ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.12.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Unicat în România? Biserica rotundă de la Lețcani (Iași)

TIPĂREȘTE URM de aici

Dacă vă întrebați ce obiective interesante mai puteți vizita în împrejurimile Iașului vă pot oferi un răspuns. L-am descoperit în această toamnă, așa cum am găsit alt obiectiv istoric/religios despre care v-am povestit în alt articol: biserica de lemn a cronicarului Ion Neculce (vezi impresii). Analizând hărțile și scotocind pe Internet am identificat la doar câțiva pași de municipiul Iași un monument considerat unicat în România (oare?): Biserica rotundă de la Lețcani.

Acces. Localitatea Lețcani e situată pe DN 28/E58 la doar 15 km distanță de orașul moldav Iași. Fiți atenți la DJ 248B care se desprinde la un moment dat (indicator spre Horlești), pe acest drum trebuie să vă încadrați – există pe ambele sensuri de mers indicatoare către monumentul istoric. Pe drumul județean nu sunt decât 300 de metri de parcurs până la poarta bisericii. Nu există locuri de parcare amenajate.

Scurt istoric. Deși nu există documente clare privind vechimea lăcașului de cult, informațiile din pisanie și caracteristicile arhitectonice amplasează construcția undeva prin anii 1790. Stilul neoclasic al bisericii de la Lețcani a pătruns în Moldova pe filiera rusească, prin arhitecți italieni la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Ctitor al bisericii rotunde este marele logofăt Constantin Balș („Ciuntul”) și soția sa Ana Catargi, care stabilesc drept hram sărbătoarea „Sfinților Împărați Constantin și Elena”. La 1830 un incendiu distruge parțial lăcașul, Primul Război Mondial contribuie la degradarea bisericii care va fi restaurată și reparată în mod repetat începând din perioada interbelică.

Unicat? De ce? Am pătruns în curtea lăcașului de cult ortodox și am descoperit de ce oamenii de cultură consideră această construcție unicat în peisajul arhitectonic religios românesc: biserica are formă rotundă. Naosul, corpul central al bisericii, are un plan circular, iar altarul, de dimensiuni mai mici, este atașat ca un semicerc naosului. Privită de la distanță biserica chiar surprinde prin forma sa rotundă, curtea liberă facilitând observațiile vizuale de pe toate laturile. Din păcate se pot vedea și degradările prin care trece construcția religioasă.

Hramul inițial al bisericii, „Sf. Împărați Constantin și Elena”, pe lângă legătura onomastică cu ctitorul, îl putem asocia și cu forma circulară a lăcașului de cult. Să nu uităm că împărăteasa Elena este cea care efectuează cercetări la Ierusalim, descoperă Sfântul Mormânt și construiește acolo o biserică circulară, Biserica Învierii. Planul rotund al edificiului religios a fost ales în cunoștință de cauză de Constantin Balș dacă ne gândim că prin testamentul din 1822 acesta lăsa o sumă mare de bani drept danie Bisericii Sfântului Mormânt de la Ierusalim (în anul 1808 un cutremur distrusese o parte din Biserica Învierii – probabil boierul moldovean avea cunoștință de lucrările de refacere din Țara Sfântă).

Incendiul din 1830 și refacerea bisericii din Lețcani au condus la schimbarea vechiului hram prin atribuirea celui al „Sf. Spiridon”, prăznuit pe 12 decembrie – aici s-a produs ruptura între înțelegerea planului arhitectonic circular și hramul lăcașului de cult. Ulterior a fost adăugat și hramul „Sf. Mare Mucenic Dimitrie”.

Pisania redactată în limba greacă constituie alt element de legătură cu Creștinătatea orientală de factură greacă. Considerată pierdută, pisania a fost descoperită la începutul secolului al XX-lea sub pardoseala bisericii, în timpul unor lucrări de restaurare.

Vizita. Am pătruns în curtea lăcașului de cult pe lângă o troiță închisă, poarta era deschisă, în curte nu se zărea țipenie de om, ușa bisericii era încuiată. Construcția circulară are o culoare roz pal, pe fațade se observă tencuiala căzută și infiltrațiile de apă. Ajunși pe latura vestică observăm cele 4 coloane cu capitele în stil ionic care decorează porticul de intrare; deasupra se află clopotnița. Singurele ornamente exterioare sunt un șir de console chiar sub acoperiș.

Eram în zilele de sfârșit de octombrie, zile de hram – sub pridvorul prăznicarului încă erau băncile acoperite cu scoarțe utilizate la agapa frățească. În curte mai e un leagăn, o fântână și un monument decorat cu un mozaic cu sfinți.

