ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.04.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
FEB-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
 • TIMP CITIRE: 6 MIN

  Leonardo da Vinci și a sa celebră pictură: „Cina cea de Taină”

  TIPĂREȘTE URM de aici

  Unul dintre cele mai valoroase obiective turistice din Milano, dacă nu cel mai important, este pictura murală intitulată „Cina cea de Taină” , operă a carismaticului și misteriosului Leonardo da Vinci. Realizată în ultimul deceniu al veacului al XV-lea pe un perete al sălii de mese aparținând unei mănăstiri dominicane opera lui Da Vinci stârnește încă o serie de controverse, dar în același timp reprezintă o capodoperă a Renașterii.

  Cine vrea să admire celebra pictură trebuie să se informeze temeinic și să acționeze cu multe luni înainte. Motivul: afluxul mare de vizitatori a condus către necesitatea păstrării unui mediu controlat, benefic conservării, astfel că numărul persoanelor care se află în același timp în încăpere a fost limitat, orele de intrare fiind clar stabilite. Detalii și informații în limba italiană/engleză găsiți aici: cenacolovinciano.org/en.

  De exemplu în 20 martie 2024 s-au pus în vânzare biletele pentru lunile mai-iulie și abia dacă se mai găsesc câteva în anumite intervale orare de la sfârșitul lunii iulie. La casa de bilete de la fața locului nu se vând tichete de acces, ele se pot rezerva/plăti doar pe site-ul web: cenacolovinciano.vivatick ... vinciano/151991. Și noi abia am prins bilete cu o săptămână înaintea călătoriei datorită unui proiect implementat de curând de muzeul milanez. Deși știam de vreo 2 luni că urma să mergem la Milano am tras mâța de coadă și ne-am trezit „în copac” , adică fără sloturi disponibile în zilele dorite. Noul proiect constă în creșterea treptată a numărului de vizitatori prin introducerea de noi bilete, zilnic 110 locuri în plus. Doar că aceste bilete suplimentare se pun în vânzare doar în ziua de miercuri – 13.00, ora României  – pentru săptămâna următoare (cenacolovinciano.org/en/n ... t-supper-museum). Doar așa am reușit să achiziționăm bilete cu o săptămână înainte! Verificând zilnic site-ul dedicat vânzării biletelor mai puteți găsi locuri eliberate din diferite motive. Atenție – creați-vă din timp un cont pe site-ul menționat.

  După plata online am primit pe adresa de email furnizată un document cu un cod de bare. În baza acestui cod de bare (îl puteți prezenta la ghișeu în format tipărit sau direct din email) am ridicat de la casa de bilete tichetul de acces propriu-zis, personalizat cu numele nostru. În clădirea casei de bilete găsiți casete pentru bagaje – nu aveți voie în interior cu bagaje voluminoase, lichide sau mâncare  - și tot de aici am luat gratuit pliante în limba engleză (există un suport pe perete cu pliante în diverse limbi ale pământului).

  După ridicarea tichetelor de acces, se recomandă cu 30 de minute înainte de ora intrării, am așteptat în fața bisericii Santa Maria delle Grazie sosirea orei de acces. Dacă întârziați pierdeți dreptul de a intra. Cum se desfășoară accesul? La ora stabilită pătrundem în clădire, trecem printr-un control de securitate (poartă detectoare de metale) după care așteptăm adunarea întregului grup într-un hol cu vedere a curtea interioară a complexului monastic dominican. Pe pereți sunt fragmente de pictură și panouri cu diverse fotografii și explicații. După ce ne strângem cu toții în spatele nostru se închid niște uși automate de sticlă și se deschide în peretele lateral o ușă (de tipul celor metalice, blindate).  

  Intrăm repede în reflectoriu (sală de mese, trapeză pe la mănăstirile noastre), o lumină difuză umple spațiul, iar pe doi pereți opuși sunt luminate discret cele două picturi murale: Cina cea de Taină de Leonardo da Vinci (pe peretele nordic – 1494-1498) și „Răstignirea” de Giovanni Donato Montorfano (pe peretele sudic - 1495). Avem exact 15 minute la dispoziție pentru a privi, admira, contempla, ruga, fotografia compoziția lui Leonardo da Vinci, precum și pictura lui Montorfano, valoroasă și aceasta dacă nu ar fi pusă în umbră de cea a lui Da Vinci.

