ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.11.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

În Fundata România — am găsit cei mai mulţi... expaţi!

TIPĂREȘTE

Prăpăstios sunt câteodată!

Mi-a propus ,,colega de cameră´´ să mergem la... Fundata - Cheile Grădiştei!

,,Hai, măi, acolo să vezi ce a făcut Ovidiu Gârbacea! Scrii de unii şi de alţii din alte ţări şi nu reprezinţi fundamental o locaţie care ne aminteşte că suntem pe harta europeană! Ce, nu pot să respir şi io aer curat? Da , poţi, draga mea!

Nu pot să mă destresez de toate cele cotidiene? Da, mamă (că sunt oleacă obosit!). Poţi!

Să-mi petrec şi eu timpul liber cu copii într-un mediu relaxant, da? Da, poţi! - repetam ridicol ca interlocutoarea din reclama aia enervantă... ´´ (nu neapărat fix cu aceste vorbe)

C-o falcă-n cer şi una în asfaltul neaoş, c-o mână pe volan şi cu una numărându-mi banii din portofel, am purces la drum cu poftă exploratorie!

Traseul fără premergător :

Cum - necum, în coloană sau cu coloană, orice ai face, că vii dinspre Piteşti sau treci de teritoriul oraşului Raşnov, pe orice parte ai parcurge acest drum, între cele două comune Moeciu se circulă pe un drum în lucru... de vreo doi-trei ani!

Nu-nţeleg lâncezeala autorităţilor ce ridică semne de întrebare vizavi de termenele de finalizare estimate, având în vedere realizările drumului lui Ovidiu Garbacea, care din fondurile sale sau al celor europene, a realizat 20 de kilometri de şosea ca-n palmă, spre faimosul complex Cheile Grădiştei-Fundata...

După aventura off-road, ce va pune la încercare articulaţiile maşinii, ajungeti după ce parcurgeţi multe gropi astupate de... ploaie, în Moeciu de Sus. La podul unde se întâlnesc râurile Valea Bangăleasa şi Valea Popii, ţineţi-o înainte pe un asfalt neted , acolo unde în mod straniu, nu veţi da în vreo groapă nenorocită care să ducă la schimbarea vreunui vicepremier însprâncenat vopsit, nu găseşti picior de vânzător de fructe de pădure sau miere de pădure. Doar un oier...

Am fost la stână :

Pe munte sunt mai multe feluri de ciobănie!

Eu sunt fost munţoman (că mi-am dat demisia de onoare, după multe emoţii), dar a fost pentru prima oară când m-am pomenit într-o stână cu oi mulgătoare. Nu fac referire la altceva! Doar că, acestea trebuiesc mulse la asfinţit - după cum spunea baciul nostru.

Noi, ne-am nimerit ziua! La alea, ... ,,mânzare´´ - care nu se mulg din diferite motive : or o fi fost sterpe, noatine sau... berbecuţi!

Sper să fi luat brânza corespunzătoare! Nu de batal! Oricum condiţiile sunt minime, ca să mă exprim frumos! Şi nu mă refer la condiţiile de siguranţă!

Gospodăria multi - milenară are trei încăperi : într-una mulgi oaia, pui laptele în cheag şi o storci pe hârzob. În altă încăpere se păstrează brânza în burdufuri până capătă o crustă caracteristică cu miros... enfin. În a treia se doarme, se bucătăreşte, se numără banii infimi sau se serveşte un lapte direct de la sursă.

Vorba aia răstălmăcită românească : ,,Câinii de la stânele mici latră, caravana turistică trece doar pe la cele mai mari! ´´

Complexul Cheile Grădiştei - Fundata : - pagină web cheilegradistei.ro/resort ... &hid=11&lang=ro

După experimentele locale şi cu simţul de orientare lăsat în pantă, începe să miroasă a complex de margarete, proaspăt ieşite în peisajul montan!

Am parcat între Vila Bradul 3* şi bungalow-ul Frasinul 3*, în apropiere de recepţia complexului Cheile Grădiştei - Fundata.

O altă parcare generoasă - un lux pentru alte locaţii - se află lângă Hotelul Bucegi 3*, acolo unde am întâlnit cea mai mare aglomeraţie de... expaţi.

Cum, care expaţi? Păi, avem şi noi parteneri instituţionali, că doar suntem o ţară integrată în UE. Şi unde să se-ntâlnească, dacă nu în Fundata?! Ce fac? O fac româneşte! Şi am să vă povestesc succint o întâmplare...

