ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.05.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
colegi
17 AD. + 5 COPII -- v: 5-12

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

O altă dorință împlinită: plimbarea cu Mocănița pe Valea Vaserului

TIPĂREȘTE URM de aici

În dimineața zilei de 30 aprilie 2018, după ce am mâncat micul dejun la pensiune, ne-am urcat toată trupa în mașini și ne-am îndreptat spre gara Vișeul de Sus, punctul de plecare al Mocăniței.

Noi am avut biletele rezervate din luna martie, ne-am grăbit pentru că ne așteptam să fie cerere mare datorată zilelor libere, cu ocazia sărbătorii de 1 mai.

Trenul nostru avea plecarea la ora 10. Când am ajuns, ne-am așezat la rândul destul de consistent. Trebuie să luați în calcul și timpii de așteptare la rândul pentru bilete.

Am observat un loc în care scria că este dedicat eliberării biletelor rezervate și achitate on line. Acolo nu era nimeni la rând.

Între timp pe peron trenurile făceau manevre, pufăiau și claxonau zgomotos. Toate trenurile aveau un nume. Primul pe care l-am văzut lângă casa ce bilete se numea Ioana. Pe trenul nostru îl chema Cozia-1.

Trenurile aveau unul sau mai multe vagoane descoperite și celelalte acoperite. Trenul nostru avea doar un vagon descoperit, dar acela nu era al nostru, pentru că noi nu am solicitat acest lucru în momentul efectuării rezervării. Inițial m-am supărat pentru că vroiam să fiu mai aproape de natură, să pot fotografia din toate unghiurile, dar la întoarcere m-am bucurat că nu ne ardea soarele.

Biletele

Programul casei de bilete este zilnic între orele 8:00- 17:00

Biletele de tren sunt de culori diferite în funcție de călător: adulți; pensionari, studenți, persoane cu disabilitati; copii între 6-16 ani, ele au prețuri diferite în funcție de perioadă și de statutul călătorului.

Programul zilelor de funcționare al transportului diferă de asemenea, în funcție de perioadă. Bineînțeles că în sezonul de vârf, 16 iulie-02 septembrie 2018, Mocănița funcționează zilnic, iar tarifele sunt cele mai mari.

Cel mai mic tarif, este stabilit pentru perioada 22 martie-03 iunie și octombrie- 18 noiembrie, iar programul de funcționare este de joi - duminică.

Noi am cumpărat pachetul special oferit cu ocazia zilei de 1 mai, all inclusive, în care au fost incluse: un platou grill (foarte gustos, cu cotlet de porc, două bucăți de cârnați picanți, orez, salată de varză, sosuri, chifla), o băutură răcoritoare, o băutură caldă: cafea, ciocolată sau ceai, un desert de patiserie: o gogoașă cu zahăr.

Prețurile speciale au fost de 112 lei pentru adulți, 102 lei pentru pensionari și 85 lei pentru școlari. Copiii sub 6 ani beneficiază de gratuitate. Noi, pentru că am fost un grup mare, am avut o reducere de 10%.

Odată cu biletul de tren, am primit trei cupoane colorate pe care scria: băutură răcoritoare (roșu), produs patiserie (galben), cafea/ciocolată/ceai (albastru) și platou grill (verde).

Trenurile

Există mai multe tipuri de curse speciale, în afara programului turistic.

Trenurile dedicate unor evenimente speciale

Trenurile Speciale în afara programului turistic, care funcționează cu ocazia sărbătorilor naționale - Unirea Principatelor din 24 ianuarie, trenul special cu ocazia martisorului, a sărbătorilor religioase: de Crăciun, de Paști și de Rusalii, evenimente ca Maramureș Brunch, trenul special cu Concert de muzică Clasică, trenul de Anul Nou, pot fi consultate pe pagina oficială

Trenurile charter

Acestea sunt curse speciale efectuate cu ocazia aniversarilor familiare, evenimente de tip team- building, excursii private cu prietenii sau partenerii de afaceri.

Aceste tipuri de excursii se fac pe tot parcursul anului, exceptând lunile din sezonul de vârf, iulie și august.

Trenul hotel Carpatia Express

Este un tren static tip hotel, care se află în stația CFF. Acesta este compus din 20 de compartimente twin, cu o capacitate totală de 40 de paturi, cu restaurant cu aer condiționat și cu terasă în aer liber, unde se servesc preparate delicioase, toate într-o atmosferă relaxantă cu servicii de o înaltă calitate.

Călătoria

Dacă vreți să luați maxim din ceea ce vă oferă călătoria, alegeți-vă un loc pe partea stângă a vagonului, pentru că acolo sunt văile și dealurile, peisajele minunate de fotografiat și admirat.

