ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.09.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 5 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 19 MIN

Descoperind Turcia prin Edirne - orașul care nu ne-a dezamăgit deloc

TIPĂREȘTE URM de aici

EDIRNE,

Septembrie 2022

Bun, am scris despre cazarea (vezi impresii) din această mică ieșire de 5 zile, am scris și despre experiențele culinare avute aici, aici, și aici.

Dar nu am spus mare lucru despre orașul ce ne-a fost gazdă timp 5 zile = Edirne (se pronunță Eh-deer-neh).

Edirne este un oraș din Tracia de Est, situat în nord-vestul Turciei. Se află pe câmpiile tracice, chiar la Est de confluența râurilor Maritsa, Tundzha și Arda, cunoscute în turcă ca Meriç, Tunca și, respectiv, Arda.

Aflat pe partea Europeană a Turciei, este primul oraș (mare) apropiat de granița cu Bulgaria, situat la doar 40 km de granița Hamzabeyli, graniță des frecventată de cei care vin din România spre Turcia.

Dar nu doar granița de la Hamzabeyli (partea nordică) se află aproape de Edirne. La doar 20 km (nord vest), se află o altă graniță importantă, Kapikule, tot cu Bulgaria, iar spre Vest frontiera cu vecinii greci, la nici 10 km, unde se află vama Pazarkule. Vama Pazarkule despre care am scris aici, este una mică dar aflată în plin proces de modernizare (pe partea turcă).

Așadar un oraș cu o populație de ~165.000 (similară cu orașul Pitești) și o suprafață de 844 km pătrați se află la mică distanță de 3 granițe importante atât cu Bulgaria cât și cu Turcia.

Edirne, care a fost capitala Turciei până în 1453, este poziționată pe principala rută de tranzit care leagă Europa și Asia Mică. Deoarece partea mai veche a orașului este poziționată într-o buclă semicirculară mare în Râul Tundzha, au fost construite mai multe poduri de arc din piatră pentru a o traversa spre nord, vest și sud de oraș. Începând de la nord și urmând curgerea râului în sens invers acelor de ceasornic, aceste poduri sunt după cum urmează: Podul Fatih, Podul Kanuni, Podul Saraçhane, Podurile Yalnizgoz și Bayezid, Podul Gazi-Mihal, Podul Ekmekcioglu Ahmet Pașa, Podul Meriç.

O parte din ele sunt închise circulației publice dar unele sunt deschise, renovate și se pot traversa cu autoturismul! Unul dintre aceste poduri traversabile este Meriç. Este poziționat direct la sud de Podul Ekmekcioglu Ahmet Pasha (Tundzha).

În acest moment, la sud de Edirne, râul Tundzha care se învârte în jurul orașului vechi, se întâlnește cu Râul Maritsa (Meriç). Chiar înainte ca râurile să se întâlnească, pentru câteva sute de metri curg paralele unul cu celălalt. Aici autostrada principală spre sud din Edirne traversează ambele râuri, unul după altul, folosind mai întâi „Podul Tundzha” și apoi „Podul Nou” .

____

Triangulația și Jandarmeria...

Tot aproape de Edirne se află un important punct de interes, punctul de triangulație, mai exact locul unde se intersectează granița a 3 țări. Turcia, Grecia și Bulgaria. Îl găsiți pe google maps aici. Am încercat să vizităm acest punct într-una din zile mergând spre vama Kapikule dar NU am reușit. Am întors mașina și am lăsat-o în parcare.

Google spunea să merg în Bulgaria și apoi să mă întorc dar cum vama era aglomerată, nu am vrut să ies din nou din Turcia, lucru ce abia îl făcusem la ieșirea spre Muzeul Militar din Grecia.

Așa cum spuneam, am întors mașina la penultimul scuar, și am lăsat mașina la Shell-ul de pe partea dreaptă cum vii dinspre BG.

Am mers apoi pe jos, ajungând la un punct de verificare al Jandarmeriei. Cum jandarmul turc nu știa deloc engleză, am scos telefonul și am încercat să îi spun că vreau sa vizităm punctul de triangulație. El ne tot întreba unde vrem să mergem? Eu tot îi spuneam la punctul de triangulație și îi arătam și pe telefon poze cu piatra monument care marchează acest punct.

Din ce este pe google nu se înțelegea dacă se află la turci, bulgari sau greci. Eu speram să fie la turci dar jandarmul a spus că nu putem merge pe jos, fiind o zonă securizată, ci ar trebui să mergem cu mașina personală sau cu autocarul, pe partea elenă, acolo fiind drumul ce duce spre monument. Deși nu sunt sigur nici de asta pentru că ar implica să traversezi râul Maritsa. Sunt de părere că tot de pe undeva de lângă vama turcă se poate vizita pentru că pe google apare și un drum care duce exact acolo.

Probabil că ar fi trebui să fac ce zicea Google, ieșit din Turcia spre BG și intrat imediat înapoi spre Turcia, ca mai apoi undeva pe dreapta fiind drumul ăsta neasfaltat care ducea spre monument.

Cum nu mai aveam de gând să mai ies din Turcia și să intru imediat la loc, am renunțat la idee mai ales că se făcea seară dar este un obiectiv de luat în calcul pe viitor.

