ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.08.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
4 AD. + 1 COPII -- v: 10
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Parcul MiniTransilvania – inedit în România

TIPĂREȘTE

În zona depresionară colinară a Transilvaniei, în apropierea orașului Odorheiu Secuiesc – capitală în Evul Mediu a Ținutului Secuiesc, s-a deschis un spațiu expozițional inedit în peisajul cultural românesc. Parte a unui proiect inițiat de Asociația Culturală „Visus” expoziția de machete s-a deschis de curând și e în continuă dezvoltare.

Localizare. La 3,5 km depărtare de centrul municipiului Odorhei, pe DN 13A în direcția Praid găsim Băile Seiche (Szejkefürdő). Complexul reunește mai multe obiective: ștrandul (închis, în paragină), izvoarele cu ape minerale (apă sulfuroasă, apă bicarbonatată), monumentul funerar al lui Balázs Orbán (cunoscut om de cultură și politician secui – ro.wikipedia.org/wiki/Bal ... A1zs_Orb%C3%A1n), expoziția de porți secuiești, muzeul apelor minerale.

Informații acces. Pe un teren de circa 1 ha amplasat în coasta Băilor Seiche a fost înființat parcul de miniaturi. Intrarea cu autoturismul e un pic cam dificilă, direct din drumul național pe o alee îngustă. Parcarea se realizează pe marginea acelui drumeag pietruit care te conduce spre scena în aer liber și galeria porților secuiești.

După circa 300 m de mers pe jos descoperim platoul pe care au fost așezate machetele și rulota care joacă rolul de casă de bilete. Prețul unui tichet este de 10 lei/adult, 5 lei/copii (cei sub 3 ani intră gratuit) și pensionari 8 lei/persoană. Programul de vizitare este de luni până duminică între 10.00 – 19.00. Am primit bon fiscal (mi-ar place să tipărească bilete personalizate la un moment dat), un flyer de prezentare și o broșură de informare turistică despre Odorheiu Secuiesc și împrejurimi.

Scurtă descriere. Primele miniaturi au apărut în 2017 și au fost expuse într-unul din bastioanele cetății Székelytámadt din orașul Odorhei. În această vară machetele au fost mutate și de la 1 august 2020 parcul tematic funcționează pe terenul de lângă Băile Seiche, concesionat pe o perioadă de 24 ani de asociația menționată mai sus.

Cele aproximativ 40 de machete ale unor monumente din Transilvania de Nord sunt înșirate de-a lungul unor alei pietruite, etajate pe coasta colinei de sub pădure. Clădirile la scară redusă sunt construite din materiale durabile care trebuie să reziste la intemperiile vremii (plastic, vopsea cu factor UV). Privite/fotografiate din anumite unghiuri miniaturile au un grad de fidelitate ridicat (ornamentele au fost printate 3D).

În fața reproducerilor semnificative există scurte informații în trei limbi (română, maghiară, engleză) sub forma unor roți mobile. Celelalte machete beneficiază de etichete cu denumirea/localitatea de unde provine construcția.

Miniaturile reprezintă mai multe forme arhitecturale: castele și conace, cetăți, mănăstiri și biserici de tot felul, clădiri administrative (primărie, liceu), case tradiționale și reproduceri la scară mare (centrul vechi al orașelor Sighișoara și Cluj).

Ne-am plimbat pe alei, am citit textele, am încercat să surprindem imagini cât mai realiste cu clădirile în miniatură. Un inconvenient ar fi soarele puternic din timpul verii, nu există pic de umbră pe alei. Pe platoul de la intrare găsiți o rulotă cu răcoritoare și ceva crănțănele, precum și toalete mobile.

Concluzii. Parcul MiniTransilvania va continua să se dezvolte căpătând forma unui adevărat complex de divertisment și petrecere a timpului liber. Parcul tematic se vrea a fi o reprezentare multiculturală a Transilvaniei, un loc în care se reunesc monumentele reprezentative din această regiune a României. Începutul e promițător, nouă ne-a plăcut, așa că vă recomand o vizită în acest loc dacă drumurile vă poartă pe la Odorheiu Secuiesc.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 16.08.20 21:28:17
Validat / Publicat: 17.08.20 10:22:03
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ODORHEIU SECUIESC

VIZUALIZĂRI: 2203 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Liceul Tamasi Aron - Odorheiu Secuiesc.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 57800 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[17.08.20 10:21:06]
»

excelentă recomandarea

Mutat în rubrica "Descoperă Băile Seiche / Szejkefurdo, ODORHEIU SECUIESC" (nou-creată pe sait)​

Dan&EmaPHONE
[17.08.20 13:24:17]
»

Ce interesant! Nu am stiut ca exista asa un obiectiv si arata atat de bine. ​​​​

Miniaturile din acest parc arata mai ceva decat originalele. Tare de tot! ​​

​​Astazi am mai aflat despre un obiectiv care ma tenteaza sa il vad personal cu ochii mei. Gratie acestui articol. ​​

Excelent! Felicitari! ????????????​​

​​Asta de bine ce discutan ieri de un traseu in Harghita! ​​

Numai bine! ????

webmasterPHONE
[17.08.20 13:41:49]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

doinafil
[17.08.20 13:51:12]
»

Review-ul tău ar putea fi - în opinia mea - o completare la review-ul lui @mishu care, din startul expunerii ei, ne informează că în județul Mureș sunt vreo 26 de castele, lucru pe care nu-l știam.

