ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.12.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 4 zile
prieteni
6 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Regine și femei ilustre din Grădina Luxemburg Paris.

TIPĂREȘTE

AmFostAcolo. Am fost la Paris în 2012 și pașii m-au purtat prin Grădina Luxemburg, aflată în fața Palatului Luxemburg, actualmente sediul Senatului Francez.

Pornind din Place du Pantheon, se ajunge destul de repede în această grădină realizată în jur de 1630 de regina Maria di Medici, văduva regelui Henric al IV-lea, în timpul regenței fiului său, viitorul Ludovic al XIII-lea. Atât palatul, cât și grădina poartă amprenta Palatului Pitti și a Grădinilor Boboli, în amintirea orașului Florența, acolo unde Maria de Medici s-a născut și copilărit.

Grădina se întinde pe 23 ha, cu alei, spații verzi, arbori de esențe diferite, fântâni, statui, locuri de joacă pentru copii, de întâlnire și relaxare a parizienilor și nu numai. În fața palatului, în jurul unui imens bazin străjuiesc 20 statui din marmoră, ce reprezintă tot atâtea de regine și femei ilustre din istoria Franței, realizate la comanda Regelui Ludovic Filip, în anul de grație 1848, el făcând și selecția celor 20 de personaje feminine.

Vizitatorul aflat cu spatele la palat și fața spre grădină, privește zece statui amplasate pe partea stână și alte zece pe partea dreaptă. Poveștile lor le voi începe cu cele aflate în partea stângă:

1. Sainte Bathilda-foto 01 (626-680) A fost regină a Burgundiei prin căsătoria cu Clovis al II-lea. Femeie frumoasă, inteligentă și modestă, un model de caritate, drept pentru care după 200 ani de la moartea sa, a fost canonizată. A avut 3 copii. În timpul minoratului fiului mai mare, a abolit comerțul cu sclavi și a eliberat copii deja vânduți, acționând prin răscumpărare.

2. Berthe de Bertrada-foto 02 (964-1010) Fiică a regelui Conrad al Burgundiei și a soției acestuia Mathilda. Căsătorită cu Otto I conte de Blois, a avut mai mulți copii, printre care și viitorul Otto al II-lea. A doua căsătorie, cu vărul primar Robert co-rege nu a fost acceptată, autoritățile bisericești considerând ilegală căsătoria pe motiv că nu a fost cerută dispensa. Papa îi excomunică, iar Bertha se recăsătorește cu un marchiz de Ivrea. (Bună treabă!) Statuia o prezintă impozantă, cu sceptrul în mână.

3. Reine Mathilde-foto 03 (1102-1167) Cunoscută sub numele de Împărăteasa Maude, este fiica regelui Henric I al Angliei. Copil fiind, a fost căsătorită cu Henric al V-lea, viitorul Împărat al Sf. Imp. Roman. Acesta a fost încoronat în Italia, iar după moartea sa, Mathilda a fost Regentă. Nu a avut copii, tronul este luat de Lothar II, iar Mathilde revine în Normandia, unde se căsătorește cu Robert de Anjou, cu care are un fiu, ajuns Rege al Angliei, sub numele de Henric al II-lea. În numele fiului, Mathilda conduce Normandia. După moartea sa, întreaga avere o lasă Congregației Sf. Maura, iar corpul este dus în catedrala din Rouen.

Statuia sa o reprezintă cu spada în mâna stângă.

4. Sainte Genevieve-foto 04 (422-512) Este considerată patroană a Parisului și sărbătorită pe 3 ianuarie. Născută la Nanterre, se călugărește la vârsta de 15 ani. În anul 451 a condus un cortegiu de rugăciuni pentru îndepărtarea unui asalt asupra Parisului. A eliberat prizonieri și a ridicat o capelă pe locul unde St. Denis a fost înmormântat (cel care, martirizat, cu capul tăiat și ținut sub braț, a mers până în locul unde se află Catedrala San Denis). A fost martirizată, iar pe locul unde a fost îngropată, Clovis a ridicat o mănăstire, apoi o biserică, care la 1821 ia forma Pantheonului, loc de odihnă veșnică a diverselor personalități franceze. Aici este pictată de Puvis de Chavannes, soțul frumoasei Maria Cantacuzino, chipul căreia îl și prezintă.

