ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.07.2021
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2021
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul Copilăriei în Comunism

TIPĂREȘTE URM de aici

Continuare de aici și de aici.

Când avem de ales între diverse opțiuni, ce principiu ne conduce: „Viața e scurtă, începe cu desertul” sau” Cine nu papă ciorăpelul, nu primește mohair” ?

Mi-am pus această întrebare încercând să decid o ordine de prezentare a celor patru muzee care au rămas din Casa Muzeelor. Și mi-am dat seama că, în cazul meu (și a majorității cunoscuților), setările din fabrică impun a doua opțiune. Probabil, motivul fiind educația primită în primii ani de viață. Așa că încep cu

MUZEUL COPILĂRIEI ÎN COMUNISM

Este al doilea de acest gen pe care îl vizitez, după expoziția Comunismul în Dobrogea de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, pe care am văzut-o acum doi ani. E foarte posibil să mai fie destule prin țară, pentru că o astfel de colecție este relativ ușor de constituit. Iar muzeele dedicate vieții cotidiene din trecutul nu prea îndepărtat atrag public, trezind amintiri și nostalgii.

Cel de față se află la etajul al II-lea al Casei Muzeelor din Iași, în capătul aripii stângi a clădirii. Ocupă doar două săli, ce-i drept ambele mari. Este realizat în parteneriat cu Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași, care înțeleg că a căutat prin tot județul mobilier școlar care nu mai era folosit, manuale și publicații de pe vremea celor care acum au cel puțin vârsta mea, hărți, planșe și, bineînțeles, portretul Tovarășului.

Prima sală este dedicată casei în care creștea copilul anilor 70-80. Citez de pe un panou din muzeu: vom regăsi diverse obiecte familiare și familiale. Comunismul românesc a însemnat, pe lângă atâtea lucruri dramatice pe care „istoria mare” le consemnează, și o încercare cotidiană de creare a „omului nou” încă din primele momente ale existenței individului. Iar muzeul de față își propune să marcheze, printr-o serie de exponate din epocă, tocmai această „istorie mică” .

Cum se intră, pe dreapta, sunt două vitrine în care vedem un oracol, un ierbar, un insectar, clasoare și plicuri de timbre. Începând din stânga, este prezentat apartamentul (era să spun al părinților mei) tipic al acelei epoci: întâi holul de la intrare, cu aparatul telefonic pentru montarea căruia se stătea la rând mai mult decât pentru Dacia. Apoi, camera copiilor cu jocurile, păpușile, rechizitele și cărțile pe care le-am avut și eu.

Urmează baia, cu dotările standard; mi s-a părut excesiv să văd două suluri de hârtie igienică, asta era rația pentru o lungă perioadă. Și sufrageria, dotată cu marile minuni ale tehnicii: televizorul cu mileul și peștele, picapul și discurile de vinil, aparatul radio rusesc, care mergea doar pe unde lungi și medii, că scurtele și ultrascurtele erau puternic bruiate, proiectorul și cutiuțele cu filme. De asemenea, vedem bibelouri, cărți, cutia cu poze și valori.

A doua încăpere recreează atmosferă unei săli de clasă. Din punct de vedere vizual, e o reușită. Tovarășa profesoară este, cum intrăm, în stânga, cu catalogul deschis pe catedră. În dreapta e tabla, alături de care găsim însemnele clasei și pe cele ale școlii, orice pionier trebuind, nu-i așa, să le cinstească.

Deasupra, portretul Conducătorului Suprem, încadrat de tablouri cu steagul țării și cu cel al Partidului. Băncile sunt numeroase, că pe atunci nu se punea problema că o clasă trebuie să aibă cel mult 25 de elevi. Pe bănci, manuale de pe care am învățat și eu. Atenție: sunt obiecte de patrimoniu, nu e voie să le atingeți sau, Doamne ferește, să le răsfoiți; doi tineri au fost certați de doamna care supraveghea. (Oricum, a fost amuzant să ascult, mut, comentariile acestor tineri!) Dulapul din spatele clasei, cu materialul didactic necesar. Bineînțeles, inclusiv Gazeta Matematică, bau-bau-ul oricărui elev.

De-a lungul pereților, manechine în costume de pionier, de șoim al patriei și în uniformă școlară. Pe pereți, găsim hărți, planșe, tablouri cu personalități istorice, dar și planșe mobilizatoare: După noi nu se mătură, Munca patriotică în curtea școlii, Copiii muncesc și, drept răsplată, A venit Moș Gerilă.

Expoziția Școlii Populare de Arte

Scările care te aduc la etaj sunt poziționate pe centrul clădirii. Cum ajungi, pe mâna stângă sunt birouri; muzeul este pe dreapta, în capăt. Sălile de până acolo sunt ocupate (vorba vine, că fiecare conține câte două-trei obiecte) de o expoziție a Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” din Iași scoaladearteiasi.ro. Am atașat câteva poze și din această expoziție.


