ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.09.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2019
DURATA: 6 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Incursiune în lumea nevâzută a Tribului Zulu

TIPĂREȘTE URM de aici

Străduțele satului tribal au ondulații pline de viață, la fel ca și colibile locuite de femei cu triunghiuri armonioase între nas, gură și ochi, cu buze cărnoase și pielea creolă, care te fac să te întrebi ce așteptări legate de configurația iubirii poartă în suflet. Dar, mai ales, cum își drămuiesc sentimentele în condițiile în care dorințele bărbaților nu-și găsesc tihna într-o singură căsătorie...

Cu toate acestea, ideea de romanță autentică persistă în filozofia tribului. Thaide ne spune că, atunci când pe casa viitorului mire apare un steag alb, mesajul spune că logodna este iminentă, pe când steagul roșu de pe coliba acestuia sugerează că mai trebuie să curgă multe lacrimi și suferințe, până când mireasa sau familia ei să se lase înduplecată.

Semnele bune sau rele pot veni și de la pietricica destinului care trebuie să fie aruncată într-o groapă a dorințelor, așezată aproape de Casa Vraciului-un punct de mare atracție pentru turiștii dornici să-și citească norocul din piatră seacă, așa cum s-ar spune pe la noi... felul în care se așează pietricica magică, în urma rostirii unei dorințe tainice, poziționarea ei spre miazăzi sau spre miazănoapte, îți pot da o idee despre felul în care își văd viitorul cei din tribul Zulu... eu, la fel cu mulți alți oaspeți ai tribului, mi-am dorit să ajung acasă într-o bucată dar și sănătos, fapt ce s-a adeverit întocmai.

Dar, iată-ne ajunși în fața ușii Marelui Vraci, ușă ce se deschide doar pe durata nopții, atunci când spiritele bune și rele ale morților își încep lupta în câmp deschis, într-o ierarhie complicată, dominată de Marele Spirit, sau “Primul Sosit pe Pământ”, o entitate ce inspiră frică dar și respect necondiționat.

Atunci când luna de un galben pal își parcurge traseul ocolitor, pe deasupra curcubeului, de la verde albastru la violet, de la portocaliu la roșu, timpul se întinde ca un șarpe pe deasupra tribului, apoi se ghemuiește ca o pisică deasupra fiecărei colibe, transpunând locul într-o altă dimensiune a existenței.

După ce ultima pată de pământ este înghițită de întuneric, spiritele celor trecuți dincolo de tărâm, dar și demonii numiți „takoloshe”, sau sclavi ai vrăjitorilor, încep un balet al vieții și al morții, răspândind binele și răul pe deasupra colibelor, de unde cei din Tribul Zulu nici nu îndrăznesc să arunce o privire în afară.

Demonii, ne spune Thaide, sunt creați de vrăjitori printr-o metodă cel puțin neobișnuită: scoaterea ochilor dintr-un cadavru, tăierea limbii acestuia și introducerea unui fir roșu prin creierul mortului, ca apoi să i se toarne în gură o loțiune miraculoasă făcută de vrăjitor... este un moment în care demonul sclav, de mărimea unui copil, să prindă viață... acești demoni nu pot fi văzuți de oameni ci, mai degrabă, de copii și animale, atunci când ei rătăcesc pe timpul zilei.

- Buhuhuu! îmi vine să strig, dar mă opresc pentru a nu părea nepoliticos față de credințele străvechi ale tribului.

În toiul nopții, intră în acțiune Sangoma, Marele Vrăjitor, înzestrat cu darul de a identifica sursele răului din trib, fie că vorbim de boli, fapte antisociale sau conflicte generate de spiritele malefice. Dacă pregătirea unui Sangoma dura pe vremuri 25 de ani, acum totul se poate concentra în doar 7 ani de exercițiu, în ideea ca harul va fi transmis din tată-n fiu. Sangoma îl are drept partener pe Inyabga, un expert în ierburi vindecătoare, cu putere magică, o replică tribală a naturistului de azi.

Dacă Șeful de Trib Zulu răspunde de partea militară și administrativă a tribului, Marele Vrăjitor acoperă o zonă mult mai largă din viața văzută și nevăzută a fiecăruia. Atâta timp cât lucrurile merg bine în comunitate, toată lumea îl venerează pe temutul personaj, care, fără cea mai mică opoziție, poate condamna pe oricine la moarte. Teama că acesta le-ar putea mânca din suflet după moarte, îi îndreaptă pe toți membrii Tribului Zulu, la o supunere oarbă. În schimb, dacă bolile, necazurile și conflictele interne se abat asupra comunității, atunci atotputernicul Sangoma, cu toată magia sa, va fi el înuși executat în public, fără regrete, de către Șeful de Trib.

