ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.03.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.06.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 13 zile
single
PREȚ 620 euro per circuit ?
cu transport AUTOCAR

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
97.50%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Orvieto şi împrejurimile

AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • In trecere prin Italia Centrala. Orvieto si Siena (1)

  Ilustrație video-muzicală
  TIPĂREȘTE URM de aici

  Circuit Italia: Ziua 8.
  21 mai 2017.

  Am plecat din Tivoli cu parere de rau deoarece Vila D”Este (vezi impresii) m-a impresionat enorm, insa circuitul nostru italian trebuia sa continue. La finalul zilei trebuia sa ajungem la Florenta/Firenze, capitala Toscanei, insa pana atunci mai aveam de bifat doua obiective de mare interes din zona centrala a Italiei. Zis si facut. Autocarul s-a inscris pe faimoasa A1/Autostrade del Sole si da-i bice catre Orvieto.

  ORVIETO

  Este un oras din provincia Terni, sud-vestul Umbriei, ridicat pe o stanca formata prin sedimentarea rocilor vulcanice, ce pare mai debraba o uriasa platforma ce domina campia. Este unul din cele mai vechi orase din Italia, tragandu-si originea din vremea civilizatiei etruscilor.

  Orasul a inspirat multi poeti, teologi si artisti prin pozitia sa binecuvantata, in varful colinelor, privind in jos, spre salbaticia Umbriei. Michelangelo, Thomas D”Aquino si sutele de ani in care papii au poposit in acest decor sarmant, au lasat amprentele pe care le putem descoperi astazi. Situat intre Roma si Florenta, Orvieto reprezinta punctul de oprire pentru cei ce doresc sa exploreze zona rurala a Italiei si o importanta rampa de lansare pentru a descoperi Umbria si sudul Toscanei. Numele orasului deriva din latinescul ,,urbis vetus” si reprezinta el insusi un indiciu al vechimii sale milenare.

  In afara de renumele istoric si principalele atractii turistice din Orasul Medieval, Orvieto este foarte apreciat pentru vinurile sale. In primul rand vinul alb produs in partea nord-vestica a orasului. Vinurile rosii sunrt, de asemenea, apreciate peste tot in lume, inclusiv in tara noastra. Orvieto este membru al ,,Cittaslow”, inspirata de miscarea ,,slow food”. Renumite sunt si pastele cu trufe servite in multele restaurante din oras. Faianta cu sticla glazata (maiolica) sunt produse la Orvieto inca din secolul al XIII-lea.

  La ora 12:15 autocarul nostru a tras in zona Parcheggio della Funicolare din Piazza della Pace, parcare din Orvieto pentru autocare si autotrenuri. La pas, cu ghidul in frunte, am pornit catre Stazzione Funicolare din Via Antonia Gramsci pentru a urca cu funicularul in Orasul Medieval.

  STAZZIONE FUNICOLARE. Linia a fost construita initial in 1888 si a luat forma funicularului contrabalansat balast-apa. Aceasta linie a fost folosita pana in 1970, cand a fost abandonata. Douazeci de ani mai tarziu, in 1990, a fost construit un nou funicular transportat electric pe ruta vechiului. Actualul funicular conecteaza statia de cale ferata cu Piazza Cahen in centrul orasului, care este situat pe o stanca vulcanica la 157 m deasupra statiei. Linia trece printr-un zid defensiv, care inconjoara centrul orasului, intr-un tunel.

  Intreaga linie este controlata de un singur controlor in statia superioara. Linia functioneaza la fiecare 15 minute sau mai frecvent daca traficul o cere. Are urmatorii parametrii: a) numar opriri - 2; b) configuratie - o singura linie cu bucla de trecere; c) lungime traseu - 580 m; d) crestere - 157 m; e) gradient/panta mediu - 28%; f) numar cabine - 2; g) viteza maxima - 6m/s (21,6 km/h); h) timp mediu de calatorie - 2 minute; i) capacitate - 75 persoane/cabina.

  O calatorie cu funicularul costa 1,30 euro. Pentru grupuri organizate se plateste 1,10 euro/persoana. Noi am cumparat bilete dus-intors la pret de 2,20 euro/persoana. Intreg grupul am incaput intr-o cabina alaturi de alti turisti veniti din Asia. Dupa cum am afirmat mai sus calatoria a durat 2 minute pana la Stazzione Piazza Cahen. De aici ne-am deplasat tot grupul cu un autobuz catre Piazza del Duomo din Orasul Medieval. Un traseu de aproximativ 10 minute pentru care am platit 2 euro/persoana dus-intors.

  PIAZZA DEL DUOMO reprezinta principalul punct de atractie turistica din Orvieto datorita obiectivelor sale: Catedrala (Dom), Palazzo dei Papi si Palazzo dell” Opera del Duomo.