  Un paznic strigă de mai multe ori „No video” , în schimb se pot face fără restricții fotografii fără blitz. În încăpere se află mai multe rânduri de bănci unde te poți așeza pentru 4-5 minute de contemplare. În fața ambelor picturi murale se află panouri lungi care îți oferă informații succinte și îți detaliază personajele de pe pereți. Pe o latură a sălii se află o reproducere în gips (cred) pentru a fi atinsă de cei nevăzători. Pe pereți se mai păstrează urme de pictură decorativă, însemne heraldice, medalioane cu portrete.

  Capodoperă a curentului Renașterii pictura lui Leonardo da Vinci a intrat în patrimoniul mondial UNESCO în anii '80. Tehnica de pictură uscată, strat peste strat, a creat mari probleme compoziției murale de-a lungul secolelor fiind nevoie de multe restaurări (ultima s-a încheiat în 1999 după două decenii de lucrări de conservare). Ducele de Milano, Ludovico Sforza, este cel care comandă pictura din cadrul complexului dominican edificat cu câteva decenii mai înainte. Deja în 1490 Leonardo efectua schițe și desene cu personajele ce urmau a face parte din pictura murală.

  În compoziție este surprins momentul în care Iisus a anunțat: „Adevărat grăiesc vouă, că unul dintre voi Mă va vinde” . Momentul acesta îi permite artistului să redea pentru fiecare personaj în parte diverse stări sufletești, expresii faciale și poziții fizice. Iuda este singurul personaj care stă cu spatele, iar Iisus este „luminat” de fereastra ce îl înconjoară. Perspectiva picturii este una care te include ca privitor în spațiul desfășurării scenei, ești prezent acolo și vezi peisajul ce se derulează în spate, prin ferestrele pictate.

  Din păcate pe la jumătatea anilor 1600 a fost realizată o ușă pe peretele nordic care a „tăiat” partea centrală din pictură, scena cu picioarele lui Iisus de sub masă. Alte acțiuni distructive datorate oamenilor au avut loc în timpul războaielor napoleoniene  din Italia (când francezii au adăpostit caii în sala de mese) sau în Al Doilea Război Mondial când mai multe bombe au căzut asupra mănăstirii, „Cina cea de Taină” scăpând în mod miraculos de la distrugere (pereții erau protejați cu saci de nisip).

  În jurul capodoperei se învârt diverse ipoteze și chiar teorii ale conspirației. Astfel, se spune că personajul din dreapta lui Iisus ar fi Maria Magdalena, că pe masă se află un platou cu pește garnisit cu felii de portocală, că discipolii ar fi oameni de rând – Leonardo i-a pictat fără halouri, că în pictură sunt ascunse mesaje numerologice etc.

  Spre sfârșitul timpului alocat vizitei mergem două minute și în fața „Răstignirii” . După ce se scurg cele 15 minute toți vizitatorii sunt rugați să părăsească sala pe o altă ușă. Ajungem în zona spațiilor administrative: magazin de suveniruri și toalete. După ce ne cumpărăm mici amintiri, fără a mai fi zoriți, ne îndreptăm către biserica Santa Maria delle Grazie care se vizitează gratuit.

  În concluzie pictura lui Leonardo da Vinci din Milano, celebra „Cina cea de Taină” , poate fi vizitată cu puțină implicare și organizare prealabilă.

  Alegeri inspirate!

  Citește și CONTINUAREA aici

  [fb]
  ---
  Trimis de tata123 🔱 in 02.04.24 10:32:24
  Validat / Publicat: 02.04.24 12:30:09
  INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

  VIZUALIZĂRI: 606 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
  selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
  SESIZEAZĂ
  conținut, limbaj

  7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

  NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
  Poze atașate (se deschid în pg nouă)
  P19 Biserica Santa Maria delle Grazie și parte din complexul mănăstiresc.
  EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
  Puteți VOTA acest articol:
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 33 voturi)
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

  ECOURI la acest articol

  7 ecouri scrise, până acum

  abancor
  [02.04.24 16:10:53]
  »

  În 2010 deja era nevoie de rezervare online, făcută cu ceva săptămîni înainte. Am avut noroc să îmi spună asta un prieten care fusese acolo, cînd a auzit că mă voi duce și eu la Milano: „ia-ți bilet din timp de pe net pentru Cina cea de taină” . Atunci vizita era dublată de alte 15 minute petrecute într-o sală de după reflectoriu, unde era afișată o reproducere, și unde se continua discuția cu ghidul. O idee bună, mi s-a părut. Nu ții ocupată prea mult sala cu originalul, dar ai timp să mai pui întrebări și să mai admiri lucrarea. Plus alte vreo 5 minute de explicații date înainte de intrare, ca să intri direct pus în temă. Per total, o vizită bine organizată.

