ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.10.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
PREȚ 220 usd ?
cu transport AUTOCAR
"ECHIPA" A INCLUS:
2 AD. + 1 COPII -- v: 16

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Sri Lanka

NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Safari, un vis împlinit

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

La redactarea articolelor de călătorie știu că se recomandă o perioadă de pauză, pentru sedimentarea impresiilor. Ei bine eu sunt din alt aluat. Dacă nu scriu articolul imediat cum am venit, când impresiile sunt proaspete și atât de vii, cu greu mă mai apuc ulterior de scris. Ei bine până la urmă mi-am luat inima în dinți și am reușit să termin și acest articol.

Rămăsesem dator, la seria Sri Lanka, cu articolul despre safari. Ei bine a venit momentul să-mi plătesc datoriile.

De mic am fost pasionat de incredibila lume a animalelor sălbatice. Din păcate în ziua de azi mai pot fi observate doar în anumite parcuri naturale. Locurile ideale unde se pot admira animale sălbatice sunt in Kenya, Tanzania sau Africa de sud. În aceste țări sunt imense parcuri naturale unde pot fi admirate animalelele din categoria big five – leu, leopard, rinocer, elefant și bivoli de apă, alaturi de o mulțime de alte animale și păsări...

Ei bine aici în Sri Lanka s-a ivit ocazia să fac primul safari adevărat din viața mea și evident că am profitat de această oportunitate. E drept nu am găsit un parc natural care să-i cuprindă pe cei supranumiti „big five”, ci doar o parte din ei, dar tot a fost o experiență minunată, o experiență copleșitoare.

În Sri Lanka sunt mai multe parcuri de acest gen, dar cele mai cunoscute sunt Yala Park unde există șanșe mai mari să observi leopardul și Udalawa Park unde poți admira în voie în principal elefanții.

Din cauza traficului infernal din Sri Lanka am optat pentru rezervația naturala de la Udalawa strict pe considerentul că era mai apropiată de zona unde eram cazați. Costul acestei excursii a fost de 220 de USD pentru toata familia. Am mers cu același ghid, cu care am luat toate excursiile.

Dimineața la ora cinci eram în fața hotelului așteptând împlinirea unui vis din copilărie. Punctuali ca de fiecare dată am fost preluați cu un microbuz. Drumul foarte lung și obositor. De abia în jurul orelor nouă am simțit că ne apropiem de destinația finală.

Parcul național Udalawe este situat la granția dintre provinciile Sabaragamuwa și Uwa, la aproximativ 200 de kilometri de capitala Colombo.

Parcul este întins pe suprafața de 31.000 hectare și cuprinde o mare populație de elefanți. Acest parc național este ideal pentru observarea minunatelor turme de elefanți asiatici în habitatul lor natural. Sunt în jur de 500 de exemplare în tot parcul. În afara de elefanți se mai pot admira Și alte animale sălbatice, dar asta doar dacă ai mare noroc, dar si o mulțime de păsări.

Dar să revenim. Am ajuns în zona parcului după ce am trecut peste un mare pod. Parcul este delimitat de un mare lac și este înconjurat de un gard slab electrificat. Vă închipuiți că aici spațiile sunt imense au o cu totul alta dimensiune.

Pe drumul catre intrarea în parc am fost așteptați de un alt sofer cu un jeep supra înălțat special pentru incursiunea în parc. De altfel accesul în acest parc se face numai cu acest tip de vehicule special autorizate în acest sens.

Sunt câteva reguli elementare care trebuiesc respectate cu strictețe în interiorul parcului. Cum spuneam anterior accesul se face doar cu un jeep special din care nu ai voie să cobori sub niciun motiv. Dacă te apucă alea, alea se recomandă să te ții sau mai bine, să nu te apuce. Nu ai voie să cobori din Jeep sub niciun chip. Altfel ești mâncat și asta nu la figurat, ci foarte posibil și la propriu. Glumesc, desigur. Sau nu!

Altă regulă cunoscută de altfel de toată lumea este interzicerea hrănirii animalelor. Ai voie doar să le observi de la distanță și nu ai voie să le tulburi sub niciun chip, cu claxoane de exemplu. Aici am mari dubii că se respectă această regulă având în vedere mulțimea de jeep-uri cu turiști observată în perimetrul parcului. Parcă toată treaba asta a devenit mult prea comercială.