  DOMUL este o mare Catedrala romano-catolica din secolul al XIV-lea dedicata Adormirii Maicii Domnului. Din 1986 a fost si scaunul episcopal al fostei Eparhii a lui Todi. Cladirea a fost construita din ordinul Papei Urban al IV-lea pentru a comemora si asigura un lacas potrivit pentru ,,caporalul din Bolsena”, relicva miracolului despre care se spune ca s-a produs in 1263 in orasul Bolsena, cand un preot calator care avea indoieli despre adevarul transubstantarii a descoperit ca gazda lui sangera atat de mult incat a patat panza altarului. Panza este acum depozitata in Capela Caporalului din interiorul Catedralei.

  Asezata intr-o pozitie care domina Orasul Medieval, fatada Catedralei este o piesa clasica de constructie religioasa care contine elemente de design din secolul al XIV-lea pana in secolul XX, cu o rozeta mare, mozaicuri aurii si trei usi imense de bronz, in timp ce in interior se afla doua capele fresce decorate de unii dintre cei mai renumiti pictori italieni ai epocii cu imagini din Ziua Judecatii. Catedrala/Domul dispune de cinci clopote, care dateaza din perioada Renasterii, reglate in E plat.

  In piata, atasat la dreapta Domulul, se afla PALAZZO DEI PAPI. A fost initial inceput la mijlocul secolului al XIII-lea, cand papii s-au mutat la Orvieto pentru a scapa de conflictul din Roma. Papa Urban al IV-lea si Papa Martin al IV-lea au locuit in oras si au supravegheat probabil constructia etapelor initiale ale acestei cladiri. Papa Bonifaciu al VIII-lea a extins cladirea, dar a fost lasata neterminata in urma mutarii Scaunului Papal la Avignon in 1309. A ramas resedinta papala pana in 1550, cand a fost trecuta in proprietatea Catedralei, care dupa ce a folosit-o ca resedinta pentru ceva timp a reproiectat-o in 1896 ca muzeu, care ramane si astazi. Parterul cladirii adaposteste un muzeu dedicat artistului sicilian Emilio Greco, care a construit usile de bronz ale Domului in 1970. Muzeul contine o selectie larga de lucrari ale sale, precum si lucrari pregatitoare si sculpturi ale altor piese mari, inclusiv cateva care sunt gazduite la Basilica San Pietro din Vatican.

  Vis-a-vis de Catedrala/Dom se afla un mare edificiu, PALAZZO DELL” OPERA DEL DUO MO, ridicat in 1359 pentru a gazdui birourile administrative ale Catedralei si extins in 1857 pentru a crea un muzeu la parter, adapostind artefacte etrusce descoperite in jurul orasului, care a fost candva o capitala majora etrusca. Alaturi de aceasta cladire se afla Museo Claudio Faina, care gazduieste colectia substantiala de arta etrusca colectata in secolul al XIX-lea de contele Mauro Faina si legata de oras.

  Odata incheiata vizita la Catedrala/Dom si turul prin Piazza del Duomo grupul s-a dispersat care incotro pentru impresii si shopping. Timp liber la dispozitie: 45 minute. Am pornit la pas pe Via del Duomo, trecand prin Piazza della Republica unde se inalta COLLEGIATA BASILICA DEI SANTI ANDREA E BARTOLOMEU, un lacas de cult romano-catolic apartinand diecezei de Orvieto-Todi. Lacasul a fost restaurat de inginerul Gustavo Giovannoni in 1926, impreuna cu turnul dodecagonal. Odata cu aceasta restaurare, in fatada au fost introduse lucrari moderne, precum reliefurile inalte din ,,lunetta” (bezel) portalului, trandafirul (il rosone) si majolica si teracota noului portic, insa aceasta restaurare a anulat complet modificarile aduse intre anii 1200 - 1500.

  Biserica aree o structura de cruce latina, impartita in trei nave cu transept si absida semicirculara. Culoarele sunt acoperite cu suruburi de lemn, in timp ce crucea dintre corpul central si transept este acoperita de bolti incrucisate sustinute de stalpi de grinda. Peretii perimetrali sunt din tref, roca sedimentara, iar podeaua din marmura. Turnul dodecagonal apartine bisericii care este foarte asemanatoare cu cea din Abatia San Severo si Martirio. In interior se afla un amvon cosmotesc, un mormant, ramasitele unui corp de fresce care include lucrari care dateaza din anii 1300 - 1600 si sfarsitul anilor 1800. La centrul absidei patrulater, etaj, exista orga, construita de fratii Migliorini in prima jumatate a secolului XX care are 10 conducte (registre). In acest lacas este strict interzis fotografiatul si filmatul inclusiv fara blitz. Vigilenta celor insarcinati cu paza a dat roade. Nimeni nu s-a incumetat sa incalce dispozitia mai ales ca amenda era de 300 euro.