____

Moschei

Deși a fost a doua oară când venim aici în Edirne, prima dată a fost ceva mai fugitiv, pentru că ne întorceam din concediu iar cazarea de o noapte în Edirne a fost doar una de tranzit, neavând timp să facem mare lucru.

Dar acum, cu ocazia celor 4 nopți (și 5 zile) petrecute aici, am avut ceva mai mult răgaz să descoperit ceva mai bine ceea ce are de oferit orașul și chiar are multe de oferit. Nu cred că se poate compara cu alte orașe mai mari și importante din Turcia dar cred că-ți poate oferi experiența turcească într-un procent foarte ridicat. De ce?

Păi în primul rând ai moschei. Trei moschei importante:

-Selimiye

-Burmalı

-Eski

____

Moscheea Selimiye

Adresa: Meydan, Mimar Sinan Cd., 22020 Edirne Merkez/Edirne, Turkey

Link Google Maps: click aici

Website: click aici

Cea mai importantă din cele 3 este Moscheea Selimiye, care se află momentan într-un proiect important de renovare. Lucrările de restaurare au început la finalul anului 2021 și sunt programate să dureze până în primăvara anului 2025.

Momentan sunt acoperite de schele 2 din cele 4 minarete, dar și domnul moscheei. De-asemenea în interiorul moscheei sunt prezente grinde metalice mari, menite să susțină greutatea schelelor montate în exterior.

Evident că aceste schele strică aspectul general al moscheei dar lucrările de reabilitare sunt necesare pentru ca moscheea să-și păstreze valoarea istorică și culturală.

Tot aici la Moscheea Selimiye aș zice că este zona zero, probabil cea mai frumoasă și amenajată din întregul oraș. In fața moscheei fiind amenajată o zonă pietonală cu alei, iluminate noaptea cu leduri dar și multă iarbă. La baza micului deal, este postată o statuie cu Mimar Sinan, arhitectul otoman care a conceput Moscheea. Aceasta este una dintre cele mai importante lucrări ale sale dar probabil cea mai importantă este Moscheea Suleiman din Istanbul!

Moscheea Selimiye (Selimiye Camii) este o moschee imperială otomană, cerută de sultanul Selim al II-lea, construită de sus numitul Mimar Sinan între 1568 și 1575. Domul are o înălțime de 31 de metri iar minaretele ajung la 83 de metri! Ca să vă faceți o idee, asta ar însemna un bloc cu peste 30 de etaje! Și vorbim totuși de o construcție veche de aproape 500 de ani, când ingineria, arhitectura, utilajele, nu erau foarte avansate.

Zona de pe partea cu primăria a fost recent renovată, aici existând centre de informare turistică, cafenele, toalete publice dar și ceva magazine cu suveniruri. M-a impresionat foarte tare curățenia zonei, deși la câțiva metri, este un șantier imens (mosheea). De-asemenea toaleta publică din capătul străzii, la fel recent renovată (în pozele de pe google din 2020 apărea o toaletă veche). Intrarea costa 2 lire (adică 60 de bani) și era amenajată precum toaleta unui restaurant de fițe. Nouă ne lipsește așa ceva cu desăvârșire dar la ei este o normalitate. Las și câteva poze cu toaleta în cauză.

Despre moscheea Selimiye se pot scrie multe dar cred că cel mai important și util, este să o vedeți (dacă nu ați făcut-o deja) cu proprii ochi. ????

Desigur, nu-s de ignorat nici celelalte 2 moschei aflate în proximitatea ei, având o valoare istorică și culturală foarte importantă. Noi le-am vizitat evident pe toate 3.

Pentru cei care nu erau îmbrăcați corespunzător, la intrare se puteau împrumuta gratuit pestelci și halate lungi.

____

Atatürk - Fondatorul Turciei Moderne

Aproape de moschee, pe strada Mimar Sinan, se află și clădirea primăriei Municipiului Edirne. O clădire nu foarte spectaculoasă care se făcea remarcată mai mult prin cele 2 steaguri ale turciei, care acopereau o mare parte din fața clădirii, dar și un steag cu Mustafa Kemal Atatürk, personaj des întâlnit pe steagurile din Turcia dar și pe multe alte elemente decorative. De exemplu pe stâlpii de iluminat din Edirne, erau fotografii cu Ataturk.

Dacă spunem Turcia, cred că trebuie să spunem și Atatürk. Dar cine este Atatürk? (n 1881 - d 1938)

Atatürk a devenit cunoscut pentru rolul său în asigurarea victoriei turcești otomane în bătălia de la Gallipoli (1915) în timpul Primului Război Mondial. După înfrângerea și dizolvarea Imperiului Otoman, el a condus Mișcarea Națională Turcă, care a rezistat împărțirii Turciei continentale între puterile aliate victorioase.

Trupul acestuia se află în Mausoleul Anıtkabir din Ankara. Un Mausoleu impresionat pe care l-aș include pe lista cu obiective de vizitat în Turcia! Vă las un link către locația de pe google maps. Are 366.000 DE MII de fotografii și aproape 100.000 de mii de recenzii. Toate laudă și aduc omagii acestui măreț lider, chiar și acum la zeci de ani de la moartea sa, turcii au un respect deosbit pentru el care este considerat Fondatorul Turciei moderne.