În migraţia sezonieră a acestora, a venit la mine unu´ dintre ei, bine rodat la ochi, curios să afle în ce loc a ajuns.

Uneori, am această calitate să atrag tot felul de... hai să le spunem... dederişti. Ce era să fac? I-am explicat într-o nemţească -saxonă cam pe unde se află, chiar dacă hotelul Bucegi are desenată o mare hartă a zonei. Totodată, i-am prezentat şi de unde să-şi achiziţioneze un brand al ţării, de prune, de la noi din Satu-Mare. Şi nu vă zic că omu´ s-a îndreptat ţintă spre taraba cu licoare galbenă. Din două înghiţituri a înjumătăţit brendu', îndrăgostindu-se instantaneu de peisaj. După încă o doză nu mai puteam să scap de nemţoi, dornic să-mi dea să gust din tot ce-i ospitalitate...românescă. Până nu i-am cedat să-i spun cum se ajunge la porţile maramureşenilor, nu m-a lăsat. Hai că avem ţară frumoasă, zău!

Fiind aglomerat ca în ziua alegerilor, am ales să urmez calea spre un loc de joacă pentru copii - Brânduşa şi Bujorul.

Ce poate fi mai frumos decât să te afli în acest amfiteatru natural încadrat de Munţii Bucegi şi Piatra Craiului?

Ce-i de făcut într-o astfel de natură elitară care merită admirată absolut la întâmplare?

În momentele acelea m-am simţit indecent de gol şi de viu, o senzaţie dată de Doamna Veşnicie şi Regatul Încremenit. Într-o zi senină, doar vântul tainic foşneşte printre omniprezenţii brazi, ce încearcă să-ţi aline mâhnirile.

Nu-i nostalgie! Posibil că m-am făcut alb, ca varul... de pe faţada tuturor construcţiilor complexului.

M-am luat în mâini şi m-am ridicat din spaţiul amenajat copiilor, exact din locul numărul opt, numit Drumeţii, un loc parcă predestinat, ca multe altele...

De la înălţimea Hotelului Piatra Craiului 3* se observă printre peluzele îngrijite, arbuşti şi pini, cea mai nouă unitate de cazare din complex - Hotel Sport 2* (vezi foto).

Restaurantul :

Amplasat strategic în partea superioară a complexului, oferind vedere spre munţii Piatra Craiului şi Bucegi, nici nu se poate loc mai potrivit să profiţi de tot ,,soborul´´ de ospătari!

La momentul ales de mine să luăm masa, am avut senzaţia că ori e închis, ori am intrat pe altă parte unde sunt doar scaune goale.

Restaurantul are toate normele de siguranţă, dar în special am observat că are multe ieşiri. Bănuiesc că, NU în caz că vine ANAF-ul!

Din punctul meu de vedere, mobilierul până la pereţi, arată auster decorat în culori wenge, sobre. Doar într-un colţ găseşti puţină viaţă florală şi înstelată, şi acela dat de un panou cu tapet de calitate îndoielnică. Nu sunt cârcotaş! Recunosc, e posibil ca până acum să nu mă fi interesat ansamblul spaţiului.

Am profitat de o chelneriţă cu mers agale ce nu emitea ifose şi pretenţii exagerate la bacşişu-i impozabil. Am observat că mâna ei ,,n-o spăla´´ pe cea a bucătarului care îi spunea las-o aşa pe friptură, că merge! sau barmanului spunându-i ,,că mă trage în ţeapă la draft-ul de bere´´, iar el n-o înţelegea.

Nu ştiu cum o cheamă, dar fata asta n-a dorit să mă ARDĂ la buzunar!

Nepregătit pentru o astfel de atitudine, am fost pedesit să-mi aducă restul integral. Respect, fată dragă!

Oare, e normal să profit de toate acestea în ţara mea? Sau normal unora li se pare prea mult?

Pista de biatlon :

Construcţiile acestui investitor situate la 1300 de metri au devenit locul preferat al stagiilor de pregătire ale sporturilor naţionale. Pe timp de iarnă echipele naţionale de canotaj, volei sau handbal, fotbal sau rugby, lupte, judo sau haltere râvnesc la un cantonament aici.

Pe lângă o sală de sport ce se poate compartimenta polivalent, acesta a realizat o pârtie de biatlon.

