ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.12.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 10 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Circuit Serbia, Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, Croatia si Slovenia

TIPĂREȘTE

Daca evenimentele istorice din ultimii ani n-ar fi avut ca rezultat divizarea Iugoslaviei, circuitul pe care l-am facut in aceasta vara ar fi fost pur si simplu un circuit si nu un circuit multi-tara.

La sugestia sotului meu care fusese cu treburi in Croatia, am hotarat sa vizitez Coasta Dalmatiei. Stiam din cartile de geografie ca voi traversa campii, lacuri, munti impaduriti si voi ajunge la un litoral stancos, dar nu stiam de ce spun toti ca zona este atat de frumoasa.

Asadar, in ziua de 21.06.2011 ne-am imbarcat in autocar si am plecat pentru 10 zile spre Croatia, trecand mai intai prin Serbia, Muntenegru, Bosnia-Hertegovina si in final intorcandu-ne prin Slovenia si Ungaria. Avand experienta anilor trecuti, distanta de aprox. 4500 km nu era o problema pentru noi. Traseul a fost impartit pe sectiuni nu mai mari de 600 km/zi (exceptie ultima zi cand ne-am deplasat de la Budapesta la Bucuresti). Deci, bine feliat, condimentat cu popasuri pentru vizite si admirand peisaje frumoase, drumul a fost o bucurie pentru toata lumea.

Prin Pitesti, Craiova, Turnu Severin, ne-am apropiat de hotarele Romaniei, la Portile de Fier. Pe malul romanesc al Dunarii, inainte de a trece in Serbia, am facut popasul pentru masa de pranz la "Taverna Sarbului" aflata la sosea, intre Portile de Fier si Drobeta-Turnu Severin. Cum era de asteptat, in prima zi a circuitului majoritatea turistilor a apelat la pachetelul de acasa, savurat pe iarba, pe malul apei, contampland peisajul.

Statuia lui Decebal, de fapt chipul unui dac sculptat intr-o stanca, vizibil de la mare distanta, Manastirea Mraconia si Cazanele - cea mai impresionanta parte a cursului Dunarii, au fost admirate de pe malul sarbesc. Cetatea Golubac, construita pe marginea unei stanci, deasupra Dunarii, a fost motivul pentru care am facut un prim popas in Serbia, pentru fotografie.

Tarziu, am ajuns la Belgrad, unul dintre cele mai frumoase orase balcanice, situat la confluenta a doua mari rauri (Sava si Dunarea), care mai pastreaza inca urmeale razboaielor, revolutiilor si miscarilor civile din ultimele decenii. Dupa un tur cu autocarul, capitala Serbiei ne-a oferit odihna de noapte la Hotel Royal 3*, in partea veche a orasului, foarte aproape de obiective turistice importante: Muzeul National, parcul Kalemegdan si Cetatea. Drumul prin Serbia catre Croatia, a fost descris aici (vezi impresii)

A doua zi am parasit Belgradul indreptandu-ne spre Muntenegru. Dupa trecerea granitei, am continuat spre Pljevlja si am intrat in Parcul National Durmitor, o zona de mare frumusete, cu munti impaduriti, cu platouri inalte si cu lacuri cu ape limpezi. Canionul Tara - patrimoniu mondial UNESCO datorita frumusetii deosebite a peisajelor, ne-a lasat fara cuvinte. Din informatiile ghidei am aflat ca acest canion cu adancime de peste 1000 m este al doilea ca marime dupa Grand Canyon si cel mai mare din Europa. A fost o bucurie ca ni s-a permis sa traversam pietonal podul Djurdjevica Tara, minunandu-ne si fotografiind haul de sub noi.

