GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Eforie Sud - deşi liniştită, o statiune a contrastelor
Eforie Sud poate fi descrisă în multe moduri, mai ales că e destul de întinsă şi are zone distincte, să nu le spun chiar cartiere.
Numai într-un singur mod NU poate fi descrisă: distracţie maximăăăă...
Dacă asta căutaţi, n-o să găsiţi aici.
Este o staţiune liniştită şi veche, dacă nu mă înşel e chiar prima staţiune de pe litoralul românesc, fondată de boierul Ioan Movilă, al cărui hotel mai dăinuie cred şi a cărui statuie se află în centrul unuia dintre parcurile din localitate.
O staţiune încărcată de istorie, nu neapărat fericită - cred că mai există încă (lângă actualul Parc Movilă) Hotelul Movilă despre care scria Gala Galaction, care numea staţiunea "Techirghiol-Movilă", într-o însemnare de călătorie ("În vara anului 1924" - "Un ceas la Techirghiol (Movilă) ") din care nu lipsesc aluziile la corupţia care afecta şi atunci turismul. Sunt şi alte edificii relativ vechi precum "Vila Săbărel", privatizată se zice fraudulos după revoluţie.
Eforie Sud poate fi descrisă ca dărăpănată, prăfuită, melancolică. Pe alocuri, descoperi cum natura revendică teritoriul abandonat de om. Să vedeţi ce spectacol oferă "poieniţele urbane" din Eforie Sud pe vreme ploiasă: explozie de culoare exact ca pe câmpul înflorit. De fapt, asta şi sunt, după ploaie: pajişti înflorite. Aşa ceva se găseşte mai ales în nordul staţiunii, printre câteva hoteluri închise, pe lângă tabăra de dincolo de sanatoriu şi pe toată lungimea falezei înalte (dacă nu o cosesc). Dar dacă vremea e foarte uscată, florile se transformă în paie uscate.
Asta este impresia dacă te plimbi pe faleză (unde am impresia că s-a închis sau şi-a restrâns activitatea şi "The One", clubul din vechiul cazinou acum aproape gol - în 2016 nu am văzut nicio activitate acolo), pe plajă sau printre vechile hoteluri comuniste şi vile neobrâncoveneşti căzute în paragină.
Însă pe aleile liniştite, dindărătul zonei de promenadă de pe malul mării, străjuite de copaci bătrâni şi vile de un fast discret, adesea abia întrezărit prin perdelele de verdeaţă, descoperi surprins o zonă rezidenţială de nababi. Nu ştiu cine stă în vilele alea, dar cu siguranţă oameni care întorc banu' cu lopata şi au destul cap să nu epateze.
Printre casele de vacanţă somptuoase, sunt presărate din loc în loc pensiuni şi mici hoteluri. Unele îmi fac impresia de unităţi cu circuit închis - prea au aer de pensiune de lux sau hotel cochet, însă fără firmă şi însemne (şi arată prea bine ca să-mi imaginez proprietarii, la negru, cu cheile pe marginea şoselei). Trăgând linie, asta este impresia mea despre Eforie Sud: în declin ca statiune, dar în avânt (şi încă departe de a-şi fi atins potenţialul) ca zonă rezidenţială.
Apropo de natura din Eforie Sud, despre care am scris mai sus: doar aici am întâlnit lebede pe mare care mănâncă pâine de la turişti, la Capul Turcului (par rezidenţi permanenţi, căci le-am întâlnit ani la rând în acelaşi golfuleţ, la adăpostul digului mare). Recomand plimbările de seară pe dig, pentru aerosoli şi întâlniri cu lebede şi crabi.
În apă, peşte din belşug, anul trecut am prins împreună cu fiul meu cu paharul de plastic (le-am dat drumul înapoi, nu vă îngrijoraţi!). După câteva zile de mare agitată, nu ştiu de ce, au venit în masă, încât înotam în mijlocul unor bancuri de peşti minusculi, puiet bănuiesc. Din păcate, nu lipseau nici algele, dar erau şi porţiuni curate, aveai pe unde intra în apă.
Nisipul plajelor este fin şi sunt destul de late, în afară de câteva porţiuni. Există diguri care asigură adăpostul, din loc în loc.
La vest, există plaja de la Techirghiol, cu trei zone: nudişti pe laturi şi textilişti în mijloc. Intrarea e cu plată, dar nu e scump (cu accesul pe sub calea ferată, de fapt se intră pe sub un pod). Lacul Techirghiol este superb: ideal pentru înotătorii neperformanţi. Spre deosebire de majoritatea lacurilor sărate, este adânc şi de aceea foarte bun pentru înot, nu te stânjeneşte fundul, iar înotul e lejer şi evident apa te ţine la suprafaţă. Nămolul este fin, mai fin decât la Lacu Sărat de exemplu. Se poate privi apusul dincolo de lac, drept prin ţepuşa turnului de comunicaţii de pe malul opus.
Eforie Sud nu e din cale afară de aglomerată - nici staţiunea, nici plaja de la mare, nici cea de la Techirghiol. Plajele nu sunt ideal de curate, dar nici nu vă hingheresc privaţii cu şezlonguri ca în alte locuri, dacă vreţi să staţi pe nisip.