Am crezut că, la întoarcere vom sta noi acolo, dar vagonul trenului are aceeași poziție, se schimbă doar locomotiva. Oricum eu am stat cu geamul deschis și în picioare tot timpul, ca să mă bucur de peisaje și să le pot fotografia.

La îmbarcare am fost primiți de două domnișoare care ne-au explicat despre opririle care urmau să aibă loc și cum să folosim fiecare tichet colorat. Unele opriri sunt mai scurte, altele mai lungi, tichetele sunt valabile doar pe parcursul călătoriei, dacă nu le consumați, își pierd valabilitatea, mai puțin tichetul cu băutura caldă, pe care mai multe persoane l-am consumat după ce am coborât din tren, la barul din stație.

Pe lângă instrucțiuni, am fost serviți cu un păhărel de visinata, foarte bună, sau horinca, la alegere. Frumoasă primire!

Pe scaune sunt perne pentru șezut pentru o călătorie mai confortabilă.

Trenul a început să se miște și să ne conducă în altă lume, printre dealuri verzi și pomi înfloriți, pe lângă case așezate lângă linia ferată sau pe dealuri. Am trecut și pe lângă două cascade, de-a lungul minunatei Văi a Vaserului, traseu pe o lungime de 21,6 km până am ajuns la stația Paltin.

Călătoria până la destinație nu mi s-a părut lungă, mai ales că a fost cu opriri in care am coborât din tren, am consumat câte ceva din produsele oferite pe baza tichetelor primite, am făcut fotografii, am văzut cum se umpleau rezervoarele locomotivei cu apă în stația Glimboaca.

Stația Paltin

O surpriză foarte plăcută ne-a așteptat în stația Paltin. Pe o platformă se cântau și se dansau dansuri populare, horă în care erau antrenați călătorii care poposeau vreme de o oră si jumătate, până la întoarcerea în gara CFF Vișeul de Sus. Alături de dansatorii îmbrăcați în superbele costume tradiționale, o parte din grupul nostru s-a prins în horă și au jucat, au râs și s-au simțit foarte bine. Este o idee foarte bună, să joci pe muzică maramureșeană în pădure.

Mâncarea

Tonete cu mese lungi la care te așezi la rând ca să servești prânzul, ne așteptau, cu un miros îmbietor de grătare.

Mai multe terase din lemn, cu bănci și mese, urmau să fie ocupate în curând de mulțimea înfometata.

Catering pe Valea Vaserului

De aici se puteau cumpăra diverse preparate sau, persoanele care aveau achitat pachetul all invlusive, să își ridice Platoul Grill pe baza tichetului verde.

Oferta cuprindea preparate din carne

- baghetă cu cotlet de porc (140 g.), varză și sosuri, la prețul de 17 lei

-baghetă cu cârnăciori picanți (120 g.), sosuri, la prețul de 13 lei

-platou grill cu cotlet de porc (150 g.), cârnăciori picanți (100 g.), varză, orez, sosuri, chifla, la prețul de 25 lei. Acesta l-am avut noi pe tichet, dar se vede că se poate achiziționa și la liber.

-miniplatou grill cu aceleași produse ca platoul grill dar la un gramaj mai redus, la prețul de 13 lei

- mici platou mare (4 buc.) cu sosuri și chifla, la prețul de 16 lei

- mici platou mic (2 buc.) cu sosuri și chifla, la prețul de 9 lei

Garnitura de orez (60 g.) era la prețul de 4 lei.

Băuturile toate erau la prețul de 6 lei: sucuri din gama Coca Cola la 500 ml., apa plată/ minerală 500 ml., bere Timișoreana 500 ml., țuică de Maramureș 40 ml., afinată de Maramureș 40 ml., vin fiert 200 ml., ceai, ciocolată caldă.

Este amenajată o masă cu sosuri la discreție, tacâmuri și șervețele. Un alt loc este pentru retur tăvi.

Multe bănci și mese își așteaptă călătorii sa ia loc si să admire cursul liniștit al Vaserului, pădurea înverzită din rezervația naturală munții Maramuresului.

Aici este afișat orarul la care pleacă trenurile

Toaletele

Acord un titlu separat acestui subiect, care a fost pomenit în sens negativ în toate scrierile, contrar realității pe care am întâlnit-o eu acolo.

În stația Paltin, mirosul de căpșune te izbea de la distanță, înainte să intri în toaletă. Am intrat înăuntru și am avut o mare surpriză: totul era modern, oglinzi, chiuvete, săpun lichid la dozatoare, șervețele pentru mâini tot la dozatoare, gresie și faianță curate. În cabinele de toaletă era aceeași curățenie, parfum, hartie igienică.

Aceeași curățenie am găsit-o și în toaleta din gara Viseu de Sus. O persoană din grup a susținut că este cea mai frumoasă și curată toaletă publică pe care a întâlnit-o în România.