Viața sa, modul în care a organizat și planificat comandamentul militar, au reprezentat o inspirație nemărginită pentru realizarea mai multor cărți importante.

Printre cele mai cunoscute lucrări despre Atatürk cea mai importantă este „Atatürk - Renașterea unei națiuni” scrisă de Lord Kinross, care a fost numit de guvernul britanic să scrie o biografie a lui Atatürk. În 1960 a apărut prima ediție a cărții care descria personalitatea marelui lider, ultima perioadă a Imperiului Otoman și primii ani ai Republicii Turcia. Un alt cercetător, scriitor britanic, Andrew Mango a abordat în lucrarea sa „Atatürk / Fondatorul Turciei moderne” toate aspectele vieții lui Atatürk.

Cartea autorului american Austin Bay care a fost de asemenea un best seller” Atatürk: Lecții de conducere de la cel mai mare general al Imperiului Otoman” este o lucrare biografică captivantă care povestește despre inteligența și abilitățile lui Atatürk în conducerea și comandamentul militar. Lucrarea lui Klaus Kreiser, cunoscut pentru cercetările sale despre limba și istoria turcă, „Atatürk” a fost publicată de multe ori în Germania și a devenit o sursă importantă pentru studenți și educatori.

____

Așa cum am scris mai sus, Edirne poate și reușește cu succes, să creeze experiența turcească. Prin frumoasele moschei, prin bucătăria turcească care nu dă greș niciodată, dar și prin alte obiective turistice.

____

Muzeul Orașului Edirne (Edirne Kent Müzesi)

Adresa: Babademirtaş, Hacı Hasan Sk. No:11,22020 Edirne Merkez/Edirne, Turkey

Link Google Maps: click aici

Aflat chiar lângă Moscheea Selimiye, reprezintă unul dintre proiectele pe care primarul orașului Edirne, Recep Gorkan, le-a declarat la alegerile pentru primar, a fost înființarea Muzeului Orașului Edirne în Edirne, orașul istoriei, culturii și muzeului. În urma alegerilor pentru primarie, au fost inițiate de urgență studii privind devenirea reală a proiectului.

Instrucțiunile privind înființarea și funcționarea au fost discutate în ședința Consiliului Municipal Edirne din 3 septembrie 2014 și acceptate prin vot unanim.

A fost aplicat în cadrul Proiectului denumit „Păstrarea și trăirea cu valorile sale istorice: Muzeul memoriei urbane din Edirne” pentru Programul de finanțare a infrastructurii la scară mică al Agenției de Dezvoltare Thracia pentru anul 2015, în vederea înființării muzeului în Conacul Hafizaga, deținut de Guvernorsip of Edirne și a fost alocat municipalității Edirne pentru 25 de ani în anii precedenți. În urma evaluărilor, proiectul „Conservarea și trăirea cu valorile sale istorice: Muzeul memoriei urbane din Edirne” a fost acceptat pe 31 august 2015.

În acest context, prin inițiativele primarului, Recep Gurkan, drepturile de proprietate ale conacului (care găzduiește muzeul) au trecut pe 18 mai 2015 Municipiului Edirne. Muzeul orașului Edirne a intrat în funcțiune vineri, 5 mai 2017, după aproape 20 de luni de muncă asiduă. Muzeul este dispus pe parter + 2 etaje și acoperă o gamă largă de evenimente socio-politice dar adăpostește și multe obiecte importante, strâns legate de istoria orașului.

Muzeul Orașului ne duce într-un tur bogat în informații istorice valoroase legate de evoluțiile și schimbările care au avut loc în oraș de la înființare, unde aceștia învață despre cele mai importante personalități otomane, moderne și contemporane din mediul politic, social dar și a vieții culturale din Edirne.

Muzeul se poate vizita pe cont propriu sau cu ghizi turistici care sunt gata să ofere propriile povești și informații interesante. Cum noi eram doar 2... și nu era nici un alt vizitator, doamna de la casierie a fost foarte drăguță și ne-a oferit un dispozitiv electronic similar cu un telefon, un ghid audio. Noi trebuia doar să introducem numărul sălii în care ne aflam, iar mai apoi era redat un fișier audio care explica cu lux de amănunte, informații referitoare la acel loc. Ne-a întrebat prima dată... Bulgaria?? Căci aveau și limba bulgară pe dispozitiv. Noi no... Romania... ahh no romanian, english? Yes english is fine!

Ahh apropo, cât a costat intrarea? Biletul a costat fix 10 lire/ persoană adică... aproape 3 lei, deci 6 lei amândoi! Ieftin, foarte ieftin!