  M-a amuzat (în lipsa unui cuvînt mai potrivit) „soarta” paradoxală, ironică, a Răstignirii. Pentru care, exact cum zici, se alocă finalul vizitei „uitați-vă puțin și la fresca asta, că tot e aici” . M-am gîndit că e probabil cel mai puțin privită pictură din lume. Ca să nu zic cea mai ignorată. Tristă și nedreaptă soartă, să fii imobilizat la umbra unui rival mult mai de succes. Poate numai cîțiva pasionați, din cînd în cînd, repetă vizita și ignoră Cina, ca să privească pe îndelete Răstignirea.

  Dana2008PHONE
  [03.04.24 08:55:06]
  »

  @tata123 🔱: Felicitari pentru articol si pentru sfaturi!

  Calatorii plăcute! Numai bine!

  tata123 🔱AUTOR REVIEW
  [03.04.24 14:31:12]
  »

  @abancor: Vizita la muzeul „Cinei cea de Taină” (locul are statut de „muzeu” ) este bine organizată, toate „rotițele” (etapele) merg ca unse. Într-adevăr și acum se staționează câteva minute dar în holul de acces premergător reflectoriului unde un ghid oferă referințe preliminare, completate apoi cu alte informații în interior. Nu am zărit vreo reproducere înainte de a intra în sala de mese.

  În privința picturii lui Giovanni Donato Montorfano - „Răstignirea” - multe persoane au semnalat/sesizat atenția scăzută acordată de vizitatori acestei opere. Realizată cu câțiva ani înaintea Cinei cea de Taină, pictura lui Montorforno e realizată în tehnica fresco și are o stare de conservare mult mai bună. Se presupune că Leonardo da Vinci a adăugat pe fresca lui Montorfano portretele lui Ludovico Sforza și a celor doi copii ai săi, alături de chipul soției ducelui.

  Ești prins în mrejele picturii lui Leonardo da Vinci - celebră, promovată intens - și aproape că uiți de scena Răstignirii sau îi aloci un timp infim (cum de altfel am procedat și eu - deși și această pictură murală e superbă).

  Mulțumesc pentru ecou. Să auzim de bine!

  tata123 🔱AUTOR REVIEW
  [03.04.24 14:46:46]
  »

  @Dana2008: Mulțumesc pentru aprecieri! Pictura lui Leonardo da Vinci este un obiectiv „vânat” intens de turiștii ce ajung în Milano. Din acest motiv am considerat important să detaliez etapele rezervării în avans a biletelor de acces și să scriu mai puține cuvinte despre importanța operei renascentiste a lui DaVinci ori să o descriu în mod amănunțit.

  În multe locuri celebre de pe Mapamond se intră azi doar cu rezervare/achiziționare bilete din timp. Informându-ne în prealabil evităm surprizele neplăcute.

  Călătorii frumoase!

  tata123 🔱AUTOR REVIEW
  [03.04.24 15:38:23]
  »

  @all: Un bilet de acces pentru un adult costă 15 euro. Copii până la 18 ani beneficiază de intrare gratuită, dar obligatoriu trebuie rezervare și pentru ei (se iau în calcul la formarea grupurilor). Informații suplimentare aici: cenacolovinciano.org/info/#biglietti.

  Bilete de acces se găsesc și la agenții de turism care organizează local tururi ghidate, dar prețurile sunt mult mai mari. De ex. GetYourGuide.com cere 70 Euro/persoană pentru un tur de 1 oră ce include accesul la pictura lui Leonardo Da Vinci.

  abancor
  [03.04.24 18:43:18]
  »

  Acu că tot am depănat amintiri, mai am ceva personal de evocat: sînt aproape sigur că la vizita mea aici, de care zic mai sus, din 2010, a fost prima dată cînd am rezervat bilete la un muzeu, pe internet. Țin minte că nu mi-a plăcut ideea, pentru că îmi revela un viitor neplăcut, în care vacanțele trebuie planificate cu luni de zile în avans, la oră. Noroc că viitorul „sumbru” încă nu s-a adeverit, încă majoritatea muzeelor se pot vizita cu bilet cumpărat pe loc. Sper că rămîne așa.

  webmaster
  [17.04.24 17:02:21]
  »

  Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  Dana2008
  Alte impresii din această RUBRICĂ(Alte) Biserici / mănăstiri de văzut în Milano:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

   
  [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.094728946685791 sec
  ecranul dvs: 1 x 1