ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.10.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Parga în septembrie

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Parga este o localitate mică, dar superb amplasată pe coasta nord-vestică a Greciei, la Marea Ionică, undeva între Igoumenitsa şi Preveza. AmFostAcolo mi-a destăinuit că Parga a devenit în ultimul timp o puternică atracţie turistică şi cam tot atunci am aflat că Parga are o istorie îndepărtată, că a fost râvnită de mulţi invadatori şi că prima personalitate pe care a dat-o omenirii a fost Ibrahim Paşa. Fiul unui pescar din Parga, răpit de piraţi şi vândut ca sclav, a ajuns în vremea lui Soliman Magnificul marele vizir al Imperiului Otoman. Istoria îl pomeneşte sub numele de Pargali Ibrahim Paşa, adică Ibrahim pargalezul.

Încântată de atâtea aprecieri elogioase, precum şi de izul ei de istorie, mi-am dorit să ajung şi eu în Parga. Visul mi s-a îndeplinit în luna septembrie a acestui an.

Drumul spre Parga

Din considerente fără relevanţă aici, am ales să fac deplasarea spre Parga în septembrie, cu autocarul. Ştiam că drumul va fi lung (puţin peste 1000 km), iar faptul că urma să se deruleze în principal pe timp de noapte nu mă mai înspăimânta. Minivacanţa din Macedonia, cu exact o lună mai înainte, mă iniţiase în acest gen de călătorie.

Am plecat din Bucureşti la ora 18.00 şi am ajuns în Parga a doua zi, la 11.00. Drumul care a durat 17 ore (pe traseul Bucureşti - Ruse - Sofia - Promachonas - Ioannina - Parga), a fost împărţit în etape, cu pauze după fiecare 2-3 ore de parcurs, pentru toaletă, pentru ţigară sau doar pentru dezmorţire. La primul popas, în Bulgaria, după ce am trecut Podul Prieteniei (traversarea Dunării şi controlul vamal la intrarea în Bulgaria nu au depăşit 30 de minute), am numărat 8 autocare cu români care mergeau în Grecia. Le-am reîntâlnit în aceleaşi puncte de popas (Restaurant Spectrum şi Supermarket Internaţional din Bulgaria, apoi Olympus Plaza şi Stop and Go din Grecia), toate cu facilităţi pentru cei care vin de la drum lung, dar şi cu bune posibilităţi de oprire pentru maşinile mari. Traversarea Bulgariei pe timp de noapte, aproape în convoi, mi-a amintit de drumurile în Egipt, prin deşert, când mergeam doar în caravană escortată de echipaje de poliţie.

În Bulgaria intrările la toalete se plătesc (prima, cea mai apropiată de România, acceptă şi lei - 1 leu/persoană, iar celelalte acceptă şi euro - 0,5 euro/persoană). În Grecia, la Stop and Go, aproape de Igoumenitsa, dacă intri mai întâi la toaletă (0,5 euro/persoană), vei primi în schimbul bonului eliberat un pet de 0,5 l cu apă, dar dacă deja ai cumpărat ceva, nu trebuie să mai achiţi nimic la toaletă.

Şi, un amănunt legat de autocarul cu care am călătorit noi. Pe exterior, în lateral, avea pictat "Free Wi-Fi". Încercând să afle dacă internetul funcţionează şi în autocar, soţului meu i s-a răspuns că doar în România este posibil acest lucru.

Pe teritoriul Greciei am intrat în zori, am traversat Macedonia pe lângă Salonic, apoi am continuat prin Tessalia şi Grecia centrală pe un drum superb, printre munţi sau tăind munţii prin nenumăratele tuneluri moderne, luminate, semaforizate, semnalizate, ventilate, etc, etc... Egnatia Odos este o bucurie pentru orice conducător auto. Sunt şi câteva puncte de încasare a taxelor de autostradă (2,4 euro/autoturism şi 6 euro/autocar), dar asta nu ne interesa pe noi. Dacă vreţi amănunte, sunt sigură că veţi primi informaţii clare şi verificate de la cei care au călătorit cu autoturismul, pe cont propriu.

Ştiam că în Parga străduţele sunt întortocheate şi foarte înguste făcând imposibil accesul autocarelor, aşa încât nu ne-a surprins faptul că la intrarea în staţiune, undeva într-un loc mai larg, ne aştepta reprezentanta din Grecia a agenţiei româneşti, gata să ne ajute la transfer. Bagajele au fost preluate de maşini mai mici, iar noi, turiştii, cu microbuze sau cu autoturisme, am fost transportaţi la vilele sau hotelurile unde aveam cazarea.

