ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.09.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.09.16
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 7 zile
prieteni
8 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
88.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Salbatic, rural, relaxant

TIPĂREȘTE

Avantajul principal la a merge in extrasezon este afluxul mai mic de turisti si temperaturile placute din timpul zilei.

Am fost cazati in Kinira, la pensiunea Athina Maria: localitatea este un satuc mai putin turistic, f aerisit si linistit, care ne a permis multa odihna si relaxare. Pensiunea mi s a parut cea mai faina atat ca locatie (din curtea terasata puteam admira rasaritul sub un tei imens) cat si ca facilitati: camere curate, o pajiste frumoasa la discretie, masute, o bucatarioara pentru pregatirea mesei, parcare incapatoare si o gazda minunata.

In insula sunt foarte multi romani, din 10 masini, 6 aveau numere de Ro. Si oriunde mergeam auzeam romana in jur. Nu am considerat o un lucru rau atata vreme cat am intalnit concetateni educati si cu bun simt. Bineinteles ca exista si uscaturi care strica trendul general, dar m am bucurat sa observ ca majoritatea era formata din oameni ok.

Numele de insula de smarald vine de la bogatia padurilor de pini care abunda. Oriunde nu este sat/statiune sau livada de maslini, padurea este la loc de cinste. Exista exploatari forestiere, dar au o prezenta discreta. Mi au incantat privirile numarul impresionant de arbori seculari, atat din livezi cat si pe versantii muntosi. Pinii raspandesc in aer un miros frumos de rasina, pe perioada sederii noastre am simtit mai mult aceasta mireasma decat briza discreta a marii.

Dintre partile negative as sublinia mizeria de pe marginea soselelor principale, la care nu ma asteptam, fiind peste tot aruncate ambalaje, peturi si altele de care nu i banuiesc neaparat pe localnici, avand in vedere ca in satele izolate in care am mers era o curatenie exemplara. De asemenea pe langa gospodariile frumos ingrijite am vazut multe gradini lasate parloaga in care buruieni, lastarisuri si trunchiuri creau o jungla de nepatruns.

Limenas:

are o promenada draguta, presarata cu taverne micute, amenajate boem iar in capat un beach bar superb dar de mare fiţa: karnagio bar

Situl arheologic nu ne a impresionat, multumindu ne cu o privire aruncata in fuga

Bazarul ce se intinde in apropierea promenadei este fain, pe langa chinezariile sufocante gasind buticuri cu bijuterii lucrate de mana artistilor locali, vanzatori de ulei de masline si produse adiacente, handmade, sapunuri de casa, ceramica, magneti pe marmura pt care insula este de asemenea cunoscuta

Atelierul lui Costas, ultimul olar al locului, se afla in nordul portului, dupa plaja Tarsanas. Este un atelier boem care are o expozitie cu vanzare si n care te poti plimba nestingherit prin toate cotloanele si sa vezi ceramica in toate stadiile prelucrarii.

Theologos, sat traditional, la 10 km in munte fata de tarm

Valea pe care urca soseaua spre sat este lina si putin umblata ceea ce face acest drum perfect pentru amatorii de bicicleta.

Satul isi pastreaza aproape in totalitate aspectul arhaic, cu ale sale case din piatra si acoperisuri din lespezi stancoase. Ne am plimbat pe multe stradute admirand arhitectura si linistea acestui loc. Dealul de deasupra satului are o morfologie cu totul deosebita si pentru cei curiosi merita o incursiune printre dalele stancoase. Multe pisicute se alinta la umbra, curtile sunt protejate de bolte racoroase de vita si smochinii stufosi troneaza peste tot.

Centrul satului gazduieste un muzeu folcloric, cateva magazine cu produse locale si un numar mic de taverne. Noi am ales sa ne facem cumparaturile pentru casa aici, ulterior avand confirmarea ca erau cele mai bune preturi. Va recomand uleiul produs in zona Theologos, laudat si de gazda noastra, maslinele stafidite, mierea de pin si cea de menta, snapsul de nuci, sapunul din lapte de magarita.

Acest sat ca si altele din interiorul muntos al insulei sunt renumite pentru preparatele de miel. Noi am intrat la taverna Yatros, care are o terasa frumoasa in spate, ferita de zgomotul strazii, cu o panorama cuprinzatoare spre sat, biserica si dealurile din jur. Fiind un grup mare am comandat diferit si absolut toate preparatele au fost delicioase. Musai de incercat vinul local de la aceasta taverna, care are un buchet imbatator.

Ypsario - vf de 1204m al insulei

Traseul incepe din satul Potamia si exista indicator pt el din soseaua principala. La un pas normal se ajunge sus in 3 ore. Incepe printre casele din sat, cu indicatoare la raspantii, urca printre ultimele gospodarii unde se gaseste si miere de vanzare, apoi continua in serpentine prin paduri de pin. Dupa o ora de urcus apare panorama spre tarmurile scaldate de Egee, care te insoteste pana sus. Intr o zi innorata, este o plimbare frumoasa, desi poate fi solicitanta pentru cei care nu au mai mers pe munte.

Plajele

Marble Beach - desi este mica si aglomerata, este in topul preferintelor. Aici ne am bucurat de cel mai ireal turcoaz al marii si de pietrisul perlat de marmura al plajei. Parcarea este incapatoare, exista un bar pe plaja, se poate inchiria sezlong sau sta cu prosopul.

Port Vathy - aflata la 300 m de precedenta, putin mai mare, cu parcare incapatoare si amenajata mai amplu; nisipul este fin si are o tenta frumoasa caramizie (exceptie capatul nordic al plajei unde sunt pietricele).

