GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Baile Tusnad - Un colt de liniste si frumusete
Un prieten bun imi spunea odata ca nu se va duce in strainatate in vacanta, pana nu v-a cunoaste tara. Si avea perfecta dreptate! Avem o tara minunata, cu locuri nemaipomenite, pline de farmec si de istorie. Locuri intrate in patrimoniul Unesco, ca un certificate al valorii.
Unul din aceste locuri este si statiunea Baile Tusnad, aflata in depresiunea Ciucului intre muntii Harghita si Bodoc, la o altitudine de 650 metrii, dar cu un aer extreme de rarefiat.
Tusnadul este cunoscut in primul rand pentru apele minerale benefice pentru afectiuni cardiovasculare, digestive, endocrine, aici existand numeroase izvoare de ape minerale si mofete. O saptamana, cat am stat aici, am facut o cura de ape minerale bicarbonate, cloruro-sodice. Practic in fiecare dimineata stateam la o coada de cateva zeci de minute, erau foarte multi pensionari care isi umpleau bidoanele de 5 litrii.
Ca o chestie hazlie, intreband doua perechi de pensionari de ce i-au asa multe bidoane cu apa, mi-au raspuns ca sunt obraznic si ca voi ajunge si eu la varsta lor. Eu am presupus ca poate fac bai in acea apa, nicidecum n-am vrut sa fiu obraznic, noi luam doua sticle de 2 litri de 2 ori pe zi si ni se parea indeajuns. Ei probabil luau o singura data, in fine…
“ Mica Elvetie “, asa cum a fost cunoscut Tusnadul de astazi, a fost denumita astfel pentru vilele construite aici in stil elvetian. Este cea mai mica statiune balneoclimaterica din tara, insa foarte aglomerata tocmai pentru multitudinea de afectiuni care se trateaza aici.
Ca obiective turistice, de departe Lacul Sf. Ana, reprezinta principala atractie a zonei. Situat la o altitudine de 950 metrii, este un lac de origine vulcanica, unicat in Europa Centrala si de Est. Drumul din Baile Tusnad pana in apropierea lacului (aproape 25 km) este foarte prost, sau asa era in vara anului 2008. Ca peisaj, este superb, cu multe serpentine prin padurea de conifere, insa multe gropi, unele chiar cratere, care m-au facut sa am o atentie distributiva, in defavoarea peisajului fermecator. In apropierea lacului ni s-a cerut o taxa ecologica de 10 lei pe masina. Eu eram deja plin de nervi dupa drumul imposibil pe care l-am avut, cei de acolo vorbeau numai in maghiara si asta m-a scos si mai mult din sarite. Dupa parlamentari referitoare la calitatea drumului, am achitat cei 10 lei, propunandu-mi sa nu-mi stric ziua. De asta pierde turismul romanesc in defavoarea celui strain, din cauza infrastructurii care este la pamant. Putem sa avem locuri minunate, lumea prefera sa mearga acolo unde pot ajunge usor, pe drumuri bune. Si avem foarte multe exemple in tara noastra, unde pierdem foarte mult din pricina nepasarii. Gata m-am revoltat destul, sa ma calmez putin.
Trebuie sa recunosc insa ca de jur imprejurul lacului, era o curatenie desavarsita, n-am vazut pet-uri sau hartii aruncate aiurea, peste tot se gaseau cosuri de gunoi, am vazut si multi baieti care schimbau sacii de gunoi, sau care adunau de pe jos mizeria cazuta accidental. Lacul curat, foarte curat. Acest lucru mi-a placut.
M-am intins mult cu impresiile, sper sa nu va plictisesc, voi incerca sa fiu mai concis.
Aici, in zona lacului, se poate manca foarte bine, noi am servit un gulas traditional, foarte bun, dar sunt si diverse modalitati de agreement. Se poate face plaje, se poate inota in lac (atentie insa, eu m-am lovit la picior din cauza pietrelor din lac), se pot inchiria barci, dar se poate si inconjura lacul, acest traseu fiind foarte frumos.
Lacul Ciucas, este chiar in inima localitatii Baile Tusnad, un loc mirific, plin de linistea muntilor din jur. Pacat de trenurile care trec des pe acolo. In rest, o minunatie! Un restaurant cu meniu divers, generos si preturi echitabile, cu mese dispuse de-a lungul pontonului, sau la interior, spre mijlocul lacului. Nu mai retin exact cum se numeste, dar credeti-ma pe cuvant, se mananca foarte bine!
De aici se pot face cateva trasee foarte frumoase si deloc grele: catre Piscul Cetatii, catre Varful Nagy si catre lacul Sf. Ana, prin padure, un drum nu foarte obositor, dar nerecomandabil copiilor foarte mici. Eu mai mult de jumatate din drum am tinut-o in brate.
