GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Izvoarele Tămăduitoare de la Băile Balvanyos
Izvoarele Tămăduitoare se găsesc lângă DN113 (Bixad - Târgu Secuiesc), aproximativ la jumătatea distanței dintre Balvanyos și pasul Turia (în șaua din acest pas se găsește Grand Hotel Balvanyos, prezentat în mai multe review-uri). Sunt situate pe traseul turistic marcat cu triunghi roșu care unește Băile Balvanyos de Muntele Puciosu.
Aşa cum se vede şi pe harta ataşată (foto), Izvoarele Tămăduitoare se găsesc lângă drumul asfaltat dintre Grand Hotel Balvanyos ( la circa 1,5 km est de acesta) şi Băile Balvanyos (la circa 2,1 km vest de acestea). Deşi există şi un mic indicator din lemn la marginea drumului, iar băile sunt doar la câteva zeci de metri de drum, există pericolul ca din viteza maşinii să treceţi pe lângă ele fără să le vedeţi, acestea fiind în pădure. Desigur, Izvoarele Tămăduitoare pot face şi subiectul unei mici drumeţii, mergând pe jos pe cărarea marcată triungi roşu, între Grand Hotel Balvanyos (cu avantajul că pornind de aici aveţi numai de coborât) şi Băile Balvanyos. Distanţele menţionate mai sus sunt mult mai mici deoarece cărarea taie serpentinele. În plus, puteţi împuşca şi al doilea iepure, şi anume Băile Apor, mult mai spectaculoase decât cele tămuitoare, situate pe cărare (dar şi aproape de drum) la vreo 650 m est de Grand Hotel Balvanyos (lângă prima serpentină).
Pe Muntele Puciosu puteți vizita într-o drumeție de 1-2 ore, pe un traseu în circuit marcat cu bulină albastră și care începe de la Grand Hotel Balvanyos, următoarele obiective: Peștera Sulfatară, Peștera cu Alaun, Peștera Ucigașă, Cimitirul Păsărelelor, Tinovul Buffogo, capela catolică a Sfintei Fecioare.
Izvoarele Tămăduitoare cuprind șase izvoare intens mineralizate, patru din ele fiind amenajate pentru băi de picioare (bazine de lemn unite printr-o platformă, foto și video)
Sunt folosite în terapii tradiționale (reumatism, afecțiuni ale aparatelor locomotor, genital, afecțiuni ale sistemul circulator periferic și ale sistemului nervos etc.)
Apa bolborosește datorită emanațiilor gazoase de origine vulcanică, constituind de fapt mofete umede.
Dioxidul de carbon (CO2) este componentul gazos principal, alături de care apar alte gaze: hidrogen sulfurat, metan, oxigen, azot, gaze rare. Concentrațiile mari de hidrogen sulfurat și săruri cu sulf conferă apelor aspectul opac-lăptos. Apele prezintă aciditate remarcabilă și au pH-ul cuprins între 1,8 - 2,5. Aceste izvoare extrem de acide, împreună cu câteva izvoare de la Băile Apor, situate în apropiere (spre Grand Hotel) intră în categoria apelor vitriolice, ape foarte rare în Europa. Sursa factorilor mineralizatori este dublă. Pe de o parte sunt gazele mofetice (gaze postvulcanice constituite predominat din dioxid de carbon) asociate Munților Harghita, munți de origine vulcanică, foarte tineri, lângă care se găsesc aceste băi. În afară de faptul că dioxidul de carbon împregnează apele subterane conferindu-le caracterul carbogazos, ele antrenează spre suprafață apele subterane prin fenomenul gaz-lift. Al doilea factor mineralizator sunt sărurile, preponderent sufosăruri (care de altfel și imprimă gustul acru al apelor) din Flișul cretacic străbătute de apele carbogazoase.
Temperatura izvoarelor (măsurată vara) variază între 16,6-18,2°C.
În fotografiile și videoclipul făcut de mine puteți vedea în acțiune o echipă mixtă (geologi, geochimiști, fizicieni, chimiști) care probează și analizează aceste ape: https://www.youtube.com/watch?v=PDbBhfuFISY
Trimis de Lucien in 07.10.16 14:03:31
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Buna, scriitorule!
Am fost prin zona dar doar in trecere. Am urcat la Pestera Sulfatara nemaiavand timp sa vizitam altceva.
Am promis ca ne vom intoarce, zona fiind foarte frumoasa, pentru mai multe zile de tratament si relaxare.
Foarte tehnic articolul scris cu foarte multe detalii. Poate o descriere mai in detaliu a traseului si mai multe foto despre locul de unde se pleaca de langa drum ar fi fost binevenite.
O zi deosebita!
@Utube: Multumesc pentu aprecieri. Voi incerca in perioada care urmeaza sa limpezesc situatia cu multitudinea de obiective din zona Balvanyos - Muntele Puciosul, incluzand si una-doua harti. In impresiile citite pana acum privind aceasta zona este foarte mult "folclor". Dupa cum am mai scris in unele ecouri, aceasta zona, incluzand si Tinovul Mohos, mi se pare cea mai frumoasa si interesanta din Harghita. Sunt foarte multe de povestit. Doleanta ta privind localizarea Izvoarelor Tamaduitoare, chiar este o problema. Ele nu sunt semnalizate corespunzator. Desi sunt foarte aproape de drum, ele nu pot fi vazute din viteza masinii. Trebuie sa ai si ochelari de soim sa vezi si micul indicator (sageata) din lemn. Mergand insa pe jos nu prea mai exista riscul sa treci pe langa obiectiv. Voi incerca sa completez textul cu unele indicatii de orientare.
@Lucien: Multumesc pentru precizari.
O zi deosebita!
@Utube: Am completat textul şi am ataşat şi o hartă. Urmează să fie aprobate. Toate cele bune!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 Tinovul Mohoș - o lecție de științe naturale — scris în 19.07.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Băile Fetelor — scris în 26.10.22 de emanual din GIURGIU - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Balvanyos - ce vizitam in imprejurimi? — scris în 06.09.16 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Tinovul Mohos şi cufărul cu poveşti — scris în 15.08.16 de Utube din ARAD - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Peştera Puturosul - terapie cu iz de Iad — scris în 12.08.16 de Utube din ARAD - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Mofetele și alte minunății din zona Muntelui Puciosul (Puturosul) de la Balvanyos — scris în 17.10.16 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Băile Mikes (zona Balvanyos-Bixad, jud. Covasna) — scris în 12.10.16 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