GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am fost in vizita aici, cu o ocazie speciala!
Intr-o sambata caldurosa de vara, am mers impreuna cu grupul din Sannicolau-Mare la Timisoara, la o sarbatoare foarte importanta in comunitatea noastra: Sfintirea de Diacon, al unui credincios din Sannicolau-Mare! Am plecat dimineata la ora 8, iar pe la 9: 15 am fost in catedrala!
Catedrala, care se afla in Piata Unirii, este construita in stilul baroc si are multe decoratiuni facute din piatra. Intreaga catedrala, in interior, este pictata de pictori renumiti.
Domul catolic dispune in total de 9 altare! Langa altarul principal se afla doua statui mari, aurite, una reprezentand-o pe Sf. Maria Theresa, iar cealalta reprezentandu-l pe Sf. Carol al VI-lea.
Aceasta catedrala se mai numeste si Catedrala Sf Gheorghe, care se numara printre primele 10 locuri de vizitat din Timisoara! Cine doreste sa viziteze minunata catedrala are ocazia in fiecare zi, acesta fiind deschisa zilnic, de luni pana duminica!
Cand am intrat imediat totul s-a schimbat! In primul rand aerul era racoros pe langa cel de afara, aveam impresia ca ma aflu intr-un rai! Dupa aceea, ne-am gasit locurile rezervate, care spre bucuria noastra au fost in fata! Pana a inceput Sfanta Liturghie solemna m-am plimbat un pic prin biserica si, evident, am facut poze!
Deodata s-au auzit clopotele, parca pline de veselie! Am mers repede in banca, iar dupa cateva minute a inceput Sfanta Liturghie. In fata era un ministrant care a dus crucea, in spate preotii, cei care aveau sa fie sfintiti ca Diaconi, iar in urma Sfantul Episcop al Timisoarei, Martin Ross.
Intreaga liturghie mi s-a parut foarte emotionanta! Eu ma intreb daca eu aveam aceasta emotie inexplicabila, oare ce simteau parintii viitorilor Diaconi sau ce au simtit cei care au fost Diaconi! ?
Sfanta Liturghie a decurs normal, doar ca in locul predicii s-a facut sfintirea ca Diacon! Acesta sfintire are mai multe etape! Prima este cea in care vor sa se sfinteasca, sa isi declare prezenta si credinta in Dumnezeu! A doua etapa este sa se intinda pe jos ca semn de daruire totala a vietii pentru Dumnezeu, iar in acest timp se canta Litania tutor sfintilor! A treia etapa este urmatoare: Cei care candideaza pun mana pe biblie si isi declara juramanatul in mainile episcopului ca vor respecta poruncile bisericii! A patra etapa care este ultima si cea mai esentiala este in felul urmator: fiecare candidat se duce in fata episcopului, iar acesta ii pune mainile pe cap, declarandu-l Diacon! Diaconul este un pas foarte important catre preotie!
Corul acestei catedrale este unul formidabil, la primul cantec am crezut ca ma aflu intr-o opera renumita! La acest cor se simtea faptul ca cei din cor canta cu multa dragoste, oferindu-ne o stare placuta!
La sfarsit am facut o poza de grup si am plecat cu gandul ca la anul daca acest credincios va reusi sa treaca peste examenul pe care il asteapta sa venim cu multa dragoste si fericire la sfintirea lui ca preot!
Daca aveti drum prin Timisoara, va rog frumos sa vizitati aceasta biserica, deoarece este foarte frumoasa, nu doar ea, ci si locul unde ea este asezata, in Piata Unirii, care este un loc bun in care sa iti poti petrece cateva ore!
Trimis de adrian2010 in 14.07.10 22:47:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TIMIȘOARA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrian2010); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Domul sau Catedrala Episcopala Romano Catolica a diacezei Banatului situata in Piata Unirii este un simbol al orasului.
Constructia s-a inceput sub Carol al VI-lea in 1736 si a continuat sub Maria Tereza, terminandu-se abia in 1774. Arhitectul domului a fost acelasi ca si palatul imperial Hoffburg. Terenul pe care s-a construit a trebuit asanat, s-au pus la baza multi stalpi de stejar peste care s-a inceput fundatia cu caramida arsa.
Planul este in forma de cruce. Acustica este excelenta, concertele de orga atrag un public numeros.
Va rog frumos sa-mi atasati aceasta melodie:
http://www.youtube.com/watch?v=4MuHQ2cxPr8&feature=related
Foarte interesant, atunci cand voi ajunge in Timisoare voi vizita sigur catedrala, felicitari!
Merita sa vizitam aceasta catedrala.P10 m-a impresionat.
Pentru-ca ai scris asa frumos despre un loc drag noua timisorenilor un super bonussssssss
@alinutzza140 daca vii ,te astept cu o cafea... din partea casei............
foarte frumos de f mult timp imi doresc sa intr-u si eu intr-un astfel de lacas ,eu sunt ortodox,400pma ,le meriti
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Catedrale, biserici timișorene» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 Ieri și azi, NEVRINCEA, în croncănit de ciori — scris în 03.04.23 de Daniela H din ARAD - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Biserica piaristă, foarte interesantă dar prea puţin vizitată — scris în 07.11.18 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Catedrala Ortodoxă Sârbă — scris în 05.11.18 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Două mari catedrale — scris în 16.11.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Catedrala Mitropolitana - simbolul Timisoarei! — scris în 01.08.10 de georgiana din SANNICOLAU MARE - RECOMANDĂ