ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.10.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Plajele din Parga

TIPĂREȘTE URM de aici

Sunt multe. Unele sunt mari, aglomerate, iar altele sunt mici, sălbatice şi mai greu accesibile, posibil de văzut numai de pe mare. Pe ţărmurile abrupte ale staţiunii Parga şi ale împrejurimilor sale sunt locuri de o neasemuită frumuseţe, rareori călcate de picior de om.

Datorită facilităţilor oferite, miile de turişti care vin în Parga atraşi de apele ei calde şi curate, în nuanţe greu de definit, vizitează în special plajele Valtos, Krioneri, Piso Krioneri, Lichnos şi Sarakiniko. Pe acestea le-am avut şi noi în vedere atunci când ne-am organizat timpul de vacanţă în Parga şi - în ciuda unor impedimente - am reuşit să le vedem pe toate. Cele mai apropiate şi abordabile cu uşurinţă sunt Krioneri şi Piso Krioneri, dar cele mai frumoase sunt celelalte.

Pe faleză, lângă dig, sunt două chioşcuri capitonate cu tot felul de afişe de unde se obţin informaţii, precum şi bilete pentru taxi boat, bărcile rapide care te duc în câteva minute acolo unde vrei. Pentru Valtos Beach costul unui transfer este de 4 euro/persoană, pentru Lichnos Beach 8 euro/persoană, iar pentru Sarakiniko Beach 10 euro/persoană. Toate tarifele sunt pentru călătoria dus-întors.

În a doua jumătate a lunii septembrie, aproape de final de sezon, cursele pentru Valtos şi Lichnos începeau la ora 10.00, iar pentru Sarakiniko la ora 11.00. La primele două se poate ajunge şi pe jos, în plimbări mai lungi, dar - pentru a fi scutiţi de efort fizic - noi am hotărât să mergem la toate cu taxi boat. În plus, consideram că plimbarea pe mare, chiar şi scurtă, avea să ne dezvăluie şi câte ceva din frumuseţea coastelor stâncoase ale Greciei. Planul nostru n-a fost posibil de respectat în totalitate, dar... asta la timpul potrivit.

Valtos Beach

Apreciată drept cea mai frumoasă plajă din Parga, Valtos este lungă, acoperind cam 3 km de coastă începând de la promontoriul pe care se află Castelul Veneţian. Ştiam din cele scrise pe AmFostAcolo, dar şi din relatările gazdei noastre că sunt mai multe căi pedestre pentru a ajunge la Valtos. Când am urcat la Castelul Veneţian şi când din înălţimea lui am văzut splendida desfăşurare în semicerc a plajei, am ştiut că vom fi în stare să facem drumul pietonal, în coborâre, până la plajă. Fireşte, asta s-a întâmplat în altă zi, aşa încât din nou am urcat dealul pe aleea îngustă şi în trepte până la castel, apoi prin dreapta, am coborât pe lângă Taverna Stefanos, pe o alee pietonală, asfaltată. După amiază am făcut acelaşi drum în sens invers, dar berea şi sucul de la tavernă au fost răsplata cuvenită pentru tot efortul nostru. Nu ştiu cum este drumul pe şosea, spre Anthousa, pe care ni l-a descris gazda noastră, dar dacă vom mai reveni în Parga şi vom fi tot fără maşină, tot pe drumul pietonal, cu urcuş şi coborâş, vom merge la Valtos. Am observat că mulţi turişti cazaţi în Parga fac acest drum preferând deci Valtos în detrimentul celor două plaje centrale mai mici şi mai aglomerate.

Aproape de promontoriul castelului, Valtos Beach este acoperită cu pietricele şi nisip grosier, apoi cu nisip din ce în ce mai fin pe măsură ce înaintezi spre centru. Intrarea în apă este cam abruptă, iar lângă mal te afunzi destul de mult în nisipul grosier. Apele sunt curate, calde şi - probabil din cauza deschiderii largi a golfului - liniştite, fără valuri mari.

La capătul plajei se află pontonul la care acostează bărcile rapide care aduc pe calea apelor turiştii din Parga. Şezlongurile şi umbrelele (6-7 euro/zi) stau aliniate în zona centrală a plajei aşteptând amatori. Tot acolo se află hotelurile şi tavernele, iar ceva mai retrase campingul şi supermarketul. După ce am servit câte o pizza la Yacht Club despre care am amintit aici, am avut curiozitatea să vedem campingul. Căsuţele şi corturile sunt aliniate, înconjurate de verdeaţă şi umbrite de măslini falnici şi de portocali pe rod. Era multă linişte când am fost noi acolo, iar pentru iubitorii acestui gen de vacanţă cred că acesta este un colţişor de rai.