În acelaşi fel, dar în sens invers, a avut loc şi plecarea şi apoi drumul de întoarcere. După predarea camerelor (ora 9.00) şi preluarea bagajelor (ora 11.00), cu o abatere de vreo 3 km la Ammoudia de unde am mai preluat turişti, la ora 12.30 am plecat întins către România. Am ajuns acasă a doua zi, la ora 5.30.

Despre Parga

Parga a fost declarată staţiune turistică în 1962 şi s-a bucurat la început de o mare popularitate în rândul grecilor, apoi a italienilor care veneau aici pe mare. Curând faima plajelor însorite şi a peisajelor minunate din această parte a Greciei a ajuns până departe astfel încât, în zilele noastre, în Parga te vei intersecta cu olandezi, englezi, francezi, ucraineni, bulgari, croaţi şi bineînţeles cu mulţi, foarte mulţi români. Staţiunea mărginită de o parte de creste cu plantaţii de măslin, iar de cealaltă parte de golfuri stâncoase, cu ape albastre, are străduţe în pantă şi case înghesuite, viu colorate, construite parcă unele peste altele. Drumul principal, bazarul şi faleza cu tavernele şi restaurantele ei sunt cele mai aglomerate locuri mai ales în sezonul estival. Insula Panagia şi marea la apusul soarelui, faleza şi portul sau promontoriul cu Castelul Veneţian feeric iluminat noaptea sunt imagini pe care nu le poţi uita uşor.

Pe faleză, una lângă alta, sunt înşiruite taverne şi restaurante, iar ţărmul atrage prin peisaj şi plaje la care se poate ajunge pietonal, cu maşina sau cu barca rapidă. Amatorii de plimbări pe mare pot opta pentru excursii în insulele învecinate, agenţiile - dar şi ambarcaţiunile - având o variată ofertă în acest sens.

Cei care vor să ajungă la Ammoudia, Preveza, Igoumenita sau Ioannina o pot face cu autobuzul plecând de la staţia aflată la şosea, în spatele Marketului Express.

La plajele mai îndepărtate se poate ajunge nu numai pe calea apelor, cu barca rapidă, dar şi cu taxiul, cu tarife fixe pe cursă (Lichnos Beach - 7 euro, Sarakiniko Beach - 23 euro). Până la Anthousa, pentru Castelul lui Ali Paşa, taxiul este 6 euro.

În Parga există şi trenuleţ turistic. Am observat că acesta are două trasee, unul la Watermill - moara de apă din Anthousa şi celălalt la Castelul lui Ali Paşa. Cu ghid de limbă engleză, am fost şi noi într-o plăcută plimbare cu trenuleţul la Castelul lui Ali Paşa (2 ore, 8 euro/persoană).

Castelul Veneţian

Castelul Veneţian, un simbol al istoriei locului, se află pe promontoriul din dreapta portului, iar vizitarea lui se face - conform unor informări plasate atât la intrare cât şi în interior - pe propria răspundere. Asta pentru că ruinele răzleţite pe toată înălţimea dealului, cu grade diferite de deteriorare, te ademenesc să te apropii tot mai mult. Imaginile panoramice surprinse de aici - cu acoperişurile roşcate ale clădirilor, cu insula Panagia şi bisericuţa ei, cu faleza şi portul turistic, dar şi cu marea până hăt, departe, cât ţine zarea - sunt cu adevărat magnifice. O scără îngustă, deteriorată şi fără balustradă, alei pietruite cam alunecoase, intrări nesigure în încăperi lugubre, poteci înguste năpădite de ierburi care pot ascunde şopârle, iată câteva din aspectele demne de luat în seamă atunci când te aventurezi la Castelul Veneţian. Intrarea este liberă şi nu beneficiezi de nici un fel de explicaţii. Nu-ţi rămâne decât să le cauţi singur după aceea. La intrare, deasupra porţii arcuite, oricine poate observa leul veneţian înaripat, iar cei cu ochi mai ageri şi unele inscripţii, vulturi cu două capete, precum şi emblema lui Ali Paşa.

