ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.10.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Postojnska Jama – fantastica lume subterana

Ilustrație video-muzicală
Miles Away
TIPĂREȘTE

Am vizitat Pestera Postojna de doua ori, la interval de numai cateva luni. Citisem despre ea, ma documentasem cu ocazia plecarii si mai ales ma pregatisem.

La intoarcerea din Italia, in septembrie 2010, infofolita ca pentru iarna, am pasit pentru prima oara pragul… pesterii. Pentru ca eram grup, la intrare am obtinut o reducere substantiala si un pliant (in limba romana). In iunie 2011, la intoarcerea din Croatia, am intrat din nou in Postojna mai mult pentru a o determina pe sora mea sa viziteze fantastica lume subterana.

Cazati la un mic hotel amplasat langa renumitele ferme de cai de la Lipica, nu departe de Postojna, am grabit pentru a prinde intrarea primei serii, la ora 9. Fiind o optionala, vizita a fost achitata separat. Prea putini pentru a fi considerati un grup, am platit integral costul biletului, 22 euro.

Trenuletul, o miniatura cu multe vagonase, condus de un baietan cu fesul tras pana pe ochi si costumat ca pentru schi, ne-a plimbat prin labirintul de galerii scunde si intortocheate, cam vreo 2 km. Din cand in cand, picaturi grele de apa cadeau din boltile decorate cu turturi de piatra.

Dupa debarcare, ne-am impartit in grupuri dupa criteriul mai bunei intelegeri a limbii vorbite de ghizi si am pornit in explorarea mirificei lumi subterane.

Primele impresii: temperatura joasa (am aflat ca indiferent de anotimp aici temperatura este constant 10 grade), umezeala mare si traseu bine amenajat. Stalactitele, stalagmitele, coloanele si toate fantasticele combinatii ale acestor formatiuni sunt bine puse in evidenta prin lumina artificiala. Aleile - cimentate si prevazute cu balustrade acolo unde este necesar - nu sunt lunecoase, iar pentru deplasare nu se merge aplecat, galeriile si salile care se viziteaza fiind foarte inalte. Din loc in loc, pe traseu, sunt puncte de popas cu microfon si comutator de curent electric pentru urmatorul tronson de vizitare. Fiind primul grup al acelei zile, am asistat si la aprinderea luminii in pestera.

O incursiune in pestera Postojna dureaza in jur de doua ore, timp in care se strabat aprox. 5 km de galerii. Cea mai frumoasa parte a traseului este cea stabatuta la pas, cam de 1 km.

Muntele Mare – cel mai inalt din tot traseul, este fascinant prin grandoare, stalactitele uriase avand multe decoratiuni complicate. Pesterile Frumoase – cu Sala Alba si Sala Rosie, sunt denumite astfel pentru frumusetea lor si dupa nuantele predominante ale stalagmitelor. Sala Tuburilor sau a Spaghetelor isi datoreaza numele puzderiei de stalactite subtirele care atarna pe bolta. Aici se ajunge trecand peste Podul Rusesc, construit de prizonierii rusi in primul razboi mondial. De altfel, aflam cu infrigurare ca Pestera Postojna a fost scena de lupta in razboi, Galeria Rusa si alte galerii construite de mana omeneasca fiind folosite ca legaturi cu alte pesteri, ascunzisuri pentru partizani in 1944.

Diamantul – simbolul pesterii – o stalagmita delicata, este cea mai frumoasa formatiune de la Postojna, iar Sala de Concerte – cu o acustica deosebita – este cea mai mare incapere de la Postojna.

Dintre minunatele formatiuni ale pesterii, stalactite, stalagmite si coloane, intr-o mare varietate de forme si culori, cel mai mult m-au impresionat "perdelele" de langa pereti, cu adevarat perdele unduind in falduri – o dantelerie fina de piatra lucrata cu migala in mii si mii de ani, delicata broderie cum numai natura poate faptui. La un moment dat, am renuntat la efortul de a auzi si intelege prezentarea complicata a ghidei privitoare la formarea, compozitia chimica si varsta acestor formatiuni si am ramas in contemplare, furand din cand in cand cate o imagine.