Cu ce-ai prezentat aici, în acest parc miniatural transilvănean - inedit pentru România - se află, probabil, și machetele unora din cele 26 despre care pomenea @mishu.

Văzând machetele frumoase și reușite - realizate din materiale rezistente la intemperii - după cum ne spui - am recunoscut imediat unul dintre castelele despre care a scris ea, mai precis despre „Castelul Ugron” , din Zău de Câmpie.  

Ce bine ar fi să li se poată readucă frumusețea de odinioară!!!

Mi-a plăcut să mă plimb prin acest parc miniatural, despre care nu știam, și-ți mulțumesc și ție, ca și lui @mishu, că ne-ai făcut cunoscute aceste comori transilvane ce așteaptă să fie repuse în circuitul turistic, după reabilitări! ​​ ​​

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[17.08.20 14:48:42]
»

@Dan&Ema:  Mulțumesc! Eu am aflat despre acest proiect anul trecut, iar în primăvară la Târgul de Turism din București am primit un fluturaș de prezentare. Întrucât călătoream în zonă am cercetat și am aflat despre deschiderea parcului tematic după 1 august 2020. Aseară au arătat câteva imagini la știri pe un canal tv, apropo de aglomerația din weekend de la obiective turistice

@doinafil: Parcul cu miniaturi de lângă Odorheiu Secuiesc expune mai multe machete ale unor conace transilvănene. MiniTransilvania e nou, inedit, interesant. Mulțumesc pentru aprecieri.

@webmasterX + webmaster: Mulțumesc. O zi frumoasă!

mishu
[17.08.20 18:36:41]
»

@tata123:  O idee minunata de a cuprinde intr-un spatiu restrans obiective care se afla pe o arie mai mare, avand astfel posibilitatea sa iti decizi trasee ulterioare.

Si mi-a placut sa vad si Castelul Calendar si sa imi imaginez ce ar putea fi daca ar fi restaurat.

Ai dreptate si cu biletele de intrare, ar fi ceva mai deosebit daca ar fi personalizate.

Felicitari, votat cu mare drag. ​​​

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[18.08.20 10:43:30]
»

@mishu:  Parcul MiniTransilvania reprezintă un proiect îndrăzneț care se bucură de succes încă din primele zile de la deschidere. Deja obiectivul e inclus în ofertele de călătorii ale micilor agenții, iar pe bloguri abundă articolele și fotografiile despre parc.  

​Planurile de dezvoltare continuă, vor apărea alte alei și machete, numărul miniaturilor tinzând în final spre 100. Se preconizează și amenajarea unei căi ferate înguste machetele putând fi admirate dintr-un trenuleț. Parcul tematic va fi îmbogățit cu legendele secuiești, vor apărea diverse chestii interactive. Probabil că peste 1-2 ani va arăta și mai bine.

​Mulțumesc! Numai bine!

Aurici
[18.08.20 17:14:30]
»

MiniTransilvania m-a dus imediat cu gândul la Miniaturk Park din Istanbul, pe care l-am văzut la penultima vizită acolo. Ambele au la bază același concept numai că cel din Turcia este mai întins ca suprafață și combinat cu alte atracții, dar mă bucur să citesc că și MiniTransilvania va deveni altceva la final.

Foarte bună ideea asta​, nouă Miniaturk ne-a plăcut foarte mult. Abia aștept ocazia să ajung și la al nostru.

Mulțumim de info, numai bine! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Lucien
[19.08.20 20:10:47]
»

Auzisem de acest proiect și acum prin amabilitatea colegului nostru, îl și putem vizita... virtual... într-o prezentare excelentă. Cumva, totuși, m-a luat prin surprindere rapiditatea realizării proiectului pentru-că eu, nu cu mai mult de o lună în urmă, am vizitat Băile Szejke într-o perioadă de elan covidic (cu puțini turiști) și acolo unde par a fi machetele (la baza galeriei de porți secuiești),   nu era absolut nimic.

