ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.08.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Chirui - Bai, cea mai iubita statiune din jud. Harghita

TIPĂREȘTE

Eu cand am bani mai multi, ma duc in Franta, unde am multi prieteni, iar cand am foarte putini bani si sunt obosit, ma duc pentru o zi-doua la Chirui-Bai, unde n-am decat un singur prieten, Natura!

Baile Chirui se afla pe soseaua Odorhei-Miercurea Ciuc, in apropiere de Vlahita, intrarea pe valea Chiruiului se face aproape vis-a-vis de panoul indicator "Spre Baile Harghita" unde apare o sosea ce care urca spre stanga, pancarta cu "Baile Chirui-5 km" este bine semnalizata chiar din sosea, dar trebuie s-o iei spre dreapta. Imediat ce-ai facut "dreapta", intri intr-o padure inalta si deasa, incat de-abia mai vezi soarele, care n-a disparut, e tot acolo sus deasupra ta tot timpul dar razele lui nu mai pot sa se strecoare prin cetina brazilor, caci lumina se propaga, cum bine ne-a invatat profu' de fizica din liceu doar in linie dreapta... Un alt panou, ce te impresioneaza de data aceasta, apare dupa primii 2 km de mers:

"Doar atunci cand ultimul copac va fi doborat, cand ultimul râu va fi otravit, cand ultimul peste va fi prins, iti vei da seama ca banii nu pot fii mancati!".

Datorita aerului curat, ambiantei linistite si a climatului bland, Chiruiul a fost mult timp cel mai iubit asezamant turistic si statiune balneara din judetul Harghita si nu numai. Baile Chirui erau cunoscute inca din anul 1600, dar amenajarea lor s-a produs mai tarziu, spre anul 1770. Dupa al II-lea Razboi Mondial si pana la Revolutia din ‘89, Baile Chirui au devenit locul de electie al taberelor pentru elevi si studenti. Nici eu, pionier fiind, nu am “scapat” de o asemenea tabara. Dormitoare comune cu 20 de paturi, mancare de cantina, program educativ, program sportiv, excursii, foc de tabara, ce mai, socialism in toata regula, dar, a fost frumos! Eram tanar si cand esti tanar, totul e altfel, nu strambi nasul la orice, ca astazi...

Drumul de 5 km pana la tabara l-am parcurs cu inima stransa. E un drum forestier de proasta calitate, ai mereu impresia ca un bolovan mai ascutit o sa-ti faca praf baia de ulei sau teava de esapament, de fapt am si lovit si eu ceva cu tablaria masinii la drumul de intoarcere, care e in panta si trebuie sa mentii o anumita viteza, altfel iti moare motorul, dar n-am patit nimic. Drumul, ce duce spre Chirui, coboara mereu intr-o panta lina, trece pe sub coroanele reunite ale brazilor, adevarate paduri galerii, situate de-a lungul raului Chirui, care nu este alceva decat continuarea "raului galben", ce vi l-am descris cu o alta ocazie, rau ce coboara vijelios de la statiunea Harghita-Bai, statiune "vecina" cu Chirui-Bai. Odata intrat pe acest drum minunat, dintr-o data se face intuneric, atat de deasa e padurea pe-aici! Masinile ce apar in fata ta au farurile aprinse!! ziua in amiaza mare si e bine sa faci si tu acelasi lucru.

