ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.01.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
    DIN: Constanta
    ÎNSCRIS: 19.11.09
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    JAN-2010
    DURATA: 1 zile
    prieteni
    3 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 2 MIN

    Urmele unei fortarete genoveze - Enisala

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Daca ajungeti pe litoral si doriti sa va petreceti o zi altfel, presarata cu imagini frumoase si putina istorie va recomand sa vizitati Cetatea Enisala. Pentru a ajunge aici din Constanta, mergeti pe DN 2A pana in localitatea Ovidiu, faceti dreapta spre Tulcea si tineti-o drept pana la Babadag unde un indicator va va indica dreapta spre localitatea Enisala. De aici sunt 2-3 km pana la cetate.

    Chiar nu am stiut ca si in tara noastra se gasesc urme de cetati genoveze, negustori care au incercat in secolele XIII-XV "sa stapaneasca" din punct de vedere comercial si nu numai Marea Mediterana si Marea Neagra, ajungand pana la Gurile Dunarii. La Enisala acesti negustori foarte bogati au ridicat in urma cu sapte secole o fortareata, in varful unui deal calcaros (din perioada jurasica) care strajuieste lacul Razim si unde intinderile de stufaris, "silueta" marii si Podisul Babadagului din zare va vor incanta privirea.

    Sapaturile arheologice au aratat ca aceasta zona era locuita inca din neolitic insa cetatea actuala a fost construita in secolulal XIV-lea de catre genovezi care au fost interesati de ridicarea unui fortarete pentru supravegherea dumurilor pe apa si pe uscat deoarece detineau monopolul asupra Marii Negre. Aceasta cetate avea si rol militar si defensiv, evident.

    Numele de Enisala vine din limba turca, de la Yeni Sale, insemnand Satul Nou. Cetatea s-a mai numit Vicus Novus, Novoe Selo si Heraclia, numele actual fiindmai recent (de pe vremea turcilor). Ceea ce trebuie stiut este faptul ca, pe acele vremuri, cetatea avea deschidere la mare, mai tarziu formandu-se cordoanele de nisip care au dat nastere lacului Razim pe care il strajuieste astazi.

    Pe vremea lui Mircea cel Batran cetatea a facut parte din sistemul de aparare al Tarii Romanesti, urmad sa fie transormata in garnizoana otomana in 1420, dupa cucerirea Dobrogei de catre Imperiul Otoman. Se pare ca cetatatea a fost abandonata in secolul al XVI-lea datorita formarii cordonului de nisip amintit mai sus care nu mai permitea accesul direct si facil la mare, nemaicorespunzand astfel intereselor strategice. Cetatea inca "se tine" bine, parti ale arcadelor si turnurilor rezistand sutelor de ani.

    Pana la cetate se urca, pe deal, pe jos insa. Odata ajunsi sus, privelistea o sa va taie respiratia. "Lanurile" imense de stuf si canalele aflate printre ele, intinderea de apa a lacului Razim, Marea Neagra aflata la orizont, siluetele dealurilor Podisului Babadagului va vor incanta. Zona este una pustie asa ca doar linistea si vantul va vor canta la ureche. Un apus de soare aici este foarte romantic. In vale, aproape de stufaris, facandu-si loc intr-o "coama" de calcar se afla o pestera careia localnicii ii spun Gura Zmeului. Din pacate intrarea s-a blocat, in urma unui cutremur.

    Va invit sa mergeti la Enisala, sa ajungeti sus, sa stati o jumatate de ora respirand aerul curat, ascultand suieratul vantului care taie obrazul si admirand minunile care se vad de jur imprejur. Veti uita de toate si veti avea un sentiment de...liniste.


    [fb]
    ---
    Trimis de ancamariagadea* in 19.01.10 14:39:15
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3179 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ancamariagadea*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Cetatea Enisala, urmele unei fortarete genoveze
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1400 PMA (din 4 voturi)

    ECOURI la acest articol

    15 ecouri scrise, până acum

    Diaura*
    [19.01.10 20:15:27]
    »

    Aceasta cetate nu este singurul edificiu ridicat de genovezi.

    In Constanta exista un far din sec. XIV, cand portul era un punct cheie pentru navigatorii genovezi. (consolidat in sec. XIX). A fost ridicat din banii negustorilor genovezi ce s-au stabilit in acele vremuri pe la noi. (este pe faleza).

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    pepsi70ro
    [20.01.10 21:41:27]
    »

    Intr-adevar, este pe faleza, in spatele statuii lui Eminescu, langa Comandamentul Flotei Militare. Are o inaltime de 8 metrii si pana nu demult se vizita.

    Cat despre Enisala, este superba. Ca si Histria. O istorie pe care o simtim ca facand parte din noi

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [21.01.10 18:41:09]
    »

    Ai dreptate Diaura, urme ale genovezilor mai exista in Romania (de fapt, doar in Dobrogea) : Farul genovez (amintit de tine) de pe faleza Constantei, reconstruit in totalitate, urmele unui zid genovez tot in Constanta si ruinele unei vechi fortarete la Harsova (Carsium), pe malul Dunarii. Ambitiosi genovezii acestia... nu s-au oprit doar la "stapanirea" comerciala a Marii Negre, au ales si Dunarea.