Strabatand tinuturi fermecatoare, am continuat pe langa Canionul Moraca si Biogradska Gora, apoi am continuat pana la Cetinje unde am ajuns seara si ne-am cazat la Hotel Grand 3*. Fiind destul de tarziu, am amanat turul fostei capitale regale a Muntenegrului pentru a doua zi, dupa care ne-am indreptat spre Budva, cea mai renumita statiune litorala a tarii. Golful Kotor de la Marea Adriatica, zona de o rara frumuste, intrata si ea in patrimoniul UNESCO, are fiorduri salbatice care taie vaile, cu mici asezari care se intind pe panta muntelui de sus pana jos, in mare. Pentru ca ne aflam doar in tranzit, am facut numai un scurt popas in Kotor, orasel aflat in cea mai retrasa parte a golfului, cu arhitectura tipic medievala si vizibile influente venetiene.

Primul oras vizitat in Croatia a fost Dubrovnik. Supranumit "Perla Adriaticii", Dubrovnik este cea mai atragatoare destinatie turistica de la Marea Adriatica. In evul mediu Dubrovnik era o cetate-stat care detinea controlul asupra comertului pe Marea Adriatica. Zidurile de aparare care inconjurau orasul vechi, cu numeroase turnuri de observatie, sunt vizibile din largul marii. Despre aceste ziduri – datorita arhitecturii si amplasarii lor in cadrul natural, se spune ca sunt cele mai frumoase din lume. In Dubrovnik am vazut Manastirea Franciscana, Palatul care dainuie din sec. XV, o biblioteca veche de cateva sute de ani si - in imediata apropiere - cea mai veche farmacie privata din Europa. In timpul liber acordat, am facut o plimbare pe Placa - promenada orasului, apoi am continuat cu autocarul de-a lungul coastei avand in dreapta muntele, iar in stanga marea din apele careia rasar neasteptat insule de diferite forme si dimensiuni.

Seara ne-am cazat pe riviera, in Neum, statiune aflata in Bosnia-Hertegovina, in mica deschidere la mare a acestei tari. Hotelul Zenit 3*, confortabil, ne-a dat totusi de furca prin amplasarea lui pe coasta. Fiind construit in trepte, pentru vizitatorul de o zi (sau mai bine zis de o seara si o noapte), este dificila familiarizarea cu lifturile care deservesc doar anumite portiuni din cladire, iesirea pe plaja fiind din acest motiv cam greoaie. Am facut o plimbare pe faleza si am incercat aici, pentru prima oara, apa Marii Adriatice. Se intunecase, in larg nu se vedea nimic, iar plaja pietroasa luminata cu neon nu ne-a impresionat.

A doua zi, spre Split, Riviera Makarska continua sa ne uimeasca cu panorame deosebite, cu plaje aurii in golfulete ascunse si cu paduri de pin maritim rasfirate pe creste.

Split, capitala provinciei Dalmatia, al doilea mare oras din Croatia, ne-a intampinat cu Palatul lui Diocletian, impozant, cu zidurile vechiului oras si cu Catedrala cu turn clopotnita. Palatul si centrul vechi al orasului sunt incluse pe lista Patrimoniului mondial UNESCO. Faleza, o placere pentru amatorii de plimbari pe malul marii, este intesata cu cafenele, terase, mici magazine cu suveniruri si multe flori.

De-a lungul arhipelagului, am continuat pana la Zadar, unde am vazut doar partea veche a orasului, de un farmec aparte prin arhitectura medievala, cu multe monumente. Cand am iesit din impozanta Catedrala Sf. Anastasia, se facuse foarte cald, chiar inabusitor. Continuand deplasarea spre Peninsula Istria, in autocar, ne-am revenit. Dupa popasul pentru masa de pranz, intr-un loc foarte frumos, inundat de levantica inflorita, am facut un nou popas pe autostrada, foarte scurt, pentru alimentare. N-as fi pomenit de aceasta oprire daca n-am fi fost surprinsi de frig la coborarea din autocar. Cerul se involburase, vantul batea destul de puternic, asa incat ne-am luat gandul de la plaja planificata pentru a doua zi.

Dupa patru zile de drum, am ajuns in Opatija una dintre cele mai frumoase si mai cunoscute statiuni din Istria unde - pentru cinci nopti - viata noastra de nomazi avea sa devina mai tihnita. Am fost cazati in centrul statiunii, la Hotel Opatija (vezi impresii).