Exista o biserica foarte frumoasa in centrul statiunii, cu diverse statui lucrate in lemn.
Langa lacul Ciucas, dincolo de calea ferata, se gaseste si un generos camping, dotat cu casute, dar si cu foarte multe locuri pentru campare. In acel camping am stat in anul 1997, cand am venit a doua oara in Baile Tusnad intr-un tur al tarii. Prima data am fost in anul 1984, si am stat tot la cort, cu parintii, dar undeva la intrarea in statiune. Acum acel camping nu mai exista.
Este o zona minunata, plina de un farmec aparte, cu siguranta daca ajungeti acolo si veti sta macar cateva zile, va veti indragostii de acele locuri. Veti revenii cu siguranta! Pentru ca este splendid!
Trimis de pepsi70ro in 12.12.09 13:27:26
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am fost acolo iarna :
Tusnad
http://www.youtube.com/watch?v=vsk8UjQHClo
ati putea sa-mi dati mai multe amanunte despre acel camping? dotari, locatie, preturi?
se numeste "univers" dar mai mult nu gasesc despre el.
va multumesc
mario110, pepsi spunea ca acel camping nu mai exista. Eu am fost in acest week-end acolo si pot sa-ti spun ca la 1.5 km de lacul Sf. Ana esti oprit si se cere o taxa de 10 lei/masina sau 5 lei pentru cei care opteaza sa mearga pe jos. Tot aici, este amenajat un spatiu de picnic, cu masute si scaune, ingradit. S-ar putea ca aici sa fie si un spatiu da campare, dar pentru picnic este in mod sigur. la 2 km de lac este si Hotel Best Western Balvanyos in statiunea Balvanyos cu conditii excelente si preturi pe masura unde te poti caza. Este si staiunea Baile Tusnad, la 17 km de Lacul Sf. Ana.
Pepsi, frumoasa descrierea ta. E un loc foarte frumos, cu un aer curat de munte. Un vot si de la mine.
Multumesc frumos @biancuta, este pacat ca o zona cu asa mult potential terapeutic nu este pusa in valoare mai mult. Se pot castiga bani frumosi iar turismul poate capata noi valente.
@biancuta;imi cer scuze dar trebuie sa va contrazic, pentru ca in text scrie asa:"Langa lacul Ciucas, dincolo de calea ferata, se gaseste si un generos camping, dotat cu casute, dar si cu foarte multe locuri pentru campare." (ma gindesc ca acesta ar fi camping "Univers"). Dupa care in text scrie: "Prima data am fost in anul 1984, si am stat tot la cort, cu parintii, dar undeva la intrarea in statiune. Acum acel camping nu mai exista." Deci, acel camping care nu mai exista se afla la intrarea in statiune.
in plus, camping univers este in pagina baile tusnad dar nu are pagina de internet proprie sa pot lua informatii
mario110, cred ca nu am citit cu foarte mare atentie rw. Eu am facut referire la Lacul Sf. Ana si la un eventual loc de camping de acolo. (Spun eventual, fiindca momentan nu era nici un cort, nu am remarcat nici un indicator in acest sens, dar spatiul fiind ingradit ma gandesc ca s-ar putea sa fie... ) Scuze...
@biancuta; nu-i nici o problema. de fapt orice informatie este folositoare, deci nu pot decit sa va multumesc. concediu placut.
@ pepsi
Stii de ce statiunii i se spune totusi "Baile" Tusnad...pentru ca acolo exista intr-adevar niste "bai" de culoarea fierului ruginit sau a frunzelor ce ruginesc toamna...
Am sa trimit cateva poze sau poate scriu ceva despre ele, e-un lucru intersant pentru ca uneori iarna, (dupa relatarea unor colegi de-ai mei ce-au lucrat pe-acolo-fam, Mathe), cativa dintre cei 2200 de ursi din muntii nostri dragi, intra acolo in apa si fac baie...cine crezi ca-i poate opri?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Tușnad-Sat — scris în 25.06.21 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Tușnad — o experiență udă — scris în 22.06.21 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Prin Tusnad — scris în 08.03.19 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Băile Tușnad — scris în 05.02.19 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Pe pârtia de la Băile Tușnad și prin împrejurimi — scris în 20.01.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Baile Tusnad la sfarsit de septembrie — scris în 10.11.18 de julienpopa din CONSTANTA - RECOMANDĂ
- May.2018 Borvizmuzeum — scris în 21.02.19 de fredutza din BUCUREşTI - RECOMANDĂ