ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.03.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 12.11.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Într-o Duminică dimineață, la „2 Mai”

TIPĂREȘTE

În vacanță, oriunde mă aflu, caut să respect un obicei pe care mi l-am făcut de mulți ani, acela de a merge săptămânal la biserică. Anul trecut mă aflam în vacanță la „2 Mai”, pe litoralul nostru. Pentru că gazda noastră, D-na Ana, este o bună practicantă a ritului bisericesc lipovean, am rugat-o să mă ia și pe mine duminica la biserica din sat. Zis și făcut, nu înainte, însă, de a mă „echipa”, cât de cât, corespunzător, în biserică femeile trebuind să poarte o anume îmbrăcăminte (să aibă capul, picioarele și brațele acoperite). În vacanță fiind, nu am luat cu mine de-acasă decât „trei fire” de îmbrăcăminte, printre care și o fustă-pantalon, largă la poale și lungă până aproape de glezne. Pentru cap mi-a dat D-na Ana un batic, iar brațele mi le-am acoperit cu un pulover subțire, cu mâneci.

Pe drumul până la biserică D-na Ana, la cererea mea, îmi face un mic „instructaj” binevenit. Îmi spune că trebuie să-mi fac semnul crucii de fiecare dată când văd o cruce, în curtea bisericii sau înăuntrul ei, să mă așez pe pernițele speciale atunci când și dumneaei o face, ce mai tura-vura, să te porți cum spune vorba binecunoscută: „când ești la Roma, fă ce fac romanii! ”.

Biserica se află pe strada principală, Mihail Kogălniceanu, este, de fapt, DN 39, cel pe care se ajunge în Bulgaria. Biserica se vede de departe, cupola ei în formă de ceapă îți arată unde trebuie să intri. Hramul bisericii este „Bunavestire” și enoriașii ei sunt lipovenii din sat, etnie de sorginte slavă, urmași ai staroverilor, adică ai adepților credinței ortodoxe de rit vechi, din Rusia. A fost construită după 1989, pe locul unei biserici mai vechi, ajunsă o ruină, cu banii preotului, și parțial, ai enoriașilor.

Ajunse la biserică îmi spune că intrarea bărbaților se face prin lateralul bisericii, iar cea a femeilor prin partea opusă altarului, la fel ca la noi, la ortodocșii de rit nou. În biserică nu erau mulți credincioși, vreo șase, șapte femei vârstnice și vreo trei bărbați. D-na Ana îmi spune că fiind vară, bărbații au plecat devreme la pescuit, iar femeile mai tinere sunt rămase acasă să îngrijească de copii și de gospodăriile unde au cazați turiștii veniți în vacanță. Iarna, în schimb, vin mult mai mulți credincioși la biserică, atât femei cu copii, cât și bărbați.

Spațiul în interiorul bisericii este zugrăvit în culoarea plăcută a cerului senin, și este partajat astfel: în fața catapetesmei este locul pe care-l ocupă bărbații, femeilor revenindu-le spațiul de lângă ușa de intrare, care la ortodocși ar fi pronaosul. Cele două spații sunt separate de câte un panou din lemn (sau zid), de vreun metru și ceva, perpendicular pe pereții laterali ai navei, lăsând posibilitatea femeilor să poată vedea catapeteasma și porțile împărătești ale altarului. În timpul slujbei, care se ține în limba rusă, preotul rămâne în spațiul bărbaților, la cel rezervat femeilor vine doar la sfârșitul slujbei, pentru a le da împărtășania. În partea femeilor sunt câteva băncuțe joase, scăunele mici și pernuțe, confecționate de familiile lipovene, pe care le lasă la biserică pentru a le putea folosi la nevoie.

Îmbrăcămintea femeilor nu trebuie, după cum am spus și mai sus, să lase la vedere părți ale corpului. Piesa de bază este reprezentată de fustă („iubca”) sau de sarafan, largă și lungă până la glezne. În talie, atât femeile cât și bărbații, se încing cu un brâu („pois”), împletit din lână colorată, cu ciucuri la capete, confecționate, de asemenea, în casă. Doamna Ana este una din femeile care împletește aceste brâuri și, primește de la biserică (care le vinde enoriașilor), o sumă modică. Capetele femeilor trebuie, neapărat, acoperit cu un batic. Un alt element de rit întâlnit, mai ales la femeile lipovene vârstnice, este „lestovka”, sau mătăniile, realizate din piele, cu diferite decorațiuni.

