ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.06.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2019
DURATA: 6 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Savana, un fragment de istorie culinară africană

TIPĂREȘTE

Savana, un fragment de istorie culinară africană

În timp ce discul de flăcări al soarelui pune stăpânire pe peisaj, lacurile savanei capătă o transparență sticloasă iar verdele tufișurilor se transformă în picturi suprarealiste prin care își fac apariția alte vietăți ce preamăresc bucuria vieții dintr-un creuzet incandescent. „Țintește soarele și vei deveni o stea” spun cei ce pot să-și exprime gândurile, aici, pe continentul negru, numit și leagănul omenirii. Ian ne amintește că totul s-ar fi petrecut cu mii de ani în urmă, când Adam și Eva ar fi trăit prin zona Etiopiei de astăzi și că, descoperirea urmelor de viață cu câteva sute de mii de ani în urmă, răstoarnă toate teoriile despre istoria vieții pe pământ.

După ultimele turme de antilope ce se holbează la mașinile care vin dintr-un alt univers neînțeles de vreo vietate din savană, se aud primele cuvinte ariculate în mai multe limbi de circulație. Este un semn clar că pătrundem într-o așezare dominată de turiștii dornici să îmbine utilul și plăcutul la un restaurant safari cu terase generoase ce pătrund spre o pajiște plină de animalele savanei, venite și ele la masă. Din acel punct, o altă scenă mișcătoare asigură intrarea și ieșirea turmelor înfometate. Din punctul unde ne aflăm, persistă mirosul de mirodenii, iarbă și animale ce-și iau și ele masa cam la 100-200 metrii de oamenii ușor confuzi în a face poze sau a mai înfuleca câte ceva din bunătățile meniurilor exotice. Noul tablou creează o atmosferă asemănătoare luptei omului cu natura. După câtva zeci de minute se declară un soi de armistițiu, iar aromele de la felul doi înclină sigur balanța spre poftele naturale ale celui mai evoluat dintre animale, omul.

Pentru început, suntem tratați cu amarula, băutură dulce-amăruie, preparată din plantă cu același nume și vestită pentru stările euforice pe care le creează elefanților. Avem și opțiunea de a o ameliora cu puțină apă pentru a-i mai diminua dulceața. Urmează, la alegere, fufu, un produs gustos, cu mult amidon, făcut din casava, platlagină și mirodenii, servit sub formă de balluri, urmate de ugali, o mămăligă africană din făină de porumb cu legume fierte, și sadza, varianta africană a porriddge-ului englezesc, preparat fie din făină de grâu fie de porumb. Ultima variantă este pâinea de orez de care am devenit dependent încă de la prima mea ieșire în Africa.

Piesa de rezistență a meniului este întotdeauna felul doi fiindcă nimeni nu prea vorbește de supă. Poți comanda astfel, o fripturică medie de empala, kudu, porc de râu sau porc alergător, gazelă, ghiveci de bibilici de Guineea sau prepelițe dar și hrană marină... Dintre vinuri, la cea mai mare cerere este cel roșu local.

Dar marea surpriză urmează doar acum... Rar se întâmplă ca cineva să fi făcut drumul până la capătul lumii și să nu guste măcar o bucățică din carnea de crocodil... sau, măcar de struț. O doamnă din Australia ne spune că animalui cu dinți fioroși ar fi printre cele mai igienice creaturi, cu o carne albă, bogată în proteine, colesterol moderat, fragedă și ușor de preparat. Ne arată cum se taie în felii și se ține la fript cam două minute, pe o parte și pe alta, se înlătură surplusul de grăsime și se adaugă mirodeniile locale. Lucrurile stau la fel și în Africa de Sud. Dar Ian ne atrage atenția că aici se pune mai multă esență de mango, avocado, usturoi, busuioc și că se evită margarina, ca apoi să se taie tot în felii pentru a fi servite doar după câteva minute de așteptare. Totul în ideea că s-ar păstra mai bine umiditatea.

Momentul cel mare a sosit. Adesea se spune că cea mai sinceră dintre plăceri ar fi mâncatul. Am serioase îndoieli că ar avea dreptate în momentul în care ridic furculița cu prima bucățică dintr-un crocodil spre gură. Textura gelatinoasă și gustul de baltă (Hâc!) ce îmi creează instantaneu imaginea unui aligator imens zâmbindu-mi ademenitor, mă cutremură și mă face să arunc numaidecât un crocodil din gură... Mă bate subit gândul să mai încerc o bucățică din celălalt capăt al fripturii dar scenariul se repetă cu aceeași intensitate...

Friptura din carne de struț, neaparat congelat înainte de preparare și fript în ulei de măsline, apoi asezonat cu ingrediente locale, cu gust și aromă de curcan românesc, pare o frumoasă poveste de dragoste în comparație cu fiorosul compagnion din savană.

Un poverb european ne îndeamnă să mâncăm ca în Polonia, să bem ca în Ungaria, să dormim ca în Germania și să iubim ca în Italia.

Nimic nu s-ar potrivi cu obiceiurile din Africa sălbatică. Unică și fermecătoare în felui ei.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 01.06.19 10:54:57
Validat / Publicat: 01.06.19 13:14:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri]. A mai fost în/la: Maroc, Egipt, Kenya, Tanzania, Mozambic, Zanzibar

VIZUALIZĂRI: 543 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Meritâm mai mult decât să fim doar priviți!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Aurici
[01.06.19 22:38:28]
»

@glcitizen: Până la urmă ai înghițit crocodilul, că nu m-am prins?

De curând, am fost la un festival internațional prin Andaluzia. 30 de țări din toată lumea își etalau ce aveau ele mai de preț, în special mâncăruri tradiționale, obiceiuri, dansuri, muzică, etc.

La standul de la Noua Zeelandă am mâncat pentru prima dată în viața noastră crocodil fript pe tablă. Și cangur, la fel. Ambele au fost de-men-ți-a-le. Poate că au o altă rețetă, sau cine știe ce parte a crocodilului o fi fost, cert este că nouă ne-a plăcut la nebunie. Trecusem din căsuță în căsuță și gustasem peste tot câte ceva, nu mai puteam și nu puteam să luăm la pachet, din păcate. O să caut ocazii să mai mănânc, mi-a plăcut foarte, foarte mult.

Mi se pare extraordinar pe unde umbli. Dacă Rm Vâlcea ar fi mai aproape te-aș stresa cu niște întrebări.

glcitizenAUTOR REVIEW
[01.06.19 23:53:52]
»

@Aurici: Iti multumesc Aurici și mă bucur sa te mai întilnesc pe AFA.

Da, era prea spongios si cu gust de balta ca sa-l mai și mâninc. Dar, macar am incercat,

În privința calatoriilor mai îndepartate, este greu pina le prinzi cu adevarat gustul...

Yolanda
[05.06.19 09:05:10]
»

@glcitizen: Africa, un loc pe care nu am de gând sa-l vizitez, de aceea citesc cu placere ceea ce scrii, apreciez fotografiile atasate cu animale salbatice, cu oamenii locului.

glcitizenAUTOR REVIEW
[05.06.19 09:59:45]
»

@Yolanda:

Multumesc, Yolanda si ma bucur ca te pot duce acolo doar cu gindul, pâna apare surpriza!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, glcitizen, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Africa de Sud:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058624982833862 sec
    ecranul dvs: 1 x 1