ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.05.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 27.07.14
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 4 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Călător prin Iași – sau City break de 3 zile în capitala Moldovei- prima parte

TIPĂREȘTE URM de aici

Așa s-a numit oferta hotelului Unirea unde am fost cazați pentru plimbarea noastră prin Iași.

De fapt am avut 2 zile pline de plimbare prin oraș, prima și a patra zi le-am petrecut pe drum...

Am plecat din Brașov spre Iași, pe varianta Roman-Târgu Frumos pentru a vizita Castelul Sturza de la Miclăușeni și nu ne-a părut rău că ne-am oprit... mai exact ne-am întors pentru că ne-am dat seama că am ratat intrarea... așa că atenție la drum și nu ratați indicatorul... !!!

Copleșitor loc... imaginați-vă, un castel în mijlocul unei păduri de 30 de hectare, la marginea satului Miclăușeni... o pădure cu vreo 90 specii de arbori seculari dintre care cel mai reprezentativ este Ginkgo biloba.

Am intrat cu mașina până aproape de Castel, unde există suficiente locuri de parcare și am mers la casierie urmând indicatorul...

Trebuie să fac precizarea că vizitarea castelului se face la ora exactă și numai cu ghid... iar doamnele de la casiere ne-au convins să luăm bilete pentru următoarea oră de intrare iar până atunci avem timp să facem o plimbare prin pădure până la Mănăstirea Buna Vestire... sau să mergem la restaurantul din incintă să mâncăm sau să bem ceva... Așa că până la ora de vizită am profitat de răcoarea pădurii, ne-am bucurat de joaca veverițelor și ne-am plimbat până la biserică...

Castelul Sturza are spații de cazare și restaurant și organizează pe tot parcursul anului evenimente cu diferite teme... pentru cine dorește este bine de știut și ușor de aflat de pa pagina de net castelului.

Cât privește vizita prin Castel nu pot să descriu în cuvinte ce am văzut și ce am simțit... și în mare măsură se datorează și ghidului care știe să spună povestea locului și să te transpună în epoca de glorie a castelului... a meritat din plin să vizităm castelul și să-l ascultăm pe ghid...

Biletele costă 20 lei și respectiv 15 lei cu reducere...

Am plecat foarte încântați și la recomandarea ghidului am mers să vedem și Muzeul Memorial Al. Ioan Cuza de la Ruginoasa, proaspăt renovat...

Înainte de a intra în Târgu Frumos am luat-o în stânga și după vreo 12 km până la intrarea în satul Ruginoasa unde este Muzeul... am parcat vis-a-vis și am mers către muzeu...

Aici nu am mai fost la fel... de cum intri în curtea muzeului te întâmpină zgomotul și mizeria ciorilor... un vacarm, parcă nu puteam să ne bucurăm de frumusețea locului... Muzeul, proaspăt renovat, de un alb imaculat, parcă făcea notă discordantă cu atmosfera înconjurătoare...

Cam plictisite doamnele de la Muzeu... nu eram decât noi pe acolo și după ce am cumpărat biletele ne-au spus să urmăm indicatoarele și să ne documentăm după panourile informative din fiecare cameră... nu așa se face!!! Păi la Castelul Sturza am fost 5 persoane iar ghidul după ce ne-a întrebat de unde venim (asta pentru curiozitatea lui), a fost tare interactiv cu noi... ne explica și ne răspundea la întrebări... așa consider că trebuie făcut!!!

Aici la Cuza totul este renovat, restaurat și imaculat... parcă nu are patina timpului... l-am vizitat și atât.

Biletele costă 20 lei și 10 lei cu reducere.

Da, merită vizitat... dar mai mult ne-a plăcut Castelul Sturza, pentru că întotdeauna omul sfințește locul, iar pe noi ca turiști ne face să ne simțim bine!

De la un târg de turism mai vechi am avut un pliant cu traseele turistice din oraș... trasee pe care le-am regăsit și pe hărțile stradale amplasate prin centrul orașului, în diferite puncte de interes turistic.

Fiecare traseu are o temă și cuprinde diferite muzee, edificii, instituții, școli, străzi și parcuri... cuprinzând practic toate obiectivele istorice și turistice ale orașului.

1. Traseul Unirii –” România s-a născut la Iași”

2. Traseul Artelor –” Capitala culturală a României”

3. Traseul Comunismului –” Amintiri din epoca de aur”

4. Traseul Pelerinului –” Orașul celor 100 de biserici”

5. Traseul Evreiesc –” Prima Sinagogă din România”

6. Traseul Romantic –” Iașii marilor iubiri”

Vă dați seama că în 2 zile nu ai cum să le parcurgi pe toate și să vezi toate obiectivele, dar mi-am făcut o idee cu ce vrem să vizităm și pe unde să ne plimbăm.

Voi schița plimbarea noastră prin Iași cu informații utile și voi enumera obiectivele vizitate... poate vor fi de folos celor ce vor dori să viziteze Iașul...