Uneori valea se largeste si permite soarelui sa lumineze pietrele din rau, care apar intr-o nuanta brun-roscata. Suntem deci inca tot de-a lungul "raului galben", a carui poveste am promis sa v-o zic pana la capat. Sunt multe minereuri de fier in acest rau, apa izvoarelor ce le gasesti de-a lungul lui e buna, cu conditia sa nu bei multa dintr-o data, fierul continut in ea deranjeaza la stomac. Aici ar trebui adusi toti copiii ce sufera de anemie. O jumatate de pahar din aceasta apa, de 3 ori pe zi, timp de 3 saptamani, face minuni. Popas obligatoriu la “Insula Harghitei” o poiana cu un singur izvor carbogazos feruginos si multe vaci la pascut. Apoi, alt popas, chiar la intrarea in statiune, unde e un izvor cu apa carbogazoasa captat printr-o instalatie de foraj. Printr-o fisura a ei tasneste cu presiune si zgomot mare, ca aburul dintr-o locomotiva, un jet de apa minerala. In jurul sondei s-a format o mlastina, totul e sangeriu, chiar si iarba sau brazii. Zgomotul sondei il auzi chiar inainte de-a o vedea. Daca te apropii prea mult pentru a fotografia "sonda rosie", intri in balta ruginie din jur si fii sigur ca vei iesi din ea cu adidasii cei albi, special cumparati pentru excursia aceasta, plini de rugina, ce greu iese la spalat, mai bine vopseste-i intr-o culoare mai inchisa si rezolva definitiv problema. Sonda si balta rosie ne ofera o imagine superba dar si stranie in acelasi timp. E ca o panza de-a unui pictor nonconformist, de un verde intens, in mijlocul careia s-a scurs o pata mare de sange. Aflu ca apa din sonda, alimenteaza piscina din statiune, piscina cu apa minerala ce da si numele statiunii - "Chirui Bai".

Ajung in tabara. Toate vilele de lemn ale copilariei mele, stau sa cada, cea in care era dispensarul medical si cutia postala, au rezistat inca, cea in care am stat eu, aproape ca s-a prabusit. Medicul statiunii, dr. Jezenski, actualmente in Tg. Mures mi-a zis ca intr-o zi, nu demult, s-a dus si el pe la Chirui. In cabinetul sau, sub dulapul de urgenta ruginit si rasturnat, a mai gasit cadrul stetoscopului sau, ruginit si el, cu care consulta copiii din tabara. Terenul de volei a disparut, dus de ape, dar cel de handbal mai rezista inca, acoperit de buruieni. Portile de handbal au ajuns lemne de foc. Izvoarele sunt insa toate la locul lor.

Lipseste insa animatia, “pionierii”, scolarii, "soimii patriei" sau studentii, pe care pe-aici n-o sa-i mai vedem niciodata. Dar poate niciodata nu e bine sa spui "niciodata".

Chiar si "raul galben", devenit acum brun-roscat, ne paraseste, se-afunda adanc in padure, nedorind sa vada imaginile oribile ale acelui "oras fantoma", care era nu demult o tabara scolara prospera si cel mai indragit asezamant balnear al muntilor Harghitei. La intrare in sat, totusi, cativa intreprinzatori curajosi, si-au construit case de odihna. Dar e periculos pe-aici, aceste locuri pustii sunt adesea batute de "labele ursilor" in cautarea resturilor de mancare si cum in vilele paraginite nu mai au ce gasi, dupa ce ies din hibernare si le e foame, se opresc in fata caselor de vacanta si urla.

La intoarcere ma intorc pe valea Muresului si poposesc la pensiunea "Caprioara" care nu figureaza pe Internet dar o gasesti la Stanceni, in primul sat dupa ce ai parasit Toplita, indreptandu-te spre Tg. Mures. Inchiriez o camera dubla la pretul de 85 de lei. Pensiunea e eleganta, seara e feeric luminata, ai un restaurant la parter, la care se mananca bine, o parcare foarte mare la care trag mai ales soferii de TIR obositi dupa cate o cursa lunga, ai un parculet cu cateva alei, un mic lacusor si cativa pitici de ghips prin iarba. Pensiunea se afla exact la poalele unei pante abrupte si impadurite cu multi brazi inalti, daca-i intrat in padure, se repeta fenomenul vaii Chiruiului, se face dintr-o data intuneric.

Drumul Toplita - Stanceni - Mestera - Lunca Bradului e inca departe de a fi un drum european, e denivelat, plin de gropi iar daca ajungi pe-acolo noaptea, te orientezi greu, pentru ca e ingust si nu e inca marcat. Ai senzatia ba c-o iei pe aratura, ba ca treci pe banda cealalta. De la Rastolita pana la Reghin si apoi pana la Tg. Mures, drumul e insa bun, dar si pe-aici mai gasesti denivelari sau cate o groapa semnalizata cu-o creanga infipta in mijlocul ei. Marcajul incepe doar in comuna Brancovenesti in dreptul fostului castel Rakoczi. Aceasta sosea importanta, neglijata mai mereu, care leaga doua resedinte de judet, Tg. Mures si Toplita, va fii gata in curand, nu cred ca mai e o problema, refacerea celor 20 de km ramasi intre Rastolita, loc unde are loc un renumit festival al Vaii Muresului si Toplita, orasul grofului Banffy, care odata demult a intrat intr-o competitie acerba de orgoliu cu groful Urmanczy. Dar acestea si multe altele, intr-un review viitor.