Construit iniţial de locuitorii aşezării (sec. XI) pentru a se proteja de atacurile piratereşti şi turceşti, de-a lungul timpului, sub diverse stăpâniri, castelul a suferit multiple distrugeri, refaceri, extinderi şi întăriri. Rămân în istorie evenimentele din 1537 când amiralul turc Hayreddin Barbarossa, în urma victoriilor navale care au asigurat dominaţia otomană în Marea Mediterană, a incendiat şi a distrus cetatea din Parga. Mai târziu, veneţienii au refăcut-o şi au întărit-o cu opt turnuri de observaţie, au construit cisterne pentru rezerve de apă în caz de asediu făcând fortificaţia de necucerit până la începutul sec. XIX când a fost vândută lui Ali Paşa. Ulterior, acesta a construit în incinta cetăţii un hamam, a refăcut încăperile, a împodobit intrările cu arcade şi şi-a asigurat o ieşire secretă la mare. În prezent, multe porţiuni sunt ruinate şi nu se mai ştie ce a fost acolo.

Când am vizitat Castelul lui Ali Paşa din Anthousa, ghida - o tânără documentată şi bună cunoscătoare a limbii engleze - ne-a spus că Ali Paşa a încercat în mai multe rânduri să cumpere Castelul Veneţian din Parga, dar a fost refuzat. Ca o ameninţare, el şi-a construit propria fortificaţie la Anthousa de unde intenţiona să atace. Atacul nu a mai avut loc pentru că englezii care stăpâneau atunci castelul din Parga, au hotărât să-l vândă. Dacă este adevărat sau nu (încâlcite sunt căile istoriei !!!) este mai puţin important. Important este că posteritatea s-a îmbogăţit cu două construcţii reprezentative de care vizitatorul actual încă se mai poate bucura. Am văzut subsoluri, galerii, diverse încăperi unele cu deschidere către exterior, altele complet închise, de asemenea am văzut ţevi de tun ruginite şi guri de tragere orientate atât spre ţărm cât şi spre mare, gata să întâmpine duşmanul din orice parte ar veni. Potecile sunt inundate de iarba arsă de soare şi de arbuştii firavi. Sus, cel mai sus, după ce treci de rezervoarele de apă, vederile spre mare şi spre plaja Valtos sunt cu adevărat fantastice.

Cum se ajunge la Castelul Veneţian? Din bazarul de lângă faleză, pe o străduţă în pantă, cu trepte, se urcă printre micile magazine cu suveniruri până aproape de intrarea în curţile castelului. Este destul de obositor acest drum, dar merită tot efortul. La o masă, din Cafe Citadel vezi întreaga staţiune Parga, iar dacă urci până la cel mai înalt nivel, vezi ca în palmă toată plaja Valtos. În zare, pe munte, se conturează Castelul lui Ali Paşa.

Agios Nikolaos

Sfântul Nicolae este protectorul aşezării, de aceea a fost cinstit prin înălţarea unei frumoase biserici chiar în centru. Din piatră, cu un turn-clopotniţă încadrat în construcţia principală, sfântul lăcaş este foarte frumos şi în interior. Cu un gând de mulţumire pentru că am ajuns şi noi în Parga, am intrat şi am petrecut câteva minute admirând catapeteasma şi picturile murale.

Pentru cei mai credincioşi amintesc faptul că pe Insula Panagia, vizibilă din orice punct al falezei, se află o bisericuţă închinată Adormirii Maicii Domnului. În fiecare an la 15 august, atunci când credincioşii ortodocşi prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, acolo au loc slujbe deosebite. Pe insulă se poate ajunge cu barca sau înot, iar dacă doriţi să intraţi în sfântul lăcaş, bineînţeles, trebuie să aveţi vestimentaţia corespunzătoare.

De asemenea, tot pentru cei mai credincioşi, amintesc şi faptul că pe coastă, deasupra plajei Valtos, se află edificiul religios cel mai important din Parga, Mănăstirea Panagia Vlacherna.

Muzeul ecleziastic aflat lângă Biserica Agios Nikolaos adăposteşte mari valori cultural-religioase: două copii ale unor lucrări scrise în 1600 de Agion Oros - un călugăr de la Athos, două biblii din sec. XVII, câteva icoane vechi printre care şi cea a Maicii Domnului din Vlacherna (adusă - se spune - din Cappdocia), precum şi un steag al oraşului, vechi de trei secole şi găurit de gloanţele otomane. Acesta este realizat din mătase roşie şi are pictat pe ambele părţi chipul Maicii Domnului cu Pruncul în braţe, înconjuraţi de steluţe aurii.