Am observat că înăuntru era o femeie de serviciu care verifica ca totul să fie curat după ce ieșea persoana din cabina de toaletă.

Eu am fost doar în aceste două toalete. Pe traseu mai sunt dar nu știu starea lor. Eu cred că vă puteți descurca cu acestea două.

Bravo! Deci se poate.

Toată călătoria dus- întors, cu pauza de masă de o oră și jumătate de la stația Paltin, a durat 5 ore și jumătate.

În gara CFF Video de Sus este un bar de unde puteti achiziționa suveniruri. Din bar se intra într-o încăpere în care este un muzeu despre evreii din Maramureș, care se vizitează gratuit.

Concluzia

Odată în viață merită să evadați în natura virgină străbătută doar de șinele unui tren cu locomotivă cu aburi, care pufăie și claxonează. Parcă intri într-un alt film, fără stres, doar cu contemplare și stare de beatitudine.

Organizarea pe parcursul traseului și preocuparea pentru confortul călătorilor merită toată aprecierea. Totul este minunat!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 23.05.18 18:08:53
Validat / Publicat: 23.05.18 21:29:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VIŞEU.

VIZUALIZĂRI: 11321 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Mocănița, Valea Vaserului, Maramures
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

mishu
[23.05.18 21:34:33]
»

@Dana2008: Deci start vot! Știi bine. A am fost și eu acolo astfel încât nu ma poate decât bucura o astfel de lectura. Noi am trecut prin toate stările posibile, bă nu mai aveam bilete, bă nu aveam locuri bune, in final am avut cele mai bune locuri deoarece când a început ploaia bătea fix in interior și dacă nu aveai protecție ajungeai ud acasa. Și eu sunt una dintre persoanele care s-a plâns de toalete astfel încât nu pot decât sa spun ca ma bucur de cele citite.

In rest chiar dacă prețurile sunt mari, nu pot decât sa spun ca nu regret excursia făcută, și felicitări, votat cu mare drag.

Dana2008AUTOR REVIEW
[23.05.18 22:05:00]
»

@mishu: BUNĂ, Mishulica!

Mulțumesc frumos pentru vizită ecou și aprecieri!

Ti-am citit articolul și nu numai pe al tău. Nu făceam referire la cele spuse doar de tine in ceea ce priveste toaletele. Am citit impresii despre Mocănița și acest lucru era amintit ca un aspect negativ în toate cazurile. De aceea am insistat asupra acestui subiect delicat dar necesar pe parcursul călătoriei de 5 ore.

Eu m-am simțit foarte bine și am observat interesul organizatorilor pentru confortul pasagerilor. Nu consider că am plătit mai mult decât merită.

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulian68
[23.05.18 22:15:36]
»

Foarte frumos! Noi cand am ajuns in zona am prins o vreme neprielnica unei plimbari, motiv pentru care am amanat o asemenea plimbare...

webmaster
[23.05.18 22:25:41]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

RoxanaGRS
[24.05.18 09:41:50]
»

Frumos, dar prețul mi se pare enorm. Păi dacă merge o familie cu 2 copii trebuie să dea 400 de lei? Cam scumpă distracția... Bine măcar că au rezolvat băile. Erau efectiv impracticabile. Tot poporul ală se ducea în pădurea înconjurătoare. Îți dai seama ce era pe acolo.

E mai bine în vagonul acoperit. În cel descoperit riști să ajungă funingine de la locomotivă pe tine. Noi am mers cu haine de sacrificiu.

Dana2008AUTOR REVIEW
[24.05.18 09:58:40]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

Dana2008AUTOR REVIEW
[24.05.18 10:07:22]
»

@RoxanaGRS: Mulțumesc frumos pentru vizită ecou și aprecieri!

Nu costă atât de mult dacă nu mergeți dd sărbători, iar copiii beneficiază de tarif redus.

Chiar și așa costă mult pentru că trebuie să mănânci ceva si să consumi lichide.

Faptul că am dat peste toalete care îți stăteau o pofta de capsuni, s fost o surpriză plăcută pentru mine.

Ai dreptate, avantajele în vagonul închis sunt mai multe, au protecție fata de ploaie, soare, fum, curent.

Chiar dacă e scump, merită din plin experiența călătoriei cu Mocănița pe Valea Vaserului!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[24.05.18 10:12:11]
»

@iulian68: Mulțumesc frumos pentru vizită ecou și aprecieri!

Mai sunt zile, mai ales cu soare!

Succes data viitoare!

Călătorii plăcute!

Millana
[30.06.18 03:39:07]
»

Minunat! Abia astept sa ajung! Vom fi un grup de 30 de persoane, deci... Ne vom bucura de tot ce se poate!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, iulian68, Millana, mishu, RoxanaGRS, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCu mocănița pe Valea Vaserului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076340913772583 sec
    ecranul dvs: 1 x 1