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 04.08.10 08:05:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HARGHITA-BĂI. A mai fost în/la: aproape peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 23230 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 In poiana gasesti un ingenios sistem de prinderea mustelor si tantarilor,un recipient plin cu miere si cu o lumanare atrage insectele, care nemaiputand iesi se inneaca in ea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8850 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

TORA INGRID
[04.08.10 09:04:05]
»

Frumos si interesant... Am fost in zona o singura data, cred ca in urma cu 8-9 ani, atunci stateam la cabana ocolului sivic Harghita intr-o localitate dincolo de Miercurea Ciuc, Madaras (pe drumul spre Gheorghieni). O persoana importanta in judet, nu spui cine, ne-a prezentat o parte din atractiile locale, si printre altele am urcat la Harghita -Bai. Nu-mi amintesc daca am trecut prin sau pe langa Chirui-Bai, dar imi amintesc perfect cat de impadurita este zona, cu brazi falnici, inalti si drepti, cu trunchiuri de o grosime de neinchipuit, care creeaza acea senzatie de intuneric in timpul zilei si de tunele, despre care vorbesti. De atata umbra, nimic nu mai creste sub ei, cateva ferigi mai ambitioase, in rest un pat de cetina groasa si de muschi. Am urcat si iarasi urcat pe un drum forestier, in serpentine scurte si rasucite ca un burghiu, pe alocuri cu radacinile puternice ale brazilor strapungand malul inalt de pamant ce margineste acest drum. Am avut si emotii, fiindca pe alocuri e evident ca nu au loc doua masini. Persoana care ne insotea ne-a tot vorbit despre izvoarele din zona dar ori eu n-am fost prea atenta, ori memoria nu ma mai ajuta, nu-mi amintesc prea multe. Dar imi amintesc foarte clar ca: desi la plecare temperatura aerului era de 26grd( era luna august), cand am ajuns in Harghita bai, n-am vrut sa cred ca pe bordul masinii sunt afisate 3 (trei) grd Celsius. Asta pana am coborat si am crezut... instantaneu. Imi amintesc si ca la un hotel care nu era altceva decat cladirea unei vechi colonii muncitoresti, dar ingenios si meticulos renovata, am mancat cele mai bune clatite din viata mea, cu dulceata de afine. si am baut un paharel de palinca, sa ne venim in fire de la frig. Atunci am aflat ceea ce avea sa mi se confirme 8ani mai tarziu, ca Zetea inseamna o tarie curata, parfumata si fara efecte secundare. Si ca Zetea e o localitate in zona, care este deja un brand pe piata bauturilor distilate.

Am mai aflat si ca in zona sunt numeroase bai, mai mari sau mai mici, dar atunci, nu stiu acum, erau o multime de turisti, foarte multi cu corturile sau la pensiuni modeste (banuiesc ca pensiunile s-au inmultit intre timp), veniti ptr mofete, ptr care Harghita -Bai e renumita, pentru apa minerala, pentru aerul foarte curat si ionizat , pentru peisaj.. Exact aceeasi recomandare cu trei jumatati de pahar cu apa minerala, pe zi, trei saptamani, care face minuni in tratarea anemiei la copii am auzit-o si noi, deci deja este folclor, precum si povestile fioroase cu ursi.

Dincolo de toate, frumusetea salbatica si pur si simplu extraordinara a zonei, amintirea padurii ca la inceputurile timpului, cu mireasma de brad si de rasina plutind peste toate, sunt ca o pecete a zonei. Ce noroc sa fii atat de aproape de toate acestea...

biancuta
[04.08.10 09:22:08]
»

Asa cum ne-ai obisnuit, un review savuros si interesant. Un superbonus pentru Dorgo, specialist in izvoare minerale si ape sarate!

aida.alecu*
[04.08.10 09:50:26]
»

dorgo Foarte frumos, un vot si de la mine! Dar totusi prea trist! Trist ca in astfel de locuri se ajunge cum se ajunge, trist ca toate zac in paragina cu toate ca asa cum imi scria cineva la un ecou scris de mine romanii ar trai boiereste fara sa faca altceva decat turism. Avem o tara atat de frumoasa si nu stim sa o punem in valoare!