Sincer, nu mă pricep la această probă sportivă, dar pista arată superb.

Notă:

În semn de respect pentru victimele #Colectiv, nu am afişat emoticoane!

Dumnezeu să-i odihnească! Păcat, mare păcat!


[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 09.11.15 19:06:37
Validat / Publicat: 09.11.15 21:58:24
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FUNDATA.

VIZUALIZĂRI: 3369 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Hotel Sport şi zona de agrement
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 80950 PMA (din 67 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

papone [10.11.15 01:10:40] »

@Marian Preda - Marianeee, ai scapat de un minus la varf de ac Pai ce naiba facusi? Super introducere, putina proza si fara finalizare? Sigur ai scris tot ce voiai sa scrii? Cam da "cu rest"...

buterfly* [10.11.15 09:04:18] »

Buna dimineata! Chiar buna, cu articolul asta al tau! Nu stiam de pista de biatlon dar in rest e de nota 10. Nu merg, pentru ca sunt din zona si ar fi culmea sa merg in vacanta la cateva case distanta! Dar e frumos si mai mananc acolo o pomana porcului la ceaun... immmmmm.

Marian Preda [10.11.15 09:44:29] »

@papone -

Ar mai fi fost multe de spus, dar articolul semăna ca acel produs ieftin şi de evitat în cluburi.

Cât despre voturile negative, într-adevăr cunosc un burete care absoarbe tot ce prinde şi una-două se inflamează. Nu e prea târziu, mai e timp!

Mulţumesc pentru vizită, vot şi prietenie! Ne vedem la târg!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian Preda [10.11.15 10:02:47] »

@buterfly -

Nu ştiam că eşti din partea locului! Acum înţeleg cum simţi care sunt oamenii ce rezonează cu tine, că merită să fie acolo, în sufletul tău frumos, în viaţa ta.

Mi-aş dori să-l cunosc pe Ovidiu Gârbacea care, din ce am citit despre el, are carisma actorului Daniel Craig (hai, că-i seamănă), doar că el nu crede în aparițiuni de... Spectre.

Toată stima pentru omu´ ăsta!

Mă bucur sincer că ţi-am făcut dimineaţa frumoasă! Mulţumesc! Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zlatna [10.11.15 12:30:08] »

Frumos articolul. Am fost si noi anul trecut in zona, venind de pe Cheile Dambovicioarei. Am stat la Cheile Gradistei doar vreo 3 ore, dar intreaga zona din jurul complexului ne-a impresionat. Am hotarat sa mergem odata acolo sa stam macar un weekend.Nu am ramas aici pentru ca aveam rezervare la Moeciu. Cred ca branza a fost buna,direct de la fabrica.

Va doresc o zi buna, si Dumezeu sa-i odihneasca.

ANILU [10.11.15 13:50:46] »

Am urcat si noi in august anul acesta, pana la Complex. Am servit masa de prinz.

Foarte frumos este tot complexul, dar mai ales amplasarea lui.

Dvs. l-ati descris foarte bine.

O zi buna.

Marian Preda [10.11.15 14:32:22] »

@zlatna -

Pentru foarte puţinii localnici, a devenit un loc de fiţe pentru turişti sau, ... o altă capcană pentru portofelele acestora.

Sincer, şi eu mi-am făcut rezervare la Moeciu, deoarece am ieşit la mai puţin de jumătate de preţ, în dauna acestui complex.

N-aş spune altceva decât că totul aici arată... flashy.

O zi frumoasă şi ţie! Mulţumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian Preda [10.11.15 14:49:18] »

@ANILU -

Mulţumesc pentru vizita din ograda mea!

Zona este destul de populată în week-end : familii cu copii, biciclişti, sportivi, munţomani, adolescenţi tatuaţi... etc - toţi cu aceeaşi pasiune comună, iubitori ai muntelui.

Cel mai ieftin medicament este aerul curat, ozonat, iar pe aceste meleaguri ai parte de aerosoli naturali de calitate.

O zi bună şi dumneavoastră! Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Carmen Ion [10.11.15 21:49:43] »

@Marian Preda - M-ai binedispus după o zi obositoare şi lungă, aşa că mii de mulţumiri.