  Parasesc Piazza della Republica si constat ca mai am 25 minute din timpul liber la dispozitie. Merg la pas pe stradutele mici si inguste cu iz medieval pline de terase si tarabe unde negustorii solicita sa le cumperi marfa. Toti iti ofera sticle de vin, Orvieto”, dar nu ma incumet sa cumpar: vin alb/500 ml la 250 euro sau vin rosu/500 ml 300 euro. Original si vechi de 10 ani afirma comerciantul. Refuz politicos vinul, insa cumpar un magnet si doua fanioane cu emblema orasului si a regiunii, apoi traversez Via Lorenzo, Via Pedota si, iarasi, Via del Duomo pana la Statia Bus din Piazza del Duomo. La fix! Grupul s-a reunit si sus in autobuzul care ne intoarce la funicular. Coboram de unde am plecat in mergem in parcare pentru imbarcare in autocar. Ne-am incadrat in timp. Este ora 13:50 si plecam catre Siena. In scurt timp trecem din Umbria in Toscana.

  [...] [by webmaster] - partea referitoare la SIENA a fost mutată în rubrica „Descoperă Siena” - vezi impresii

  Citește și CONTINUAREA aici

  ---
  Trimis de ovidiuyepi in 24.03.20 17:11:27
  Validat / Publicat: 24.03.20 18:37:12
  VIZUALIZĂRI: 207INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA
  • Alte destinații turistice prin care a fost: GRECIA (Nei Pori, Zakynthos, Thassos, Parga, Kefalonia, Skiathos, Creta, Rhodos, Samos, Kos, Santorini). TURCIA (Istanbul, Kusadasi, Antalya). MALTA (La Valletta).
  SESIZEAZĂ
  greșeală / conținut, limbaj
  Adn. FAVORIT
  12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

  NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
  Poze atașate (se deschid în pg nouă)
  EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

  Puteți VOTA acest articol:

  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  12 ecouri scrise, până acum

  webmaster [24.03.20 17:46:24] »

  Un review SUBSTANȚIAL - am decis împărțirea lui în 2 ”segmente” - e mai ușor de citit (și fiecare „sgement” e mai util dacă e în rubrica orașului respectiv)

  Am mutat această prima parte a review-ului, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Orvieto şi împrejurimile, ORVIETO" (deja existentă pe sait)

  [Rubrica inițială: Hai-hui prin Italia / Circuite personalizate]

  ovidiuyepiscris / TELEFON [24.03.20 17:53:15] »

  @webmaster: Cum incarc fotografiile? Separat?

  webmasterX [24.03.20 17:55:56] »

  @ovidiuyepi: da, ar trebui separat

  La acest review - doar cele din zona Orvieto

  Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA [24.03.20 18:54:39] »

  @ovidiuyepi: Așa cum ți-am transmis pe Facebook, Orvieto e marele meu regret: n-am reușit să ajung acolo nici din Perugia, și nici din Toscana.

  Cu atât mai mult mă bucură acest review al tău, cu cât îmi dovedește încă o dată ce greșeală am făcut ”sărind” peste acest oraș, unde cel mai mult mă atrăgea - bineînțeles - catedrala.

  Până una-alta și în așteptarea unor vremuri mai bune, am văzut-o prin ochii tăi (și prin lentila aparatului foto), lucru pentru care îți mulțumesc.

  Felicitări pentru review și poze!

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
  ovidiuyepiscris / TELEFON [24.03.20 18:56:38] »

  @Carmen Ion: Si eu va multumesc, stimata doamna, si doresc din tot sufletul sa va impliniti visul. Sarut mana!

  mihaelavoicu [25.03.20 09:50:05] »

  Nici eu nu am văzut Orvieto. Catedrala e superbă, una din cele mai valoroase din Italia. Dar câte nu sunt de văzut în Italia! Ai scris și ai atașat poze despre/cu două capele cu superbe fresce. Una din ele a fost începută de Fra Angelico, care picta dumnezeiește!

  Felicitări și numai bine!

  ovidiuyepiscris / TELEFON [25.03.20 11:11:21] »

  @mihaelavoicu: Multumesc! Toate bisericile si Catedralele vazute in Italia sunt pictate dumnezeieste. Numai bine!

  webmaster13 [25.03.20 18:22:46] »

  Fondul sonor propus se poate şterge sau se poate schimba!

  ovidiuyepiscris / TELEFON [25.03.20 18:49:48] »

  @webmaster13: OK! E foarte bine asa! Multumesc!

  mariana.olaru [25.03.20 19:22:03] »

  Cladirea a fost construita din ordinul Papei Urban al IV-lea pentru a comemora si asigura un lacas potrivit pentru, caporalul din Bolsena”, relicva miracolului despre care se spune ca s-a produs in 1263 in orasul Bolsena, cand un preot calator care avea indoieli despre adevarul transubstantarii a descoperit ca gazda lui sangera atat de mult incat a patat panza altarului. Panza este acum depozitata in Capela Caporalului din interiorul Catedralei.

