GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Valea Vaserului – plimbare cu mocanita, dar nu numai
Am petrecut, cu ocazia sarbatorilor de Craciun, 6 zile in Maramures. Programul acestor zile a fost bine stabilit dinainte. Strabatand Maramuresul mi-am adus aminte ca citisem ca acesta este definit cel mai bine de apa si lemn. Intr-adevar, pe valea Izei si valea Viseului aveam sa intalnim des aceste elemente, reprezentate de raurile cu acelasi nume, de vestitele porti maramuresene sculptate in lemn, de casele traditionale si bisericile din lemn, unele cu turle inalte pana aproape de cer.
Dar cel mai bine mi s-a parut ca se incadreaza in aceasta definitie valea Vaserului, care ne este cunoscuta multora din descrierile despre mocanita. Aceasta face parte din Parcul Natural „Muntii Maramuresului“.
Raul Vaser, cel mai important afluent al raului Viseu, strabate pe o distanta de aproximatim 60 km muntii Maramures, formand o vale spectaculoasa. In apele raului se oglindesc hectare intregi de padure ce imbraca versantii muntilor pe care ii strabate. Apa si lemn pe tot parcursul vaii, natura pura.
Accesul pe aceasta vale se face din orasul Viseul de Sus, numai pe calea ferata forestiera. Aceasta are o lungime de aproximativ 50km si este folosita atat pentru transportul lemnului cat si in scop turistic.
Cu Mocanita aveam sa vedem si noi o parte din aceasta vale frumoasa si salbatica, pentru ca traseul turistic se opreste la Paltin, la km 21,6.
In perioada Craciunului, nefiind sezon turistic, mocanita a circulat astfel:
-26.12 si 29.12 trenurile speciale de Craciun
-31.12 trenul pentru Revelion pe valea Vaserului
-02.01 primul tren din an
Noi ne-am facut rezervare din 01.12.2011 si am trimis un avans.
In data de 26 decembrie au plecat doua trenuri, la diferenta de o jumatate de ora. N-a fost nicio problema cu rezervarea si nici cu caldura. Doua sobe, cate una in fiecare capat de vagon, pe care le alimentam cu lemne si bricheti, asigurau confortul termic.
Desi la rezervare ni s-a spus ca vagoanele sunt incalzite n-am stiut exact ce inseamna asta. Ne-am imbracat bine, avand in vedere ca aventura noastra avea sa dureze cel putin 5 ore, pe o vale salbatica, unde nu ai nici macar semnal la telefon si unde se intampla deseori ca trenul sa deraieze de pe sine, marind timpul de sedere pe vale. Dar se putea sta lejer in pulover.
Am platit 45ron de persoana. In aceasta suma am avut inclusa o harta cu valea Vaserului, o placinta cu branza si o horinca mica la primul popas, la Novat (km 12,4), unde a alimentat cu apa locomotiva noastra cu aburi. Iar la Paltinu, o cafea, capucino, ciocolata calda sau ceai, la alegere, si o surpriza.
La iesirea din Viseul de Sus, mocanita trece chiar pe la portile oamenilor acestia facandu-ne cu mana de la ferestre.
Pornind usor de la 600m altitudine, mocanita tot urca valea Vaserului, avand la inceput, pe partea stanga, cale de vreo 6-8 km, case si un drum pe care se poate ajunge la ele. Apoi totul devine salbatic. Trecem pe langa halte dar nu se vede decat cine stie cand cate o casa, unele cocotate sus pe versanti.
Locomotiva cu aburi tragea greu cele cinci vagoane pline cu romani, francezi, nemti si italieni si al saselea vagon cu lemne.
Pufaitul trenului si fuieratul locomotivei facea simtita trecerea noastra pe acolo. Geamurile se aburesc si ne incurca la fotografiat. Suntem in ultimul vagon si fiecare curba ne scoate in cale locomotiva ce scoate aburi din greu si vagoanele pe care le poarta in spate, dar si in spatele trenului avem peisaje frumoase.
Mocanita ne poarta usor de-a lungul raului Vaser, ce formeaza uneori mici cascade sau caderi de ape spetaculoase. Trecem de pe un mal pe altul. Padurea si stanci abrupte se oglindesc in apa raului.
In stancile de la Novicior se vad intrarile in tunelurile sapate in al doilea razboi mondial, folosite ca depozite de munitie. Uneori versantii sunt atat de apropiati ca trecem prin adevarate defilee cu curbe stramte.
Pe traseu am vazut in cateva locuri pepiniere forestiere. Desi valea Vaserului este o vale intens exploatata forestier am aflat ca acest lucru se face controlat, pentru ca valea Vaserului este sub protectie europeana, si astfel trebuie sa respecte anumite obligatii ecologice.