____

Muzeul de Arheologie și Etnografie Edirne (Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi)

Adresa: Meydan, 22000 Edirne Merkez/Edirne, Turkey

Link Google Maps: click aici

La nici 300 de metri de Muzeul Orașului, chiar în spatele Moscheei Selimiye se află Muzeul de Arheologie și Etnografie. De obicei aici lăsam mașina, vis a vis de intrarea în muzeul Arheologic, dar când nu găseam loc aici, ne duceam puțin mai înainte (făceam dreapta și dădeam de parcarea publică de aici

Intrarea aici a fost ceva mai scumpă, 20 de lire de adult, adică aproape 6 lei, dar tot ieftin ținând cont de importanța muzeului. Nici aici nu prea era nimeni așadar ne-am plimbat în voie prin muzeul. Acesta este dispus doar la parter, deși avea etaj, paznicul ne-a spus că acolo nu se vizitează nimic. Apoi curtea muzeului este înțesată cu tot felul de coloane, sarcofage din perioada romană, dolmene și menhire. Chiar în spatele ei sunt expuse pietre funerare aparținând perioadei otomane.

Dar să începem cu interiorul unde se află departamentul de etnografie.

Expoziția începe cu galeria de covoare de la intrare. În sala mare, se află dulapul Edirnekari, camera miresei Edirne, colțul băii turcești, sufrageria Edirne, covoare Şarköy, eşantion de ipsos de pânză de case Edirne, diverse broderii și haine, bijuterii, șireturi și artefacte donate de persoane fizice.

Cufăre din lemn decorate cu reprezentări de nave, edicte, plăci de caligrafie și exemple originale de tehnică de decorare Edirnekari se numără printre lucrările expuse în această secțiune.

Covoarele, broderii și dulapurile Edirnekari din camera miresei sunt opere de artă valoroase ale epocii. Ulcioarele de tombac, cădelnițele și bobocii de trandafir expuși în sală atrag atenția.

Costumele regionale unice în Balcani pun în lumină identitatea etnografică a orașului. În sala în care sunt reprezentate diferite exemple de caligrafie sunt expuse și câteva obiecte speciale pe care Marele Conducător Atatürk le-a folosit în timpul vizitei sale la Edirne.

La exterior, în curte, se află departamentul de arheologie. Aici se află capiteluri de coloane, sculpturi din perioadele elenistică, romană și est romană, precum și iazurile și căsuțele pentru păsări, care sunt legate de acvacultura din perioada otomană.

Expunerea în secțiunea Arheologie începe cu fosile din perioada paleontologică. Există părți din maxilarul, dinții și vertebrele speciilor de rinocer și cai aparținând sfârșitului perioadei a III-a în Edirne și împrejurimile sale. În plus, aici sunt expuse fosile aparținând perioadei miocene de acum 30 de milioane de ani și alte fosile de animale marine.

Așadar muzeul este cu adevărat interesant și merită să ajungeți la el dacă vizitați orașul Edirne.

____

Muzeul de Sănătate (II. Bayezid Külliyesi - Sağlık Müzesi)

Yeniimaret, 22000 Edirne Merkez/Edirne, Turkey

Link Google Maps: click aici

Muzeul de sănătate, un important obiectiv turistic al zonei, se află la marginea orașului Edirne. Ca să ajungem aici, traversăm podul Tarihi, pentru că podurile Yalnızgöz și Bayezit Köprüsü erau închise circulației publice.

Muzeul este un Complet, desfășurat pe o suprafață de peste 600 de metri pătrați. Biletul a costat 15 lire de persoană, adică... 4 lei! Super IEFTIN!!! ????

Complexul a câștigat numeroase premii în timp, printre care...

-Council of Europe Museum Prize - 2004

-The Best Presentation - 2007

Dar se află și în Patrimoniul UNESCO! Complexul a fost format dintr-un spital, o școală, o moschee, două case de oaspeți, bucătărie, camere de depozitare și o baie, elemente regăsite și astăzi.

Complexul Moscheea Sultan Bayezid II este cel mai faimos exemplu de kulliye* din Edirne. Expresia kulliye înseamnă niște clădiri asociate cu arhitectura otomană, centrate în jurul unei moschei, ridicate pentru diverse servicii caritabile pentru comunitate.

*külliye este un complex de clădiri asociate cu arhitectura turcească centrat pe o moschee și gestionat în cadrul unei singure instituții, adesea bazat pe un waqf și compus dintr-o madrasa, un Dar al-Shifa, bucătării, brutărie, baie turcească, alte clădiri pentru diverse servicii caritabile pentru comunitate și alte anexe.

Construcția complexului a început în anul 1484. Detaliile progresului lucrărilor sunt cunoscute datorită lui Hoca Sadettin Efendi care a locuit în această perioadă la Edirne. El a declarat că sultanul Bayezid al II-lea a venit la Edirne de la Istanbul, pentru a efectua pregătirile la 1 martie 1484. A ordonat imediat construirea complexului pentru că avea nevoie de un spital în oraș. Sultanul însuși a pus bazele complexului, a făcut o donație și a distribuit cadouri publicului.

Complexul a fost gata în 1488, doar după patru ani, datorită muncii asidue a mii de oameni. Ceremonia de deschidere a complexului a avut loc în 1488 și a fost o ceremonie glorioasă, potrivit Hoca Sadettin Efendi. El a oferit detaliile ceremoniei în aceste cuvinte:

„Oaspeților s-au dat diverse cadouri, s-au așezat mesele pentru sărbătoare, s-a împărțit multă caritate săracilor” .