Un zâmbet ferm trece peste fața de manechin exotic a frumoasei Thaide. Nu ai cum să nu te întrebi de unde vine, de câte ori s-a întâlnit cu Marele Vrăjitor, ce demoni îi mișună pe sub ferestre și, mai ales, în ce lume de farmece legate și dezlegate trăiește?!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 07.09.19 11:02:22
Validat / Publicat: 07.09.19 12:23:32
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].

VIZUALIZĂRI: 555 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Da, sunt în împărăția animalelor, în care văcuța deține rolul suprem.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

glcitizenAUTOR REVIEW
[08.09.19 00:29:13]
»

Rog webul sa-mi corecteze la ultimul paragraf, "a frumoasei".

Multumesc.

webmasterX
[08.09.19 07:07:52]
»

@glcitizen: Corectat

krisstinna
[08.09.19 07:22:23]
»

@glcitizen: Sangoma ăsta e vrăjitor, la propriu și la figurat, are la vrăjeală in el...

Nu pot sa nu mă întreb de unde au bani cei din Zulu pentru pături și alte lucruri, mai ales femeile tinere care au oarecare nevoi, înțelegi tu

Sper că nu te-a vrăjit Thaide , e drept că e o ciocolată dulce dar...

glcitizenAUTOR REVIEW
[08.09.19 16:56:49]
»

@krisstinna:

Multumesc, Krisstina. Asa este, omul e înzestrat și în măsura in care ignoranta supușilor trezeste teama de necunoscut.

Banii lor vin de la agențiile de turism care le furnizeaza clienți. Este un întreg show organizat.

Cât o priveste pe Thaide, ea tr sa placă cititorului, am vrut s-o pun în prim plan pt că avea ceva unic. Evident, și mie mi-a placut, dar sufletul meu a ramas la o fetita dintr-un trib bushiman, in virsta de un an, sau asa ceva... Mi-a întins mânuțele în clipa când ne-am vazut și am postat poza, poza pe care o s-o reiau cănd ajungem la Namibia.

Viața e plina de lucruri frumoase care ne umplu cu energie pozitiva si doar gândindu-ne la ele...

Yolanda
[09.09.19 07:25:19]
»

@glcitizen: locatia arata ca un muzeu al satului în stil african, vezi show-ul, un crâmpei din viata tribala, un dans... m-a frapat " fiica nr 34" a sefului de trib??? dar (de) câte sotii are voie/nevoie?

glcitizenAUTOR REVIEW
[09.09.19 08:30:53]
»

@Yolanda:

Multumesc, Yolanda. Asa este, ei si-au amenajat locuintele actuale intr-un stil de show biz, pentru a atrage turistii si banii, necesari supravietuirii. Voi mai avea un asemenea loc in Botswana. In schimb, in Namibia voi vedea chiar un trib autentic de bushimani, in mijlocl savanei.

Seful de trib are acces nelimitat la supusele sale iar restul barbatilor ajung la 3-4 sotii, in funcție de ce avere acumuleaza... Trai pe vătrai, Yolanda!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DOINITA
[09.09.19 08:52:40]
»

@krisstinna:Ciocolata dulce-amaruie, daca te prinde seful de trib ca te dai la ciocolata lui...

Foarte frumoase fotografii si bineinteles Thaide.

O lume plina de mister si magie, greu de inteles, cred, de un european.

Am pierdut ceva plimbari prin tarile exotice, dar incerc sa recuperez din mers si sa ajung la zi, atunci cand vor aparea Botswana, Namibia...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[09.09.19 09:33:12]
»

@DOINITA:

Mulțumesc, Doinita. Mintea noastră se deschide odata cu asemenea experiente noi. Devii mult mai tolerant și mai înțelegător cu semenii pt ca D-zeu a creeat atâta diversitate și variante de viață încât mintea noastră nu le poate cuprinde decât parțial.

DOINITA
[09.09.19 09:51:34]
»

@glcitizen: Asa este, toti suntem la fel, dar diferiti!

Vacante frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, glcitizen, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Africa de Sud:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.037189960479736 sec
  ecranul dvs: 1 x 1