La Paltin, unde s-a terminat calatoria noastra pe valea Vaserului, ne-au intampinat colindatorii. Descoperim aici un loc frumos de popas pe malul raului, amenajat cu bancute, foisoare, toalete, dar si o scena unde avea sa se produca surpriza pregatita de cei de la Mocanita. Aici ne-a fost prezentata sceneta religioasa „Viflaim” ce reprezinta nasterea lui Isus. Aceasta este o traditie in Maramures, pentru ca aveam sa descoperim acest spectacol atat la Botiza cat si la Sighetul Marmatiei.
Tot aici puteai servi un gratar, un vin fiert si multe alte produse pregatite de organizatori, contra cost.
Desi pentru acest popas era alocata o ora pana la urma s-au facut doua. Noi am profitat si am urcat putin pe un traseu marcat care, daca am fi avut timp ne-ar fi dus la un lac. Asa am simtit si noi putin muntii Maramuresului sub picioare.
La intoarcere vagonul nostru a fost primul. De aici se facea infranarea ca locomotiva cu aburi sa nu fie pur si simplu aruncata de pe sine de greutatea din spate, la coborare. Si totusi nu am scapat de deraierea trenului. Noi am zis ca face parte din scenariu, sa tinem minte aceasta plimbare, dar dupa cum s-au chinuit 50 de minute sa-l repuna pe sine nu stiam ce sa mai credem.
Aceasta oprire de aproape o ora ne-a dat posibilitatea sa ne facem planuri, cu harta in mana, pentru o viitoare vizita pe valea Vaserului. Ne-o dorim vara sau toamna. Sa parcurgem valea pe jos in cateva zile. Sa mergem mai departe de Paltin, unde peisajul am inteles ca este si mai spectaculos, unde vom intalni si cateva localitati, sa cunoastem localnicii de aici si sa facem trasee pe munte.
Chiar dupa Novat, in dreapta pe valea Novat pleaca o alta cale ferata de 7 km. Pe aici putem ajungem cat mai aproape de varful Toroiaga 1930m, al doilea varf ca inaltime din muntii Maramuresului, dupa varful Farcau 1957m.
Locomotiva a fost repusa pe sine si pornim spre Viseul de Sus visand cat de frumos poate fi vara pe aici. Cum se aude sursurul apei si cantecul pasarilor in timp ce stam la un picnic pe marginea raului sau ce tablouri putem admira toamna cand frunzele ruginesc.
Ca sfaturi pentru cei care vor sa mearga pe valea Vaserului as spune ca este bine sa va faceti rezervare din timp, sa stiti ca nu aveti semnal la telefon si ca timpul alocat acestei excursii nu este fix. Noi am fost anuntati ca vom sta 5 ore si am stat 7.
Pentru cei interesati am copiat programul trenurilor cu evenimente speciale din 2012:
08.04.2012 Tren special pentru Sărbătorile Catolice de Paşti
15.04.2012 Deschiderea oficială a sezonului turistic 2012
16.04.2012 Trenuri speciale de Sfintele Pasti
17.04.2012 Trenuri speciale de Sfintele Pasti
01.05.2012 Tren special de Ziua Muncii
26.05.2012 Serbările căii ferate
27.05.2012 Serbările căii ferate
03.06.2012 Maramureş Brunch la Mocăniţă
07.07.2012 Tren la lună plină
03.08.2012 Tren la lună plină
11.08.2012 Concert cu cvartetul de coarde „Classis“
25.08.2012 Concert de muzică rock
01.09.2012 Tren la lună plină
08.09.2012 Spectacol cu muzică tradiţională
26.12.2012 Trenuri de Crăciun
29.12.2012 Trenuri de Crăciun
31.12.2012 Revelion pe Valea Vaserului
02.01.2013 Tren în noul an
Dar mai multe informatii si preturi gasiti la adresa cffviseu.ro
Imi plac la nebunie locurile din care nici n-am plecat bine si deja ma gandesc sa revin.
Trimis de Lumis66 in 11.01.12 22:01:32
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Interesant.
Ma uit la poze si este clar ca a fost o excurisie deosebita; vremea a tinut cu voi, soba din tren a functionat... nostima aventura.
Eu nu am ajuns iarna prin locurile alea niciodata si putin probabil sa o fac de acum incolo. Cred ca undeva in adancul meu, am o teama teribila de ” ramas in drum, in padure, pe timp de iarana”.
Cum se repunea trenul pe sina cand deraia (cred ca la o faza ca asta, ma lovea depresia) ?