Vathy - este la 1 km mai jos de precedenta, ascunsa intr un golf micut si boem. Plaja este f ingusta dar ofera mai multa liniste deoarece este un loc neaglomerat si putin frecventat de turisti.

Psili Ammos - o plaja cu nisip fin, marginita de stanci din lava intarita, protejata de un golf frumos. Cateva taverne ofera tot confortul necesar oricarui doritor. Marea se adanceste usor iar apa este f limpede, pentru mine fiind locul preferat.

Paradise Beach - plaja de nisip la poalele padurii de pin, destul de aglomerata. Parcarea se face atat langa drumul pricipal di care se desprind forestierea ce coboare spre tarm cat si destul de aproape de el, dc te incumeti sa bagi masina pe drumul de pamant, insa nu ar trebui sa fie o problema pt masinile care nu au garda joasa.

Golden Beach - o fasie de cativa km de plaja lata, tivita de taverne, intesata de sezlonguri si probabil f aglomerata in sezon. Acum ni s a parut aerisita si placuta. Are cateva terenuri de volei, cabine de schimb, dusuri si toalete.

Notos - o plaja mai putin frecventata de turisti, ascunsa intr un mic golf, tapetata in nisip fin auriu si protejata de faleza de pamant. Un loc bun de snorkel, pestii huzurind printre stancile din apa mica de langa mal. A fost cel mai frumos loc de scalda, avand o atmosfera discreta, linistita si romantica.

Noi am stat in partea estica a insulei si aici apusul aduce umbra peste tarmuri, in septembrie ducandu-se vremea de plaja de pe la orele 17 00.


[fb]
---
Trimis de miha48 in 16.09.16 19:13:54
Validat / Publicat: 16.09.16 19:50:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Skyatos, Nei Pori, Meteora, Mytikas

VIZUALIZĂRI: 4460 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (miha48); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Vathy Beach
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18650 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.09.16 19:49:55]
»

@miha48: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

===

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 60&ridAnt=73687

===

Am fost cazati in Kinira, la pensiunea Athina Maria

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

adrianaglogo
[16.09.16 22:10:32]
»

@miha48: Credeam ca stiu destule despre Thassos, dar uite ca nu e asa.

Unde se afla acea plaja Notos, despre care spui ca e buna pt snorkeling?

miha48AUTOR REVIEW
[16.09.16 22:17:38]
»

@adrianaglogo: acestea sunt coordonatele googlemaps: 40.593810,24.620653; ca idee, este inainte de Potos;

calatorul
[16.09.16 22:44:31]
»

@miha48: Felicitari pentru vacanta greceasca petrecuta in frumoasa insula Thassos, pe care si noi am gasit/o in septembrie la fel de libera si relaxanta. Multumim pentru informatiile si impresiile impartasite, alegeri inspirate si vacante frumoase!

miha48AUTOR REVIEW
[16.09.16 22:46:54]
»

@calatorul: multumesc si va doresc la fel!

webmasterX
[17.09.16 07:42:48]
»

@miha48: Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.

adrianaglogo
[17.09.16 14:33:49]
»

@miha48: multumesc

AZE
[17.09.16 17:30:50]
»

@miha48: Felicitari pt articol

Thassosul a fost si preferata mea, din păcate s-a întâmplat din nou, un incendiu devastator ca in 1985 a distrus o mare parte din insula muntoasa.

In privinta deseurilor vazute la marginea soselei aveti dreptate. Anul trecut cu ocazia sejurului de lângă Astris pe lângă excursiile făcute cu masina am mmai facut cateva plimbari pe jos de la resortul unde am stat in ambele directii.

Toate peturile aruncate (pet de bere, cola, suc, apa) cu mici exceptii aveau inscriptia in limba romana. Foarte trist, din păcate adevărat.

miha48AUTOR REVIEW
[17.09.16 18:12:19]
»

@AZE: Am fost acolo chiar in perioada incendiului, însa nu am inclus asta în review deoarece nu am dorit sa stric nota optimista a insulei;

Incendiile au izbucnit sâmbăta noaptea, spre dimineață... ora 4 am... Noi am auzit tunetele și am iesit sa ne bucuram de priveliștea fulgerelor ce brăzdau lung și ramificat cerul. La ora 5 am deja norii reflectau purpuriu incendiile izbucnite, dar nu înțelegeam de la ce provine aura aceea roșiatică, abia pe la 9 am aflat de la gazda noastră.

Au ars versanții lângă Aliki, fără a afecta plaja si beachb-arurile de acolo, însa au ars câteva case din zona; Theologos nu a fost atins de foc însă munții din apropiere au fost pârjoliți; Satele Kazaviti si Rachoni au avut cel mai mult de suferit.

Am urmarit măsurile intreprinse pt stingerea incendiilor, mai ales ca unul dintre elicoptere se alimenta cu apa din golful stațiunii noastre; Multi turiști din zonele afectate au plecat, ceilalți și-au văzut de vacanta.

Nu mai plouase de 4 luni, solul era acoperit cu un strat substanțial de ace de pin uscate, furtuna a venit fara un strop de ploaie si la ora cand [s-a dat] alarma a fost greu de mobilizat autoritatile

adrianaglogo
[17.09.16 22:10:04]
»

@miha48: Fiul meu a fost acolo in timpul incendiilor. Cu fetita lor de 9 luni. Vedeau flacarile de pe balcon... Erau in Pefkari. Si din dreptul lor avioane si elicoptere luau apa.

O parte di grup s-a panicat. Unii au plecat, nebunie la ferry. Ei au ramas. Au simtit fumul iar in apa erau resturi arse...

Pacat de asa dezastru intr-o insula asa frumoasa...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, AZE, calatorul, miha48
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Thassos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057857036590576 sec
    ecranul dvs: 1 x 1