5. Marie Stuart-foto 05 (1542-1587) Singurul copil al Regelui Scoției James al V-lea, avea 6 zile când tatăl ei a murit și 15 ani când s-a căsătorit cu viitorul rege Francisc al II-lea a Franței. După văduvie se retrage în Scoția, unde își revendică tronul Angliei, dar Elisabeta I simțind amenințarea o închide în diferite castele. După 18 ani de detenție, frumoasa Maria este învinuită de complot și decapitată în Turnul Londrei.

Wau... și ce falduri are în statuie!

6. Jeanne D Albert-foto 06 (1528-1572) Născută la Paris, crescută și educată de Francisc I, căsătorită cu un Bourbon, a fost mama lui Henric al IV-lea al Franței, primul rege din familia Bourbon. Mică de statură, inteligentă și austeră, a aderat la mișcarea hughenotă. A intrat în conflict cu Caterina de Medici în timpul regenței acesteia și după o serie de războaie religioase, au încheiat o pace prin căsătoria copiilor lor. Cu puțin timp înainte de nunta lor, la o revenire a sa de la Paris, Jeanne moare subit. (Evenimentul este amintit de Al. Dumas în romanul său ”Regina Margot”

Ce-o fi chestia aia de-i atârnă de la brâu în jos?

7. Clemance Isaure-foto 07 Face parte din femeile ilustre din Jardin du Luxemburg. Este considerată a fi fondatoare a Academiei de Jocuri Florale (Academy of the Floral Games). A lăsat întreaga moștenire sub formă de premii, flori din aur și argint, acordate celor mai buni poeți. Și pentru că a fost descendentă a unei familii nobiliare din Toușouse, aici este sărbătorită și multe instituții îi poartă numele.

Statuia sa, o adevărată ”ședință foto”!!

8. Anne Marie de Orleans-foto 08 (1627-1693) Mare Ducesă de Montpensier, una din cele mai bogate moștenitoare, era fiica lui Monsieur, fratele Regelui Ludovuc al XII-lea, drept pentru care a fost numită Mademoiselle. Nu a fost căsătorită, a avut o viață tumultuoasă, plină de neprevăzut și implicată în intrigi și fronde. La vărsta de 40 ani se căsătorește nelegitim cu un oarecare conte de Lauzun. După arestarea acestuia, Anne Marie vinde două din proprietățile sale pentru a-l salva. Se întâlnesc și conviețuiesc timp de 2 ani la Hotel de Lauzun, apoi ea se retrage la Palais du Luxemburg. La un an moare de infecție urinară, (la vârsta de 63 ani) și este înmormântată la Catedrala San Denis.

Gurile rele, de altfel literare, spun că ”la înmormântarea sa, bășica a explodat în timpul ceremoniei, provocând haos și oamenii au fugit pentru a evita mirosul”

(Povești!) Pe figura sa și în gestul din statuie parcă ar spune ”și ce-i cu asta, lăsați-mă în pace! ”

9. Luise de Savoya-foto 09 (1476-1531) A fost mama Regelui Francisc I și regentă a Franței în trei etape. La 11 ani se căsătorește cu Charles de Orleans, cu care mai târziu a avut 3 copii. După 8 ani de căsătorie el moare într-un turnir și rămâne văduvă la 19 ani cu doi copii, Margareta și Francisc. Luise a avut un talent deosebit în politică și diplomație. Și-a educat copii în spiritul renașterii. După moartea lui Ludovic al XII-lea, Francisc îi urmează la tron, fiind un rege luminat, care l-a găzduit și ocrotit pe Leonardo da Vinci. Luise este înmormântată la Basilica San Denis.

Ce va să însemne gestul din statuie? un dos de palmă dat istoriei, sau un pas de dans?

10. Marguerite D Anjou-foto 10 (1272-1299) A fost fiica lui Carol al II-lea de Neapole, din dinastia Capetin de Anjou. S-a căsătorit cu Charles de Valois, fiul regelui Filip al III-lea al Franței. A fost mama lui Filip al IV-lea a Franței. Este înmormântată în Eglise des Jacobins, Paris.

Povestea frumoaselor statui din Jardin de Luxemburg, continuă cu cele zece aflate pe partea dreaptă a privitorului aflat pe terasa Palatului Luxemburg.