Am plătit biletul și am mers pe latura din stânga a complexului care cuprinde 2 clădiri. Prima clădirea (Külliyesi Imareti) din margine care găzduiește un mic muzeu cu diverse manechine care ilustrează diverși negustori sau diverse meserii. Tot aici în colț regăsim o scenă cu 3 bărbați care stau în jurul unei mese.

Vis a vis este recreată o brutărie clasică otomană. Un domn manechin tocmai ce scoate pâinea din cuptor! Și ca să fie treaba treabă, simțim un miros puternic de prăjeală.

Nasul nostru arcuit ne împinge către curtea din spatele clădirii unde era și o delegație cu mai mulți domni îmbrăcați la costum dar și ceva doamne. Ne ducem mai departe către clădirea vecină de unde venea mirosul. Tot de aici ieșeau câțiva turiști dar și ceva persoane din delegație, cu langoși în mână. Unul din domnii cu costum ne face semn să mergem în camera vecină și să servim langoși.

Am primit îndată câte o gogoașă de fiecare. Vai cum era... bucuria papilelor gustative. ???? Tot aici am regăsit o cameră mare, cu o masă joasă, scaune pe stâng și pe dreapta, cu 4 bărbați în capăt.

Ne-am îndreptat mai apoi spre Moscheea Beyazit II. Am mers spre curtea interioară și am făcut câteva fotografii. Moscheea părea închisă... nici nu am testat ușa dar oricum nu era NIMENI în zonă, doar câțiva câini care se țineau scai de noi.

De la moschee am mers spre spital. Camerele din spital sunt împărțite și fiecare are rolul ei specific. Regăsim un număr de

În curtea exterioară sunt 12 camere (camerele 1-7, camerele 23-27). Acestea reproduc momente importante din perioada de debut a medicinei otomane. Scene recreate cu ajutorul unor manechine îmbrăcate conform vremii dar și multe obiecte, documente și instrumente medicale specifice vremii. Camerele din curtea exterioară:

1. Administrația

2. Sultan Bayezid II

3. Sultan Bayezid II Complex

4. Sultan Bayezid II Al Shifa

5. Camera ce ilustrează personalul medical

6. Stafful administrativ

7. Principiile de bază ale medicinei otomane

23. Camera de întâlniri

24. Cămara

____

25. Bucătăria

Aici mi s-a părut foarte interesantă, lista de cumpărături, imprimată aici pe un perete. Lista era pentru perioada 1489-1490 și cuprindea...

4 oka zahăr (1 oka = ~1,24 kg, era o unitate de măsură folosită în Turcia)

27 oka zahăr

50,5 oka de miere

4.000 mere

34 oka jujube (fructe)

9 oka de struguri

27 oka de suc de lămâie

5 oka de unt

9 oka de ulei de migdale

78 oka de migdale

15 oka de figs adică niște smochine

36 oka de prune

152 oka de fructe de pădure

117 kg de carne de oaie

147 pui

Impresionantă listă!

____

26. Spălătoria

27. Cameră dedicată Fundației Muzeului de Sănătate

Mai departe mergând spre punctul zero mai avem un spațiu chiar înainte de clădirea principală. Aici regăsim 4 camere.

8. Producerea medicamentelor

9. Producerea de siropuri

21. Prelucrarea trandafirilor

22. Teriacul în medicina otomană

Mi-a plăcut că toate panourile informative erau bi-lingve (turcă și engleză).

Mai departe în interior regăsim camereme numerotate de la 10 la 20.

10. Camera dentistului

11. Oftalmologia

12. Camera ORL

13. Chirurgia

14. Camera pentru pacienți ce sufereau de boli psihice grave

15. Terapia prin muzică

16. Camera pentru pacienți ce sufereau de boli psihice... mai puțin grave

17. Chirurgia estetică și de reconstrucție

18. Obstetrică-ginecologie

19. Camera chirurgului femeie Kupeli Saliha Hatun. O chirurgă renumită din secolul 17

20. imunizarea împotriva variolei din Edirne în Europa

Toate sălile de sus prezintă scene cu manechine doctori care tratează pacienți (manechine), îi operează, sau îi controlează. De-asemenea o varietate de ustensile medicale folosite la acea vreme.

____

Mai departe am mers spre Facultatea de Medicină. Aici regăsim la fel ca și în spital, camere tematice care prezintă săli de curs, dormitoare ale studenților dar și săli unde se făcea practică, astfel încât studenții să poată dobândi cunoștințele necesare pentru a putea deveni medici.

____

Edirne în cartea recordurilor

Tot aici în Edirne, aproape de granița cu Grecia, am regăsit cel mai mare vas de gătit din lume.

În 12 mai 2018, în cadrul „Al 8-lea FESTIVAL INTERNAȚIONAL DE ALAMA EDİRNE” organizat de Municipiul Edirne, 600 de kilograme de ficat prăjit au fost gătite pe această cea mai mare tigaie pentru a stabili un nou record pentru Guinness World Records.

Tigaia (vasul de gătit) cântărește 2 tone și are 80 de centimetri înălțime și 704 centimetri în diametru. În timpul recordului s-au folosit 2.520 litri de ulei de floarea soarelui, 250 de kilograme de făină, 12 tone de lemn şi 3 tone de cărbune.

Este păcat să treci pe aici și să nu faci o poză cu acest vas de gătit imens!