Deasemenea mașinile nu au voie să meargă cu viteză. După părerea mea nici nu prea ar avea cum, dat fiind relieful accidentat și drumurile desfundate. Dar mă rog poate ori fi unii ce ar avea în cap să alerge animalele.

Ultima regulă despre care ni s-a vorbit a fost aceea de a păstra liniștea în preajma animalelor. Evident și aceasta e o regulă de bun simț, că doar nu te duci să observi animalele cu muzica dată la maxim.

După acest mic instructaj am trecut de punctul de acces și am intrat în parc. Șoferii jeep-urilor sunt din zonă și știu traseele pe unde să ducă turiștii, ca să observe cel mai lesne animalele sălbatice. În afară de asta țin legătura între ei prin stații de emisie recepție si se anunță între ei, când au observat ceva interesant. Când sunt mai multe jeep-uri la un loc în aceeași zonă e clar că e ceva interesant de văzut acolo.

Primul animal văzut în parc a fost o imensă șopârlă. Apoi am observat un superb păun. De altfel sunt o mulțime aici în libertate. Încet, încet au apărut în raza noastră și grupuri răzlețe de elefanți. Din grupul supranumit big five nu am observat aici decât elefanți și bivoli de apă. De leopard nicio urmă. De altfel se spune că foarte rar este posibil să-l observi și șanșe mai mari sunt în celălalt parc, Yala Park.

Am mai văzut șacali și o mulțime de păsări. La un moment dat am dat de un grup de turiști care admirau în liniște o familie de elefanți care aveau și puiuți. So cute!

Trei ore a durat periplu nostru prin acest parc natural. Am văzut o mulțime de elefanți (vreo 50), unii la doar 5-10 metri de mașină. Am văzut de la depărtare și crocodili. Erau în apă și li se vedeau doar ochii. La un moment dat am observat într-un copac secular o familie de maimuțe –macaci. Chiar nu-mi dau seama cu ce se hrăneau în acest peisaj, mai degraba selenar. Multe tufișuri, puțini copaci, mulți loviți parcă de intemperii. O zona destul de aridă.

In zona apei unde se aflau crocodilii am observat în copaci mai mulți vulturi pleșuvi. E un lucru deosebit să-i vezi atât de aproape. Sunt niste păsări maiestoase care pur si simplu îți inspiră respect.

Evident că am mai admirat o mulțime de alte păsări. De la departare am observat și un șacal. Dar punctul maxim de atracție al acestei excursii a fost un loc unde se adăpau animalele. Aici am găsit laolaltă bivoli de apă și elefanți, dar și o timidă căprioară. Acolo a fost o adevărată sesiune de fotografii.

Efectiv cele trei ore când ne-am tot învârtit prin parc au trecut ca vântul. Cu toate că nu am observat multitudinea de animale sălbatice din Africa, pot spune că a fost o experiență copleșitoare. Iubitorilor de animale în general și iubitorilor de elefanți în mod special, o recomand cu drag.

Foarte mulți turiști am văzut în acest perimetru, în mod special băștinași. Probabil și pentru ca l-am vizitat într-o zi de sâmbătă.

Nu am văzut leoparzi, nu am văzut o mulțime de animale care se spune ca trăiesc în acest parc, dar tot ne-am declarat satisfăcuți de această excursie absolut deosebită.

La plecare am fost invitați acasă la șoferul jeep-ului unde am fost întâmpinati cu zâmbetul pe buze de toata familia cu o băutură de bun venit. Niște oameni simpli, ce locuiau în condiții modeste, cam ca la noi la țară în locurile mai sărace. S-au jenat un pic in momentul în care am vrut la toaletă, deoarece o aveau în fundul curții. Am râs și le-am spus ca și la noi mulți oameni trăiesc în condiții similare. Ca o paranteză din ce am observat eu, averea lor constă în două jeep-uri care probabil sunt mult mai scumpe decât casa în sine.

Trei ore a durat drumul de întoarcere. Am rugat șoferul să ne mai oprească în diverse orășele pentru cumpăraturi. Nefiind zone turistice se uita lumea la noi ca la urs, dar nu ne-am simțit vreun pic în pericol. Am cumpărat diverse suveniruri pentru cei dragi.

Aici se încheie seria excursiilor din Sri Lanka. Evident am atins o mica parte din obiectivele turistice din zonă, dar chiar si așa am rămas profund impresionați de această micuță țară insulară. O recomand cu drag iubitorilor de aventură.