[fb]
---
Trimis de adso in 26.07.21 11:14:45
Validat / Publicat: 26.07.21 11:43:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 1362 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Sufrageria
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28101 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.07.21 09:16:01]
»

@gpopa: Asemenea expoziții de obiecte/jucării/fotografii care ne amintesc viața sub regimul comunist au avut loc de-a lungul timpului în București și alte orașe mari ale țării. În Capitală există și câteva „muzee” private care ne arată cum se trăia în comunism - apartamente de bloc amenajate în stilul anilor ' 70-' 89 (există pachete de vizitare care includ chiar și degustarea unui prânz/cine cu mâncăruri specifice epocii).

Multe din obiectele prezente în fotografiile tale le-am avut și noi pe acasă, le-am utilizat, ne-am jucat cu ele etc. Mai am și acum pe acasă câteva „mostre” drept amintire: cărți de povești cu frumoase ilustrații, câteva bibelouri, cutiuțe cu diafilme, clasoare cu timbre, o muzicuță și niște jucării de cauciuc. ????

Numai bine!

adsoAUTOR REVIEW
[27.07.21 09:29:55]
»

@tata123: Am citit și eu despre respectivele apartamente, despre unul din Militari am găsit și un film pe ProTV. Am mai văzut un articol despre altul din Timișoara, și erau și poze care mi-au plăcut.

Chiar nu înțeleg de ce nu există mai multe - astfel de colecții se pot aduna relativ ușor. O idee ar fi ca rețelele de mall-uri să preia o asemenea expoziție, bine concepută, și să o plimbe prin toată țara. Sigur ar atrage lumea.

Ce are muzeul de la Iași și nu am mai văzut în altă parte e sala de clasă, reconstituită profesionist. Doar pentru asta și tot merită o vizită.

Michi
[28.07.21 08:21:28]
»

@gpopa: Acum am descoperit serialul tău despre muzeele din Iaşi. După ce am rămas singură, înaintea pandemiei îmi propusesem să-mi reţin o cameră la hotel şi să văd Iaşiul, Palatul Culturii fiind obiectivul principal dar şi copou, Trei Ierarhi, muzee. Au trecut doi ani şi acum nu mai e posibil. Vizitasem, adică trecusem cu soţul prin Iasi în 2014 oprindu-ne mai puţin de o zi, după Cucuteni, Ruginoasa, Miclăuşeni, Mirceşti şi în drum spre nordul ţării.Nu am vizitat tot ce ne propusesem. Mi-a plăcut atât de mult atmosfera liniştită, patriarhală încât ne hotărâsem să revenim. Cât despre reviewul de mai sus, m-a emoţionat pentru că toate obiectele pomenite au făcut parte din viaţa mea şi în boxă mai am un picup, un magnetofon Tesla, un aparat de proiecţie diapozitive, o râşniţă de cafea de bronz şi un fier de călcat cu cărbuni. Nu le-am aruncat pentru că după o generaţie vor reprezenta curiozităţi.

adsoAUTOR REVIEW
[28.07.21 10:15:12]
»

@Michi: Vă mulțumesc pentru atenția pe care a-ți acordat-o acestei serii - care nu e gata.

După părerea mea, muzeele nu reprezintă punctul principal de interes al unei vizite la Iași. Sunt atâtea lucruri de văzut, încât un turist de week-end nici nu ajunge să intre în ele.

Demersul meu e o, să-i zicem, ambiție personală de a lăsa aici o descriere a lor, pentru uzul celor interesați - puțini, sunt conștient de asta. Și, dacă îmi voi duce la capăt intenția, poate trimit măcar o persoană pe acolo. Dacă nu, asta e, rămân cu munca.

Michi
[28.07.21 13:30:01]
»

@gpopa: Înafară de altruismul că ce scrii poate fi util altcuiva, trebuie să ţii seama şi de satisfacţia personală pe care o ai când scrii. Sistematizezi, alegi poze- practic faci o a doua excursie. Pe vremea când scriam mult, iubeam fiecare review ca pe un nou născut. La vârsta şi comorbidităţile pe care le am (cine naiba a inventat şi termenul ăsta? , zi-le domle boli!) nu mai pot merge nicăieri, deşi aşi mai vrea şi totuşi mai găsesc câte ceva să scriu. Citesc când şi când, mai scriu câte un ecou sau pun o poză pe FB de pe unde am fost, asta e, trebuie să ai înţelepciunea să accepţi situaţia.

mprofeanu
[28.07.21 21:21:45]
»

@gpopa: Interesant și acest muzeu, ne aduce aminte de istoria recentă trăită și de mine. Văzând pozele îmi dau seama că am păstrat foarte puține amintiri palpabile din vremea comunistă.

adsoAUTOR REVIEW
[28.07.21 21:34:53]
»

@mprofeanu: Da, este interesant. Zilele astea am citit mai mult despre astfel de muzee și mi-am amintit că mai văzusem unul în Constanța. Mai mult decât interesante sunt, însă, necesare.

Mulțumesc pentru ecou!

webmaster
[01.10.21 18:15:14]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Casa Muzeelor / grup 5 muzee ieșene» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: [Alte] Muzee în Iași]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, Michi, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCasa Muzeelor / grup 5 muzee ieșene:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.09107494354248 sec
    ecranul dvs: 1 x 1