... şi altele

Dacă aţi epuizat plimbările prin Parga, dacă aţi vizitat toate obiectivele ei, agenţiile locale de turism, dar şi reprezentanţii agenţiilor româneşti care se află acolo, vă propun mai multe excursii opţionale. Reţineţi însă că puteţi avea surpriza ca tarifele pretinse de agenţiile româneşti să fie mai mari comparativ cu cele ale agenţiilor locale care se găsesc mai peste tot în centru şi care oferă şi unele reduceri la sfârşit de sezon. Legat de programele opţionale, iată câteva oferte: excursii de o zi - Meteora (45 euro), Albania (50 euro), Zagora şi Canionul Vikos (40 euro), Mituri şi râuri/Nekromantoin şi Acheron-Styx (30 euro) şi croaziere - Corfu (40 euro), Insulele Ionice (40 euro), Paxos şi Antipaxos (25 euro traseul lung şi 20 euro traseul scurt). Toate tarifele sunt pe persoană.

Pentru că tot nu vă însoţeşte nici un ghid român şi deci nu veţi beneficia de explicaţii în limba română, merită să aruncaţi un ochi şi la ofertele agenţiilor locale sau chiar la cele ale ambarcaţiunilor ancorate la dig dacă doriţi o ieşire pe mare. La acest capitol noi am avut surprize, dar despre ele vă voi povesti curând.

Magazine în Parga? Marketuri sau minimarketuri, magazinele în Parga sunt numeroase şi stau destul de bine cu ofertele la produsele alimentare. Express, Proton, Arista, Carrefour Express şi altele fără număr şi fără nume, sunt aprovizionate, au preturi uşor diferite între ele, dar oricum, cam mari. Am cumpărat frecvent fructe (piersici - în jur de 2 euro/kg, struguri - 2,5 până la 3,5 euro/kg) şi bere Mythos - între 1,25 şi 1,65 euro/doza de 0,5 l. Deşi nu am avut nevoie şi nu am cumpărat, am remarcat cu surpridere că preţul lămâilor în patria lor este foarte mare (3,3 euro/kg). De asemenea, am mai remarcat că berea Mythos, achiziţionată de la market, în Grecia - ţara ei de baştină - este mai scumpă decât în România. Acasă am consumat toată vara bere Mythos cu preţuri cuprinse între 2,50 şi 4 lei/doza de 0,5 l.

Cât despre suveniruri şi tot felul de alte nimicuri care aglomerează bazarul… Poate cele mai reprezentative produse cu care te poţi întoarce din Parga sunt uleiul de măsline, mierea şi săpunurile din ulei de măsline. Cât despre acestea din urmă, frumos ambalate pentru a fi oferite cadou (câte două, câte trei sau în combinaţie cu alte produse cosmetice realizate pe bază de ulei de măsline), sunt destul de scumpe. Şi aici am avut o surpriză. La întoarcerea în România, am găsit săpun grecesc din ulei de măsline la preţul de 1,99 lei/buc. în condiţiile în care la mama lor, în Grecia, în bazarul din Parga, trebuia să plăteşti 1,2-1,5 euro/buc.

Cât despre uleiul de măsline…, altă bizarerie! Pe scurt, la întoarcerea din Grecia, toată lumea a dat năvală la Supermarket Internaţional, în Bulgaria, de unde a cumpărat ulei de măsline grecesc. Preţuri? 15 euro/bidon de 5 l şi 11 euro/bidon de 3 l.

La finalul acestui capitol de observaţii minuţioase şi cârcotaşe în Parga, nu pot să nu amintesc de plantele şi de modul în care încearcă localnicii să împodobească fiecare colţ de zid sau intrare în casă măcar cu o plantă în ghiveci. Acolo unde terenul permite, spre marginea staţiunii, sunt plantaţii mai mari. M-au încântat măslinii cu crengile grele de rod, citricele, rodiile şi fructele de kaki încă necoapte, cactuşii ornamentali şi ei încărcaţi cu fructe, dar mai ales Bougainvillea - floarea de hârtie, foarte decorativă, în culorile ei atât de diferite. Septembrie în Parga, cel puţin din acest punct de vedere, este o lună minunată.