Costumul bărbătesc lipovenesc tradițional era compus din cizme (sau pantofi), pantaloni largi și o cămașă fără guler, „rubașka” purtată peste pantalon și legată la mijloc cu un brâu de lână. Rânduiala bisericească la lipoveni cere ca hainele folosite pentru viața religioasă să nu fie folosite și pentru alte evenimente cotidiene, nuntă sau petreceri de orice fel.

Pentru fetele tinere care se cunună în biserica lipovenească, rochia de ceremonie religioasă nu seamănă cu rochiile de nuntă de la noi, ortodocșii de rit nou. Acestea sunt sobre, seamănă mai mult cu un taior și o fustă lungă, de culoare albă. Rochiile vaporoase, cu dantelă, decoltate, au fost, în ultima vreme, acceptate și de lipoveni, dar numai la masa festivă, de după cununia religioasă.

În timpul slujbei, care a durat cam două ore și jumătate, am remarcat că serviciul de aprindere și de stingere a lumânărilor de la candelabrul mare, este făcut de o femeie care, cu un mecanism de coborâre / ridicare a lui, aprinde /stinge lumânările.

N-am înțeles nici măcar „o boabă” din ce spunea preotul în limba rusă (sau în dialectul lipovean), cu toate astea am stat mai mult în picioare, așezându-ne pe băncuță doar când vedeam că se așează și celelalte femei. Am stat de curiozitate, să văd dacă diferă de ritualul nostru, al ortodocșilor de rit nou. În timpul slujbei m-am deplasat, bineînțeles, și în spațiul rezervat bărbaților, ca să fac poze, lucru pe care preotul l-a observat. La sfârșitul slujbei, după ce au fost „împărtășiți”, mai întâi bărbații, lăsând să-i fie sărutate mâna și crucea, preotul a venit și în zona femeilor, pentru același ritual. M-am așezat, cuminte, la „coadă”, așteptând să-mi vină rândul și mie, numai că... preotul, uitându-se la mine cu reproș, îmi spune, în limba română, că nu merit să pup crucea pentru că nu sunt îmbrăcată „corespunzător”, că am fustă-pantalon, lucru neadmis la ei în biserică. Am bălmăjit o scuză, că sunt în vacanță și n-am luat de acasă ceva mai potrivit, că nu-i „bai” dacă nu-mi permite să pup crucea!

După ce am plecat, mai afectată decât mine era D-na Ana, care mi-a spus că-i pare rău că nu mi-a dat o fustă de-a ei, că, după părerea ei, preotul a exagerat, că așa este el, mai sever, că vrea să pară mai „catolic” decât Papa de la Roma. Faptul că biserica a fost construită cu o parte importantă de bani dați de el, preotul consideră că s-ar afla „pe moșia lui”. Eu chiar nu m-am supărat, bucuria mea de-a fi mers și văzut o slujbă la o biserică lipovenească, preotul, cu refuzul lui, nu mi-a putut-o micșora deloc

Când am ajuns acasă mi-a arătat ce rochii îmbracă dânsa (și femeile, în general), la sărbătorile religioase, dar și ce a îmbrăcat nora ei mai mică la cununia religioasă. Am atașat câteva poze, atâtea câte am putut „fura” sub privirile dojenitoare ale preotului lipovean.


[fb]
---
Trimis de doinafil in 29.03.18 14:09:22
Validat / Publicat: 29.03.18 15:24:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VAMA VECHE / 2 MAI.

VIZUALIZĂRI: 4536 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 2. În interiorul bisericii spațiul dintre locul bărbaților și al femeilor este bine delimitat de ziduri, sau de panouri.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[29.03.18 18:30:42]
»

@doinafil: Uite că, deși am prieteni printre lipoveni, n-am intrat până acum în biserica lor. Acum, articolul tău îmi va fi de-un real folos dacă voi avea ocazia să intru-n biserica rusă de rit vechi!