Pentru petrecerea timpului in statiune, am avut libertatea de a alege intre plaja cu baie in mare si excursiile optionale, achitate separat, planificate cate una in fiecare din cele patru zile de sejur.

Istria, cea mai mare peninsula la Marea Adriatica, este presarata cu statiuni de renume, cu hoteluri vechi si elegante, cu faleze frumoase si are un farmec deosebit. Aici se pot vedea vestigii istorice si monumente din perioada romana si medievala, porturi pitoresti, artere comerciale, plaje incantatoare si vegetatie mediterneeana. In aceste conditii, puteam sa stau intinsa la soare, motaind? Plecasem sa vad de ce se spune ca Dalmatia este atat de frumoasa, deja savurasem cateva din frumusetile ei, dar stiam ca sunt inca multe de vazut si toate aceste minunatii asteptau sa fie descoperite. Asadar, am optat pentru toate excursiile optionale.

In prima zi petrecuta in Opatija, in cursul diminetii am avut timp liber pe care l-am folosit, bineinteles, pentru plaja. Soarele era minunat cu toata amenintarea din ajun, iar apa - desi valurita - era foarte placuta. Plaja pe cimentul nu prea neted (chiar si pentru picioare), nu mi-a lasat cea mai grozava impresie. Intrarea in apa necesita coborarea pe scara si incaltaminte adecvata din cauza solului pietros. Prajindu-ne la soare, privind balaceala vesela din apa si statuia simbol al Opatijei sub cerul albastru al golfului Kvarner traversat de parapante viu colorate, cele cateva ore au trecut repede.

Iata, pe scurt, cele patru excursii optionale:

Croaziera de-a lungul Rivierei (optional, 27 euro/pers.). In dupa-amiaza primei zile petrecute la Opatija, am plecat spre port pentru o plimbare cu vaporasul de-a lungul Rivierei si a Golfului Kvarner, admirand din larg oraselele Lovran, Medveja si Moscenicka Draga. Echipajul ne-a intampinat cu urarea de bun venit si o bautura racoritoare. Desi intreaga coasta a golfului presarat cu cladiri colorate a fost fermecatoare, popasul la Lovran a fost in opinia mea cel mai frumos moment al zilei. Aici am avut ocazia sa vizitam o pitoreasca asezare de pescari in piata careia se preparau scoici care erau servite in cadru rustic amatorilor de fructe de mare. (vezi impresii)

Turul Peninsulei Istria (optional, 25 euro/pers.), a inclus vizitarea a trei dintre cele mai frumoase orasele: Pola cu Amfiteatrul roman si Templul lui Augustus, Rovinj - cel mai romantic oras al Istriei, numit si "Orasul Artistilor" si Porec - cu o frumoasa biserica bizantina. Turul avea menirea de a ne demonstra ca nu numai coasta peninsulei este o mare atractie pentru turisti ci si tinutul sau interior, cu importante locuri istorice si culturale, cu impunatoare ziduri de aparare situate pe inaltimi conferind peisajului unicitate.

Pola, cel mai mare oras din Istria, este situat in sudul peninsulei, intr-un mic golf. Istoria lui numara mai bine de 2000 de ani, de aceea vestigile antice aici sunt la ele acasa. Constructia Amfiteatrului sau Arenei - cel mai important edificiu care s-a pastrat - a inceput in a doua jumatate a sec. I i.H. si s-a terminat la sfarsitul sec. I d.H. In afara zonei pentru spectatori si a arenei - locul unde se desfasurau luptele, amfiteatrul avea si galerii subterane, sapate direct in piatra, sub intreaga zona a arenei. In pofida trecerii timpului, Amfiteatrul s-a pastrat foarte bine, mai multe daune pricinuindu-i incercarea din sec. XVI de a fi mutat in Venetia. Zidul inalt are trei niveluri cu deschideri arcuite sau dreptunghiulare. Am coborat si in galeriile subterane unde in prezent este amenajat un muzeu cu exponate antice, in special obiecte necesare obtinerii uleiului de masline.

