EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Călătorie la Milano (I)
Problema nr. 1 înainte de plecarea la Milano a fost să ne programăm o vizită la Cenacolo Vinciano. Văzusem o serie de astfel de lucrări artistice, fresce și reliefuri cu evenimentul arhicunoscut din Noul Testament și tocmai celebra operă a lui Da Vinci, lipsea.
Da Vinci nu a fost să fie în „colecția” mea de Cenacoli! Programarea ne arunca după 2-3 zile de la plecarea spre casă.
Așa că, imediat ce am ajuns în centrul orașului, direct, cu bagajul la noi am pornit pas-întins în direcția
Santa Maria delle Grazie din Piaza cu același nume, via Ruffini, în speranța că vom reuși o programare în perioada celor trei zile aflate la dispoziție, dar
Da Vinci nu a fost să fie în „colecția” mea de Cenacoli!
Ne programau exact după o săptămână. Obosite și dezamăgite, singure, de capul nostru, ne-am mulțumit cu frumosul exterior al bisericii construită în a doua jumătate a sec. al XV-lea de vestitul Bramante, din porunca Ducelui de Milano- Lodovico Sforza.
Privit din mijlocul de transport în comun, orașul Milano este magnific. Clădiri masive, elegante, ornate cu balcoane și ancadramente sofisticate fură privirea și obiectivul aparatului foto. Totuși, nicio asemănare cu șarmul medieval al Florenței sau al Veneției. Nu se pot compara. Milano își are măreția, personalitatea, unicitatea și istoria lui.
Este al doilea oraș ca mărime din Italia și cel mai industrializat. Asta nu înseamnă că nu merită o călătorie la Milano! El ascunde multe frumuseți și valori inestimabile. Am remarcat în Piazzale Cadorna unde am coborât, o interesantă și inspirată lucrare artistică, cu referire directă la Milano-capitala internațională a modei, un ac imens din oțel, prin urechea căruia era trecut un cablu colorat în culorile naționale, aflate pe drapelul Italiei. Acul înfipt în pavaj iese în altă parte a pieței, exact ca printr-o țesătură. Nu cunosc autorul, dar inspirată realizare!!
Biserica Santa Maria delle Grazie este un frumos amestec de stil gotic și renascentist, ce merita vizitată, dar ora fiind bine înaintată, am găsit-o chiuso. Ne-am mulțumit așa-dar cu magnificele medalioane ce ornează pereții exteriori ai bisericii, medalioane ce susțin alternativ stemele orașului Milano și ale familiilor Visconti-Sforza. Și portalul de intrare în biserică, lucrat în marmoră de Carrara cu coloane ionice și luneta cu o frumoasă pictură, merită toată atenția unui amator de frumos.
Locația a fost mănăstire a ordinului Carmelit, apoi sediu al Curții de Inchiziție, iar în timpul lui Napoleon a fost părăsită. Bombardată în al doilea război mondial în anul 1943, mănăstirea a fost complet distrusă, numai peretele vechiului refectoriu, cel cu fresca vinciană din 1495-97, a fost salvat. De noroc, de soartă sau poate de înseși muza Istoriei... !
Această primă jumătate de zi din călătoria noastră la Milano, ne-a dat posibilitatea de a cunoaște întinderea orașului și frumoasa sa arhitectură. Și am mai admirat ceva. Mijloacele de transport în comun, acele tramvaie în toate culorile posibile, inclusiv negru. Am ținut neapărat să circulăm și cu el...
Seara ne-am retras la Hotel Coral (vezi impresii), un hotel de trei stele de care am fost tare mulțumite.
Îmi place în mod deosebit stilul arhitectural al orașului Milano.
Comentează. Puțin încurcat și foarte aglomerat, timpul acordat turistultui din mine, a fost ușor afectat.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Relaxare la o Pizza la orice colț de stradă.
Trimis de mihaelavoicu in 29.08.21 19:58:43
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: diverse orașe
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bună seara,
Minunată surpriza!
Mă așteptam să scrieți despre Paris, știu că aveați așteptări pentru "după pandemie", sper să se materializeze totuși.
Despre Milano sunt atât de multe de spus încât abia aștept continuările dvs., pentru a rememora cele văzute și trăite și de noi acolo. Dvs. aveți condei, mie mi-a fost pur și simplu teamă să scriu pentru că sigur nu aș fi cuprins multe din cele ce merită a fi făcute cunoscute și altora, prin intermediul "cronicilor" AFA. Vă mulțumesc!
@mihaelavoicu: Obtinerea unei programari la Cenacolo e o aventura in sine. In primul rand, nu e clar cand se pun biletele pe site. De exemplu, apar in martie pentru mai, apoi in aprilie pentru iunie si iulie, apoi in iulie pentru august si tot asa. Nici ziua nu e, mereu, aceeasi.
Eu, stiind ca voi ajunge in iunie, de prin noiembrie - anul anterior - am inceput sa urmaresc saitul. Observasem niste tipare, dar alta problema: biletele apareau dimineata, la 9-10, iar eu eram la slujba, fara posibilitatea de a urmari netul. Si agentiile de turism blocau imediat aproape tot.
E chestie de noroc: uneori se deblocheaza niste bilete (remarcasem tipare si pentru asta) si, daca esti pe faza, te-ai scos. Bine, mie imi trebuiau trei la aceeasi ora, si gaseam maxim unul-doua. Pana la urma, am reusit.
Trebuie sa iti doresti cu adevarat sa vezi fresca pentru a pierde atata vreme in incercarea de a obtine un bilet!
Pacat ca nu ati gasit macar biserica deschisa, e frumoasa si ea.
@mirceabrasov: Parisul pe care îl doream foarte mult, deși era a nu mai știu câta oară dacă se materializa, refuz să cred că nu-l voi mai face. Sper, la anul! Pe alt bilet, că pe ăla l-a mâncat covidul. Acolo sunt și mai multe de văzut și povestit. În toamnă, sunt 2 ani de zile de când nu am ieșit din județ.
Despre Milano ce să spun, a fost magnific, dar paecă nu l-aș mai repeta. M-am anjajat să-l fac pe capitole, tocmai să nu-l abandonez. Așa trebuie să mă țin de promisiune... Am văzut multe în Milano pentru că noi am fost pe cont propriu și nu am depins decțât de masa de dimineață. În rest, mâncam pe unde o fi, ne odihneam prin biserici, am vizitat ce am vrut și cât am vrut. Și totuși, nu am reușit să ntrăm la Pinacoteca Brera. Și poftim, nici la Cenacolo Vinciano!
Încerc, cât de curând să trec și la următoarelre capitole și să nu vă dezamăgesc!
@gpopa: După atâta pauză se pare că mi-m cam ișit dim mmână, pardom, din picior! Odată instalați
Cer scuze! Am scris târziu și de pe mobil.
Ce coincidenta: chiar acum cateva minute mi-a aparut pe zidul FB urmatorul link:
@gpopa: L-am citit. Interesant. Mulțumesc pentru informații și toate bune!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Leonardo da Vinci și a sa celebră pictură: „Cina cea de Taină” — scris în 02.04.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Biserica San Ambrogio, Milano — scris în 20.11.17 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Mănăstirea dominicană Santa Maria delle Grazie - Cina cea de taina — scris în 13.07.17 de papi1954 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2014 Milano şi Cina Cea de Taină — scris în 26.11.14 de andreea_c din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Nov.2013 'Cina cea de taina', la un pas de ratare — scris în 22.11.13 de mlucian din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Catedrala Santa Maria Nascente — scris în 31.01.15 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Piata si biserica San Babila - Milano — scris în 14.08.13 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