Udawalawe National Park

Citește și CONTINUAREA aici

---
Trimis de robert in 22.10.17 11:16:07
Validat / Publicat: 22.10.17 12:54:11
VIZUALIZĂRI: 2471INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 61100 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

robert [22.10.17 11:58:40] »

Rog melodia: youtube

multumesc anticipat!

webmaster45 [22.10.17 12:53:40] »

@robert:

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mprofeanu [22.10.17 20:40:47] »

@robert: Am citit cu interes și plăcere episoadele din seria Sri Lanka, am admirat pozele și m-am bucurat și de această excursie exotică și frumoasă pe care ați avut-o!

S-a adăugat celorlalte destinații pe care ni le-ai prezentat.

Care este următoarea?

Un lucru bun și plăcut vouă este că încă mai aveți prezența fetei. Amintirile și pozele sunt comune.

Excursii tot la fel de frumoase să realizezi!

webmaster [22.10.17 20:53:55] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — cf excepție (1A), vezi mai jos.

— (1) la momentul publicării, nu existau alte impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

robert [23.10.17 07:18:24] »

@webmaster: multumesc frumos!

robert [23.10.17 08:10:20] »

@mprofeanu: Mulțumimi mult! Cum am mai spus a fost un sejur exact pe gustul nostru! Ne-a placut foarte mult si mă bucur dacă am reusit să transmit, măcar partial prin poze și cuvinte, ce am trăit și simțit acolo!

Da suntem fericiți că fata noastră încă mai vrea să meargă cu noi. Știu foarte bine că nu v-a mai dura mult acest lucru si de aceea vreau să ne bucurăm de aceste clipe.

La anul aș vrea să încercăm să trecem" balta" si să vizităm o țară de pe continentul american. Ori America de sud ori America Centrală! Vom vedea!

Mersi pentru urări si la fel va doresc si eu vouă! Toate bune!

tata123 [23.10.17 09:31:10] »

@robert: Chiar că e vorba despre imagini pe care le vezi doar în documentarele de la canalele tv specializate. Frumoasă și interesantă excursie.

elviramvio [23.10.17 10:09:28] »

@robert:

Ai dreptate cu scriul impresiilor cat mai aproape de data la care ai fost in locul respectiv. Cu cât trece timpul și impresiile tale se estompează puțin, dacă vacanța a fost reușită rămâne numai parte roz, idilică iar informațiile administrative și financiare nu-și prea mai au rostul în multe cazuri unde lucrurile se schimba rapid.

Ce sa zic, sa-ți indeplinesti visul de a merge în America, oriunde ar fi acel loc si sa veniti toți trei la fel de incantati!

robert [23.10.17 10:38:35] »

@tata123: mulțumesc frumos pentru vizita și ecou!

robert [23.10.17 10:41:52] »

@elviramvio: Mersi frumos pentru urări. La fel va doresc si eu să vă împliniți visele!

mishu [24.10.17 20:15:05] »

@robert:

La redactarea articolelor de călătorie știu că se recomandă o perioadă de pauză, pentru sedimentarea impresiilor. Ei bine eu sunt din alt aluat.

Pai si eu cam la fel, insa nu intotdeauna resesc sa le scriu la timp. Pe de alta parte insa am si calatorii pe care si acum mi le amintesc dupa atatia ani de parca le-as fi facut ieri.

M-am bucurat sa citesc acest articol, mi-a facut mare placere sa vad bucuria pe chipurile voastre, felicitari, votat cu mare drag.

robert [24.10.17 21:20:35] »

@mishu: Mersi frumos Mishule!

ghisor [31.10.17 20:39:51] »

@robert: Am avut putin timp in seara asta si am citit tot serialul despre periplul vostru in Sri Lanka.

Excelent!

Felicitari pentru curaj. Cand ai curaj, rezultatele sunt pe masura. Probabil ai ramas cu amintiri si imagini pe retina de care si sa vrei, nu vei mai scapa toata viata.

robert [01.11.17 10:50:53] »

@ghisor: Da, mulțumesc! A fost un sejur interesant, exact așa cum ne place nouă!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, ghisor, mishu, mprofeanu, robert, tata123
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.110600948334 sec
ecranul dvs: 1 x 1