GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru a ajunge in Croatia, destinatia noastra de vacanta in acest an, am pornit din Bucuresti pe ruta Pitesti - Craiova - Turnu Severin - Portile de Fier, urmand sa strabatem in prima zi 595 km si sa facem popasul de noapte la Belgrad.
Cum o calatorie turistica nu inseamna pur si simplu deplasare, pe traseu am facut opriri in cele mai atractive locuri pentru relaxare si fotografie. De pe soseaua care insoteste Dunarea pe parcursul multor kilometri, am vazut frumuseti naturale, salbatice, munti impaduriti si stanci golase in impletire cu apele fluviului.
Am admirat statuia lui Decebal, de fapt chipul unui dac sculptat intr-o stanca inalta de 55 de metri, aceasta grandoare permitand monumentului sa fie reperat de la mare distanta, chiar din mersul masinii.
Manastirea Mraconia, despre care multa vreme am crezut ca se afla pe malul sarbesc, am vazut-o din departare, mica, pitulata langa un perete de stanca. Amplasamentul ei, in partea cea mai accentuata a unei curbe din sosea, si in vecinatatea apelor Dunarii, de fapt partial construita pe apa, m-a dus cu gandul la manastirile meteorice si la izolarea lor.
Cazanele constituie cea mai impresionanta parte a cursului Dunarii. Amintidu-ne ca nu degeaba atatia maestri ai condeiului le-au acordat atentie, le-am admirat si le-am fotografiat si noi.
Pe malul romanesc al Dunarii, inainte de a trece in Serbia, am facut popasul de masa la "Taverna Turcului Sârbului" aflata la sosea, intre Portile de Fier si Drobeta-Turnu Severin. Cum era de asteptat in prima zi a circuitului, majoritatea a apelat la pachetelul de acasa, savurat pe iarba, pe malul Dunarii, contampland peisajul.
Cetatea Golubac (sau Golubat) de pe malul sarbesc, construita pe marginea unei stanci, deasupra Dunarii, a fost pentru mine evenimentul major al zilei. Fiind in trecere, in goana mare pentru ca pana in seara trebuia sa ajungem la Belgrad, la Golubac am facut doar un scurt popas de relaxare si fotografie. Nu se punea problema ca in cele 30 de minute alocate sa vizitam cetatea in interior. Sper ca o vom face in viitor, pentru bucuresteni acest obiectiv fiind posibil de atins intr-un weekend.
Faptul ca in perioada primului razboi mondial prin stanca pe care se afla cetatea a fost construit drumul pe care se circula si in prezent, a facut ca Cetatea Golubac sa ne fie scoasa in cale. Marturisesc faptul ca nu stiam ca vom trece pe aici, deci pentru mine a fost o mare si placuta surpriza.
Construita pe o coasta inalta si stancoasa, Cetatea Golubac - cu rol de supraveghere si aparare impotriva navalitorilor, este vizibila si de pe malul romanesc. A trecut prin mai multe stapaniri, a suferit transformari, dar are inca ce ne arata si noua, astazi. Semeata in inaltimea ei, cu multe turnuri si ziduri de aparare, cetatea este amplasata intr-un cadru natural adevarat, unde interventia omului n-a adus deteriorari peisagistice. Construirea barajului de la Portile de Fier, prin acumularea apei de pe Dunare, a facut ca - partial - cetatea sa fie inundata.
Intr-o frumoasa comuniune, aici veti vedea vegetatie specifica si pasari de apa.
Continuand, am ajuns la Belgrad. Cum era destul de tarziu, am facut turul capitalei Serbiei din autocar, ghida prezentandu-ne cele mai importante obiective: centrul vechi cu cartierul Skadarlija, Terazije – principalul bulevard, Knez Mihailova – strada pietonala, Parlamentul, Palatul vechi – resedinta regala a dinastiei Obrenovic. Toate au fost vazute in treacat, dar capitala sarba – unul dintre cele mai frumoase orase balcanice, situat la confluenta a doua mari rauri (Sava si Dunarea), merita vizitata pe indelete. In goana noastra spre destinatia finala de vacanta, unde ne asteapta distractia si relaxarea, acordam prea putin timp unei capitale europene care – de-a lungul vremii - a fost camp de batalie in peste 115 conflicte internationale si a fost daramata si refacuta de 44 de ori. Orasul mai pastreaza urmeale razboaielor, revolutiilor si miscarilor civile din ultimele decenii. Atent curatate, cladirile bombardate - impresionante dovezi ale ororilor petrecute atat de aproape de noi - isi casca ranile catre trecatori.
