouă (pinterest.com/pin/187392034478037191), dar este binevenită în contextul cultural oferit de orașul Iași. Primarul urbei ieșene spune că vor fi incluse și versuri ale altor poeți, nu numai ale lui Mihai Eminescu. Băncile cu formă inedită arată foarte bine!
P. S. În Galați s-a desfășurat acum câțiva ani un proiect care a constat în inscripționarea pe asfalt a 30 de poezii, în fața băncilor de pe faleza inferioară a Dunării (Motto: „Stai pe bancă, pe faleză, priveşti Dunărea şi citeşti versuri” ).
Călătorii frumoase și zile răcoroase!
@tata123 ????: Sigur că ideea nu e nouă! Spuneam chiar în review că am văzut așa ceva acum mulți ani în Burgas, Bulgaria. Nu îmi mai aminteam exact cum arată, dar - provocat acum de dvs - am dat o căutare pe net.
Am găsit următorul articol: replicaonline.ro/dupa-ce- ... er-urban-434663. Unde se vede foarte clar că băncile din Iași nu suferă de prea multă originalitate .
Deja există poezii ale altor poeți: cazul Veronicăi Micle ????.
Ideea e că unele bănci vor fi așezate în locuri cu istorie, iar textele de pe ele vor aduce în atenția trecătorilor această istorie.
Mulțumesc de urări, asemenea și dvs! Mai ales răcoarea ar fi bună.
@adso: Unul din marile mele regrete este că nu am văzut Iaşiul ca la carte, că tot veni vorba de bănci. Am trecut prin el în 2014 doar o jumătate de zi venind de la Ruginoasa, Miclăuşeni, Mirceşti, Cucuteni şi plecând spre nord la mănăstiri, apoi peste Prislop spre Borsa, Sighet, Alba Carolina.. La Iasi am avut timp cât să mă închin la sfânta Parascheva, să intru la Trei Ierarhi şi să fac o tură ˝pi şentru˝. Iaşiul merita cu mult mai mult. Ne propusesm să-l vizităm pe îndelete 2-3 zile, Palatul Culturii, copoul, bojdeuca dar... n-a mai fost când. Încă mai sper să merg cu o nepoată din Bacău care a studiat în Iaşi deşi nu mai sunt sigură pe mine.
@Michi: Sărut mâna!
Nu pot decât să vă doresc îndeplinirea visului de a vizita Iașul pe îndelete. Aș spune molcom, moldovenește - dar nu ar mai fi de actualitate, orașul a căpătat ritm, nu mai este mare diferență între traficul din Iași și cel din București, între viteza cu care se trăiește viața aici sau într-o metropolă de aiurea.
Însă orașul este prietenos cu turiștii, inclusiv cu cei mai în vârstă. S-a modernizat rețeaua de tramvaie - se poate urca usor în ele, chiar dacă cineva are dificultăți de deplasare. Taxiurile circulă bine, deși sunt mai scumpe decât prin alte părți (cam 5 lei/km). S-a mărit zona pietonală. Parcurile sunt îngrijite ca nicăieri în țară. Se restaurează mereu câte ceva. Opera, Filarmonica și Teatrul Național organizează evenimente de clasă. Avem restaurante pentru toate pretențiile și toate buzunarele.
Eu sunt mândru de orașul meu și invit pe oricine să vină să îl descopere!
@adso: si eu sunt moldoveancă din Bacău si in prima copilărie l- am vizitat de multe ori.
În micul parc aflat la intersecția dintre Starda Gării și Strada Arcu (unde se află bustul lui Corneliu Coposu), în jos de Piața Evreilor Martiri ai Pogromului din Iunie 1941 (situată la Fundație, la baza Esplanadei Elisabeta), au fost montate zilele astea două noi bănci.
Pe acestea nu mai sunt înscrise versuri, ci două scurte citate din Elie Wiesel, respectiv din jurnalul Annei Frank.
Am atașat trei noi fotografii, dacă este cineva curios (P22-P24).
Deci, Primăria iornizează tinerii! Ei nu citesc cărți, ei așteaptă filmul de desene animate cu subiectul cărții. Apoi, au pus numai poezii de-astea, scurte. De ce na-u pus” Luceafărul” ? păi, da, ăla are 99 de strofe, de unde atâtea bănci?
Bibliotecile sunt utile, așa este, când ești în oraș te poate prinde ploaia pe-acolo, așa că ai unde să intri, să te-adăpostești!
Cât despre comemorarea morții lui Eminescu, îți dai seama, dacă nu murea în 1889, la 39 de ani, azi avea 173 de ani ! Wow, câte poezii ar fi scris !
@Yersinia Pestis:
” Deci, Primăria iornizează tinerii!
Nu am pus problema în felul ăsta. Dar se prea poate să ai dreptate. Deși... cam subtil.
Și nu toate poeziile sunt scurte. Glossă are o grămadă de strofe și sunt scrise toate pe banca din P15. Cu versuri lungi, pe deasupra.
Daaar: lucrurile au avansat. Când am scris eu articolul, erau vreo zece bănci de astea în tot orașul. Și în anunțurile oficiale 50. Ei bine, s-au mai tot montat. În Parcul Copou, mai bine de jumătate sunt acum în formă de carte. Ceea ce e interesant, numai că zilele astea e cam friguț. S-ar putea sta cu fundul pe lemn, dar nu prea îți vine să pângărești un poem.
Revenind la partea cu ironia: s-a așezat o bancă în fața bustului lui Topârceanu. Ce poezie s-a ales?
Pam-pam-pam... Provocare lansată!
@Yersinia Pestis: Mon cher, dă-mi voie să te contrazic: „Luceafărul” are „decât” 98 de strofe, deci puteau să-l pună că era mai scurt de 99, da?
@adso: Cântec? ... ziceam de poezie, nu de provocare...
@adso: zise domnul pițigoi! ????...
Nimeni nu mai e ca noi...
@adso: O altă idee din aceeași gamă: la Botoșani au apărut 100 de pietre inscripționate cu strofele poeziei Luceafărul. Inscripționarea poeziei lui Mihai Eminescu pe marmura albă și amplasarea obiectelor în Centrul Vechi - Pietonalul și Parcul „Mihai Eminescu” - Colegiul Național „Mihai Eminescu” reprezintă rezultatul unui proiect transfrontalier România - Republica Moldova.
Detalii și imagini: botosaninews.ro/599860/so ... zMfhhIaA4MfvjhE.
Cultură peste tot... numai să se „lipească” . ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Repere istorice împrăștiate prin Iași — scris în 29.02.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Baia turcească — scris în 19.10.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Poiana cu Schit — scris în 27.09.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- May.2023 Călător prin Iași – sau City break de 3 zile în capitala Moldovei / a doua parte — scris în 30.05.23 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Călător prin Iași – sau City break de 3 zile în capitala Moldovei- prima parte — scris în 29.05.23 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 La Iași - o plimbare pietonală în capitala moldavă — scris în 24.01.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 O locație neașteptat de frumoasă, Miroslava din județul Iași — scris în 07.06.23 de DeniCri* din PLOIEşTI - RECOMANDĂ