ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.08.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Braşov
ÎNSCRIS: 30.05.16
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII -- v: 9
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cetatea Miko si Muzeul Secuiesc al Ciucului

TIPĂREȘTE URM de aici

Alegand sa stam un weekend in Miercurea Ciuc, ne-am facut o serie de obiective, locuri pe care sa le vizitam.

Asadar sambata dupa micul-dejun ne-am suit in masina, noi fiind cazati la Hotel Park*** si cu ajutorul lui Waze (un prieten de incredere????) am tastat destinatia: Cetatea Miko.

Am mers cu masina aproximativ 7 minute, gasind foarte usor parcare in fata Cetatii Miko. Langa aceasta cetate se afla 3 parcari, destul de libere, nu stiu daca asa a fost dintotdeauna sau doar acum avand in vedere aceasta pandemie ce tine oamenii mai mult prin casa.

Parcarea este gratuita pe weekend (conform unui panou de pe stalp), dar fiind putin Toma necredinciosul am intrebat si alt sofer ce tocmai se parcase langa noi, acesta confirmandu-mi ca nu se plateste si sa stau linistit.

Intrarea se face de pe o alee pavazata, la intrare fiind deja atentionarile privitoare la obligativitatea purtarii mastii de protectie si a distantarii sociale. De asemenea se afla un afis in care era specificat ca numarul maxim permis de vizitatori intr-o sala de expozitie este de 4 persoane (daca nu sunt din aceeasi familie).

Am platit pentru biletul de intrare 2 adulti si un copil de 9 ani suma de 35 lei (aceasta fiind una dintre variantele de bilete eliberate), Suma putea diferi in functie de numarul de persoane, mai ales daca erau un grup organizat, elevi sau studenti. Doamna de la bilete ne-a informat ca in acest loc vom vedea atat Cetatea cat si Muzeul Secuiesc al Ciucului.

Inainte sa intram ne-au explicat ca datorita pandemiei au ales sa imparta locatia in 3 sali, avand cate un ghid pentru fiecare sala. De asemenea ne-au incurajat sa urmarim daca vrem in mini cinematograful aflat la etaj istoria acestui loc si persoanele ce au marcat istoria locala.

Ce se poate spune despre Cetatea Miko?

“Muzeul Secuiesc al Ciucului a fost înființat în 1930 de Asociația Muzeului Secuiesc al Ciucului, fiind instituționalizat în 1949. În 1970 s-a mutat în Cetatea Mikó. Patrimoniul muzeului cuprinde piese din colecția de istorie și arheologie: tezaurul dacic de argint descoperit la Sâncrăieni; colecția de etnografie: porturi populare, țesături, cusături, ceramică; colecția de artă: sculpturi și picturi medievale, desene și acuarele ale pictorului Ferenc Márton. Totodată, aici se găsește colecția de carte veche, care provine de la Biblioteca Franciscană din Șumuleu Ciuc și conferă prestigiu internațional Muzeului Secuiesc al Ciucului.”

Intr-adevar acest loc ne arunca în timp, in trecut, in istorie. Aici descoperim viata oamenilor de atunci, arta, cărți și haine de la Bazilica Șumuleu Ciuc. Raman surprins vazand munca migaloasa, de neprețuit a oamenilor din muzeu care au aranjat fiecare încăpere ca să înțelegem fiecare epoca cu bune și rele, inclusiv epoca Ceaușescu. Tot ce gasim aici reprezinta sau prezintă toată istoria Ciucului de la fondare și până în era comunistă.

Este propriu-zis un muzeu al satului din constructiile (porti secuiesti, ateliere mestesugaresti, case taranesti si dependinte) caracteristice din bazinul Ciucului.

Muzeul are o colectie bogata de istorie locala, stiintele naturii, arta populara, mestesuguri populare, arta bisericeasca, tiparituri vechi, arte plastice din care sunt organizate expozitii permanente si in fiecare luna, expozitii ocazionale noi.

La parter:

Tot ce vedem ne duce in lumea indepartata a plaiurilor si a stanei, urmat de atelierele mestesugarilor de prelucrare a lemnului precum cel al dulgherului, al tamplarului si al rotarului. Vizita continua apoi printr-o sura unde pot fi identificate uneltele agricole ale gospodariei taranesti. Ultima"statie" gasita la parterul expozitiei va fi interiorul unei case. Aici puteti cunoaste spatiile si obiectele specifice industriei casnice populare prin prezentarea activitatilor legate de 3 generatii de femei (acul si fusul, apoi trecerea la razboiul de tesut, urmat de masina de cusut).

Iesind de aici intram in alt colt al cladirii, ajungem la niste trepte ce ne duc spre etajul ce desparte corpul 2 de corpul 3.

Camerele vizitate sunt mobilate, aici se gasesc ustensile de mult uitate. Este o călătorie completă în timp. Primim o mulțime de informații despre viața de zi cu zi a secuilor. Sunt expuse si o serie de monede si bacnote din timpul acela. O mulțime de descrieri, lucruri interesante și posibilitatea vizionarii unor mini videoclipuri pe anumite monitoare. Este interesant și instructiv.