___

Shopping în Edirne...

Cum punctul culminant al escapadei a fost constituit și de sesiunile de cumpărături, voi scrie câteva rânduri și despre ele.

În Edirne regăsiți în primul rând 2 mari centre comerciale, anume Mall Erasta și Margi Outlet. Personal am mers pe Erasta, pentru că Margi nu știu... nu ne-a plăcut. În primul rând era mereu full, nu găseam niciodată loc de parcare, apoi dispunerea lui era ciudată. Erasta mi s-a părut mult mai ok, mai aerisit, magazine mai multe și parcare unde am găsit mereu loc.

În Erasta am prins reduceri pe la majoritatea magazinelor de haine și nu numai. La Madame Coco am prins de exemplu reduceri de 50% pentru absolut TOATE produsele din magazin. Nu o să vă spun ce am cumpărat căci nu am nevoie de comentarii inutile și este până la urmă ceva personal. Dar cum TOATE articolele din magazin erau la 50% indirim (reducere) aveai ce alege.

Apoi prețuri foarte bune la magazinele Gratis și Watsons unde am regăsit de exemplu Gel de Duș Le petit Marseillais la 650 ml la 32 TL adică nici 10 lei... în condițiile în care la noi oricum nu prea găsești la gramajul ăsta, iar variantele de 25-300 ml costă deja dublu.

Așadar pentru haine, accesorii, parfumuri, ceasuri și alte dalea, Mall Erasta pare o alegere foarte bună, mai ales dacă acorzi puțin timp pentru studierea ofertelor.

____

MIGROS

Pentru cumpărături casnice gen... dero, balsam, sucuri, dulciuri și alte chestii de genul acesta, soluția ideală ar fi Migros. Cel mai mare Migros din Edirne este cel de la Kipa, adică acesta.

Și aici trebuia un mic research înainte dar în general prețurile pentru anumite produse erau chiar și cu 50-60% mai mici versus RO. La Migroș este foarte important să aveți card de reduceri. Dacă nu posedați, îl puteți cumpăra de la una din casele de marcat. Costă câteva lire și îl primiți pe loc în câteva secunde.

Ca și reduceri și diferențe notabile de preț, aș enumera...

-Domestos la 3,2 Litri cu 43 de lire, adică... 12 lei

-Persil detergent lichid la 2,145 Litri cu 80 de lire, adică... 22 lei

-Ariel detergent pudră la 5 Kg cu 109 lire, adică... 30 lei

-Omo detergent pudră la 7,5 Kg cu 132 lire, adică... 36 lei

-Șampon Head & Shoulders XXL 800 ML cu 77 lire, adică... 20 lei

-Pastă de dinți Sensodyne pachet x 2 (300 ML) cu 70 lire, adică... 19 lei

-Șampon L' oreal Elseve la 450 ML cu 38 lire, adică... 10 lei

Plus altele și altele și altele...

____

Mega-Image de la turci

Tot pentru cumpărături de genul acesta, mai există și magazine precum A101, BIM sau ȘOK. Astea sunt foarte recomandate de diverse persoane pasionate de cumpărături dar mie personal nu mi s-au părut wow. Cu excepția a 2-3 produse (de exemplu un ulei la 5 Litri care venea la 8 lei/litru) majoritatea erau destul de scumpe. Astea sunt un fel de Mega Image (shop and Go) de la noi. Mici, inghesuite, cu de toate. Nu, nu au mega image dar seamănă.

____

Bazare turcești

Pentru un pasionat de shopping, bazarul turcesc nu poate fi decât cireașa de pe tort. Cel mai civilizat, ordonat și frumos bazar frecventat de noi, a fost cel de lângă Moscheea Selimiye. Acesta era deschiz zilnic, aproape toate produsele aveau prețul afișat iar vânzătorii nu săreau pe tine precum se întâmplă de exemplu în bazarele din Istanbul sau bazarul din centrul orașului Kusadasi unde am fost și știu că așa se întâmplă.

Nu, aici nu și evident nici de negociat nu putea fi vorba. Drept urmare dacă sunteți fani negociat cu turcii, nu-i de voi aici.

Aici la bazarul Selimiye de lângă moscheea cu același nume, se găseau de toate... haine, săpunuri parfumate, cafele, ceaiuri, dulciuri, suveniruri, magneți. De toate pentru toți iar prețurile mi s-au părut chiar decente, pentru unele produse chiar mai ieftine ca în Migroș.

Tot aici în Edirne mai sunt și alte bazare, unele de fructe, altele de haine dar probabil cel mai cunoscut este bazarul Ulus Pazari deschid vinerea, adică acesta.

Probabil cel mai preferat și de hoarda de bulgari care venea încă de vineri în Edirne și se spărgea undeva pe sâmbătă-duminică.

Aici la Ulus Pazari, am fost și noi vineri, de curiozitate, nu neapărat să cumpărăm ceva anume. Lângă bazar este un câmp imens, câmp care era PLIN la refuz aproape, de mașini cu numere de Bulgaria, cred că undeva la 90-95%. Restul... mașini de Turcia și cred că doar noi de România.