Concluzie

Parga este o staţiune frumoasă, căutată, cu atracţii turistice despre care s-a vorbit destul de mult pe AmFostAcolo. Cei care au fost într-o vacanţă în Parga s-au întors acasă cu o tolbă plină cu fotografii şi cu amintiri frumoase, dar şi cu regretul că totul a luat sfârşit parcă prea repede.

Mărturisit sau nu, echilibrul dintre antiteze funcţionează şi aici, iar eu nu voi pregeta să amintesc şi aspectele negative pentru că, oricât am vrea să le ignorăm, ele există. Acestea din urmă mi-au venit buluc în minte şi chiar le-am exteriorizat public atunci când - la finalul sejurului nostru de 7 zile, conducându-ne la autocarul care trebuia să ne readucă acasă - ghida ne-a spus destul de imperios: "Când o să mai veniţi, să vă luaţi două săptămâni!" Două săptămâni? Două săptămâni numai pentru Parga?

În opinia mea, Parga este stresantă din cauza înghesuielii, a zgomotului şi a îngustimii drumurilor. Pe strada principală sau prin bazar, rareori am mers alături de soţul meu. Mergeam unul după altul, cu neputinţă să înfiripăm un dialog. Mai mult decât atât, în centru, Parga este o staţiune poluată. Nu cred că în altă parte am mai înghiţit atâta gaz de eşapament de la scutere şi autoturisme. Ele circulă printre oameni, foarte aproape de oameni chiar şi pe faleză, în zona de promenadă. Cel puţin în luna septembrie, ţânţarii nu-ţi dau pace, iar albine şi alte insecte survolează permanent plajele. Am văzut persoană înţepată de albină. Nouă ne tot dădea târcoale un tăun, dar am scăpat nevătămaţi. Pe plaja Sarakiniko am stat cu berea acoperită cu pungă de plastic pentru ca albinele însetate să nu se înece în băutura noastră.

Şi, ca să închei într-o notă cât de cât optimistă, dacă nu pretindem perfecţiune, o vacanţă în Parga poate fi totuşi frumoasă.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 13.10.15 09:28:47
Validat / Publicat: 13.10.15 13:35:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 6462 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

35 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Parga - Din înălţimile Castelului Veneţian, vedere asupra golfului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46100 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

35 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 35
calatorul [13.10.15 15:40:36] »

Multumim pentru impresii si sfaturi, am retinut si tinut cont de ele.

webmaster [14.10.15 19:17:17] »

Împeună cu continuările sale, Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

iulianic [15.10.15 21:47:40] »

@webmaster - Mulţumesc!

Vă rog, dacă se poate, ataşaţi youtube ,este un film de prezentare a staţiunii Parga şi a împrejurimilor ei.

Este mult mai complex şi mult mai sugestiv decât am reuşit eu în articolele mele.

webmaster70 [15.10.15 21:58:43] »

@iulianic - Ilustrația video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

ebirsan [03.11.15 21:55:16] »

@iulianic - Sunt in căutarea locației din Grecia pentru septembrie 2016. Cochetez cu ideea de Parga, dar am unele rezerve.

As avea nevoie de un sfat, cu toate că am impesia că dvs. nu călătoriți cu mașina personală.

Dacă aș avea o locație undeva în apropiere de Parga (sau chiar în Parga) ar putea fi o opțiune viabilă să merg în fiecare seară cu mașina în zona falezei pt. masa de seară (la mijlocul lui septembrie)?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD [03.11.15 23:16:26] »

@ebirsan - îți zic io, că am fost cu mașina: am stat în Valtos (peste „dealul” cu cetatea venețiană). Mergeam la plimbare pe jos în fiecare seară până în centru și înapoi. Mașina am scos-o doar ca să mergem în alte locuri, în excursii.

Să mergi cu mașina prin ulițele alea fără locuri de parcare e o adevărată aventură și consider că nu merită să-ți strici vacanța bombănind geografia și arhitectura locală...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ebirsan [04.11.15 00:01:06] »

@Dragos - Problema mea e legată tocmai de mersul pe jos, mai ales că am înțeles că toată Parga este în pantă.

