ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.10.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Drobeta Turnu Severin
ÎNSCRIS: 21.07.12
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Valea Minisului, Paralela 45, Cascada Bigar – Un fenomen deosebit al naturii

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

“Calatorule! Esti in lumea mirifica a Banatului de Sud. Nu lua cu tine decat imaginile acestei lumi si nu lasa dupa tine decat urmele pasilor. ”

Un motto pe care l-am indragit din prima clipa in care l-am citit pe o pancarda de la Paralela 45 – Cascada Bigar.

Situata la extremitatea nordica a cheilor Nerei – Beusita in depresiunea Almajului, Valea Minisului isi are izvorul in apropierea Termocentralei de la Anina si meandreaza grabita spre sud pret de vreo 14 km pentru a intalni Nera dupa localitatea Bozovici.

Accesul se face fie venind dinspre Resita - Anina pe DN 58, iar la intersectia cu DN 57B se alege drumul din stanga (cel din dreapta tot DN 57B se numeste dar duce catre Termocentrala Anina - Oravita) fie dinspre Baile Herculane sau Caransebes pe E 70 iar in apropierea localitatii Plugova se face spre Iablanita pe DN 57B, apoi dupa vreo 40 de km se face dreapta spre Bozovici.

Drumul este impecabil (stiu…cam ciudat sa spui asta in Romania), este asfaltat in proportie de 100 %.

Inca de la intrarea in Chei dinspre Anina, aerul curat, mirosul proaspat de padure si muschi umed ne-au trezit sinusurile, am renuntat la aerul conditionat si am deschis geamurile masinii.

Cu Minisul destul de firav aparat de piscuri semete total impadurite si camuflat de arbusti desi pe partea dreapta, iar in stanga stanci razlete intrepatrunse de palcuri de padure, admiram peisajul pret de cativa km, dupa care firicelul plapand de apa se transforma intr-un lac de toata frumusetea, Lacul Gura Golumbului.

Langa lac un pescar isi incearca norocul spre ghinionul pescutilor mai putin vigilenti, iar peste drum de lac, la popasul amenajat, alti 10 – 15 presupusi pescari stau la racoare si povesti pescaresti pe ritmuri rasunatoare in toata zona.

Observam si acumularea pet-urilor si altor deseuri menajere pe metru patrat care tinde spre cub, dar ne indreptam atentia catre lac pentru a imortaliza frumusetea lui, dupa care ne continuam drumul.

Peisajul devine din ce in ce mai stancos si mai spectaculos cam 3 – 4 km pana cand ajungem la Popasul Paralela 45, denumit astfel deoarece locul este strabatut de paralela de 45 grade latitudine nordica. Vazand pancarda ma strafulgera un gand: Mama ce clima temperat continentala am avut in ultimul timp...

Ne apropiem de intrare si ivesc un fir de apa ce aluneca lenes peste o stanca rotunjita de trecerea veacurilor, ce parca leviteaza contrar principiilor fizice si gravitationale cunoscute, complet invelita de muschi verde ce se prelinge pana aproape de luciul apei precum ploalele unei fuste crete si mangaiata de razele soarelui dand nastere unui curcubeu discret. Este Cascada Bigar, un fenomen al naturii de o frumusete rara.

Pasim pe podul de la intrare unde gasim un bubi de straja care pentru un sandvis (v-am spus eu in Reteta de weekend perfect cu plimbarica, ce bine venit e un sandvis la pachet pentru un bubi flamand) ne-a calauzit pana la Izbucul Bigar aflat doar la cateva sute de metri in susul muntelui, el inainte si noi dupa el, numai ca nu avea grai omenesc in rest s-a comportat ca un adevarat ghid.

Despre izbuc ce sa va povestesc, mai mult iz decat buc pesemne ca isi pierduse si el din entuziasmul izbucuielii, iar traseul pana acolo este minat, dupa principiul omul sfinteste locul unii au inteles sa il marcheze in alte moduri mai apropiate de homo erectus decat de homo sapiens.

Per total un loc splendid, dar destul de usor accesibil pentru a ramane salbatic, pitoresc si curat.

De aici si pana la Bozovici ne mai despart cativa km la fel de frumosi ca priveliste asemanatori cu prima parte a Vaii Minisului. Nu am tinut evidenta insa mie mi s-a parut ca acest traseu are mai mult de 14 km.

Valea Minisului ne-a impresionat prin peisajul deosebit, prin verdeata padurilor, ciudat de verde si vie pentru anul acesta atat de secetos si prin aerul curat cu un miros proaspat aparte.

Dupa priviro-metrul meu calibrat pe Clisura Dunarii si Cheile Sohodolului, Valea Minisului ar fi undeva putin mai in urma lor.


[fb]
---
Trimis de TaniaT in 13.10.12 11:13:49
Validat / Publicat: 13.10.12 11:53:40
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 18476 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (TaniaT); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Valea Minisului, Cascada Bigar si un curcubeu discret creat de picaturile de apa in contact cu razele soarelui ce izbuteau sa patrunda printre copacii ce imprejmuiau frumoasa cascada
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Admin
[13.10.12 11:39:43]
»

Savuros si acest review, delicioase pozele - retetă mmc perfectă pentru gurmanzii turistici romani / romanesti...

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

TaniaTAUTOR REVIEW
[13.10.12 12:02:00]
»

@Admin multumesc.

Intradevar tara noastra ofera multe astfel de delicatese, timp sa avem sa le putem savura...

webmaster13
[13.10.12 12:23:07]
»

Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

TaniaTAUTOR REVIEW
[13.10.12 12:50:43]
»

Iti multumesc @webmaster13.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.10.12 19:40:57]
»

Mulţumesc pentru rememorarea unor locuri unde cu un secol în urmă, într-o vară, amfostacolo în tabără, ca pionier.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
TaniaTAUTOR REVIEW
[13.10.12 20:51:30]
»

Cu multa placere @Dragos. Ma bucur ca v-am reiprospatat amintirile din pionierat. Multe secole si de acum inainte va doresc.

Pierre
[13.07.13 11:36:16]
»

Declarata anul trecut de catre National Geografic drept una dintre cele mai spectaculoase cascade din lume. In Parcul Naţional Cheile Nerei am descoperit o splendoare de cascada micuta dar minunata.

Cascada se afla la jumatatea distantei intre Bozovici si Anina, acolo unde soseaua se intalneste cu imaginara paralela 45. Este situata sub nivelul soselei, de aceea poate trece usor neobservata din goana masinii.

Cascada este formată pe unul din cele mai scurte cursuri de apa din Europa. Paraiasul pe care este formată cascada are doar câteva sute de metri. Se poate vedea izvorul si se poate urca, cararile in munte sunt usor accesibile. Daca opresti vei descoperi un loc foarte frumos, incantator prin originalitatea sa. Un adevarat Avatar de Romania, desprins parca din file de poveste, firul apei se desparte si imbratiseaza piatra.

Va recomand sa nu ratati aceasta minune unica si sa va rezervati macar o ora ca sa puteti admira in voie. Fotografiile vor fi martorele unui peisaj minunat.

Dan&Ema
[15.01.15 14:46:25]
»

Superb!

Am descoperit acest articol din motive de documentare intrucat este f posibil sa admir zilele urmatoare personal acest loc mirific.

Daca o voi face, voi reveni cu review, of course!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Pierre, TaniaT
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cheile Nerei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059088945388794 sec
    ecranul dvs: 1 x 1