ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.09.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
11 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIPĂREȘTE

Plimbările cu barca, pe canale, organizate de majoritatea pensiunilor din deltă includ și o oprire - cu debarcare - la Schitul Sf. Cuv. Atanasie. Cazați la Pensiunea Inima Deltei din Mila 23, am făcut și noi această călătorie. Este o bucurie pentru credincioși, dar și o curiozitate pentru cei mai puțin credincioși, asta pentru că acolo, în mijlocul apelor, te aștepți să vezi păsări, nuferi, sălcii și nicidecum un lăcaș de credință.

Schitul Sf. Atanasie sau Mănăstirea Sf. Atanasie - așa cum figurează în diverse surse - este unul și același lucru. Eu îi voi spune în continuare Schitul Sf. Cuv. Atanasie pentru că așa apare scris deasupra porții de la intrarea în incinta lăcașului.

Amplasat pe grindul Stipoc, la marginea canalului care face legătura cu Chilia Veche, Schitul Sf. Cuv. Atanasie - un lăcaș de cult aparținând Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România - este singurul de acest fel din Rezervația Naturală Delta Dunării.

Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România a luat ființă în anul 1924, atunci când Biserica Ortodoxă Română a introdus calendarul gregorian. Un grup de preoți și de credincioși oponenți acestei schimbări, a continuat să țină sărbătorile după calendarul iulian (la fel ca Biserica Ortodoxă Rusă) construindu-și alte lăcașuri de cult. Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România are o mitropolie autonomă cu sediul la Slătioara, în județul Suceava.

Preluați de la Mila 23, Cornel - barcagiul nostru - ne-a purtat când mai lin și când mai în viteză, pe canalul Eracle, prin gârla lui Iacob, apoi pe canalul Stipoc. Acolo, în lumea apelor, Schitul Sf. Cuv. Atanasie apare dintr-odată, ca o oază în deșert.

Coborând din barcă, după câțiva pași, pătrunzi în incintă. În gardul din fier dublat cu stuf, flancată de două steaguri tricolore, se află poarta pentru pelerini. Deasupra are o cruce, iar în dreapta chipul Sfântului Cuvios Atanasie Atonitul. Dincolo de poartă, pomi, flori, curățenie, aer curat… mai pe scurt, un colț de rai pământesc, un loc unde-ți poți trage sufletul, unde te poți reculege. O scară de piatră cu câteva trepte, o alee mărginită de trandafiri înfloriți, crengile bogate ale unor arbori dintre care răsar - aurii - turlele în formă de bulb de ceapă…

Nu știu câți monahi viețuiesc acolo. N-am văzut decât unul, la treabă, în gospodăria amenajată dincolo de canalul din fața sfântului lăcaș. Schitul nu este prea vechi. Aici, pe un teren danie a unui credincios, câțiva călugări veniți din Moldova au înălțat o frumoasă biserică din lemn. Biserica, o bijuterie din lemn lucrat cu multă migală, are acoperișul din șindrilă. Turla principală, cea mai mare, se află pe naos și are patru ferestre. Alte trei turle - mai mici - se află deasupra pronaosului și a intrării. Toate se termină în "bulb de ceapă" și sunt acoperite cu tablă aurie. Pereții exteriori, cu o lucrătură cu totul specială, i-au adus lăcașului încă un nume. Neoficial, oamenii deltei îi spun "Biserica cu solzi".

Interiorul este în întregime din lemn. Catapeteasma, cu ușile împărătești sculptate cu mare migală, este impresionantă.

Într-un cadru verde, bogat, cu flori și cu o barcă ornamentală care acum odihnește pe uscat, nu departe de biserică, într-un foișor din lemn cu acoperiș tot în formă de bulb de ceapa, se află o fântână.

Salcia bătrână din fața bisericii, cu trunchiul ei gros, este încă un punct de atracție pentru vizitatori. Mulți o fotografiază sau chiar se fotografiază la umbra ei. Tot în fața bisericii, alături de o clădire cu cerdac - stăreția și corpul de chilii - observăm o căsuță veche, acoperită cu stuf și vopsită în culorile deltei (alb și albastru). Este - probabil - vechea casă a donatorului terenului pentru înființarea schitului.

Ne-am plimbat prin curte admirând florile, bărcile ornamentale și ele încărcate cu ghivece cu flori, am fotografiat și ne-am relaxat la umbra arborilor. Canalul din spatele vechii căsuțe, traversat de un podeț, delimitează spațiul bisericii de cel al gospodăriei monahale. Acolo, pe apă, pluteau două cârduri mari de rațe, toate albe.

Cei obișnuiți să plece de la sfintele lăcașuri cu o amintire cât de mică - o cruciuliță, o iconiță, o brățărică, un pliant de prezentare sau o cărticică de rugăciuni - pot afla că la Schitul Sf. Cuv. Atanasie - Stipoc nu vor găsi nimic din toate astea. Doar lumânări pe care să le aprindă pentru cei vii sau pentru cei plecați dintre noi. Acestea nu au preț. La fel ca la multe lăcașuri de cult din străinătate, iei lumânările și lași un ban. Atât cât vrei, atât cât poți. Nu știu dacă Schitul Sf. Cuv. Atanasie - Stipoc oferă și spații de cazare pentru pelerinii în căutare de liniște sufletească.