În interior mai toți vânzătorii știau cuvintele elementare bulgare, necesare vânzării produselor expuse. Unii chiar aveau expuse cartoane bilingve cu prețul pentru anumite produse... lire turcești dar și leva bulgărească!

Peste tot pe unde ne opream, turcul întreba... bulgarski??? No! Romania!! Ahh Romania... ușor dezamăgit. Dar dacă intenționai să cumperi ceva, bariera lingvistică era ca și inexistentă.

Aici la Ulus aveau... de toate. Predominau evident hainele fake (replici) de la Adidas, la Puma, la Nike și până la branduri mai puternice, precum karl Lagerfeld.

Apoi ceasuri, lustre, aplice, jaluzele, șosete, chiloți, huse, folii de telefoane și multe multe alte nebunii. Cred că dacă intrai aici, era greu să ieși fără să cumperi măcar o chestie. Deși am pierdut mai bine de o oră aici, nu am rezistat mai mult din cauza aglomerației continue. Într-un final am ieșit fără să cumpărăm mare lucru. Am zis că mai bine cumpărăm haine originale din Erasta decât fakeuri din bazar.

____

Magazinele din centrul orașului

O zonă iubită de amatorii de cumpărături este și cea din centrul orașului Edirne. Aici sunt foarte multe magazine cu haine, parfumuri, articole pentru casă dar și bănci, poșta sau chiar exchangeuri. Ocazional mai zărim și câte un restaurant sau un fast food care servește doner.

Și aici era un adevărat furnicar. După calculele mele aici erau mai mult localnici, sau poate că așa mi s-a părut mie.

Apropo de poștă, într-una din zile cum nu mai aveam lire cash, am mers spre un exchange să schimb din euro dar era închis. Vis a vis era PTT (poșta lor). Am intrat acolo și era o coadăăăăă de zici că eram la noi la poștă! L-am întrebat pe paznic cum se procedează pentru exchange. Ne-a dat un bon de ordine și ne-a indicat biroul din capăt. Zic pfuaii să vezi cât stăm la coadă. De unde? După nici 10 minute ne-a venit rândul la ghișeu, fiind unul special pentru exchange sau transfer de bani. Așadar am scăpat rapid. Spre diferență de exchange-ul de la Erasta Mall unde niciodată nu mi-au cerut vreun document (pașaport), aici la poștă nu am putut să schimb fără să prezint pașaportul.

____

Concluzii

Personal mă bucur că am descoperit acest oraș superb dar mă întristează faptul că nu am făcut-o mai devreme sau în general că nu mi-am luat inima în dinți și nu am venit mai de dinainte cu mașina în Turcia, anul acesta în vară fiind prima dată când am mers cu mașina personală în Turcia.

Îmi era teamă de... de nu știu ce, păsărele la cap. Poate din cauza distanței lungi și a parcurgerii celor 2 vămi dar per total drumul nu este chiar atât de lung, cel puțin cât vorbim de Edirne. Păi București - Edirne este egal cu București - Deva ca și număr de km. Doar că adăugam necunoscuta cu timpul de așteptare la vămi care na... e la noroc.

Trecând peste drumul până aici care nu-i de speriat, ci chiar decent chiar dacă drumul prin Bulgaria nu-i cel mai fericit... Edirne este un oraș superb care merită acest drum.

Nu cred că m-aș plictisi prea curând de Edirne pentru că are multe de oferit și așa cum am spus și la început, aici poți simți experiența turcească.

Eu consider Edirne ca fiind un oraș vibrant, plin de viață, modern, dar totuși cu o importantă moștenire culturală în spate.

Chiar dacă se află la marginea Turciei (un fel de Satu Mare al României), nu pare să-i lipsească ceva notabil (poate doar marea... oare?), din contră, are multe de oferit și aș sta aici cu lunile și nu cred că m-aș plictisi prea rapid.

Și cam atât am avut de zis.

Mulțumesc dacă ți-ai rupt din timpul tău ca să citești experiența mea din... Edirne!

____

Informațiile istorice și tehnice au fost preluate, traduse și adaptate folosind panourile informative ale fiecărui obiectiv în parte, dar și de pe mai multe site-uri, precum:

https://upwikiro. top/wiki/Bridges_of_Edirne

https://www.trt.net. tr/

https://ro. wikipedia.org/

https://www.google.com/maps

http://www.edirnekentmuzesi.com/

https://edirne. ktb. gov. tr/

https://turkisharchaeonews.net/

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 20.09.22 17:29:19
Validat / Publicat: 20.09.22 18:52:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 6294 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P40 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

mishu
[20.09.22 20:30:21]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Am sa incep cu finalul

Personal mă bucur că am descoperit acest oraș superb dar mă întristează faptul că nu am făcut-o mai devreme sau în general că nu mi-am luat inima în dinți și nu am venit mai de dinainte cu mașina în Turcia, anul acesta în vară fiind prima dată când am mers cu mașina personală în Turcia.

cred ca fiecare dintre noi avem de multe ori teama de un prim drum, apoi ne reprosam ca nu am facut-o mai devreme. Uite ca si eu sunt in aceasta categorie, pentru ca inca nu am ajuns in Turcia decat cu avionul si doar de doua ori, insa ma conving din ce in ce mai mult ca trebuie sa o fac, si cum sunt multe articole scrise pe aici, voi avea ce studia.

