ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Plaiuri moldovene // Ziua întâia, Bucureşti - Durău

TIPĂREȘTE URM de aici

Pe 21 sept. începea excursia de patru zile numită ˝Plaiuri moldovene˝ în care o făcusem de oaie plecând neînsoţită, prietena cu care trebuia să merg făcând chiar atunci o gripă rea. Mergeam totusi cu un grup cu care mai făcusem două excursii la mănăstirile din jurul Bucureştiului şi oarecum ne cunoşteam între noi.

Întâlnirea era la 6.45 în Piaţa Victoriei şi plecarea la 7. Mi-am pus să sune două ceasuri şi telefonul la 5.15 ca să nu mă grăbesc şi să mă stresez. Am băut cafeaua, am mai luat una mică la mine şi două sanviciuri că era prea devreme pentru micul dejun, în poşetă medicamentele curente şi la 6.15 eram în taxi. Soferul a fost amabil, mi-a urcat trolerul de 7 kg brut în portbagaj şi la coborâre l-a si pus jos în faţa autocarului la locul de întâlnire. Îmi făceam problema să apelez la un bărbat să-l urce în maşină, când am auzit o voce˝lăsaţi dnă că il urc eu˝ Era ghidul. Imediat am gândit pozitiv că are să-l dea şi jos iar la cazare dacă am noroc, cine ştie? Da, am avut noroc că l-a urcat până la camere deşi la două cazări nu era lift. Vedeţi că şi vârsta înaintată are unele avantaje?

Autocarul a pornit fix la ora şapte după ce ghidul a primit telefon că un cuplu nu mai vine. Nu ştiu ce s-o fi întâmplat ca în ultima oră să pierzi 2100 lei pentru două persoane?

Inutil să spun că prima zi din cca 450 km parcursi între Bucureşti şi Durău- jud. Neamţ, am trecut prin Muntenia, Transilvania dar în Moldova am străbătut numai 54 km, deci excursia trebuia să aibă alt titlu.

- În Muntenia: Bucureşti- Sinaia- Predeal (160 km).

-În Transilvania: Predeal- Brasov (+ 25 km) - Sf Gheorghe (+ 35 km) - Miercurea Ciuc (+68) - Lacul Roşu, (+81 km) - Cheile Bicazului (+11 km). Total 220 km

- În Moldova Cheile Bicazului- Bicaz (+ 2o) - Durău (+34 km) Total 54 km.

Total traseu Bucureşti-Durău în prima zi: 434 km, poate cu cca15 km în plus din cauza vizitării unor orase din maşină.

Prima oprire s-a făcut la mănăstirea Sinaia despre care pe AFA s-au scris 15 reviewuri dintre care unul de mine în august 2022 amfostacolo.ro/hotel9.php ... sinaia&id=14696. În această situaţie nu e cazul să mai scriu un review despre ea ca să fac copy-paste la ce am scris eu sau alţii. Am coborât totuşi din autocar şi la nouă dimineaţa, aerul rece de munte m-a înviorat. Am intrat în biserică, am aprins o lumânare şi la ieşire m-am asezat pe băncuţa din faţa parcării pe care o ştiam, pentru că am stat pe ea de multe ori când tăiam drumul prin pădure, din parc până la mănăstire.

Am ocolit Braşovul, am trecut fugitiv prin centrul orasului Sfântul Gheorghe şi ne-am oprit la marginea Miercurii Ciuc să vedem splendida catedrală franciscană de la Sumuleu Ciuc, loc de pelerinaj romano-catolic anual de Rusalii. Deşi pe AfA sunt scrise patru reviewuri, ultimul fiind al lui AZE în 2021, vreau şi eu s-o postez într-un articol separat, ca să readuc în atenţia userilor această minunăţie de catedrală şi să-i sfătuiesc s-o vadă neapărat.

Următoarea oprire am făcut-o la Lacul Roşu atât pentru a-i admira splendoarea cât şi a mânca ceva frugal, (practic am stat în două sanviciuri de la cinci dimineaţa). Stiam că seara la Durău vom avea un festin urmat de carnaval. Am mâncat uşor la terasa Ardealul aşezată alături de altele pe un promotoriu de unde se vedea superbul lac. Mânaţi de foame, pentru că se făcuse aproape patru, nici nu ne-am uitat la lac decât după ce ne-am pus la cale. Despre restaurant, Lacul Roşu şi Cheile Bicazului care stau cu un picior în Transilvania în jud. Harghita şi altul în Moldova în jud Neamt trebuie să scriu un review pentru că sunt cele mai frumoase si spectaculoase locuri din ţară.