Incepand din galeriile vechii pesteri, descoperite intamplator de un localnic in anul 1818, Postojna masoara cam 20 km de galerii, unele uscate, altele brazdate de mici paraiase sau chiar inundate de raul subteran Pivka. Aproape de iesire, apoi afara, de pe podetele si postamentele amenajate in parc, am vazut raul involburat, cu multa apa.

La finalul incursiunii noastre, intr-un acvariu ce reproduce intocmai conditiile de viata din pestera, am vazut proteus – o salamandra albinoasa, cu piele subtire si stravezie. Ni s-a spus ca periodic aceste vietati oarbe care traiesc in intuneric pana la 100 de ani, sunt eliberate in habitatul natural, iar pentru turistii curiosi, sunt aduse si instalate in acvariu altele. Proteus este emblema pesterii si este regasit pe cani, pe tricouri, pe magneti, pe vederi, pe etichetele tuturor produselor, in general pe orice suvenir de la Pestera Postojna.

Din nou cu trenuletul, de asta data intalnind alte trenulete cu alti turisti, in chiote si semne de salut, ne-am intors la lumina zilei si la o atmosfera mai potrivita noua.

Pentru cei interesati, specific faptul ca la intrare vizitatorii sunt pozati, fotografia - marturia trecerii lor pe la Postojna - putand fi achizitionata la iesire, la un pret destul de piperat.

De remarcat ca s-a investit foarte mult in acest obiectiv aducator de bun profit. Pestera este studiata de speologi in scopuri stiintifice, iar amenajarilor turistice li se aduc imbunatatiri in continuare. Miile de vizitatori care vin aici zilnic, sunt intampinati de magazine si tarabe cu suveniruri, terase cu bauturi si gustari, multe toalete si banci pentru popas in locuri umbroase langa raul abia iesit din pantecul muntelui.

In final, n-as vrea sa uit sa amintesc faptul ca o doamna din grupul nostru de romani, probabil nu prea impresionata de ceea ce vedea, si-a aprins o tigara in pestera. N-am stiut de ce ghida a sarit ca fripta de la locul ei, dar vazand, am inteles si am aprobat-o. Daca in restaurante fumatul este restrictionat, intr-un habitat ecologic ca cel al Pesterii Postojna, acolo unde natura lucreaza cum stie numai ea, venim noi oamenii cu "condimente"?

In incheiere, imi permit doua recomandari:

- Desi incaperile sunt inalte, cu aer suficient, nu cred ca o vizita la Pestera Postojna este indicata pentru cei care sufera de claustrofobie.

- Imbracamintea celui care intra in pestera trebuie sa fie corespunzatoare. Inauntru, indiferent de anotimp, sunt 10 grade si e foarte umed. Pentru cei nepregatiti, exista posibilitatea inchirierii unei pelerine de postav (3 euro).


[fb]
---
Trimis de iulianic in 10.10.11 11:01:14
Validat / Publicat: 10.10.11 13:04:41
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4505 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pestera Postojna - Aproape de intrare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

Admin
[10.10.11 13:26:03]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

Costi
[10.10.11 14:02:20]
»

@iulianic

Constat că, în ultimul timp, deşi review-urile valoroase sunt votate corespunzător, ecourile sunt mai puţin numeroase ca altădată...

Aşa că, m-am decis eu, care, de obicei sunt mai puţin "vorbăreţ" la tastatură, să sparg gheaţa.

Postarea este foarte bine structurată şi am citit-o cu mult interes, chiar dacă am vizitat şi eu peştera cu pricina.

Dar pentru cine nu a vizitat-o încă, review-ul este şi mai de folos, pentru că el conţine concentrate toate informaţiile de care respectivul are nevoie pentru a se decide dacă vrea să viziteze sau nu peştera.

...

Cât despre faza cu "doamna cu ţigara", aferim!

iulianicAUTOR REVIEW
[10.10.11 14:46:44]
»

Costi, multumesc pentru ecou si pentru aprecieri! Am citit review-ul tau despre Pestera Postojna si mi-a placut. Am remarcat ca n-ai omis sa amintesti despre moara de apa si vinarie. Moara am vazut-o si noi, nu si vinaria. La magazinele de suveniruri erau puse in vanzare vinuri imbuteliate in sticle aratoase si tot felul de borcanele cu miere.