Cand am finalizat turul, se innoptase deja. Hotelul Royal de 3*** ne-a fost adapost pentru prima noapte de circuit si singura petrecuta in Serbia.
Hotelul este situat in centrul orasului, in partea veche, foarte aproape de obiective turistice importante: Muzeul Naţional, parcul Kalemegdan si Cetatea. Am descoperit acest lucru abia in dimineata zilei urmatoare, cand, ametiti de mireasma florilor de tei, am pornit pietonal in explorarea orasului vechi. Strazile curate, cladirile ingrijite, arborii umbrosi si foarte inalti, ne-au insotit pana la cetate.
Trebuie sa mentionez parcul imens, o adevarata padure, cu alei si multe banci, in care veveritele erau la ele acasa. Nestingherite de prezenta oamenilor, se apropiau pana la 1 m si o zbugheau cand erau fotografiate. Si teii, mireasma teilor in floare…
Am parasit Belgradul revazand si din autocar partea veche a orasului si ne-am indreptat spre granita cu Muntenegru.
Trimis de iulianic in 19.09.11 15:44:36
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Webmaster, ajutor! Nu stiu cum am putut face o asemenea greseala. In paragraful 6 am scris "Taverna Turcului" cand in realitate e "Taverna Sarbului". In comentariile de la fotografii este corect.
Multumesc pentru intelegere si bunavointa!
Mă gândeam că o fi rămas vreunul din fostul Ada-kaleh şi a făcut tavernă la concurenţă cu sârbu'...
Corectat.
PS Mulţumesc pentru scrierea şi publicarea articolului la atât de scurt timp după rugămintea noastră.
Si eu multumesc pentru ajutor si pentru corectura!
Da, ne-au mai ramas turci dupa inundarea insulei Ada-Kaleh, tavernei i se spune "Taverna Sarbului" si totusi... este a romanilor.
Da, place melodia atasata. Multumesc! Mi-am recitit review-ul, de asta data cu fundal sonor.
Vazusem capul de Dac prin diferite reclame si mi s-a parut deosebit - nu stiam insa unde este localizat. Acuma stiu. Multumesc.
In pozele mele, fiind facute de la distanta, stanca si capul de dac se vad mai putin bine. Sunt insa pe net poze facute cu profesionalism si se vad bine toate trasaturile chipului. E uimitor cum au reusit sa lucreze la astfel de dimensiuni si inca atat de bine. Am aflat ca s-a lucrat vreo 10 ani la modelarea acelei stanci.
Imi pare bine daca - macar cu amplasarea in spatiu - am fost de folos.
@ Traian S,
Daca vrei sa vezi mai indeaproape Chipul lui Decebal la Dunare, sculptat in piatra, poti da click aici si uita-te la poza nr 4, daca vrei -- click aici
@Iulianic,
Superb! Eu am admirat Cetatea Golubac doar de departe, de pe malul romanesc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Serbia Centrală în 4 zile - un circuit maraton — scris în 13.01.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Mănăstirea Studenica - simbol al ortodoxiei sârbe — scris în 08.01.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Serbia in perioada sarbatorilor pascale — scris în 05.05.19 de xenna din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 In tranzit prin Serbia — scris în 22.08.16 de cristic66 din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 La Cetatea Ram — scris în 08.09.14 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2012 Ghid sumar de calatorie in Serbia — scris în 09.08.12 de nils1 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Aceasta experienta ne-a fost suficienta! — scris în 08.02.11 de romanitzaa din EFORIE NORD - nu recomandă