Lichnos Beach

Ne-am propus să mergem la Lichnos Beach într-o zi cu ghinion. Dimineaţa devreme, când ne-am trezit, ploua serios şi nu s-a mai oprit până spre amiază. Am petrecut câteva ore pe terasă - eu cu rebus, iar soţul meu scrutând internetul şi toate site-urile cu informaţii meteo - până când ploaia a stat.

Ştiam că pentru a ajunge la Lichnos Beach sunt trei căi: pe calea apelor, cu barca rapidă (8 euro/persoană dus-întors), pietonal, dincolo de plajele Krioneri şi Piso Krioneri, apoi pe o cărare prin pădurea de măslini şi cu taxiul (7 euro/cursa). Am optat pentru ultima variantă pe considerentul că este mai rapidă. Până la Lichnos Beach sunt 4 km pe şoseaua naţională, apoi pe un drum lăturalnic dreapta, în coborâre şi cu multe serpentine. Observând că sunt interesată de fotografii, şoferul a oprit într-un punct de belvedere de unde plaja se deschide privirilor în toată splendoarea ei.

Înconjurată de verdele pădurii şi de apele verzi-albăstrui ale golfului, străjuită de stânca roşcată, abruptă, Lichnos Beach este considerată de unii ca fiind cea mai frumoasă plajă din Parga. Nisipul este fin, iar plaja lată şi destul de lungă. Printre mandarini şi măslini, pe scările unei taverne, am coborât pe plaja cam pustie după ploaia de dimineaţă. Umbreluţele erau închise şi doar câţiva temerari se bălăceau în apa mării.

Am văzut şi centre de unde se pot închiria diverse lucruri necesare pentru practicarea sporturilor de apă. Nu am fost interesaţi, aşa încât nu pot da mai multe detalii. Am zăbovit destul de mult la Lichnos Beach plimbându-ne, admirând şi fotografiind, apoi, pe acelaşi drum, ne-am întors pietonal în Parga. Am străbătut un drum frumos şerpuind printre plantaţii de măslin, printre vile şi hoteluri minunat învăluite de plante ornamentale înflorite, iar după 1 oră şi 45 minute de mers agale, am ajuns la Vila Two Brothers unde eram cazaţi.

Sarakiniko Beach

Sarakiniko sau Plaja din Golful Piraţilor este una dintre cele mai frumoase plaje din zonă, poate chiar cea mai frumoasă. Nu este atât de lungă ca Lichnos sau Valtos, dar este înconjurată de peisaje de vis.

Când a aflat că vrem să ajungem la Sarakiniko Beach, dându-ne şi cărţi de vizită (cu hartă) pentru Taverna Christo’s, gazda noastră ne-a informat că traseul cu maşina trece prin Anthoussa şi Agia, face stânga şi continuă în coborâre până la Sarakiniko Beach. Nu ştiu cum este drumul pentru că de astă dată nu am mai mers cu maşina. Am preferat barca rapidă.

Cu un singur bilet pe care scria 2x10=20 (adică 2 persoane x 10 euro fiecare), la ora 11.00 ne-am îmbarcat în Parga şi am plecat în viteză spre Sarakiniko. Timp de 10 minute, pe lângă coasta stâncoasă şi plaja Valtos deasupra căreia se înalţă cel mai important edificiu religios din Parga, Mănăstirea Panagia Vlacherna, pe lângă mica plajă Sostis şi capela Agios Sostis construită între stânci şi pe lângă alte mici golfuri adăpostind plaje sălbatice, imaginile sunt de neuitat. Păcat că din viteza şi zgâlţâirea bărcii nu toate pozele ies foarte bine.

Debarcarea la Sarakiniko a fost o aventură pentru mulţi dintre noi. Fie că a uitat, fie că nici nu avea, barcagiul nostru nu a pus o scăriţă pentru coborârea din barcă, aşa încât am fost nevoiţi să facem un salt de la vreun metru şi jumătate, direct în apa care ne ajungea până la glezne. Acuma, nu că ar fi fost un gest de mare eroism din partea noastră, dar putem mulţumi cerului că nu s-a lovit nimeni la coloană.

Plaja din Golful Piraţilor este frumoasă, cu o apă minunată, dar cu nisip şi pietre din belşug. Intrarea în apă este cam bruscă. Nu era foarte aglomerată în ziua în care am fost noi acolo, acesta fiind probabil unul dintre motivele pentru care mulţi preferă această plajă. Există locuri în care se poate aşeza prosopul direct pe nisip, dar şi locuri îngrijite, greblate şi curăţate de pietre, pe care sunt şezlongurile cu umbreluţe. 7 euro trebuie să plăteşti pentru a beneficia întreaga zi de două şezlonguri şi o umbrelă. Supraveghetoarea îţi dă chiar şi bilet, îţi aduce o scrumieră dacă eşti fumător şi îţi îndică locurile unde se află toaleta, duşul, cabina de schimb şi barul. La Alex Bar, cel mai apropiat de locul în care am făcut noi plajă, o bere draft de 500 ml costă 4 euro, iar un sandwich 6-6,5 euro.