    Despre cetatea Enisala Radu Sefan Ciobanu a scris si o carte intitulata chiar asa, Cetatea Enisala, aparuta in 1971. Despre toate urmele genovezilor se aminteste, printre alte informatii pretioase, in cartea lui Radu Florescu, Ghidul arheologic al Dobrogei.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmasterXY*
    [28.01.10 16:37:05]
    »

    Anca, si acest review a fost mutat la noua sectiune Hoinar prin Dobrogea.

    Am facut si un mic retus al titlului, sper sa nu fie cu suparare.

    krondia*
    [30.01.10 11:15:04]
    »

    Enisala, ce frumos suna... Ufff, cum de am uitat de ea... Sper sa gasesc cartea lui R. S. Ciobanu. Altfel, 100 de puncte! Mi-a placut!

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [26.02.10 11:32:35]
    »

    Este tare pacat ca avem atatea locuri care povestesc despre istoria noastra si care sunt prea putin mediatizate, prea putin vizitate, prea putin cunoscute. Am auzit intamplator de Enisala, pe internet, cautand informatii despre Histria.

    Am intrebat despre ea pe multe persoane care stau in zona Dobrogei de-o viata dar, din pacate, habar nu aveau de aceasta fosta fortareata. Pacat! Totusi, este de apreciat faptul ca Enisala este destul de bine intretinuta si, pe alocuri, zidurile sunt "completate", tocmai pentru a crea o imagine a cetatii cat mai apropiata de realitatea de acum cateva sute bune de ani.

    Vizitati-o in timpul sejurului la mare, pentru a vedea ceva inedit. N-o sa va para rau!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    david
    [26.02.10 11:41:14]
    »

    Ca de obicei stam foarte prost la capitolulul promovare obiective turistice.

    Noroc cu AFA.

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [26.02.10 15:30:12]
    »

    Ai dreptate, noroc cu AFA.

    Pe acest site chiar se promoveaza multe obiective de o frumusete aparte, cu o istorie impresionanta, obiective care s-au pierdut in negura timpului fiind uitate, prea putin mediatizate. Cate lucruri interesante au ele sa ne spuna dar noi nu stim de ele sau... poate nu vrem sa le auzim. Am inceput sa ma gandesc ca, totusi, vina este posibil sa o purtam noi. Poate ca multi dintre noi nu prea suntem interesati sa le vedem si sa le aflam povestea? Insa trecutul, istoria mai bine zis, sunt parti din noi si nu pot fi nici uitate, nici negate.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [26.02.10 16:01:56]
    »

    In link-ul de mai jos este si un filmulet. Acesta este luat de pe Youtube. com de la utilizatorul ROtzCT.

    click aici

    Rog ca acest filmulet sa ramana doar in ecou, ca link. Multumesc.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Admin
    [27.02.10 22:32:42]
    »

    rezolvat

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [16.03.10 01:19:22]
    »

    Rog a se adauga aceasta melodie:

    click aici

    webmasterXY*
    [16.03.10 01:29:38]
    »

    s-a adaugat melodia solicitata de autoare.

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [18.06.10 13:00:13]
    »

    Drumul catre Enisala, unica fortificatie din a doua jumatate a secolului al XIV-lea care mai are zidurile in picioare este asfaltat inca din noiembrie 2009. Asa ca, daca ajungeti acolo, drumul va tine cu voi si nu veti intampina eforturi. Inainte de aceasta data la cetate se ajungea pe un drum de pamant, prin praf si bolovani.

    Cei de la Muzeul de Istorie si Arheologie din Tulcea spun ca vor sa faca la Enisala o expozitie unde sa expuna obiectele gasite in acea zona. Tot ei au declarat pentru ziarul Adevarul ca vor sa faca spectacole in spatiul interior al cetatii, cu atmosfera medievala, poate chiar si un festival medieval, tocmai pentru a atrage cat mai multi turisti. Este o idee minunata, nu-i asa? Sa speram ca vor gasi si sprijin financiar

    Rugaminte: incercati sa lasati locurile asa cum le gasiti, fara inscriptii scrijelite si gunoaie! Respectul pentru natura arata de multe ori cine suntem cu adevarat...

    webmaster15
    [30.10.11 15:52:10]
    »

    Review-ul a fost mutat la reorganizare, la Cetati fortificate din judetul Tulcea, rubrica mai nou definita.

    webmasterX
    [19.05.15 15:47:36]
    »

    Mutat în rubrica "Cetatea Enisala, TULCEA" (nou-creată pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ancamariagadea*, david, Diaura*
    Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Enisala:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073965072631836 sec
    ecranul dvs: 1 x 1