… și popas "La Mateescu"

Dacă am făcut un popas pentru suflet la Schitul Sf. Cuv. Atanasie, se cuvenea să facem și un popas pentru trup, așa încât - pietonal, pe drumul de pământ - am continuat pe malul apei până "La Mateescu". Acolo este o amenajare destul de simplistă, ca multe altele din deltă, unde te poți odihni la umbră, te poți răcori cu o bere sau chiar te poți îndestula cu o masă de pește. Dacă dorești, te poți și caza acolo. Tariful de cazare este de 40 lei/persoană/zi. Despre confort nu pot spune nimic. Știu doar că nu vei fi cazat într-o cameră așa cum poate te-ai aștepta, ci într-o rulotă adăpostită sub acoperiș de stuf. Dacă dorești să iei și masa acolo, trebuie să știi că pentru un meniu tradițional, fără desert, vei plăti 45 lei, iar dacă optezi și pentru desert, vei mai adăuga 5 lei.

Noi, călători pe calea apelor, niciodată prea obosiți, dar adeseori arși de soare și însetați, ne-am bucurat de popasul la Mateescu. Îl remarcaserăm mai înainte de a ajunge și de a debarca la schit. Pe malul apei, la ponton, mai multe bărci și chiar o ambarcațiune mai mare ne spuneau că acolo există viață. Pe o placă mare, albă, prinsă de trunchiul gros al unei sălcii, pe lângă "Welcome, La Mateescu" mai poți observa două ancore.

Odată ajunși la popasul lui Mateescu, ne-am repezit cu toții la bere și la sucuri pe care le-am găsit reci, numai bune pentru a ne ostoi setea.

Cornel și barca lui ne-au preluat de la debarcaderul lui Mateescu, nemaifiind nevoie să străbatem din nou drumul prin soare până la debarcaderul schitului, acolo unde puseserăm piciorul pe uscat. Ne-am continuat plimbarea pe canale, dar… asta este o altă poveste.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 17.09.19 19:49:29
Validat / Publicat: 17.09.19 21:22:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 613 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Schitul Sf. Cuv. Atanasie - Stipoc. Rațele de pe canal.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Lucien
[20.09.19 18:57:18]
»

Mi-au plăcut impresiile.

Bisericile pe stil vechi (repet pentru a mia oară, dar nu pentru tine: a nu se confunda stilul vechi cu ritul vechi... sunt chestii foarte diferite) au ceva a lor întâlnit la Mănăstirea (Mitropolia) de la Slătioara amintită și pe care îmi face plăcere să ți-o prezint pentru-că deși este situată la marginea județului Suceava, Sfântul Glicherie, cel care a pus bazele cultului ortodox pe stil vechi în România și a întemeiat această mănăstire, este nemțean de-al nostru: youtube.

Auzisem că ”stiliști” (cei care țin stilul vechi) s-au pripășit până și în Deltă, și uite, ajutorul tău, i-am găsit. Din cele percepute de mine, se pare că doctrina ”stilistă” e mai puțin îngăduitoare pentru pentru preoți, dar cumva mai apropiată sufletului omului de rând, motiv pentru care Stilul Vechi ar fi în expansiune (în dauna celui ortodox pe stil nou, adică BOR). Desigur, acum Biserica pe stil vechi este recunoscută, dar au fost vremuri grele, și pe timpul regelui, dar și a comuniștilor, când ”stiliștii” au fost prigoniți... chiar de unii cu care ne mândrim (exemplu, patriarhul Miron Cristea).

Nu vreau să contrazic, dar din experiența mănăstirilor vizitate de mine, acea Fântână din fotografii poate că este și Agheazmatar sau Altar de vară.

iulianicAUTOR REVIEW
[21.09.19 11:19:25]
»

@Lucien: Da, am mai citit câte ceva și am sesizat și eu diferențele dintre bisericile de stil vechi și cele de rit vechi. Nu am fost niciodată la Mănăstirea Slătioara și mă bucur că mi-ai prezentat-o. Poate, cine știe când, vom ajunge și acolo.

Despre fântâna de la Schitul Sf. Cuv. Atanasie – Stipoc. Nu știu dacă este și aghizmatar sau altar de vară. Am fost până lânga ea, sub cupola aurie. Spațiul este destul de mic, fântâna este acoperită, iar lângă ea - afară, la o mică distanță - este un fel de adăpost în care sunt depozitate multe bănci lungi, de lemn. Nu știu dacă toate acestea folosesc în cazul oficierii unei slujbe afară și nici dacă fântâna ar putea folosi drept altar.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Lucien
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Stipoc (Schitul Sfântul Atanasie):

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.19754600524902 sec
    ecranul dvs: 1 x 1