Iașul este construit pe 7 coline (ieșeni completează... la fel ca Roma...) - adică, străzi în pantă... urci și cobori... deci, încălțări comode și la drum, per-pedes sau cu tramvaiul... cel puțin noi așa am făcut!!!

Apropo de tramvaie, fără supărare noi le-am numit tramvaiele lui Cuza... sunt modele vechi, zgomotoase dar am constatat că sunt confortabile, pentru că unele au bănci cu tapițerie... bine, sunt și tramvaie noi... și toate circulă pe linii cu ecartamentul îngust... !!!

Costul unui bilet de călătorie cu transportul public este de 3 lei pentru 120 minute și din ce am constatat circulă destul de bine... chiar dacă și Iașul este un oraș aglomerat...

De reținut că toate muzeele de deschid la ora 10 și se închid la ora 17, accesul ultimului vizitator se face până la orele 16,30, toate sunt închise în ziua de luni și la toate biletele sunt și cu preț redus pentru copii și pensionari.

Doar bisericile se vizitează gratuit și au porțile deschise toată ziua... am avut senzația că la fiecare colț de stradă este câte o biserică... nu degeaba i se spune” Orașul celor 100 de biserici” .

În Centrul vechi al orașului sunt și câteva străzi pietonale, unde se află o parte din obiective... iar noi ne făceam planul de plimbare plecând din Piața Unirii... fie pe Strada Ștefan cel Mare până la Palatul Culturii... fie pe Strada Al. Lăpușneanu... fie pe Strada Arcu de unde am luat tramvaiul până la Parcul Copou...

În amurgul primei zile am făcut o plimbare de recunoaștere prin centru în zona pietonală... atmosferă de relaxare, de liniște și frumusețe... aranjamente florale peste tot, o explozie de culori și bineînțeles tei... recunoaștem Primăria... Teatrul Vasile Alecsandri (esplanada din fața teatrului era în renovare)... Mitropolia... Prefectura și emblema orașului Palatul Culturii.

A doua zi de dimineață am pornit spre Palat, dar înainte ne-am oprit la Mitropolie pentru un moment de liniște și rugăciune...

Palatul Culturii – la palat am ajuns cu puțin înainte de ora deschiderii. Am ținut neapărat să ajungem la ora deschiderii pentru a putea rezerva și vizita în Turnul cu ceas... știam că se fac doar două vizite cu ghid, în grup de 14 persoane, la ora 10,40 și 11,40... și foarte important se urcă cu liftul în podul Palatului!!!

Acum după ce am vizitat muzeele din palat pot spune că este copleșitor ca măreție și arhitectură!

Cât privește personalul... aici ar trebuie mai multă atenție către turistul dornic de a vizita... au fost mai activi oamenii de la pază decât doamnele de prin muzee... adică în afară de a bifa pe biletul de intrare nu făceau nimic altceva... parcă ar trebui mai multă implicare... sau mai multe indicatoare către...

După achiziția biletelor de acces, doamna de la casierie ne-a spus să vizităm ce putem până la ora înscrisă pe biletul pentru vizita Turnului cu ceas și pentru început putem intra pe prima ușă deschisă din dreapta intrării... fără alte explicații... !!!

Am achitat 60 lei bilet întreg și 30 lei bilet redus pentru toate cele 4 muzee... și 16 lei respectiv 8 lei pentru vizita în Turnul cu ceas.

Pe holurile palatului era puțină agitație pentru că era în curs de amenajare o expoziție temporară.

La parter este Muzeul de Istorie a Moldovei și Muzeul Științei și Tehnicii” Ștefan Procopiu” . Iar la etaj este Muzeul de Artă și Muzeul Etnografic al Moldovei. Toate sunt impresionante... fiind expuse multe exponate, documente, picturi sau sculpturi... dar pe mine m-a impresionat Sala Voievozilor de la etaj.

La ora stabilită ne-am întâlnit cu ghidul pentru a vizita Turnul cu ceas și câte 7 persoane am urcat cu liftul până în podul Palatului, iar de aici până la ceas este amenajată o” alee” ... dar atenție mai sunt scări de urcat și coborât prin pod până la ceas.

Vizitele sunt gândite pentru a prinde ora exactă și a vedea funcționarea ceasului dar și pentru a asculta Hora Unirii... momentul este emoționant...

Ghidul ne-a explicat funcționarea ceasului și ne-a spus câteva date istorice.

Ceasornicul Palatului este un orologiu cu trei cadrane, iar vitraliile cadranelor sunt decorate cu cele 12 zodii dar și cu cifre romane... iar în turn sunt cele 8 clopote.

Pe cele trei laturi ale turnului, sub cadranele ceasului sunt mici ferestre de unde se vede orașul.

Grădina din spatele Palatului este închisă pentru amenajare peisagistică, iar noi am coborât prin dreapta Palatului și am ajuns în parcul ce desparte Palatul Culturii de Mall... da, pentru că aici este marele Palas Mall... Am stat și noi la o terasă la o cafea, de unde admiram măreția Palatului... și de aici cu un lift exterior al mall-lui am urcat către stația de tramvai.