Pe unde am fost în Grecia în septembrie, de regulă am găsit totuși loc de parcare chiar și în zone f. aglomerate altfel în iulie-august. Speram să fie similar și în Parga dacă ar fi existat ceva parcări amenajate în zona portului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD [04.11.15 08:24:36] »

@ebirsan - așa cum spui, Parga nu e doar în pante, ci la fel cu restul satelor elene, plină de străduțe strâmte și fără prea mult loc de parcare. În zona portului NU au voie mașinile turiștilor, ci doar cele ale autorităților și ale celor ce stau sau au acolo afaceri.

Ceva mai în spate, e o biserică a cărei curți e comună cu a unei școli. Acolo, în sezon, se face o mică parcare publică. Cum eu am fost pe la sfârșit de mai - început de iunie, acolo nu se putea parca. Probabil că nici în septembrie, după ce reîncepe anul școlar. Așadar... slabe speranțe. Mai bine iei fie o cazare în zonă care să îți ofere parcare (sunt vreo două, trei hoteluri care oferă și asta, dar nu-s deloc ieftine!), fie taxiul zilnic... sau taxi-boat (dacă or mai fi, că nici din alea nu erau pe cap de sezon) dacă vii dinspre Valtos.

calatorul [04.11.15 08:46:26] »

@Dragos - Multumim pentru informatiile utile, am aflat si eu din discutia asta cateva lucruri folositoare pentru excursia in zona. Inteleg ca Parga este o asezare aglomerata si e greu de gasit o pensiune mai linistita si cu vedere spre mare, mai studiem, mai e ceva timp pana la vara.

iulianic [04.11.15 09:54:37] »

@ebirsan - Sejurul meu în Parga a fost un cadou aşa încât l-am acceptat "la pachet", transportul făcându-se cu autocarul. Nu spun că e o fericire să călătoreşti noaptea cu autocarul până acolo, dar nici să te deplasezi cu maşina personală prin Parga nu e o încântare. Am spus că drumurile sunt în pantă, sunt înguste şi foarte aglomerate. Aşa e Parga!

Dacă aş avea o locaţie undeva în apropiere de Parga (sau chiar în Parga) ar putea fi o opţiune viabilă să merg în fiecare seară cu maşina în zona falezei pt. masa de seară (la mijlocul lui septembrie)?

Părerea mea este că ar fi foarte greu, foarte stresant. @Dragos are dreptate. Nu există parcări amenajate în zona portului. Pe faleză, printre oameni, circulă doar maşini care fac aprovizionare şi scutere ale lucrătorilor de acolo. În curtea bisericii, comună cu cea a şcolii, atunci când am fost noi, copiii jucau fotbal. Maşinile se parcau în afară, într-un spaţiu îngust, mereu foarte aglomerat. În cazul fericit în care ai prinde un loc liber acolo, tot ai avea de mers pe jos vreo câteva sute de metri până la tavernele de pe faleză.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul [04.11.15 10:14:13] »

@iulianic - Si eu am inteles din relatarile pe care le-ati scris despre Parga, ca este o statiune frumoasa dar si foarte aglomerata. Am trecut pe langa ea de 2 ori, odata spre Corfu si odata spre Lefkada, dar nu am oprit niciodata. In ultima vreme noi am preferat pensiunile izolate si linistite, as cauta si aici asa ceva, o sa mai citim pe AFA si poate revin cu cateva intrebari. Multumim.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic [04.11.15 10:16:22] »

@calatorul50 - Am spus de câte ori am avut ocazia că Parga este o staţiune frumoasă, dar stresantă din cauza înghesuielii construcţiilor, a zgomotului şi a îngustimii drumurilor. În plus, mi s-a părut şi poluată.

Inteleg ca Parga este o asezare aglomerata si e greu de gasit o pensiune mai linistita si cu vedere spre mare…

O pensiune cu vedere la mare poţi găsi, dar linişte garantat nu, mai ales dacă ai vecini care vorbesc tare şi beau mult. Poate că undeva, mai spre periferie, situaţia să fie alta. Dar cum toată lumea vrea central, aproape de port şi faleză… Parga trebuie luată aşa cum este. Cu plusurile şi cu minusurile sale, un sejur în Parga poate fi chiar frumos. Trebuie însă să ştim la ce să ne aşteptăm.