Mulțumesc, @doinafil! Sper că vă simțiți mai bine! V-am simțit lipsa la Alba!

mprofeanu
[29.03.18 19:03:47]
»

@doinafil: Un review foarte interesant despre o comunitate mai puțin știută de mine și despre biserica lor de la 2 Mai! Și eu sunt de aceiași părere cu doamna Ana în legătură cu preotul ce a exagerat cam mult...

doinafilAUTOR REVIEW
[29.03.18 19:30:12]
»

@Zoazore: Mulțumesc de vizită, vot și ecou, draga mea dragă Zozo! Ne simțim amândoi mai bine, mulțumim Domnului! . Acum așteptăm cu nerăbdare să mergem cu prietenii noștri AFA-iști, cei care au optat să petrecem Paștile la Kladovo, în Serbia, la sugestia D-lui Cornel! Măcar așa ne mai „scoatem” cu regretul că n-am fost la Alba.

Mă bucur că ți-a fost de folos articolul. De-asta este bine să scriem aici, pe AFA, cât mai multe impresii despre locurile și obiceiurile oamenilor, să-i ajutăm să fie mai bine informați!

Să ai o seară bună!

doinafilAUTOR REVIEW
[29.03.18 19:39:23]
»

@mprofeanu:

Da, cred și eu că preotul a exagerat, dar... era pe „moșia” lui. Important este că eu am plecat de acolo mai „bogată” în spirit, că m-am simțit bine în biserică, că am văzut cum o comunitate, relativ mică ca număr, ține cu orice preț să ducă mai departe tradiția lor, a lipovenilor. Se străduiesc mai mult femeile pentru aceasta, prin sumele donate și prin treburile și pregătirile la care se antrenează cu toatele, mai ales de sărbători.

Îți mulțumesc pentru vizită, vot și ecou! Să ai o seară frumoasă!

Zoazore
[29.03.18 20:01:36]
»

@doinafil: Să ajungeți cu bine și să veniți cu tolba plină de impresii plâcute. Și să scrieți, amândoi!

Sănătate și călătorii frumoase!

Pușcașu Marin
[29.03.18 20:27:55]
»

@doinafil: In primul rand ma bucur ca va simtiti amandoi bine. Asta-i cel mai important, sa fim sanatosi.

Apoi, mi-a facut o mare placere sa citesc despre obiceiurile lipovenilor. N-am avut ocazia prea des sa fac asta.

Cat despre "pedeapsa" preotului... nu stiu ce sa zic. Mi se pare o cutuma prost inteleasa de tagma lor. Sa se simta ca pe mosia lor in biserica. De fapt uita ca ei sunt in slujba comunitatii si nu comunitatea in slujba lor.

Oricum e o chestie generalizata si la guvernanti si la parlamentari si la altii.

Oamenii merg la biserica sa "vorbeasca" cu Dumnezeu. N-am sa inteleg niciodata de ce intre om si Dumnezeu trebuie sa stea un preot.

Salutari lui @msnd si va doresc vacanta frumoasa la Kladovo.

elviramvio
[29.03.18 20:53:18]
»

@doinafil:

Am stat în casă de lipoveni la Jurilovca dar nu mi-a dar prin cap să merg la biserică, cred că era interesant.

Sănătate multă la amândoi, să ne vedem cu bine!

doinafilAUTOR REVIEW
[29.03.18 22:14:01]
»

@ghisor: Mulțumesc pentru „vizită”, vot și ecou, D-le @ghisor! Nici eu nu știam prea multe despre ritualurile creștine ale lipovenilor, de aceea am vrut să merg la biserică cu D-na Ana, buna noastră gazdă la Mare, de câțiva ani.

Cât despre „vorbirea” cu Dumnezeu, DA! , aveți dreptate, fiecare o facem în felul nostru și oriunde ne aflăm, acasă sau pe drum.

Eu merg la biserică cu speranța că sunt mai „acasă” la El, că mă „aude” mai bine și mai repede ce-I spun, să Îi mulțumesc pentru ce mi-a dat până acum și să Îl rog să ne ajute pe toți, în continuare.

Mai am un motiv să merg la biserică, acolo pot să aprind lumânări pentru ai mei cei dragi răposați, dar și pentru cei ce suntem, încă, aici.

Poate că preotul are rolul de „mijlocitor” al acestui „dialog” cu Domnul, nu știu sigur asta, cel puțin așa spun preoții noștri, că, vezi Doamne (!) noi, muritorii de rând n-am fi vrednici să ajungem la El decât prin el, preotul.

Eu știu și cred cu tărie că Domnul mă aude și fără intermediar, dar, așa simt nevoia, să merg la biserică, în casa Lui.