Am fost şi eu pe acolo acum mai bine de 10 ani şi exista un restaurant unde captaseră un izvor înăuntru. Mai e?

papone [10.11.15 21:58:27] »

@Carmen Ion - Pana raspunde "chelu", raspund eu. Carciuma (restaurant e mult prea mult spus) e tot acolo... din pacate. E locul in care mi s-a servit porc in loc de pastrama de oaie si nu recunosteau nici dupa ce le-am aratat soriciul din farfurie. In afara de impresia cu ceaunelele incalzite la spirtiera, totul e jaleeee! Servire proasta, mancare submediocra, curatenie varza... dar lumeee stiva. Si atunci, de ce s-ar chinui sa faca ceva frumos? Beah!!!

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [10.11.15 22:54:05] »

@Marian Preda - Articolul tău mi-a amintit de un team building ținut la complexul lui Gârbăcea acum 15 ani.

Am petrecut aici 5 zile foarte frumoase (eram și la a doua tinerețe), am servit masa la restaurantul cu izvorul pe interior de care a amintit doamna Carmen.

Mâncare, servire, curățenie, ireproșabile. Dacă acum este așa cum zice ”papo” este trist, foarte trist.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
papone [10.11.15 23:25:38] »

@traian. leuca - Don' Traian, stii doar ca eu nu vorbesc din carti. Am prins si eu restaurantul ala misto despre care vorbesti, acu ceva ani. Dar am prins si carciuma in care s-a transformat, chiar anul trecut pe toamna. Acu', daca s-or mai fi schimbat lucrurile in bine intr-un an, chiar nu stiu - si nici n-o sa aflu, pentru ca eu pe acolo nu mai calc... Am mancat si voi mai manca intr-o galagie de carciumi proaste, dar sa ii arat unui ospatar soriciul din farfurie si el sa sustina sus si tare ca e pastrama de oaie, ba chiar sa cheme si bucatarul si sa spuna acelasi lucru... ca sa nu mai vorbim de gust... pe bune???

Marian Preda [11.11.15 15:51:17] »

@Carmen Ion -

Sărut mâinile acestea care a scris acest ecou! Mii de mulţumiri şi din partea mea!

Se pare că între timp colegii v-au edificat. Din păcate (sau, din fericire? , nu ştiu!), eu n-am fost în acel rerstaurant.

Mi-e dor de dumneavoastră şi sper să ne vedem la târg!

Toate cele bune, alături de cei dragi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian Preda [11.11.15 16:09:32] »

@traian. leuca -

Prima întâlnire la a doua tinereţe este de neuitat! , mai ales că eşti mult mai experimentat!

Mă faci să roşesc că n-am ajuns acolo, dar chiar nu ştiam de acest restaurant, zău!

Pe lângă restaurantul complexului - de care am rămas dezamăgit - sunt altele mai puţin consacrate, printre margaretele de 3 stele.

Într-adevăr, este trist!

Călătorii frumoase! Aştept impresii despre ultima... că doar prietenii sunt precum umbra ta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Marian Preda [11.11.15 16:28:57] »

@papone -

Ce cărţi, Papi? Că doar nu te-ai făcut magician!

Păi, cine te-a pus să-ţi injectezi doza de pastramă de oaie, cu pielea de lângă slănina de porc?!

Ca un carnivor convins ce rade zilnic câte un pleşcoi pe zi, i-aş fi arătat obrazul!

Mai aveau puţin şi te puneau să mângăi o varză - că tot e de sezon - şi-ţi spuneau că-i tobă!

Carmen Ion [11.11.15 17:01:06] »

@papone - Mersi frumos de lămuriri. Fir-ar să fie, şi eu, care tocmai ce-mi pusesem în gând să ajung cât de curând acolo...

Carmen Ion [11.11.15 17:04:12] »

@Marian Preda - Şi mie mi-e dor de tine şi de ceilalţi colegi. Sper să ne vedem la târg - eu voi ajunge cel mai probabil vineri, probabil pe la prânz. Toate cele bune ţie şi familiei!

papone [11.11.15 19:29:48] »

@Carmen Ion - Ca tot vreti sa ajungeti in zona, Plaiul Foii e o varianta mai buna si mai spectaculoasa decat Moeciu si e la doar 15 km distanta.

Carmen Ion [11.11.15 19:37:29] »

@papone - OK, mersi pentru sugestie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, buterfly*, Carmen Ion, Marian Preda, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Fundata:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.059094905853271 sec
  ecranul dvs: 1 x 1