ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.11.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Hlincea – o mănăstire istorică

TIPĂREȘTE

La miazăzi de aceasta din urmă [n. n. mănăstirea Cetățuia] la o depărtare cam de un kilometru, este situată mănăstirea Hlincea, zidită în vremea lui Vasile Lupu. Doi sau trei călugări, cari atârnă de Cetățuia, duc aici o viață mohorâtă. Biserica este cochetă în alcătuirea ei arhitectonică. Este prevăzută cu o elegantă cupolă moldovenească și cu un pridvor deschis care îi dă o frumoasă înfățișare. Pictura din interior este foarte interesantă, atât prin decorul floral, care alcătuiește ceva original şi popular. Pe peretele din miazăzi, aproape de altar, sunt pictați ctitorii, Vasile Lupu și d-na sa Ecaterina.

(Orest Trafali, „Împrejurimile Iașilor” , în ziarul „Viitorul” din iunie 1927)

Cumpăna dintre vară și toamnă se dovedește a fi călduroasă astfel că vremea frumoasă ne-a îndemnat să explorăm din nou nordul țării, Iașul fiind nelipsit din periplul nostru moldav. Orașul este cunoscut pentru latura sa spirituală, numărul mare de biserici și mănăstiri istorice atrăgând aici numeroși turiști și pelerini. Nici împrejurimile orașului nu se lasă mai prejos, frumoase edificii religioase fiind așezate nu foarte departe de capitala culturală a Moldovei. În fiecare călătorie încercăm să vedem ceva nou, din orice categorie ar fi acest obiectiv: istoric, religios, cultural, natural.

De această dată am ales să vizităm Mănăstirea Hlincea, un locaș istoric situat în satul Hlincea, comuna Ciurea, la doar 7 km distanță de Palatul Culturii. Nu foarte departe se află o altă mănăstire fortificată, vizitată cu mai mulți ani în urmă Mănăstirea Cetățuia (vezi impresii). Ieșim cumva din oraș spre o zonă industrială, pe șoseaua Hlincea, nu foarte strălucită din punct de vedere al calității covorului asfaltic. Traversăm un trup de pădure și în apropierea unui grup de case observăm zidurile mănăstirii. În fața porților de acces este un spațiu restrâns în care se pot parca câteva autoturisme.

Mănăstirea este ctitorită spre sfârșitul anilor 1500 de Maria, fiica domnului Moldovei, Petru Șchiopu, și de soțul ei spătarul Zottu, grec la origine. Închinarea mănăstirii către locașuri atonite sau moldave nu a fost de bun augur, dar domnul Vasile Lupu va restaura biserica, va îmbunătăți condițiile de trai ale călugărilor și va ridica zidul de incintă. Istoria mănăstirii e plină de suișuri și coborâșuri, de implicarea multor domni în viața chinoviei, de impactul marilor evenimente istorice.

Pătrundem pe sub o intrare boltită în interiorul incintei înconjurată de ziduri de câțiva metri înălțime; în mijloc se află biserica ce poartă hramul Sf. Mucenic Gheorghe, cu o alură destul de semeață, cu o turlă decorată pe naos. Pe latura nordică se află turnul clopotniță, în stânga-dreapta fiind amplasate un corp mai nou de chilii, trapeza (case cu o arhitectură tradițională) și arhondaricul. Curtea mănăstirii e frumos amenajată cu flori, arbuști și plante decorative, bănci, o căruță plină cu mușcate.

Din pridvorul închis cu geamuri pătrundem în biserică unde descoperim o frumoasă pictură de secol al XVII-lea, totuși destul de afectată de trecerea vremii și de crăpăturile edificiului. Ne-a atras privirea catapeteasma atent lucrată, precum și tabloul votiv ce ăi înfățișează pe ctitorii mai noi ai așezământului religios: domnii Vasile Lupu și Ștefăniță Lupu și mama sa Ecaterina Doamna. După o perioadă de reculegere într-o liniște deplină au mai sosit vizitatori, am ieșit afară unde am aprins o lumină pentru cei de sus și am admirat curtea.

În cerdacul unei clădiri stăteau frumos așezate lădițe cu prune mari și arătoase, pofta nu ne da pace. Ieșind din perimetrul zidurilor mănăstirești, peste drum vedem o mică tarabă cu prune de vânzare, în spatele lăzilor șezând un vârstnic cu barbă albă. Era un călugăr care vindea din fructele începutului de toamnă, un soi de prune din livezile mănăstirii intrat pe rod chiar în acest an. Am apreciat faptul că exista un preț afișat (lucru foarte rar întâlnit la cei ce vând diverse fructe și legume pe drumurile patriei) și că ne-a dat lădița de plastic pentru transport.

Mi-au mai rămas de vizitat în împrejurimile Iașului doar câteva mănăstiri istorice, le numeri pe degetele unei mâini, treptat le va veni rândul și lor. Mănăstirea Hlincea are farmecul său, mi-a plăcut ceea ce am văzut în acest complex monahal.

Alegeri inspirate!  


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 06.11.24 12:56:18
Validat / Publicat: 06.11.24 15:09:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 126 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Clădire mănăstirească.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱PHONEAUTOR REVIEW
[13.11.24 21:13:26]
»

@all: Cu câteva minute în urmă am lecturat un articol despre finalizarea proiectului de documentare pentru restaurarea și conservarea bisericii cu hramul 'Sf. Gheorghe', locaș principal al Mănăstirii Hlincea (basilica.ro/proiectul-de- ... apele-urmatoare). Este primul pas către aprobarea finanțării lucrărilor de restaurare.

În biserică am observat că s-au făcut sondaje stratigrafice și s-au curățat câteva fragmente de pictură pentru a se stabili cât mai exact tehnicile de execuție a restaurării.

Monumentele istorice merită o șansă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[16.11.24 16:53:54]
»

@all: Viitorul proiect de restaurare urmărește conservarea și valorificarea culturală a monumentului cu o valoare istorică și arhitecturală deosebită.

Prin ce se detașează acest complex monahal față de altele:

*Biserica mănăstirii Hlincea păstrează unul din ultimele ansambluri de pictură de calitate ale școlii moldovenești a secolului al XVI-lea - al XVII-lea;

*Într-o nișă de sub fereastra altarului se păstrează pictat vulturul bicefal bizantin încoronat (încă nu a fost descifrată pe deplin semnificația acestei picturi și când a fost pictată);

*Se pot vedea chenare și arcuri în naos împodobite cu motive populare românești, dovadă a participării unor zugravi localnici la pictarea bisericii;

*Biserica cu hramul „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” este unul dintre primele monumente din Moldova de certă influență munteană (se presupune participarea unui constructor muntean, alături de meșteri locali);

*Incinta fortificată ridicată de domnul Vasile Lupu: centură de ziduri (circa 60 m pe latură), drum de strajă, un turn pătrat pe latura nordică, turnul-clopotniță prevăzut cu hersă și o trapă în podeaua etajului pe unde se puteau arunca „proiectile” în dușmani.

Față de alte monumente istorice religioase ansamblul mănăstiresc Hlincea arată încă bine, dar restaurarea bisericii va fructifica total din punct de vedere cultural, istoric și turistic edificiul ecleziastic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici, mănăstiri ieșene:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051130056381226 sec
    ecranul dvs: 1 x 1