Am ajuns la Durău după ce s-a înserat şi ne-am cazat la Casa Pelerinului. Nu am mai văzut schitul Durău pe care l-am vizitat de două ori în perioada ´70-´80 când am urcat pe Ceahlău. Atunci am mers şi în cimitir şi am aprins o lumânare la mormântul unei persoane care mi-a salvat viaţa în cea mai mare încercare pe care am avut-o. Vă voi povesti la timpul potrivit.

La Casa Pelerinului am mâncat foarte bine şi s-a pus şi de un carnaval. Am stat puţin până s-a animat lumea şi pentru că eram franta de oboseală şi nici nu puteam să dansez, eu şi colega de cameră ne-am retras şi am dormit buştean până la şase când ne-a sunat de la recepţie că începea o altă zi a excursiei, de data asta cu adevărat pe plaiuri moldovene şi bucovinene.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 12.11.23 16:18:22
Validat / Publicat: 12.11.23 18:05:25

VIZUALIZĂRI: 469 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Statiunea Lacul Rosu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

adso
[12.11.23 18:32:49]
»

@Michi:

În Moldova Cheile Bicazului- Bicaz (+ 2o) - Durău (+34 km) Total 54 km.

De fapt, prin Moldova ați parcurs 65 de kilometri, cei 11 pe care i-ați notat drept Lacul Roșu - Cheile Bicazului sunt tot „ai noștri” . Lacul Roșu se află la doar câteva sute de metri de granița dintre județele Neamț și Harghita (în Harghita). A fost și un lung proces între prefecturile celor două județe pentru delimitarea graniței, a rămas așa cum s-a stabilit la reforma administrativ-teritorială din 1968.

Pe de altă parte, organizatorii au ales drumul mai frumos. Dacă se mergea București - Durău prin Focșani - Bacău, distanța era cam tot aia, obiective turistice nu prea existau pe traseu, drumul era mai aglomerat - nu era nicio sfârâială.

Ce să facem, suntem departe .

MichiAUTOR REVIEW
[12.11.23 18:54:03]
»

@adso: Mulţumesc pentru atenţia cu care ai citit reviewul. Da, treaba e încurcată, eu am luat distanţele şi judeţele din Goagălul nostru atotstiutor. Si eu am fost mirată, că în capul meu Lacul Roşu şi Cheile Bicazului erau moldovenenesti.

-Lacul Roşu (Ghilcoş) este unul dintre cele mai renumite lacuri al Ţinutului Secuiesc şi este situat la altitudinea de 938 m în partea centală a munţiilor Hăşmaş

-Cheile Bicazului sunt chei situate în partea centrală a Munților Hășmaș, în nord-estul României în județele Neamț și Harghita,

-Bicaz (în maghiară Békás) este un oraș în județul Neamț,

Oricum ar fi, 54 sau 65 km, prima zi a excursiei a fost minoritară pe plaiuri moldovene. La întoarcere am coborât prin Moldova, traseul clasic.

adso
[12.11.23 19:12:22]
»

@Michi: Ei, nu chiar cel clasic. Există două „magistrale” spre Moldova: pe valea Siretului (Focșani - Bacău - Roman - Suceava) și pe valea Bârladului (Tecuci - Bârlad - Vaslui (- Iași - Botoșani)). Dumneavoastră ați coborât pe cea de-a doua, cu șosea mai proastă, dar parcă mai ofertantă pe zona de mănăstiri în partea sudică.

Există unele obiective și în județele Vrancea - sudul Bacăului, le-a povestit pe aici @Yersi și nu numai el, dar organizatorii au ales drumul mai estic.

MichiAUTOR REVIEW
[12.11.23 19:48:26]
»

@adso: Ieşeanul tot ieşean rămâne când e vorba de Moldova. De fapt şi eu m-am născut la Bacău in care de câte ori am putut, am revenit cu drag cât a trăit sora mea dar m-am naturalizat de la 7 ani în Bucureşti.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite / mini-circuite 'Mănăstirile Moldovei':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070091962814331 sec
    ecranul dvs: 1 x 1