Cat despre ecourile mai putine in ultima vreme, eu cred ca in curand vor fi foarte multe. Spun asta pentru ca vremea mai putin propice drumetiilor ne va tine mai mult in fata calculatorului. Romanul e sfatos, iar daca mai are si ce povesti... Nici nu concep ca in zilele reci si cu ploi urate sa nu fiu alaturi de voi, la taifas.

Dragoș_MD
[10.10.11 16:18:11]
»

... pentru deplasare nu se merge aplecat...

Cu partea asta sunt partial in dezacord...

ileanaxperta*
[10.10.11 17:23:42]
»

Si eu amfostacolo... tot de 2 ori si de fiecare data aceasta pestera m-a fascinat. Este deosebita, interesanta si cred ca daca as ajunge din nou prin zona, nu as rata-o. Tot ce mi-as dori ar fi sa am posibilitatea de a asculta muzica in Sala mare... un concert de Beethoven, de exemplu...

Si eu mi-am luat un vin de acolo si s-a dovedit f. bun...Ei, si asta as mai cumpara...ca si alt tricou cu Proteus...., dar poate cantand la alt instrument...nu tot la chitara...

Felicitari pt. impresii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[10.10.11 18:05:53]
»

@dragos, nu-mi amintesc sa fi mers aplecat in Pestera Postojna. Poate persoanele mai inalte mai au grija la cap, dar in Postojna nu e ca in Pestera Muierilor unde mergi aplecat, in "mersul piticului" si – vorba sotului meu – tot "ti-o iei in freza".

@ileanaxperta, da, frumoase amintiri si… cine nu si-ar dori un concert de Beethoven in Sala de concerte din Pestera Postojna?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marius gaudi*
[10.10.11 20:29:42]
»

Foarte bun review-ul, pentru cine nu a fost inca, este greu sa isi inchipuie cum arata in interior.

Mergeti sa o vizitati, este ceva impresionant.

iulianicAUTOR REVIEW
[10.10.11 20:41:25]
»

Multumesc, Marius! Asa este. Cine n-a vazut Postojna trebuie sa mearga sa vada cu proprii ochi mirifica lume subterana, iar cine a vazut-o… vrea s-o revada.

Sora mea se codea… sa intre, sa nu intre... ba ca a mai vazut pesteri, ba ca n-o mai pot impresiona niste stalactite…

Inauntru era muta de admiratie, iar la iesire nu mai contenea cu comentarile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13
[11.10.11 10:54:04]
»

Muzica atasata se poate sterge/inlocuii!

iulianicAUTOR REVIEW
[11.10.11 11:06:00]
»

webmaster13, multumesc pentru fondul sonor atasat, dar nu stiu ce ce nu-l aud.

De asemenea multumesc tuturor acelora care au apreciat review-ul meu. Pentru mine este o surpriza, mai ales ca fiind atatea alte reviews-uri bune despre Postojna, ma intrebam daca mai este cazul sa-l scriu.

a.sr*
[06.11.11 21:08:12]
»

am fost in multe pesteri spectaculoase, mult mai putin cunoscute decat aceasta. poate nu mai prejos. oricum postojna era pe lista mea de prioritati, iar acum cu atat mai mult!

foarte frumos rew! mi-a placut mult!

gvaly
[03.01.12 22:49:47]
»

personal am vizitat-o de 2 ori si as mai merge cel putin o data acolo. Este fabulos si am fost impresionat la fiecare pas. Este un must pentru cei care trec prin zona, dar atentie: eu am prins un mic ambuteiaj (de vreo 2 km) la intrare si am stat vreo 45 min ca sa ajung efectiv acolo

Enjoy!

relu1988
[03.08.13 18:32:09]
»

Am vizitat aceasta pestera in urma cu 8 ani cand ma intorceam dintr-o vizita turistica in grup prin cateva tari din Europa. Frumusetea acestei pesteri intrece cu mult tot ce am vazut in pesterile din Romania si sfatuiesc pe toti aceeia care trec prin zona sa viziteze si acest loc si nu v-a avea decat cuvinte de lauda.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
a.sr*, Costi, gvaly, ileanaxperta*, iulianic, marius gaudi*, relu1988
Alte impresii din această RUBRICĂPeştera Postojna:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05870795249939 sec
    ecranul dvs: 1 x 1