  La documentare cred că ai folosit o traducere marca Google, pentru că nu este vorba de ”caporalul din Bolsena”, ci de ”corporalul din Bolsena”. Corporalul este o pânză albă folosită în cultul catolic, pe care preotul așează potirul conținând Sfânta Împărtășanie. Drept urmare, nici capela care găzduiește corporalul din Bolsena nu se numește Capela Caporalului, ci Capela Corporalului. Expresia ”gazda lui sângera atât de mult încât a pătat pânza altarului” este greu de înțeles, fiindcă nu a fost vorba de nici o gazdă și nici de pânza altarului. De fapt, miracolul din Bolsena a fost o întâmplare cu totul inexplicabilă, prin care vinul și pâinea din pocalul împărtășaniei au căpătat consistența și aspectul cărnii însângerate. Sângele astfel materializat a curs și s-a prelins din pocal, impregnându-se în materialul corporalului pe care acesta era așezat și nu pe acoperământul altarului. Îngrozit, preotul care oficiase Sfânta Liturghie și în fața căruia s-a înfăptuit miracolul a luat corporalul și l-a pus în tabernacolul bisericii. Și pentru că era cuprins de remușcări pentru că se îndoise mereu de miracolul transformării vinului și pâinii în Sângele și Trupul Domnului, a alergat cu căință la Papa Urban al IV-lea, în reședința acestuia de la Orvieto, unde povestind întâmplarea și mărturisindu-și păcatul, a cerut iertare. După ce papa l-a dezlegat și i-a dat un canon spre pocăință, au mers împreună la biserica din Bolseno, unde pontiful s-a încredințat de autenticitatea miracolului. Impresionat el însuși, papa Urban al IV-lea a dus cu mare procesiune și solemnitate acel corporal sacru în biserica papală din Orvieto. Aceasta a fost prima procesiune Corpus Domini din istorie, care se săvârșește în fiecare an în Joia Mare catolică, dinaintea Învierii Domnului. Relicva sfântă este și astăzi un fenomen inexplicabil, căci se spune că sângele prelins nu s-a uscat, iar corporalul este încă umed.

  De precizat că, pentru a comemora miracolul de la Bolsena și a găzdui venerabilul sacrament, papa Urban al IV-lea a dispus construirea Catedralei din Orvieto (Domul), una dintre cele mai frumoase edificii de acest gen din Italia și nu numai. Punerea pietrei de temelie nu i-a fost însă sortită papei Urban, ci urmașului său, papa Nicolae al IV-lea, în 1290.

  mihaelavoicu [25.03.20 22:39:33] »

  Din saitul Visit Florence:

  O legendă spune că la 30 decembrie 1230, preotul paroh numit Uguccione a uitat să curețe potirul folosit în timpul slujbelor. A doua zi, potirul era murdar, dar nu cu vinul folosit, ci cu sânge. Sângele, despre care se spune că este rodul întrupării divine, a fost introdus într-o fiolă de cristal și această minune euharistică a transformat biserica într-un loc de pelerinaj din oraș.

  Fiola se păstrează și astăzi în biserica Sant' Ambrogio (Florența) în paraclisul dedicat acesteia, Capela Miracolului, din stânga altarului principal. Capela conține un tabernacol din marmură lucrat de Mino da Fiesole și fresce de Cosimo Rosselli care înfățișează evenimentele din jurul miracolului. Frescele au fost renovate în 2017

  Același miracol? Să fie altul? Adevăr sau neadevăr? Legenda e legendă și în virtutea ei, uite așa, știu italienii a „trage spuza pe turta lor”.

  Încerc să atașez o fotografie cu potirul din Biserica Sant' Ambrogio, Florența - amfostacolo.ro/user-foto. ... id=7308&yr=2020. Dacă nu apare, sau nu m-am priceput eu, sau ”cineva” mi-a dat peste mână!

  mishu [07.04.20 23:09:03] »

  @ovidiuyepi: frumoase pozele, interesant articolul, dar si ecourile. Felicitari, votat cu mare drag.

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  Carmen Ion, mariana.olaru, mihaelavoicu, mishu, ovidiuyepi
  Alte impresii din această RUBRICĂ:

   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
  pagină generată în 0.0846450328827 sec
  ecranul dvs: 1 x 1