Fotografia 14, rămasă fără explicații, reproduce (cu certitudine, după părerea mea) una din cele mai vestite biserici de lemn maramureșene, intrată în categoria patromoniului UNESCO. Este vorba de biserica greco-catolică din Șurdești (Maramureș) care, cu a sa înălțime de 72 m, a dominat mult  timp clasamentul celor mai înalte biserici de lemn din România. Detalii aici (cu subtitrare):  youtube

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[20.08.20 08:49:36]
»

@Aurici:  Parcul MiniTransilvania deja a devenit un punct de atracție în zona Odorheiu Secuiesc la nici două săptămâni de la deschidere. Am văzut la tv un reportaj despre numărul mare de vizitatori din noul parc tematic. E un lucru bun, o idee îndrăzneață, un loc de relaxare. În acest fel poate vom apărea și noi pe lista destul de „consistentă” a miniparcurilor de pe întreaga planetă - vezi aici lista: en.wikipedia.org/wiki/Miniature_park.

În final proiectul ​va fi mai amplu, încă se lucrează la amenajări. Astfel, se va finaliza poarta de acces și clădirea aferentă - care va găzdui casa de bilete, o terasă și grupuri sanitare (vezi P01); o cafenea; o cale ferată de circa 100 m lungime cu gara aferentă pentru copii; vor apărea noi miniaturi; se vor planta arbuști decorativi.

Parcul tematic va fi deschis din primăvară până în toamnă. ​

​Mulțumesc pentru lectură și aprecieri! Călătorii frumoase și sigure!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[20.08.20 08:54:35]
»

@Lucien:  Spațiul în care au fost amplasate miniaturile se află la circa 150 m depărtare de Galeria porților secuiești (un pic mai sus pe colină), cumva în dreptul scenei în aer liber, pe costișă în spatele Muzeului apelor minerale; mai sus sub pădure se află una din vilele de cazare care aparțineau Băilor Szejke.

Într-adevăr este vorba despre biserica din Șurdești (am completat) - în parcul tematic macheta are o înălțime de 1,5 m. ​

​Mulțumesc pentru completări și vizită! Numai bine!

Qvadratvus
[21.08.20 23:54:19]
»

Iete că nu ştiam că Mini-Europa din Bruxelles are un frate transilvănean... Interesant! Am să merg la anul să îl văd, că anul ăsta nu cred că mai ajung.

Se mişcă secuii ăştia, ceva fenomenal !​

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[22.08.20 15:49:38]
»

@Qvadratvus:  Am văzut multe lucruri frumoase în Ținutul Secuiesc și mi-au mai rămas cu nemiluita, cum bine ai scris într-un ultimul tău articol. Zona se dezvoltă, oamenii se mișcă în direcția bună, turiștii încep să vină...

Parcul cu miniaturi a ființat circa doi ani într-unul din bastioanele cetății din Odorheiu Secuiesc, cu un număr mai mic de machete. Am citit despre deschiderea din 1 august pe noul amplasament de la Băile Szejke și dată fiind vacanța petrecută la Sovata nu am ratat acest obiectiv.

Am apreciat și langoșile delicioase de la Langos Gyar - Szejkei Langos, precum și amabilitatea fetelor de la terasă. De asemenea, lăudabilă deschiderea unei piste de biciclete între oraș și ministațiune.

Mulțumesc pentru vizită. Să auzim numai de bine! ​​ ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[27.11.21 15:13:34]
»

@Update all_noiembrie 2021: Recent o cunoștință a vizitat parcul de miniaturi astfel că vă pot prezenta câteva noutăți față de cele prezentate în articolul de mai sus:

* Prețul biletului a crescut la 20 lei/adult;

* Teritoriul parcului a crescut considerabil, s-au amenajat noi alei;

* Numărul machetelor s-a dublat ajungând la circa 90 de piese;

* S-a inaugurat o linie de minimocăniță care te plimbă printre machete.

Vă recomand să vizitați Parcul MiniTransilvania - este un obiectiv fain.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[01.03.22 12:19:36]
»

@all: Săptămâna trecută am mers la Târgul de Turism din București (slăbuț pentru un asemenea eveniment, dar un prim pas spre normalitate) și am găsit un stand al celor de la Parcul MiniTransilvania.

✉️ Cea mai proaspătă informație comunicată de cei de acolo și promovată printr-un flyer este despre deschiderea în această vară a unui ???? Insect Park ????. Acest nou obiectiv va fi amplasat lângă actualul parc de miniaturi și va cuprinde 21 de insecte robotice (mișcare și sunet), plus alte machete de insecte specifice Transilvaniei. Se vor asigura tururi ghidate și ateliere cu un biolog.

Interesantă idee!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Dan&Ema, doinafil, Lucien, mishu, Qvadratvus, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMini Transilvania Park & Insect Park [Băile Seiche / Szejkefurdo]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072590112686157 sec
    ecranul dvs: 1 x 1