Mulțumim pentru urare, Mihai vă salută și el și vă dorim să aveți o primăvară cu soare și bucurii!

doinafilAUTOR REVIEW
[29.03.18 22:24:20]
»

@elviramvio: Mulțumesc pentru ecou și vot, Elvira!

Mergem de câțiva ani la D-na Ana, în vacanțele noastre pe litoral.

Lipovenii sunt oameni de toată isprava, gospodari, harnici, primitori și buni creștini! Acolo la ei ne simțim ca la noi acasă, au o familie mare și frumoasă. Dacă vei mai avea ocazia să mergi în gazdă la lipoveni, mergi și la biserica lor! Sunt sigură că nu vei regreta timpul petrecut acolo.

Să dea Domnul să ne revedem sănătoși, cât mai curând posibil!

elviramvio
[30.03.18 06:01:47]
»

@doinafil:

Ne vedem după 18 aprilie, să povestim puțin și să-ți dau ce ți-am adus de la Alba, știi tu.

Să petreceți frumos de Paște la mini întâlnire!

doinafilAUTOR REVIEW
[30.03.18 07:59:14]
»

@elviramvio: O. K. ! Abia aștept să ne revedem!

Carmen Ion
[30.03.18 08:55:47]
»

@doinafil: Interesant și util.

În urmă cu mulți ani, când am stat o săptămână în Deltă la Chilia Veche, am vrut să merg la biserica din sat și gazda m-a convins să renunț pentru că nu aveam îmbrăcăminte adecvată. Așa că n-am intrat niciodată într-o biserică de-a lipovenilor. N-am știut că au spații separate pentru femei și bărbați.

Sănătate amândurora și să ne revedem cu bine!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[30.03.18 10:42:13]
»

Lipovenii sînt ortodocși de „stil vechi”, adică nu au adoptat reforma calendarului. În rest, religia e aceeași cu a majorității românilor. Diferă eventual mici amănunte „logistice”, cum ar fi treaba cu spațiul femeilor în pronaos. Și faptul că respectă mai strict „eticheta”.

Și la români e împărțeala femeile în stînga și bărbații în dreapta, dar nu se respectă strict acest lucru.

Pentru că pare să existe un oarecare interes pe subiect, îmi permit să semnalez un articol succint despre comunitatea creștină: de ce mergem la biserică. Punctele enumerate acolo sînt valabile și la catolici, și, cu excepția amănuntelor despre Sfintele Taine, la toate ramurile creștinismului, inclusiv neoprotestanții „non-denominaționali”. ortodox.md/de-ce-mergem-la-biserica Mie mi se pare suficient punctul 7.

doinafilAUTOR REVIEW
[30.03.18 11:08:43]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot, Carmen!

Nici eu nu știam prea multe despre biserica lor. La lipoveni interiorul este mai luminos, culoarea cerului senin a zugrăvelii pereților creează o stare de liniște, pereții nefiind pictați cu sfinți sau cu scene din biblie. Ei aprind lumânări în biserică, în fața icoanelor-tablou, și sunt atenți să le stingă atunci când trebuie.

Se pare că femeile sunt pe planul doi în toate cele, chiar dacă ele sunt acelea care se străduiesc, mai mult decât bărbații, să păstreze tradiția și unitatea lipovenilor în jurul bisericii.

Să ai o primăvară frumoasă!

doinafilAUTOR REVIEW
[30.03.18 11:41:04]
»

@abancor: Mulțumesc pentru vizită și vot, D-le @abancor!

Mulțumesc, de asemenea, pentru îndrumarea dată! Am citit cu interes „de ce? ” ar trebui creștinul de pretutindeni să meargă la biserică. Aveți dreptate, punctul 7 sintetizează cel mai bine motivul pentru care e nevoie să ajungem în Casa Domnului!

Adevărul este că majoritatea dintre noi mergem și pentru că am fost duși la biserică încă din copilărie. Noi am fost șapte copii acasă și mama era aceea care ne lua pe toți, mai ales la sărbătorile mari, și ne ducea la biserică. Ducem mai departe tradiția, ce-am învățat și ce am văzut de când eram mici!

Să aveți o primăvară cu bucurii!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, elviramvio, mprofeanu, Pușcașu Marin, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă 2 Mai:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063740968704224 sec
    ecranul dvs: 1 x 1