Personal, nu cred că aş face faţă unui sejur de două săptămâni numai în Parga, aşa cum încercă agenţiile să ne sugereze. Mai curând, după 5-7 zile petrecute în Parga, m-aş muta în Corfu sau în Lefkada.

calatorul [04.11.15 11:27:12] »

@iulianic - Multumesc pentru raspuns si lamuriri, ma bazez pe ele si o sa incerc ceva similar, fara Corfu si Lefkada in care am fost deja. Anul asta am stat cate 5 zile in pensiuni diferite pe Sithonia, langa Nikiti, si a fost o idee foarte buna, desi a trebuit la mijlocul sejurului sa ne luam catrafusele si sa le mutam la alta vila in apropiere.

Dar suntem invatati si cu circuite cu masina, cam obositoare dar minunate, in care impachetam si despachetam zilnic bagaje, batand drumurile in lung si lat. In plus, nu suntem tipul de oameni dependenti de masina, care doresc sa parcheze daca se poate in usa destinatiei, poate si pe balcon, cat mai aproape si mai inghesuit. Noi consideram ca si mersul pe jos este sanatos, asa ca mai analizam, ne mai sfatuim, multumim.

Sa ma scuze ebarsan ca m/am bagat si eu in seama la intrebarea sa si am deturnat discutia. VAcante frumoase tuturor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ebirsan [04.11.15 14:24:42] »

@calatorul50: Plecand de la premiza ca "orice cal de curse ajunge gloaba" mai devreme sau mai tarziu, noi am ajuns dependenti de masina si mai putin de pingele. In plus avem si obiceiul sa caram mult bagaj deci am renuntat la excursii de tipul "daca e marti e Belgia".

Ca urmare minim 3-4 zile in acelasi loc, cu maxim 2-3 muturi/concediu, daca nu se poate numai cu o singura baza.

Excursii zilnice cu masina de 200-350 km in jurul taberei nu reprezinta o problema daca sunt obiective de vizitat.

Probabil ca in loc de Parga ma voi orienta spre Syvota unde stiu sigur ca pot ajunge si parca masina in zona portului. Am facut un popas acolo in drum spre Lefkada.

calatorul [04.11.15 15:48:25] »

@ebirsan - Asa este maestre sunt de acord cu cele scrise, si noi folosim masina destul de mult in vacante. Era o vreme la Marea Neagra cand cautam locuri cu acces rapid la plaja sa nu mai umplu masina de nisip, galetuse si saltele. Dar dupa ce au crescut copiii si, mai ales, am ajuns in Grecia si am vazut ce e acolo, am inteles si am schimbat tactica. Nu ma mai deranjeaza sa merg zilnic la plaja cu masina, ori seara la taverne in oras, chiar daca asta inseamna ca dupa o delicioasa masa greceasca beau tot apa si nu alte licori locale.

Nu mai zic de drumurile cu masina de jur imprejur, la destinatii accesibile pentru o zi dus/intors, ceea ce mie imi bate sub 300 km, ca sa nu merg ca trenul. Anul asta in 10 zile din Sithonia am facut sub 500 km fiind distantele scurte in peninsula. In Creta m/am apropiat de 2.000 si tot nu am vazut cat am vrut.

Pentru discutia de mai sus, multumesc pentru sugestie, retin si eu varianta Syvota pentru cand voi opri la Parga. Sau mai stau un an si citesc relatarea de pe AFA ca sa gasesc solutiile cele mai bune povestite de un meserias. Mai vedem, mai vorbim, alegere inspirata si vacante frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Ioan Raita [14.05.16 22:31:48] »

Am în geantă o factură proforma pentru un hotel sau studio Panos cu sejur din 14.09.a.c.. Vă spune ceva numele acesta? Termenul de scadență a plății, este destul de scurt. Puteți să-mi spuneți cât abrupte sunt pantele acolo? Am înțeles că toate străzile sunt în pantă.

Dragoș_MD [15.05.16 00:00:39] »

@Ioan Raita - nu sunt chiar toate în pantă, dar cu siguranță vei avea ceva de urcat și coborât dacă mergi acolo. Indiferent unde ești cazat - cu excepția cazărilor „de linia întâi” lângă plajă, și cu condiția ca plaja să fie unicul scop al sejurului.

iulianic [15.05.16 09:29:13] »

@Ioan Raita - Cam toate străzile din Parga sunt înguste și în pantă, dar să nu vă închipuiți că sunt de neabordat. Vă veți descurca mai ales că o vacanță presupune un pas de plimbare, fără grabă. Mai problematic mi s-ar părea din punctul de vedere al conducătorului auto.

