ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.02.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Brașov
    ÎNSCRIS: 22.07.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    JUN-2008
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Histria - 'Pompeiul romanesc'

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Pierduta in timp si spatiu, unde cerul se ingemaneaza cu marea si doar vantul ii mai tulbura linistea, Histria zambeste sfioasa, dornica sa-si scoata la lumina tainele ce par sa o inconjoare. Era o zi fierbinte de iunie cand ne hotaraseram sa sacrificam o zi de plaja pentru a veni aici, pe malul Lacului Sinoe, fascinati de povestea acestui loc pe nedrept uitat.

    Ratacim putin prin Constanta pana gasim iesirea spre Tulcea, incurcati si de zgarcenia cu care isi fac aparitia indicatoarele. Odata ce lasam in urma orasul, traficul scade, drumul pare chiar pustiu. Soarele incepe sa dogorasca si simtim tot mai mult lipsa racorii muntelui cu care suntem invatati. Trecem prin localitati modeste, popasurile sunt rare iar umbra lipseste cu desavarsire. Ajungem la Histria dupa o ora de mers prin sesul dobrogean.

    Din fericire, o briza usoara, racoroasa, ne intampina de indata ce pasim in interiorul cetatii. Linistea adanca ce domneste ne intimideaza. Intram cu sfiala in situl arheologic si ne plimbam in tihna printre zidurile tacute ce au fost martore vremurilor sale zbuciumate. Histria s-a bucurat multa vreme de prosperitate dar a suferit totodata si numeroase atacuri, fiind distrusa si apoi reconstruita in repetate randuri.

    Incercam sa reconstituim diferitele perioade care si-au lasat amprenta asupra cetatii dar cea mai bine conservata parte este si cea mai noua, cea construita de romani. Imi place in mod deosebit galeria boltita prin care se intra la baile romane.

    Ici-colo se zaresc bucati din mozaicul ce altadata pardosea aceste bai, un simbol al orasului.

    Pe malul lacului se mai vad ramasite din cartierul de locuinte sau diferite constructii civile din perioada de glorie a cetatii.

    S-a pastrat totodata si poarta de intrare din perioada romana tarzie.

    Cateva coloane ale templelor inchinate zeilor Zeus si Afrodita si zidul de incinta care inconjura asezarea civila stau marturie din perioada greaca a cetatii. Histria, prima asezare urbana de la noi din tara, a fost intemeiata de colonistii greci veniti din Milet pentru a face comert cu triburile locale de geti. In acele vremuri portul sau avea iesire directa la Marea Neagra dar, cu timpul, depozitele de nisp si namol aduse de Dunare au blocat accesul la mare si au dus la formarea actualului Lac Sinoe.

    Ne continuam plimbarea pe aleile cu iarba parjolita de soare si admiram, cocotati pe un zid, intregul site. Privelistea este impresionanta desi din maiestuoasa cetate de altdata au mai ramas doar franturi de ziduri sau inscriptii in limba latina sau greaca. Coboram apoi pe malul lacului unde domneste aceeasi atmosfera de liniste. Cine ar crede ca acum mii de ani acest loc forfotea de vase care aduceau mirodenii, ulei de masline sau vin si care plecau incarcate de aici cu grane, miere, peste sarat sau piei de animale.

    Acum, nimic nu tulbura linistea acestui loc. Ai senzatia ca esti undeva departe, la capat de lume. Arsita soarelui devine insa tot mai apasatoare asa ca nu mai zabovim si ne indreptam spre muzeul care se gaseste in apropierea sitului arheologic. Aici sunt expuse numeroase vestigii istorice descoperite pe santier: vase ceramice, amfore, sticla, podoabe, fragmente de coloane, basoreliefuri.

    Muzeul este foarte frumos amenajat, concureaza cu succes muzeele asemanatoare din Grecia, de pilda, dar, din pacate, si aici se simte lipsa turistilor. Si ma gandesc cu cata usurinta plecam pe alte meleaguri pentru a admira, poate, aceleasi vestigii, cand, atat de aproape de noi, zac in uitare atatea locuri unde se simte inca atat de puternic pulsul istoriei.


    [fb]
    ---
    Trimis de krondia* in 04.02.10 22:02:01
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 1955 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krondia*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Scurta prezentare a cetatii Histria
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1200 PMA (din 4 voturi)

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    krondia*AUTOR REVIEW
    [05.02.10 12:44:24]
    »

    Va rog sa adaugati aceasta ilustratie muzicala.

    Rog a nu se puncta ecoul.

    http://www.trilulilu.ro/para_mu/e417c47e450599

    webmasterXY*
    [05.02.10 12:51:49]
    »

    am atasat preferinta muzicala indicata de autorul acestor impresii , nu pot sa spun decat ca este foarta inspirata alegerea si sa va urez lectura si auditie placuta!

    webmaster7
    [05.02.10 13:02:07]
    »

    Krondia, se respinge cererea de depunctare... Ecourile cu ilustratii muzicale sunt foarte utile asa ca nici vorba sa nu fie punctate.

    Costi
    [05.02.10 14:08:05]
    »

    Frumos review şi util celor care ajung pe litoral.

    La poze, m-ai bătut.

    Nu ai intrat şi în muzeu, sau acolo n-ai avut curajul să faci poze? De fapt, în muzeu ai intrat cu siguranţă, că altfel nu puteai ajunge printre ruine.

    Nu ştiu cum era în 2008, dar în 2009, când am fost eu, doamna de la casă (chioşcul ăla de la intrarea în muzeu) mi-a spus că au destul de mulţi vizitatori şi, parcă pentru a-mi dovedi că este aşa, tocmai atunci au sosit un microbuz şi un autoturism cu străini şi un Logan de Bucureşti.

    Am totuşi o mică observaţie de făcut: nu prea e nicio legătură între Histria şi Pompei. În timp ce ultimul a fost acoperit de lavă şi s-a conservat foarte bine, la Histria natura a lucrat de zor pentru a şterge cât mai mult din urmele civilizaţiei de aici.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    krondia*AUTOR REVIEW
    [05.02.10 14:17:29]
    »

    Am intrat si in muzeu, am cumparat biletul combinat de 12 lei. Se putea intra si doar pe situl arheologic. Poze la muzeu nu am facut pentru ca se terminasera acumulatorii. Am poze, in schimb, de la muzeul de arheologie din Callatis/Mangalia.

    Asocierea cu Pompei este mai mult metaforica, nu imi apartine mie, de unde si ghilimelele, dar, daca Pompeiul a fost acoperit de cenusa, Histria a fost abandonata din cauza colmatarii Marii Negre, o oarecare similitudine ar exista.

    ancamariagadea*
    [05.02.10 15:22:45]
    »

    Frumoase cuvinte!

    Doar in perioada de vara este mai aglomerat, venind aici multe grupuri organizate, insotite de ghid. In rest... nimic. Eu am fost in ianuarie anul acesta si era pustiu. Paznicul de la intrare a negociat cu noi pretul si deschidea si muzeul daca doream. Din pacate era atat de frig si sufla vantul foarte tare incat am facut un tur rapid si ne-am intors acasa repede si...congelati. Voi merge mai spre primavara cand vremea este mai blanda si cu siguranta voi vizita si muzeul. Oricum, este un loc cu o istorie impresionanta. Merita vizitat!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ancamariagadea*, Costi, krondia*
    Alte impresii din această RUBRICĂCetatea și Complexul Muzeal Histria:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045383930206299 sec
    ecranul dvs: 1 x 1