ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.01.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.05.14
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Castelul Chenonceau

TIPĂREȘTE URM de aici

Pe 11.08.14 22:10:17 Costi a scris într-un ecou:

@Dan-Ioan: Tocmai ce m-am întors dintr-o călătorie în care am străbătut Franța... și... principalele ”activități” le-am ”desfășurat” pe Valea Loirei. Am văzut, cu această ocazie și Château d'Amboise și Clos Lucé și Chenonceau, despre care, în treacăt fie spus, am o cu totul altă părere decât a ta.

Am revăzut textul și ceea ce am scris despre château Chenonceau. ”Splendoarea, măreţia, strălucirea, altfel spus trufia omenească, nu ne-au impresionat în mod deosebit”; presupun c-a fost o formă de frondă din partea mea, derivată din complexul rudei sărace. Revin asupra subiectului, cu scuzele de rigoare adresate foștilor și actualilor proprietari, și în special comunității AFA.

 

Construit în apele râului Cher, mobilat comme autrefois, decorat cu tapiserii rare și picturi vechi, înconjurat dincolo de apă de grădini și un parc de agrement, castelul a fost clasat ca monument istoric încă din 1840 și este cel mai vizitat monument istoric privat din Franța.

Ca orice castel care se respectă, Chenonceau are o istorie bogată în dispute armate, intrigi de curte și povești d’amour. Stămoșul castelului a fost construit de familia Marques din considerente de ordin strategic referitor la taficul fluvial pe râul Cher. Întrând în conflict cu casa regală, la un moment dat proprietarii și-au pus castelul la dispoziția trupelor engleze în război cu Franța, astfel că în timpul războiului de o sută de ani, castelul a fost parțial distrus. Când a fost recâștigat de francezi, a fost confiscat, ars și dărâmat odată cu celelalte proprietăți ale familiei. În anii ce-au urmat, domeniul a fost revendicat, succesorii au construit un alt castel pe un amplasament în apropiere... și așa mai departe, vândut de unii, cumpărat de alții, le château de Chenonceau a fost reconstruit, amenajat și transformat ca reședință seniorală de madamme Briçonnet, mare personalitate femenină a nobilimii din epocă.

Din castelul Chenonceau se desprinde o inefabilă impresie de neînchipuită suavitate și aristocratică serenitate (Gustav Flaubert) datorată marilor doamne cărora le-a aparținut de-a lungul vremurilor, printre care Diane de Poitiers și Catherine de Médicis, care și-au lăsat amprenta personală cu câte-o grădină, un pod, turnuri, galerii de tablouri și decorațiuni interioare.

La capătul unei alei de platani, înconjurat de un parc imens ce se învecinează cu pădurea, apare din ape silueta zveltă și elegantă a palatului, clădit în stilul Renașterii Franceze. În dreapta, înainte de podul de acces spre castel, stă de strajă turnul medieval rămas de la strămoșul castel din secolul XIII. Intrarea în castel, peste pod și puntea mobilă, se face printr-o poartă de stejar masiv, sculptată în arabescuri fine.

Înăuntru castelului... ca într-un castel – parter și două etaje de galerii, saloane, cabinete de lucru și dormitoare cu mobilier de preț din epocă, pardoseală de majolică, plafoane aurite sau pictate, candelabre de cristal, obiecte decorative din argint, tablouri celebre printre care și un Rubens, tapițerii vechi, capelă cu vitralii, camera lui Francisc I cu cheminée bogat ornamentat cu însemnele regale și cu tabloul Dianei zeița vânătorii, camera/dormitorul Dianei de Poitiers, favorita regelui Henric II, cu ”Triumful Milosteniei”, tapițerie din sec. XV de câțiva m. p și... buchete de flori proaspete peste tot prin castel, crini mai ales, în vaze impozante din cel mai fin porțelan, ca un omagiu permanent adus frumoasei amante care iubea mult florile și grădinile.

Din castelul propriu-zis, care nu părea prea mare, pornea un alt pod până pe malul celălalt al râului, pod peste care Caterina de Medicis a dispus construirea unei galerii, transformându-l astfel în unicul castel din lume a cărui construcție traversează un râu pe toată lățimea lui (cel puțin la vremea aceea!). Această galerie, lungă de 60m, servea pe timpuri ca salon pentru recepții. Construită în stil clasic, galeria contrastează prin simetrie, simplitate și sobrietate cu restul castelului în stil renascentist. Actualmente este mobilată doar cu câteva băncuțe și este decorată cu busturile regilor Franței în medalioane, pe pereți.

În prezent, castelul este proprietatea familiei Menier. Spre deosebire de alte castele de pe Valea Loirei, nu beneficiază de subvenții publice sau de stat, costurile restaurărilor, întreținerii și administrării castelului fiind suportate de Laura Menier (soția unui urmaș al magnatului ciocolatei Gaston Menier) și recuperate în cea mai mare parte din taxele de intrare pentru vizitatorii castelului (peste 800mii de vizitatori pe an).

Atașez câteva poze de exterior făcute cu o dronă care nu-mi aparține. Nu închei înainte de a vă ura să aveți parte de călătorii și pe la castelele Loirei!

Dan-Ioan

P. S. Dedic această succintă prezentare colegului Costi care a avut o cu totul altă părere decât a mea; pentru aceasta, dar nu numai, îl apreciez și îl respect.

Bibliografie și citate – Elvira Bogdan, Castelele Loarei


[fb]
---
Trimis de Dan-Ioan in 11.01.16 17:08:33
Validat / Publicat: 11.01.16 19:00:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3335 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan-Ioan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Castelul Chenonceau, vedere de ansamblu aeriană
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

calatorul
[25.09.16 23:12:56]
»

Aici nu am avut timp sa ajung din pacate, desi am ajuns pe VAlea Loarei intr/o excursie pe care inca nu am relatat/o pe AFA. Multumim pentru informatii, impresii si frumoasele poze postate.

glcitizen
[14.10.16 21:56:04]
»

Sunt impresionat de descrierile tale luxuriante și de prezențele feminine în preajma monumentelor de artă. Chiar spuneam cuiva ca noua ne lipsesc, printre altele, un sânge regal românesc și o Caterină de Medicis.

Sincer, ai un stil plăcut, care ia cititorul de mână si îl plimba alături de tine prin cele mai luminoase priveliști create de cei meniți sa ne lase moștenire frumuseți nemuritoare.

Îmi doresc să ajung si eu pe Valea Loirei când voi îcheia cursele mele lungi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Dan-Ioan, glcitizen
Alte impresii din această RUBRICĂCastelele de pe Valea Loarei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06629490852356 sec
    ecranul dvs: 1 x 1