Mai sunt şi alte taverne unde îţi poţi ostoi foamea sau setea, dar cea mai pitorească prin amplasarea sa sus, pe deal, este Taverna Agali. Chiar dacă nu sunteţi tentaţi să serviţi ceva acolo, merită să urcaţi cele 135 de trepte ale scării care porneşte chiar din apă, pe nişte stânci şi duce la o minunată platformă de belvedere - de fapt terasa pe care se serveşte masa - de unde se pot face cele mai frumoase fotografii ale plajei din Golful Piraţilor.

Dacă la venire am avut parte de mica aventură a saltului direct în apă, la întoarcere a trebuit să aşteptăm gata echipaţi de plecare preţ de o jumătate de oră. Ora de întoarcere, cea în care bărcile trebuiau să vină şi să ne preia pentru transferul în Parga, era anunţată 17.00, dar… grecul e tot grec! Cum să se grăbească el? Abia după 30 de minute a sosit primul taxi boat. Celelalte... după.

Krioneri Beach

Krioneri este principala plajă a staţiunii Parga. Poziţionată la doar câţiva paşi de centru şi de port, este de la sine înţeles că plaja Krioneri este abordată de cei mai comozi sau cu diferite probleme de deplasare. Cu nisip, dar şi cu pietriş, plaja este destul de îngustă şi uneori aglomerată. Se poate face plajă atât pe prosop, direct pe nisip sau se poate opta pentru şezlonguri şi umbrele (6-7 euro/zi). Am trecut de multe ori pe lângă Krioneri Beach, pe faleză, dar nu am făcut niciodată plajă acolo. Pentru cei care nu vor sau nu pot să se deplaseze la alte plaje, Krioneri este un loc minunat datorită apropierii de locul de cazare şi datorită amenajărilor de aici. Proximitatea cafenelelor, tavernelor şi minimarketurilor este, de asemenea, un lucru benefic.

N-ar fi lipsit de importanţă faptul că mica insulă Panagia - cu bisericuţa ei - se află vis-a-vis oferind un peisaj unic. Pe insulă şi la bisericuţă se poate ajunge cu barca sau chiar înot, dar dacă vrei să intri în sfântul lăcaş, bineînţeles, nu o poţi face în costum de baie.

Piso Krioneri Beach

Separată de Krioneri Beach de promontoriul Agios Athanasios pe care se află şi o bisericuţă, Piso Krioneri este o mică plajă pe ţărmul unui golf pietros. Nu am făcut plajă acolo, dar, într-una din zile, după cumpărăturile de la Carrefour Express care se află în imediata apropiere, mi-am lăsat soţul la o ţigară şi am coborât la plajă pentru cercetări şi fotografii. Nisipul, prea puţin şi grosier, precum şi pietrele, nu m-au impresionat deloc. Pentru plajă ai neapărată nevoie de şezlong şi de umbrelă (care se închiriază cu 6-7 euro/zi). Deşi nu am încercat-o, după cât mi-am dat seama, apa nu pare foarte adâncă. Ceea ce mi-a plăcut la Piso Krioneri Beach a fost peisajul mai sălbatic, cu stânci mai mari sau mai mici iţindu-se din mare şi cu valurile care se sparg în ele în înaintarea lor către ţărm. Dacă m-aş întoarce în Parga, aş reveni la Piso Krioneri Beach doar pentru peisaj, nicidecum pentru vreo plajă.

În final aş vrea să menţionez că, deşi au şi pietre, plajele din Parga nu necesită neapărat încălţăminte specială pentru plajă. Clasicii papuci de plastic pot fi suficienţi. Eu nu am uitat să-mi pun în bagaj şi încălţămintea specială achiziţionată cu ani în urmă din Lefkada, dar nu am apelat deloc la ea.

Dacă mă întrebaţi care dintre plaje mi-a plăcut cel mai mult, am să răspund că niciuna la fel de mult ca cele din Lefkada sau Thassos. În Parga... poate doar Sarakiniko, plaja din Golful Piraţilor. Cu toate aventurile ei.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 10.10.15 11:31:18
Validat / Publicat: 10.10.15 13:25:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 12785 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Sarakiniko Beach - Vedere de pe terasa Tavernei Agali.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44300 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster [10.10.15 13:30:33] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster70 [10.10.15 17:56:57] »

Mutat în rubrica "Plaje în Parga și împrejurimi, PARGA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂPlaje în Parga și împrejurimi:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073596000671387 sec
    ecranul dvs: 1 x 1