Erau atat de multi mecanici insotitori, care puneau umarul, dupa modelul ” hei - rup ”? Ca nu vreau sa cred, ca turistii faceau lucrul asta?
Aaaa. Vad ca la categoria ” distractie si relaxare ” nu ai bifat nimic. Ai uitat, sau te abtii ?
Foarte frumos, mi-a placut. Este a doua sau a treia oara in ultimele luni cand citesc despre Mocanita si Maramures si mi-as dori enorm sa pot ajunge in vara pe acele meleaguri.
Iar pozele sunt foarte frumoase si sugestive.
Felicitari!
@Diaura:
Sunt convinsa ca vara este mult mai frumos pe Valea Vaserului, de aceea ne-am propus sa revenim.
Acesta a fost primul meu sejur in Maramures si nu l-as fi conceput fara Sapanta, mocanita, Barsana, Sighet sau muntii Rodnei.
Referitor la "distractie si relaxare", nu mi-am dat seama ca n-am bifat nimic. As fi pus un 90% ca am intarziat si muream de foame. In rest, ne-placut si ne-am simtit bine.
Chiar si deraierea locomtivei o asteptam cumva, citind ca se intampla des, dar la viteza cu care merge trenul nu este nici un pericol.
Locomotiva se repune pe sine cu ajutorul unor cricuri pneumatice (sper ca le-am zis bine).
@alinapopi, multumesc frumos. Iti dorec sa jungi in Maramures, mai ales vara. Vei fi incantata de ce vei vedea.
Precum vad, te-ai tinut de cuvant si te-ai dus in Maramures, asa cum ai scris in comentariul facut la review-ul meu "Maramuresul, o alta Romanie? ". Sper ca ti-a placut si ca nu regreti gestul tau impulsiv dupa ce ai citit ceea ce scrisesem. Vazand pozele tale m-a cuprins putin invidia ca nu am fost si eu pe acolo si acum, iarna. Abia am revenit pe AFA si nu am vazut daca ne-ai scris si altceva despre acest concediu. Eu sper ca da. Daca nu, abia te-astept cu noutati!
@ela7: Bine ai revenit si La multi ani, Ela.
Mi-a placut Maramuresul si daca regret ceva este ca am stat doar 5 zile si n-am vizitat atat cat as fi dorit, dar sper sa revin. Am mai postat un review despre Festivalul de datini de la Sighet vezi impresii. O sa-mi fac timp sa mai scriu si altele.
@Lumis66: La multi ani, tie si tuturor colegilor de pe AFA. Da, am citit si review-ul acela, dupa... Dar astept si alte impresii! Succes!
Ai fost acolo, asa cum ti-ai propus si nu ai regretat.
Nici nu poti regreta dupa ce vezi acel peisaj de vis... si mai ales ,,imbracat ,,in zapada, parca sa-i tina de cald...
Dar parca vara, este mai frumoasa si mai atragatoare aceasta Vale a Vaserului.
Am fost si eu acolo, in august 2011, intr-o prelungire a concediului inceput pe un alt taram. (vezi impresii aici).
Ce m-a impresionat foarte mult, a fost acel ,,tandem ,,(daca-i pot spune asa) dintre mersul usor anevoios al mocanitei si susurul raului Vaser.
Si acesta, intr-o dimineata racoroasa si sub mirosul imbatator de conifere.
A fost, este si va fi ceva... aparte.
Te felicit ca ai fost acolo, si totusi... incearca si vara...
Am sa postez cateva fotografii, asta asa ca un fel de contrast...
@Lumis66: in primul rand vreau sa spun ca da m-ai convins. dar am o intrebare: pretul unui bilet 50 lei se refera la dus-intors? multumesc!
Mutat în rubrica "Descoperă Valea Vaserului, VIŞEU" (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Mocănița de pe Valea Vaserului — scris în 16.12.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2023 România te iubesc. Natura la cel mai pur nivel — scris în 19.05.23 de ux129086 din FELDRU [BN] - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Cu Mocănița pe Valea Vaserului — scris în 06.10.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Mocănița Vișeu — sau cum să-ți pui la încercare răbdarea — scris în 11.09.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Pierdere de vreme — scris în 30.08.22 de ux127053 din SăLăJENI [SJ] - nu recomandă
- Dec.2021 Cu mocănița pe Valea Vaserului de 1 Decembrie — scris în 19.01.22 de MarinaCo din MIROSLAVA [IS] - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Mocanita din Maramures, o experienta foarte frumoasa — scris în 02.09.21 de ElenGo din BUCURESTI - RECOMANDĂ