Pacat, mare pacat! Din Bucuresti nu cred ca te-ai aventura sa vezi doar aceste locuri frumoase ce zac in paragina! De ce aceasta degradare?! Daca ar fi un pic amenajat locul si drumul ceva mai bun decat il descrii as merge sa vad acest loc, dar asa... Ramane doar mirosul de rasina, umbra deasa a brazilor, raul ce isi ascunde fata si "pata de sange", parca natura de acolo isi plange trecutul si viitorul care ar putea fi altul!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[04.08.10 14:44:34]
»

@aida.alecu

Nu cred ca suntem noi generatia care sa relansam balneoturismul, infrastructura nu e pusa la punct, iar pe internet degeaba arati oamenilor Manastirea Lapusna spe exemplu, care e minunata, dar drumul pana acolo e groaznic,pe internet nu exista si un "buletin cu starea drumurilor" ci doar unul cu "starea vremii". La noi se face deocamdata turism de aventura! Turistul "care" se frige odata, adica isi rupe masina intr-o groapa, vine la noi prima si ultima data, ba mai spune si vecinului sau sa nu mai vina pe-aici.

Avem insa noroc ca izvoarele minerale, lacurile sarate,namolurile, muntii, padurile, raurile, litoralul, pesterile...au rabdare...ele sunt acolo de mii de ani si vor mai ramane inca mii de ani, nu ni le ia nimeni...doar ca ele asteapta vremuri mai bune si ajutor din partea "Omului", care deocamdata prefera locurile puse deja la punct de pe alte meleaguri... caci concediul e scurt si traiesti numai odata...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
aida.alecu*
[04.08.10 21:34:46]
»

dorgo Sunt de acord cu tine! Concediul e scurt si traiesti numai o data! In rest...as avea unele obiectii..."izvoarele minerale, lacurile sarate,namolurile, muntii, padurile, raurile, litoralul, pesterile...au rabdare"...corect, dar daca le lasam macar asa cum le-a lasat Dumnezeu...macar atat, dar ne mai ducem sa poluam pe undeva, aruncam un gunoi, deversam ceva deseuri...de ce nu?! frumusetea poate sa ascunda toate astea, pentru cat timp insa?!

Lucien
[20.03.17 08:57:21]
»

@dorgo: Frumos articolul! El prezintă situația Băilor Chirui la momentul 2010. Sunt unele treburi care s-au modificat de atunci și în primul rând drumul. Drumul județean care traversează Băile Chirui a fost asfaltat. Totuși acest drum nu este situat chiar vis-a-vis de drumul care duce la Băile Harghita, ci câțiva kilometri mai spre vest (adică spre Vlăhița sau odorhei). Mai precis, drumul județean DJ29 leagă DN13A (Miercurea Ciuc - Odorheiu Secuiesc) de comuna Lueta cu trecere prin Băile Chirui. Intersecția DJ29 cu DN13A este în locul cu cabane numit Piatra Colibei (Kolibas Ko). Din poiana amintită cu văcuțe și cu izvor de apă minerală pornește o foarte interesantă potecă tematică în lungul pârâului, trece pe la ciudățenia numită Piatra Colibei (o stâncă sub care pârâul își are albie), trece pe lângă rezervația Dumbrava Harghitei și apoi urcă în versant ajungâng la cabana Piatra Colibei (în DN13A). Forajul care debitează apă minerală la intrarea în Băile Chirui este H503 prezentat de mine într-o recenzie. Forajul este făcut ulterior construirii bazinului, inițial bazinul fiind alimentat cu apă din pârâu. Izvoarele minerale din zona stațiunii Băile Chirui (Kiruly) sunt cunoscute de mult timp. În ultimii ani, procesul de distrugere a construcțiilor vechii tabere a avansat. Izvorul din centrul taberei este însă bine, așa cum se vede și în fotografia ta.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aida.alecu*, biancuta, dorgo, Lucien, TORA INGRID
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Băile Chirui:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.63506412506104 sec
    ecranul dvs: 1 x 1