Valea Minisului, Paralela 45, Cascada Bigar – Un fenomen deosebit al naturii
“Calatorule! Esti in lumea mirifica a Banatului de Sud. Nu lua cu tine decat imaginile acestei lumi si nu lasa dupa tine decat urmele pasilor. ”
Un motto pe care l-am indragit din prima clipa in care l-am citit pe o pancarda de la Paralela 45 – Cascada Bigar.
Situata la extremitatea nordica a cheilor Nerei – Beusita in depresiunea Almajului, Valea Minisului isi are izvorul in apropierea Termocentralei de la Anina si meandreaza grabita spre sud pret de vreo 14 km pentru a intalni Nera dupa localitatea Bozovici.
Accesul se face fie venind dinspre Resita - Anina pe DN 58, iar la intersectia cu DN 57B se alege drumul din stanga (cel din dreapta tot DN 57B se numeste dar duce catre Termocentrala Anina - Oravita) fie dinspre Baile Herculane sau Caransebes pe E 70 iar in apropierea localitatii Plugova se face spre Iablanita pe DN 57B, apoi dupa vreo 40 de km se face dreapta spre Bozovici.
Drumul este impecabil (stiu…cam ciudat sa spui asta in Romania), este asfaltat in proportie de 100 %.
Inca de la intrarea in Chei dinspre Anina, aerul curat, mirosul proaspat de padure si muschi umed ne-au trezit sinusurile, am renuntat la aerul conditionat si am deschis geamurile masinii.
Cu Minisul destul de firav aparat de piscuri semete total impadurite si camuflat de arbusti desi pe partea dreapta, iar in stanga stanci razlete intrepatrunse de palcuri de padure, admiram peisajul pret de cativa km, dupa care firicelul plapand de apa se transforma intr-un lac de toata frumusetea, Lacul Gura Golumbului.
Langa lac un pescar isi incearca norocul spre ghinionul pescutilor mai putin vigilenti, iar peste drum de lac, la popasul amenajat, alti 10 – 15 presupusi pescari stau la racoare si povesti pescaresti pe ritmuri rasunatoare in toata zona.
Observam si acumularea pet-urilor si altor deseuri menajere pe metru patrat care tinde spre cub, dar ne indreptam atentia catre lac pentru a imortaliza frumusetea lui, dupa care ne continuam drumul.
Peisajul devine din ce in ce mai stancos si mai spectaculos cam 3 – 4 km pana cand ajungem la Popasul Paralela 45, denumit astfel deoarece locul este strabatut de paralela de 45 grade latitudine nordica. Vazand pancarda ma strafulgera un gand: Mama ce clima temperat continentala am avut in ultimul timp...
Ne apropiem de intrare si ivesc un fir de apa ce aluneca lenes peste o stanca rotunjita de trecerea veacurilor, ce parca leviteaza contrar principiilor fizice si gravitationale cunoscute, complet invelita de muschi verde ce se prelinge pana aproape de luciul apei precum ploalele unei fuste crete si mangaiata de razele soarelui dand nastere unui curcubeu discret. Este Cascada Bigar, un fenomen al naturii de o frumusete rara.
Pasim pe podul de la intrare unde gasim un bubi de straja care pentru un sandvis (v-am spus eu in Reteta de weekend perfect cu plimbarica, ce bine venit e un sandvis la pachet pentru un bubi flamand) ne-a calauzit pana la Izbucul Bigar aflat doar la cateva sute de metri in susul muntelui, el inainte si noi dupa el, numai ca nu avea grai omenesc in rest s-a comportat ca un adevarat ghid.
Despre izbuc ce sa va povestesc, mai mult iz decat buc pesemne ca isi pierduse si el din entuziasmul izbucuielii, iar traseul pana acolo este minat, dupa principiul omul sfinteste locul unii au inteles sa il marcheze in alte moduri mai apropiate de homo erectus decat de homo sapiens.
Per total un loc splendid, dar destul de usor accesibil pentru a ramane salbatic, pitoresc si curat.
De aici si pana la Bozovici ne mai despart cativa km la fel de frumosi ca priveliste asemanatori cu prima parte a Vaii Minisului. Nu am tinut evidenta insa mie mi s-a parut ca acest traseu are mai mult de 14 km.
Valea Minisului ne-a impresionat prin peisajul deosebit, prin verdeata padurilor, ciudat de verde si vie pentru anul acesta atat de secetos si prin aerul curat cu un miros proaspat aparte.
Dupa priviro-metrul meu calibrat pe Clisura Dunarii si Cheile Sohodolului, Valea Minisului ar fi undeva putin mai in urma lor.
Trimis de TaniaT in 13.10.12 11:13:49
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (TaniaT); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 44.95584430 N, 21.88779020 E - neconfirmate încă
Savuros si acest review, delicioase pozele - retetă mmc perfectă pentru gurmanzii turistici romani / romanesti...
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
@Admin multumesc.
Intradevar tara noastra ofera multe astfel de delicatese, timp sa avem sa le putem savura...
Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)
Mulţumesc pentru rememorarea unor locuri unde cu un secol în urmă, într-o vară, amfostacolo în tabără, ca pionier.
Cu multa placere @Dragos. Ma bucur ca v-am reiprospatat amintirile din pionierat. Multe secole si de acum inainte va doresc.
Declarata anul trecut de catre National Geografic drept una dintre cele mai spectaculoase cascade din lume. In Parcul Naţional Cheile Nerei am descoperit o splendoare de cascada micuta dar minunata.
Cascada se afla la jumatatea distantei intre Bozovici si Anina, acolo unde soseaua se intalneste cu imaginara paralela 45. Este situata sub nivelul soselei, de aceea poate trece usor neobservata din goana masinii.
Cascada este formată pe unul din cele mai scurte cursuri de apa din Europa. Paraiasul pe care este formată cascada are doar câteva sute de metri. Se poate vedea izvorul si se poate urca, cararile in munte sunt usor accesibile. Daca opresti vei descoperi un loc foarte frumos, incantator prin originalitatea sa. Un adevarat Avatar de Romania, desprins parca din file de poveste, firul apei se desparte si imbratiseaza piatra.
Va recomand sa nu ratati aceasta minune unica si sa va rezervati macar o ora ca sa puteti admira in voie. Fotografiile vor fi martorele unui peisaj minunat.
Superb!
Am descoperit acest articol din motive de documentare intrucat este f posibil sa admir zilele urmatoare personal acest loc mirific.
Daca o voi face, voi reveni cu review, of course!
- Aug.2023 Cheile Nerei, pentru iubitorii de natura si drumetii — scris în 25.08.23 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Frumusetile de pe Raul Beiu — scris în 09.12.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Drumeție de vis in Cheile Nerei — scris în 10.07.21 de @Lavi73 din AGIGEA [CT] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Lacul Dracului, cel fara fund — scris în 12.10.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Tunelurile de pe Cheile Nerei si „terasa suspendata” — scris în 10.10.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Un albastru infinit – Ochiul Bei şi mult verde crud - Cascada Beusnita — scris în 10.10.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 La Tunele, un traseu plăcut — scris în 18.09.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