Am vizitat statiunea o zi în 2011,10 zile în 2013,5 zile în 2014 şi în 2016. De fiecare dată am tras la pensiunea Camelia şi am mâncat, de regulă, la terasa Cocktail, un loc placut pe malul mării, cu mâncare bună, accesibilă şi servire bună, cu excepţia anului 2016 când au avut o echipă de chelneri cam deficitară.
Trimis de cod_gabriel in 05.01.17 00:12:53
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în EFORIE SUD.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cod_gabriel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@cod_gabriel:
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 65&ridAnt=75644
@cod_gabriel: nimeni niciodata, cred, nu a descris atat de bine aceasta statiune! Statiune care recunosc are multe, dar multe lipsuri si totusi tu ai facut-o cu o eleganta si cu un bunsimt deosebit!
Eu nu pot decat sa-ti multumesc, ma bucur ca te-am descoperit si te felicit!
Iata ca se poate descrie un loc sau o locatie, prezentand lipsurile, dar fara jigniri! Bravos!
„Dărăpănată, prăfuită, melancolică” am simțit Eforie -Sud și în urmă cu 20 de ani. În ciuda acestor... defecte, am ales-o câțiva ani la rând, pentru că mi s-a părut că are un farmec deosebit, melancolic și, desigur, prăfuit. Când am revăzut-o după câțiva ani, era și mai prăfuită, și mai dărăpănată, cu o parte a falezei prăbușită, cu multe gropi, clădiri neîngrijite, plajă murdară, servicii proaste. Și atunci am renunțat la Eforie-Sud și litoralul românesc. Am greșit alegând altceva? Nu știu, nu cred.
Foarte frumos articolul.
Mi-am adus si eu aminte de sejurul de acum cativa ani si pot sa spun ca pentru mine Eforie Sud a fost o surpriza placuta. Da, sunt cam multe scari de coborat /urcat pana la plaja dar tocmai faleza inalta e spectaculoasa. Si eu am vazut vegetatia luxurianta si vilele elegante ascunse de ea...
Una peste alta mie mi=a placut tocmai linistea si atmosfera melancolica, plaja e destul de ingusta dar suficienta, am vazut si cazematele, intr-adevar o plimbare pe faleza si apoi pe plaja imensa dintre Eforii este deosebita.
Una peste alta mi-a placut, desi ma asteptam sa gasesc o ruina nu a fost deloc asa si statiunea era plina ochi. Nu e Mamaia, dar pentru cine cauta liniste, verdeata, plimbari seara pe faleza, mancare ieftina si buna este ok.
@chris79: da, este exact cum spui! Nu-i lux, nu-i opulenta; este normalitate si in plus preturi de bun simt asa cum ai specificat!
Dar daca ar fi sa vorbim despre cazari sau statiuni din Thassos de exemplu... nu sunt cu nimic mai wow decat Eforie! Recunosc, poate oamenii sunt mai primitori, da!
@alex_iasi: te superi dacă iti cer să detaliezi?!
Dezolant, vechi, murdar... specific...
Dar cu argumente! Stiu si specific, cunosc statiunea, stiu ca nu e la standard pargalez, de exemplu! Totusi nu-mi place cand cineva arunca asa, vorbe... si te lasa in coada de peste????!
Niste poze ceva, ; care sa ma convinga de "specific românesc!
@maria55: eu am concluzionat după ce am citit și văzut articolul.Pe deasupra am și vizitat-o în treacăt 2 ore dar i-am pus eticheta de la primul pas făcut. Ce sa mai detaliez? Parcă nu cunoaștem toți ce stațiuni avem, crezi ca are rost sa ne ascundem după degete? Am fost și în Eforie Nord anul acesta și la fel... mizerie și tiganime cu nămol, porumb, scoici, bulendre etc pe plaja de nedescris. Eforie Sud e ca un parculet de cartier doar ca are acces la mare. Clădiri vechi în paragina, care se cer renovate de zeci de ani. Așa e și prin Neptun și prin Venus... Pe oriunde te duci.
Nu sunt tocmai mofturos de fel, dar pentru banii pe care îi cheltui pt rahaturile lor scumpe, am pretenția măcar la curățenie în stațiune și FĂRĂ ROMII de pe plaja din cauza cărora nu am curaj sa intru în apa și eu și soția pt ca imediat pot sa dispară banii sau bunurile de pe plaja. Singura cât de cât aproape de realitate e Mamaia dar și ea e prea scumpa pt ce oferă. Anul acesta am stat 4 zile în ea și la fel... gunoaie pe plaja cât cuprinde... Și altele.
Mai vrei sa ți zic?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2022 Brutarie - Patiserie Kosovari - Eforie Sud — scris în 13.02.22 de silvia tudoran din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Eforie Sud — șobolani, gunoaie și alge — scris în 28.08.21 de Mihs din BUCUREşTI - nu recomandă
- Jul.2018 Nici cal, nici măgar... — scris în 27.08.18 de Carmen Ion din BUCUREșTI - nu recomandă
- Jul.2018 Ospitalitate și locuri frumoase in Eforie Sud / “La nămol bai reci Eforie Sud”. — scris în 26.07.18 de Ileana Person din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Dezamagirea finalului de sezon... — scris în 13.09.17 de AdiCj din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Aproape dezamagitor — scris în 09.09.17 de florin2008 din TIMIşOARA - nu recomandă
- Aug.2017 Eforie Sud — scris în 27.08.17 de danaeldreny* din PANTELIMON [IF] - RECOMANDĂ