Intrarea la amfiteatru si muzeele din galeriile subterane este 35 kuna/pers., iar la Muzeul din Templul lui Augustus, 10 kuna/pers. In Rovinj, urcarea in turnul clopotnita este 10 kuna/pers., iar in Porec, intrarea la muzeul cu mozaicuri romane de la biserica bizantina, 10 kuna/pers. Permanent cu sepcute pe cap si cu pet cu apa asupra noastra, am suferit totusi din cauza soarelui si a caldurii care iradia din pietrele incinse ale caldaramului. Mentionez asta pentru ca, vara, in Croatia, nu trebuie pierdut din vedere a ne proteja de soare.

Plitvica si Zagreb (optional, 38 euro/pers.). O excursie in Parcul National Plitvica, rezervatie naturala intrata in patrimoniul UNESCO, impresioneaza pe oricine prin frumusetea peisajelor, prin limpezimea lacurilor terasate despartite de ametitoare caderi de apa si prin verdele curat al vegetatiei din zona. Este atat de frumos, atat de pur si natural incat imaginile raman mult timp intiparite pe retina. Intrarea este de 110 kuna/pers. (pentru grupuri organizate 100 kuna/pers.), iar pentru a ajunge in zona iazurilor si cascadelor, se traverseaza un lac cu vaporasul urmarit de sumedenie de pesti flamanzi in asteptare de hrana de la turisti. Despre minunile de la Plitvica imi rezerv placerea de a scrie un review separat.

Turul a continuat spre Zagreb. Capitala Croatiei este denumita "orasul albastru" pentru ca albastrul se regaseste pe emblema orasului, pe mijloacele de transport in comun, in apele raului Sava reflectand seninul cerului si pe echipamentul jucatorilor de la Fotbal Club Dinamo.

Pietonal, am vizitat centrul turistic al orasului. Piata Ban Josip Jelacic in mijlocul careia domina statuia ecvestra a contelui croat, candva piata de marfuri, este un loc de intalnire si chiar de pornire in explorarea zonei. Piata se afla la baza a doua dealuri (despartite de o strada cu cafenele si magazine), pe inaltimea carora se afla vechiul oras cu stradute pietruite si case vechi. Complexul urban medieval este alcatuit din biserici, palate, galerii si cladiri impunatoare.

Din piata am urcat pana la Catedrala Adormirea Maicii Domnului si am fotografiat fantana cu coloana sustinand statuia Fecioarei ridicata ca semn de multumire pentru ca orasul a scapat de ciuma.

Zagreb gazduieste cel mai mic funicular din Europa. Cu 4 kuna/pers. am urcat la Promenada Strossmartre care ofera o frumoasa priveliste asupra orasului de jos. Aici se afla Biserica Sf. Ecaterina si un vechi turn din care se trage o salva de tun in fiecare zi, la amiaza, in onoarea regelui ungar Bela al IV-lea care a oferit asezarii statutul de oras liber.

Piata Sf. Marcu gazduieste o frumoasa biserica pe acoperisul careia sunt reprezentate stema Zagrebului si cea a Regatului Unit al Croatiei, Dalmatiei si Slavoniei. Acest acoperis din tigla emailata, frumos colorata, este un simbol al orasului.

Insula Krk (optional, 25 euro/pers.). Excursia in supranumita "Insula de Aur", una dintre cele mai pitoresti insule din intreg arhipeleagul dalmatian, ne-a dat prilejul de a traversa podul peste mare, candva cel mai mare pod de beton din lume. Orasul Krk, capitala insulei, are stradute inguste, pietruite, cladiri vechi, multe biserici si turnuri din piatra. Intrarile la obiectivele turistice au fost simbolice: castel = 10 kuna/pers., catedrala si muzeu cu artefacte religioase = 7 kuna/pers., mozaicul roman = 7 kuna/pers.