Concluzie. Am admirat acest monument istoric considerat unicat în România, dar în același timp mi-am adus aminte că mai există două asemenea edificii religioase la noi în țară. Este vorba despre Biserica „Teiul Doamnei Ghika” din București (ctitor: Grigore Dimitrie al IV-lea Ghika, 1833 – protopopiatul2capitala.ro ... l-doamnei-ghika) și Capela romanică din Geoagiu (cniptgeoagiubai.ro/capela ... ica-sau-rotonda). În final consider că orice obiectiv/loc inedit într-un anumit fel din România este demn de a fi vizitat atunci când drumurile noastre se intersectează cu poziția respectivului loc. Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 29.12.17 21:09:54
Validat / Publicat: 30.12.17 00:38:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 1734 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Planul circular este extrem de vizibil.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

crismis
[30.12.17 10:14:06]
»

@tata123: Interesant obiectiv... Oare nu s-ar putea vizita și în interior?

La Rotonda din Geoagiu m-a dus gândul și pe mine atunci când ai ridicat acele semne de întrebare. Biserica din București n-am vizitat-o (încă).

La mulți ani și călătorii cât mai inspirate!

Dan&Ema
[30.12.17 10:58:03]
»

@tata123:

La multi ani! Sa calatoresti mult si sanatos in 2018 si sa ne dezvalui locuri atat de putin cunoscute cum o faci cu succes in multe articole. Multumesc pentru articolul tau care mi-a calauzit pasii anul acesta la Corund! Numai de bine! ????????

mihaelavoicu
[30.12.17 12:43:57]
»

Ce interesantă biserică la Lețcani! Era singura din sat? Probabil este declarată monument istoric.

O frumusețe de review! Felicitări. Votat cu multă plăcere!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[30.12.17 20:54:56]
»

@crismis: Mulțumesc pentru lectură și aprecieri. Probabil că se poate vizita și în interior dacă găsești omul potrivit. Eu am ajuns pe înserat acolo, dacă soseam mai devreme „prindeam” hramul în toi.

@Dan&Ema: Mulțumesc pentru urări. Utilitatea unor articole doar o bănuim, mii de utilizatori/cititori orientându-se după materialele pe care le postăm. La mulți ani!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[30.12.17 21:05:11]
»

@mihaelavoicu: Într-adevăr un monument al arhitecturii ecleziastice interesant înscris în Lista monumentelor istorice din județul Iași. Cred că este singura biserică din satul reședință de comună. În satul Bogonos, aproape lipit de Lețcani a fost construită în 1923-24 o biserică care se pare că a preluat hramul „Sf. Împărați Constantin și Elena” de la biserica rotundă. Mulțumesc pentru aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[07.01.18 13:28:45]
»

@tata123: Un obiectiv intradevar interesant, felicitari, votat cu mare drag.

webmasterX
[07.09.18 14:43:58]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «[Alte] Biserici, mănăstiri ieșene» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Iașiul şi împrejurimile]

adso
[01.06.21 18:38:39]
»

Afară de cele trei biserici rotunde amintite de dvs. mai există una și încă o ruină.

Ruina este undeva prin jud. Hunedoara, vestigiu al unei biserici de sec. XI; am citit cândva, undeva, dar nu îmi mai amintesc unde.

Iar acea a patra biserică rotundă din România este tot în jud. Iași, la Ruginoasa. Ridicată în 1811, la 15 ani după cea din Lețcani, posibil de aceeași meșteri.

ro.wikipedia.org/wiki/Bis ... 3_din_Ruginoasa

Problema este că, din cauza intrării în formă de templu grec (adăugată ulterior), forma rotundă a bisericii nu este prea vizibilă.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[02.06.21 12:16:31]
»

@gpopa: Mă bucur că sunt persoane care citesc articole mai vechi și chiar completează materialul cu informații interesante. Într-adevăr biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Ruginoasa (numită și „Domnească” ) are un naos rotund și seamănă izbitor cu cea din Lețcani. Am vizitat-o în 2013 și chiar aminteam în textul articolului despre forma mai neobișnuită a lăcașului de cult - vezi foto P14-P16 (vezi impresii).

Din aceeași categorie (biserică de formă rotundă) am găsit pe Internet informații despre biserica „Sf. Treime” din Plopșor, com. Sălcuța - Dolj, construită pe la 1840 drept lăcaș de cult al fostei mănăstiri Plopșoru (vezi foto aici: carinatataranu.ro/calator ... astiri-plopsoru).

Numai bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, crismis, Dan&Ema, mihaelavoicu, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici, mănăstiri ieșene:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077742099761963 sec
    ecranul dvs: 1 x 1