11. Santa Clotilde-foto11 (475-545) Născută în Burgundia, la Lyon, a fost a II-a soție a Regelui franc Clovis I. Meritul ei este acela de a fi convertit la creștinism pe soțul său, care era de religie ariană. Istoricii spun că după botezul creștin al primului copil, care apoi a decedat, Clotilda a luat bătaie. Au urmat alți copii tot creștinați și care au trăit. Abia după câștigarea unei bătălii, Clovis se creștinează și ridică amândoi Abația St. Genevieve din Paris. S-a dedicat ajutorării văduvelor și copiilor orfani din războaie. Relicvele sale se află în Basilica Saint Gilles du Paris.

În statuie poartă o mantie largă. Oare cum se mișcau cu ele?

12. Marguerite de Provence-foto 12 (1221-1295) A fost regină a Franței, prin căsătoria cu Ludovic al IX-lea. Născută în Provence, la 13 ani a fost încoronată în catedrala din Sens. L-a însoțit pe rege în Cruciada din 1250, care a fost un dezastru și regele luat captiv. Este prima și singura femeie care a condus o cruciadă. În acest timp crește un copil, strânge fonduri pentru al recupera pe rege din Egipt și se întorc în țară. Femeie deșteaptă, cu multă abilitate politică, după moartea soțului, se retrage în Provence, moare la 74 ani și este îngropată alături de soțul său în catedrala San Denis.

13. Anna de Bretagne-foto13 (1477-1514) A fost de două ori regină a Franței. Născută la Nantes, căsătorită cu Carol al VIII-lea a Franței, care moare curând, Anna se căsătorește cu cumnatul ei, viitorul Ludovic al XII-lea, pentru menținerea Bretaniei sub regat francez. Împreună au ridicat Castelele Blois și Amboise din valea Loarei.

În statuia ce o reprezintă, în mână ține un șarpe. Wau...

14. Anna de Austria-foto 14. Soția lui Ludovic al XIII-lea și regentă pentru fiul său, Ludovic al XIV-lea. Era frumoasă și curtată de Ducele de Buckingham. Este eroina romanului lui Al. Dumas, ”Cei trei muschetari”. Moare de cancer la sân și este înmormântată în Mănăstirea Val-de-Grace.

În statuia sa din grădina Luxemburg are multă prestanță!

15. Blanche de Castille-foto 15 (1188-1252) A fost regină a Franței prin căsătoria cu Ludovic al VIII-lea și mama lui Ludovic al IX-lea. La căsătoria lor, ea avea 12 ani, Louis avea 13. În timpul regenței fiului său în etate de 12 ani, Blanche a luptat pentru interesele lui, susținând un atac în plină iarnă asupra nobililor care îi erau potrivnici, dar și împotriva regelui englez care a invadat Franța. Nu a fost în relații bune cu nora, pe motiv de frumusețe. În timpul Cruciadei din 1250 cu care ea nu a fost de acord, a asigurat regența, a trimis ajutoare și bani, dar urmare a dezastrului cunoscut, moare de ”inimă rea”. La întoarcerea din Cruciadă, fiul său, de jale, se zice că nu a vorbit timp de două zile.

Așa să fie, oare? În statuie este o figură impozantă!

16. Anna de Beaujeu-foto16 (1461-1512) Fiica cea mare a Regelui Ludovic al XI-lea și sora lui Carol al VIII-lea pentru care asigură regența timp de 8 ani. A fost una din cele mai puternice femei din Europa în acele vremi. Inteligentă, puternică și frumoasă, cu păr bogat și privirea limpede, buze subțiri și statură dreaptă, a introdus la curtea Franței norme de etichetă severe și rafinate (cum ar fi introducerea batistei pentru șters nasul, în locul degetelor).

Dar în statuia din grădina palatului, de ce arată, cotul?

17. Valentina de Milan-foto 17 (1371-1408). Născută la Milano, ca fiică a Ducelui Galeazzo Visconti. Căsătorită cu Louis de Valois, fratele Regelui Carol al VI-lea al Franței. Intrigile și amantele de la curte au făcut-o să plece din Paris. Unul din copii săi, a fost tatăl lui Ludovic al XII-lea. A murit la vârsta de 37 ani.

Păcat de ea că în statuie e foarte frumoasă!