Despre articol, tot pe tine vreau sa te citez

Mulțumesc dacă ți-ai rupt din timpul tău ca să citești experiența mea din... Edirne!

dar stiu ca l-ai scris luuuung de tot , dar l-am dovedit. O experienta placuta si dupa concluzia ta se vede clar ca ti-a placut si ma gandeam la ce ai spus in privinta acelui bazar cu preturi afisate unde nu puteai negocia.

Cand am fost in China intr-un astfel de loc, translatoarea ne-a spus: "In magazinele unde vedeti pretul afisat acela nu se poate negocia, insa daca nu este pretul afisat atunci incepe distractia! "

Felicitari, votat cu mare drag.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[21.09.22 11:09:51]
»

@mishu:

Uite ca si eu sunt in aceasta categorie, pentru ca inca nu am ajuns in Turcia decat cu avionul si doar de doua ori, insa ma conving din ce in ce mai mult ca trebuie sa o fac, si cum sunt multe articole scrise pe aici, voi avea ce studia.

Cu siguranta poti sa-ti faci "temele" citind recenziile de pe AFA care sunt un izvor nemarginit de ponturi excelente. Atat pentru cazare, cat si pentru mancare dar si pentru obiective turistice. Eu sunt inca chibiț pe Turcia dar avem colegi care au doctorat pe Turcia, cu zeci de recenzii despre Turcia si minunățiile ei.

dar stiu ca l-ai scris luuuung de tot, dar l-am dovedit. O experienta placuta si dupa concluzia ta se vede clar ca ti-a placut si ma gandeam la ce ai spus in privinta acelui bazar cu preturi afisate unde nu puteai negocia.

Da... mi-a luat câteva ore să-l scriu și am încercat să includ aici tot ce am considerat ca fiind important de bifat din ieșirea asta.

Felicitari, votat cu mare drag.

Multumesc frumos! Sărut-mâna.

doinafil
[22.09.22 12:46:01]
»

Hop și eu cu superbonus-ul! Să fie cât mai multe!

Un articol foarte detaliat, cu informații utile, mai ales pentru cei interesați de shoping, dar nu numai!

Interesante și detaliate sunt și informațiile (și pozele) despre începuturile asistenței sanitare în Turcia, dar și cele despre Ataturk, întemeietorul statului modern turc. (La Dolmabahce i-am văzut patul în care s-a stins.)

Felicitări pentru un așa articol, pentru care se vede că ai acordat ceva din timpul tău!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[22.09.22 12:47:00]
»

@doinafil: Mulțumesc frumos, sărut-mâna.

adso
[22.09.22 15:24:43]
»

Apropo, față de Istanbul, aici în Edirne, nu se plătea intrarea la nici o Moshcee! Toate aveau intrarea gratuită, inclusiv Selimiye.

La ce moschei din Istanbul s-a introdus taxă de vizitare? Adică, Hagia Sofia și Cora sunt (au fost) muzee, dar mai există și altele?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[22.09.22 17:11:32]
»

@adso: Nu stiu sa-ti raspund cu exactitate. Nu am reusit sa merg la toate pentru ca erau cozi foarte mari si am stat doar 3-4 zile. Inclusiv la Palatul Topkapi era o taxa de 300-350 de lire de persoana, asta in vară.

In general Edirne mi s-a parut un oras cu mult mai ieftin fata de Istanbul si cu mult mai liber. Iar intrarile de la obiective (muzee) aveau preturi ridicol de mici, de 10-20 de lire fata de cele din Istanbul care erau de 4-5-10 ori mai mari si care la finalul mini-sejurului acolo, s-au adunat si au reprezentat o cheltuiala importanta.

Mutumesc.

Yoda
[22.09.22 19:32:46]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Intrarile la moschei nu se platesc in Turcia, indiferent de oras. Hagia Sofia era inainte muzeu si se platea intrarea, dar pe urma a fost transformata in moschee si acum nu se plateste nimic.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[22.09.22 19:35:43]
»

@Yoda: Salut, mulțumesc pentru completările utile. Am șters paragraful de mai sus unde am scris asta. Vă rog sa mă scuzați.

Seara bună.

Yoda
[22.09.22 19:37:14]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Nu e problema, a fost doar o precizare.

adso
[22.09.22 20:21:12]
»

Și cozi la intrarea în moschei - eu nu am prins. Poate la ora de rugăciune, dar atunci oricum nu se recomandă a se intra în scop turistic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
⭐ValentinB_88⭐PHONEAUTOR REVIEW
[22.09.22 20:44:13]
»

@adso: ei acum... Când am fost eu erau cozi! Stăm acum să facem teoria chibritului și analiză pe text. Serios. ???? Depinde de noroc. La fel cum e cu vama. Bine că nu ai prins coadă. Eu am prins la toate obiectivele din centru. Nu erau cozi mari, stăteai maxim 5-10 minute. Mai mult dura verificarea bagajelor.

Dar aici vorbeam de Edirne, nu de Istanbul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, doinafil, mishu, Yoda, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Edirne și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073606967926025 sec
    ecranul dvs: 1 x 1