In oraselul Punat, de pe faleza, ne-am imbarcat pe vaporasul care ne-a dus pe insula Kosljun. Deplasarea dus-intors cu vaporasul si intrarea la Manastirea Franciscana si Muzeul Etnografic a fost 6 euro sau 43 kuna/pers. Micuta insula acoperita de o padure de dafin, adaposteste un singur edificiu: Manastirea Franciscana. (vezi impresii)

Oraselul Vrbnik, ultima destinatie a zilei, situat pe inaltime, este pitoresc si faimos pentru vinul alb "Zlahtina" care se produce aici. Acesta a fost si motivul pentru care Vrbnik a fost inclus in programul zilei, dar soarele dusmanos si atmosfera innabusitoare au facut sa-mi doresc mai degraba un loc la umbra si un pahar cu suc de la gheata, nicidecum un rasfat bahic. Pentru cei interesati, informez ca degustarea a trei soiuri de vin si patru soiuri de rachiu a costat 7 euro sau 50 kuna/pers.

Cu vizita in oraselul Vrbnic am incheiat ziua, dar si seria vizitelor optionale in Croatia.

In cea de-a noua zi - penultima - din circuitul nostru in tarile ex Iugoslave, am parasit Opatija si am plecat spre Ungaria. Traversand Slovenia, am facut un popas de aprox. 3 ore pentru vizitarea Pesterii Postojna, unul dintre cele mai fascinante fenomene carstice din Europa. Despre mirifica lume subterana de la Postojna, am scris deja. (vezi impresii)

Desi drumul pana la Budapesta (unde aveam rezervata cazarea pentru ultima noapte) era destul de lung, dupa aprox. 80 km, ajungand in Ljubljana, am facut un tur panoramic admirand centrul vechi al orasului cu numeroase cladiri istorice, cu poduri cu statui peste raul Ljubljanca si catedrala cu turnurile ei gemene. Continuand pe langa Lacul Balaton, am sosit in cursul serii la Budapesta, destul de tarziu si obositi pentru a mai dori o croaziera pe Dunare. In treacat fie zis, este al treilea an consecutiv in care - din cauza intarzierii - am ratat plimbarea by night pe Dunare. Dar, timpul inca nu-i trecut.

Drumul de 790 km de la Budapesta la Bucuresti, a fost nu numai cel mai lung, dar si cel mai obositor si mai neplacut din tot circuitul. In popasul de la Deva n-am coborat din autocar pentru ca ploua. Pe parcurs s-a potolit, dar in Defileul Oltului, la Calimanesti, ploaia s-a pornit din nou.

Am ajuns in Bucuresti in conditii bune, aproape de miezul noptii, incheind o vacanta si visand deja la urmatoarea.

P.S. In prezentarea mea, m-am axat pe descrierea drumului si enumerarea celor mai importante obiective.

Deoarece acest circuit a fost organizat de o agentie, nu am fost preocupata de rezervari, preturi de cazare, taxe de drum, distante si in general tot ceea ce-l preocupa pe turistul care face calatoria pe cont propriu. Acolo unde am retinut, am specificat costurile neincluse in pretul circuitului (intrari la obiective, excursii optionale).

Am avut asigurat doar mic dejun, dar pentru cele cinci zile in Opatija am solicitat supliment demipensiune (39 euro/pers.) in regim bufet, foarte bine asortat.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 09.12.11 09:21:19
Validat / Publicat: 09.12.11 11:07:40
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7882 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P25 Parcul National Plitvica.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

cristina65
[10.12.11 12:55:29]
»

F frumos si de asemenea util review-ul, felicitari! Ma bucur ca prin votul meu a aparut si superbonusul!! : -))

iulianicAUTOR REVIEW
[10.12.11 15:27:31]
»

@cristina65: Multumesc!

Si eu citesc cu interes ceea ce scrii. India ma face sa visez la vremuri viitoare. Poate, poate...

eklor
[28.02.12 22:52:59]
»

felicitari!

webmaster26
[06.02.16 19:51:20]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Circuite în Peninsula Balcanică, EUROPA" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cristina65, eklor, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂCircuit în Peninsula Balcanică:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048820018768311 sec
    ecranul dvs: 1 x 1