18. Margueritte D Angouleme-foto 18 (1492-1549) a fost soția lui Henric al II-lea de Navara. Copil fiind, mama sa rămasă văduvă la vârsta de 19 ani a vrut să o căsătorească cu Regele Henric al VIII-lea al Angliei, dar ea a refuzat (norocul ei!). Dragostea ei a fost Gaston de Fox, nepot al regelui, mort la Ravenna. Sarcofagul acestui de Fox și frumoasa-i figură se află în Palatul Sforzesco din Milano-foto 21. La vârsta de 17 ani se căsătorește cu Carol al IV-lea, fiul în vârstă de 24 ani a lui Ludovic al XII-lea, un om slab și indiferent la ochii ei, de culoare albastru-violet (precum Elisabeth Taylor). După văduvie se mărită cu Henric de Navara. La Paris salonul său era celebru și era numită ”prima femeie modernă”. După moartea unuia din copiii săi a scris ”Oglinda sufletului păcătos”. Manuscrisul ajunge în Anglia și se consideră a fu un deschizător de drum protestantismului. Împreună cu fratele ei, Francisc I, a găzduit pe Leonardo da Vinci care a locuit chiar în Castelul Clos Luce, reședința sa, în apropiere de Amboise. Între acestea este un tunel subteran.

Și zic, Bravo, Regină Margot!!

19. Maria de Medicis-foto19 (1575-1642), Regină a Franței, soția lui Habric al IV-lea. După asasinarea soțului, devine regentă pentru fiul său, Ludovic al XIII-lea. S-a remarcat prin intrigi politice dar și printr-un adevărat patronaj al artelor. Ea a ridicat palatul și grădinile Luxemburg cu averea adusă de la Florența. Pictorul său de curte a fost Rubens. Nu a excelat în politică, din contra, a încurcat ițele, motiv pentru care fiul său o exilează la Blois. Conspiră împotiva lui Richelieu, este expulzată și își găsește salvarea la Amsterdam. A murit în 1642 și este înmormântată în Bazilica San Denis.

20. Laura de Noves-foto 20. (1310-1348) Era fiica unui cavaler din provincia Noves, căsătorită la 15 ani cu un străbun al Marchizului de Sade. Se crede despre ea că ar fi Laura, cea care l-a inspirat pe Petrarca. Poetul s-a stabilit la Avignon, pentru a o putea vedea cât mai des, cântând dragostea-i platonică în versuri lirice, versuri rămase în tradiția trubadurilor de mai târziu. Laura a murit la 38 ani.

Povesti lungi dar mult scurtate despre femei rămase celebre în istoria Franței. Poftiți în Jardin du Luxemburg pentru a le cunoaște! Statuile lor din marmoră albă veghează două alei importante, sunt superbe, așezate pe socluri înalte și sfidează istoria. Mulțumesc!


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 17.12.17 13:53:40
Validat / Publicat: 17.12.17 15:58:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1871 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Jardin du Luxemburg. Maria de Medicis.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX [17.12.17 15:57:48] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Paris - locuri 'musai de văzut', PARIS" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Michi [17.12.17 18:48:54] »

Pentru cei care am/aţi fost în Jardin du Luxemburg, spre ştiinţă, semnificaţia statuilor, graţie talentului de a observa detaliile ale noii noastre useriţe.

webmaster [17.12.17 19:04:44] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

AZE [17.12.17 20:21:41] »

@mihaelavoicu: Foarte interesant și detaliat articol. Un adevărat mini-ghid așa cum a și fost selectat.

Mulțumim.

Plus că mi-am adus aminte de excursia mea din aprilie atunci când am lenevit alături de parizieni pe acele scaune metalice din parcul Luxemburg citind în același timp articole AFA (ce-am face noi fără telefon și internet??)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu [17.12.17 21:37:42] »

@AZE: Și atunci când ai lenevit în Jardin du Luxemburg ai citit pe telefon despre fiecare regină în parte? Eu una nu am telefon ”deștept”. Eu făceam poze la fiecare și o prietenă scria pe un carnețel numele reginei respective. Pentru a le identifica după aceea, ea scria ceva de felul:”poza nr 6. cu o sabie în mână, sau cu părul codițe și un pantof scos afară”. Acum pe laptop am posibilitatea de a le mări și se vede ușor scrisul.

Mulțumesc pentru apreciere.

AZE [17.12.17 21:48:02] »

@mihaelavoicu: Da

Folosesc destul de des documentarea directa acolo unde este posibil. Ca nu reusesc sa le tin minte pe toate, si asa ne ajuta tehnica.

mihaelavoicu [17.12.17 22:28:32] »

@AZE: corect.

mishu [24.12.17 11:30:36] »

@mihaelavoicu: Un articol minunat despre femei care au scris istorie. Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Michi, mihaelavoicu, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂParis - locuri 'musai de văzut':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051615953445435 sec
    ecranul dvs: 1 x 1