Spre exemplu in corpul 3 putem vedea obiectele care s-au regasit in targurile saptamanale de miercuri, dar si prin iarmaroacele locale.

Targurile nu insemnau doar vanzarea si cumpararea bunurilor. Aceste evenimente reprezentau noduri de comunicare si de cultura, unde participantii dobandeau cunostinte si aflau stiri referitoare la imediata lor proximitate sau despre cele ce se petrec in lumea larga. Totodata stabileau relatii cu oameni provenind din zone diverse, avand culturi diferite.

Mai apoi, chiar am intrat in cinematograful lor mai mult de curiozitate, acolo fiind proiectate in alb-negru diferite informatii, avand in prim plan personalitatile marcante ale locului (am stat cam 5 minute, dar fetita si sotia au ajuns la alta incapere de unde ne asteptau alt ghid, asa ca a trebuit sa parasesc incaperea cu parere de rau).

Bogăția de informații este incredibilă, iar modul de prezentare a acestora este perfect!

Este un muzeu în care nu te plictisești, ba, dimpotrivă, îți pare rău că timpul pe care l-ai alocat vizitei s-a sfîrșit, parca iti doresti sa mai stai si sa mai poti vedea si altceva!

Este cel mai bun exemplu pentru modul în care ar trebui să se prezinte un muzeu!

Sincer daca mai revin in Miercurea Ciuc o sa revizitez acest loc.

Va multumesc pentru rabdarea de a citi acest articol si sper sa nu-l gasiti plictisitor sau prea lung!!

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de NELUTU D-tru in 12.08.20 12:20:08
Validat / Publicat: 12.08.20 14:44:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MIERCUREA CIUC.

VIZUALIZĂRI: 650 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (NELUTU D-tru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Trepied,aparat foto si mica istorie a fotografiei de-a lungul timpului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.08.20 14:44:14]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin zona Miercurea Ciuc, MIERCUREA CIUC" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: La pas prin Ținutul Secuiesc]

NELUTU D-truAUTOR REVIEW
[12.08.20 14:54:00]
»

@webmasterX:  Multumesc!

crismisPHONE
[13.08.20 08:36:07]
»

Foarte interesant! Chiar am în vedere vizitarea acestei zone, care pare să ascundă adevărate comori culturale, ca să nu mai zic de cele naturale!

Felicitări pentru prezentare, mi-au plăcut mult și fotografiile, mi-am făcut o idee despre locul acesta! Cu siguranță îi vom face loc în planurile noastre viitoare! ​

NELUTU D-truAUTOR REVIEW
[13.08.20 09:06:45]
»

@crismis:  Ma bucur ca acest articol a starnit interesul si aprecierea altor persoane. Sincer inainte sa vizitez aceasta locatie am fost putin mai sceptic gandindu-ma ca nu o sa vad mare lucru, dar acum ca am fost acolo sustin ca este o locatie ce merita vizitata neaparat mai ales daca suntem in zona. (si nu numai)

tata123 🔱
[17.08.20 10:12:16]
»

@NELUTU D-tru:  Această zonă din Transilvania ascunde comori arhitecturale, muzee inedite, fenomene naturale spectaculoase, orașe interesante. Începând din acest an, în contextul medical mondial, am început să descoperim...

Frumos muzeul - mod modern de expunere, explicații în mai multe limbi, iluminat adecvat, utilizarea tehnologiilor media actuale. ​ Îmi plac acele „diorame” , reproduceri din viața locuitorilor de altădată, care reușesc să te transpună în acele timpuri.

Mulțumim pentru prezentare. Numai bine! ​

NELUTU D-truAUTOR REVIEW
[17.08.20 11:09:04]
»

@tata123:  "Începând din acest an, în contextul medical mondial, am început să descoperim... "

 Sincer asa este. In contextul pandemiei, majoritatea ne-am stabilit vizitele in interiorul tarii noastre. Si acesta s-a dovedit un lucru pozitiv, asa descoperim ca avem multe frumuseti si comori de descoperit​ in diverse zone si culturi ale tarii.  

Multumesc pentru aprecierea articolului. Asemeni, numai bine! ​

Qvadratvus
[22.08.20 13:04:23]
»

@NELUTU D-tru:  aţi vizitat şi secţia în aer liber dn spate, unde se găsesc reclădite case ţărăneşti harghitene cu tot cu acareturi şi  porţi secuieşti?

NELUTU D-truPHONEAUTOR REVIEW
[24.08.20 19:02:43]
»

@Qvadratvus:  Aceasta zona la momentul vizitei noastre nu a fost deschisă spre vizitare. Pe noi ne-au preluat pe rând cate un ghid si ne-a dus doar prin cele trei săli pe care le-am menționat.

webmasterX
[10.01.21 17:41:53]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cetatea Miko & Muzeul Secuiesc al Ciucului» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: La pas prin Ținutul Secuiesc]

NELUTU D-truPHONEAUTOR REVIEW
[16.01.21 20:51:36]
»

@webmasterX:  Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, NELUTU D-tru, Qvadratvus, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Miko & Muzeul Secuiesc al Ciucului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085186004638672 sec
    ecranul dvs: 1 x 1