ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.03.2012
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Constanţa
ÎNSCRIS: 14.09.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Muzeul Etnografic Sighet

TIPĂREȘTE

O zi la Sighet ar putea sa mai cuprinda opriri si la Muzeul Etnografic si Muzeul Satului Maramurean (pe care il voi detalia separat).

Deschis undeva la 1970, este organizat pe sectii într-o conceptie moderna, într-o cladire adecvata, situata în centrul orasului (Piata Libertatii nr. 1). Aceeasi cladire gazduieste si cinematograful orasului.

În muzeu se pot vedea obiecte folosite de-a lungul timpului în ocupatiile de bază din zona Maramuresului. De asemenea sunt expuse icoane pe sticlă si lemn, piese din portul popular, măsti si costumatii, purtate cu ocazia datinilor din preajma sărbătorilor de iarnă etc.

În primele săli, sunt prezentate ocupatiile primare - culesul din natură, vânătoarea, pescuitul, albinăritul. Apoi, ocupatiile principale, de tip agropastoral, respectiv butinăritul (lucrul la pădure) si plutăritul. Inventarul uneltelor agricole cuprinde pluguri, grape de lemn, furci, greble, vase pentru păstratul semintelor, pive pentru zdrobitul semintelor, prese de ulei cu surub etc. Pentru a ilustra păstoritul si cresterea animalelor, expozitia prezintă inventarul unei stâne: vase de lemn pentru mulsul oilor si prepararea brânzeturilor. O sală cuprinde uneltele folosite de femei în industria casnică textilă: melita pentru cânepă si in, hrebdinca (pentru pieptănatul lânii), furca de tors, fuse simple si cu zurgălăi, teara (războiul de tesut) etc.

Mobilierul tărănesc specific zonei este grupat într-o sală distinctă: lăzi de zestre, dulăpioare pentru vase, linguri, blidare, scaune, lavite, leagănul, patul traditional etc. Nu lipsesc nici elementele de arhitectură populară recuperate de la casele vechi: ancadramente de usi si ferestre, stâlpi de prispă, usi de sură si stâlpi de fântână, fragmente de gard din nuiele etc.

În două săli sunt expuse textile de interior: stergare, fete de masă, sterguri de rudă, cergi și covoare, tesute cu motive geometrice, vopsite cu coloranti naturali, respectiv obiecte de port popular. Ultima sală este rezervată ceramicii de Săcel. La parter sunt expuse icoane pe sticlă (Centrul Nicula) si icoane pe lemn (sec. XVI-XVIII), precum si sculpturi în lemn, recuperate de la vechile troite de hotar.

Mi-ar fi placut sa gasim ghide dragute la ca Muzeul Satului care sa ne povesteasca mai multe si sa nu fie nici criminal de frig, lucru care ne-a facut sa grabim pasul in vizita noastra.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de diana-s in 12.03.12 12:08:53
Validat / Publicat: 12.03.12 13:16:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIGHET. A mai fost în/la: Brasov, Delta, Moldova
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1566 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (diana-s); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 muzeul etnografic -motive traditionale
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4950 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Locuri de vizitat în Sighet:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0487380027771 sec
    ecranul dvs: 1 x 1