Două stații am mersul cu tramvaiul către Piața Târgul Cucu unde am vizitat Biserica Mănăstiri Golia.

Aici în Piața Târgu Cucu am avut senzația de vechi și nou de interbelic și modern... parcă era un hotar între cele două epoci... tramvaiul... zidurile din cărămidă ale Mănăstirii... străzi înguste cu case vechi, iar în depărtare să vedeau blocurile turn...

Cum oboseala dar mai ales foamea își striga drepturile... trebuia să ne hotărâm unde mâncăm așa că am întrebat GPS-ul cum ajungem la Bolta Rece pentru masa de prânz. Voi scrie un articol separat despre masa de prânz la Bolta Rece!

Seara ne-am plimbat pe pietonala Lăpușneanu... și doar am văzut Muzeul de istorie... cafeneaua veche... terase... cofetării... un vechi tramvai expus pentru nemurire... atmosferă de relaxare... și ne-am întors pe pietonala veche pe lângă hotelul Unirea...

Chiar dacă eram obosiți după o zi încărcată am fost tare încântați că am reușit să ne plimbăm prin oraș și să vizităm ce ne-am propus.

Urmează o nouă zi de plimbare prin Iași!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ANILU in 29.05.23 17:03:39
Validat / Publicat: 29.05.23 17:56:21
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în IAȘI

VIZUALIZĂRI: 2239 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ANILU); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Castelul Sturza - vedere de pe terasă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Michi
[29.05.23 18:58:07]
»

@ANILU: În ziua în care după amiază am fost în Iaşi, dimineaţa am vizitat Castelul Sturza de la Miclăuşeni, palatul refăcut de la Ruginoasa dar şi pavilionul de la Cucuteni - civilizaţia Cucuteni-în care sunt păstrate relicve de pe pământul nostru din paleolitic, cu 5-6 milenii în urmă. Când n-oi mai putea deloc să vizitez, dacă m-o ajuta Dzeu, am să extrag din reviewurile scrise, diverse tematici. De ex ˝Urme ale paleoliticului în ţara noastră˝ din care va ieşi că noi am fost aici dintotdeauna.

gettyyPHONE
[30.05.23 08:03:04]
»

Super review! Felicitări!

Mă bucur mult că ai fost și la Castelul Miclăușeni. Ghidul de acolo este unic!!! Nicăieri nu am mai întâlnit un altul la fel... chiar face toți banii!!! ???? Să știi că și restaurantul lor este unul de excepție! Super gustoase bucatele de acolo, foarte proaspete, gătite de oamenii din sat.

Foarte frumos ai descris vizita ta la Iași. Aștept cu nerăbdare partea a doua.

Spor la scris!

ANILUPHONEAUTOR REVIEW
[30.05.23 08:08:46]
»

@Michi: Citind ecoul dvs. am realizat că și la Palatul Culturii este o sală cu exponate descoperite la Cucuteni... am uitat să o menționez.

Spor la plimbat dar și la scris, Mama Michi!

Michi
[30.05.23 08:35:04]
»

@ANILU: Mulţumesc. Am si vorbit cu nepoata şi e de acord în august când are concediu să mergem la hotel Unirea două nopţi si de -acolo une e mai departe Copou, Bojdeuca să luăm taxi. Cu soţul am făcut în 2014 într-o după amiază doar o plimbare ˝pi şentru˝şi ne-am închinat fără nicio coadă la Sf.Parascheva, biserica Sf. Sava,Trei Ierarhi, biserica Sf. Sava şi Palatul Culturii extra muros. Programasem să merg cu nepoata în 2020 dar a venit pandemia.Sper ca anul ăsta visul să se împlineasca. La întoarcere ar veni cu mine nepoata vreo 2 zile în Buc. Doamne Ajută!

ANILUPHONEAUTOR REVIEW
[30.05.23 08:42:04]
»

@gettyy: Mulțumesc mult pentru vizită și aprecieri Gettyy! Foarte mult ne-a plăcut plimbarea asta la Iași... iar după vizita la Castelul Sturza am fost tare entuziasmați și l-am recomandat cu mare plăcere!!! Iar ghidul este foarte profesionist și are umor și are un farmec anume când spune povestea locului... se simte că-i place ceea ce face!!!

Vine și partea a doua...

adso
[30.05.23 09:26:28]
»

@Michi: Sărut mâna! Din păcate, Bojdeuca este închisă până în 2024. (Sau din fericire, poate nu m-am exprimat corect, că asta înseamnă că s-au găsit fonduri pentru restaurare.) Rămân însă multe altele de văzut.

Dacă ar fi să fac o singură recomandare, aceea ar fi să vizitați Teatrul Național. Ideal, dacă e în timpul stagiunii, mergeți la un spectacol (Opera montează tot în Sala Mare a teatrului). Însă se pot face tururi ghidate și în cursul zilei, chiar dacă nu există niciun eveniment atunci când vă programați venirea.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, ANILU, gettyy, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Iașul și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.85881185531616 sec
    ecranul dvs: 1 x 1