Nu-mi amintesc exact de Panos Studios. Nu era în preajma locației noastre de cazare (lângă dealul cu castel). Presupun că este amplasat mai aproape de intrarea în Parga, în zona mai nouă a stațiunii. Dar și de acolo - pentru a coborî la plajă sau pentru a ajunge în centru - tot este de coborât. Dacă nu aveți probleme serioase de deplasare, nu trebuie să vă faceți probleme. Vacanță plăcută în Parga!

adrianaglogo [23.06.17 23:47:25] »

@iulianic: Acum am dat de articolele tale, facandu-mi temele pt Parga. Multumesc ca le-ai scris, e mult mai usor pentru mine si altii care vor merge in Parga.

Vom merge cu masina, am rezervat un hotel central, care are si parcare proprie, sa speram ca parcarea nu e pentru... doua masini!

cat despre lamai si eu am constatat uneori cat de scumpe erau. Intr0un an ne-a explicat un grec ceva: cica atunci cand exista recolte f. f mari, arunca in mare slepuri intregi cu citrice, ca sa nu scada pretul prea mult!

O fi adevarat sau nu, eu una nu stiu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [24.06.17 08:23:38] »

@adrianaglogo: am doua saptamani de cand m-am intors din Parga!

Am intentionat doar ca prin acest ecou sa-ti spun ca ai facut o alegere ffff buna!

Parga este unica, minunata si este un loc unde maine m-as intoarce!!!

Ce inseamna insa locatie centrala cu parcare?!

calatorul [24.06.17 10:24:19] »

Multumim pentru sfat si atentionare:

"agenţiile locale de turism, dar şi reprezentanţii agenţiilor româneşti care se află acolo, vă propun mai multe excursii opţionale. Reţineţi însă că puteţi avea surpriza ca tarifele pretinse de agenţiile româneşti să fie mai mari comparativ cu cele ale agenţiilor locale care se găsesc mai peste tot în centru şi care oferă şi unele reduceri la sfârşit de sezon". De retinut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adrianaglogo [24.06.17 13:59:57] »

@maria55: Asta scrie pe booking: "Amplasat central în Parga, hotelul Galini... Hotelul beneficiază de parcare privată gratuită ". Uitandu-ma pe harta, pare central.

Rezerva mea este legata de unica stea pe care o are, dar am citit numai de bine despre el!

Pretul a fost de 35 E/noapte, intre 3 -11 septembrie.

Inca mai pot anula rezervarea, dar mai mult ca sigur nu o voi face! Om vedea cum o fi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [24.06.17 14:33:00] »

@adrianaglogo: nu anula nimic! In Parga, parcarea este deficitara! Am observat asta in iunie cand inca nu era chiar foarte aglomerat! Asa ca daca iti asigura parcarea, locatia este una buna!

Concediu placut va doresc, incă de pe acum!

adrianaglogo [24.06.17 16:40:45] »

@maria55: Da, asta a fost unul din criteriile pentru care am ales acest hotel, cu singura lui stea!

Unii au surprize neplacute la 4*, eu cred ca o sa am una placuta!

Vom vedea peste 2 luni.

maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [24.06.17 17:01:43] »

@adrianaglogo: ai dreptate in ceea ce priveste clasificarea! Concediul reusit insă, nu stă doar in numărul stelelor! Parga este minunata, iar voi aveti locatia mai sus pe deal, loc de unde Castelul Venetian va incânta privirea si nu doar el! Sa-l vizitati, pozele sunt superbe de acolo, dar mai ales... retine????de pe terasa de sub zidurile lui:Kastro1380!!! Apoi, de la Galini, chiar si pe jos in 30min accedetu la una dintre cele mai faine plaje, Valtos Beach! Sau mă rog, cu masina... sau cu barcutele, 4euro dus-intors!

Sa va faceti rezervare la trenuletul care va duce intr-un vilage si la Castelul lui Ali Pasa*pargalezul! Abia astept sa va intoarceti si sa ne povestiti...

adrianaglogo [24.06.17 17:18:34] »

@maria55: Seara trecuta si dupa-amiaza asta le-am petrecut adunand informatii despre Parga. O adaug si pe asta cu rezervarea la trenulet, nu stiam ca trebuie.

Multumesc.

Iar cu stelele nu am nicio problema daca sunt putine, vacantele noastre au fost la maxim trei *, cu exceptia "chilipirului" de 5* in Ciprul de Nord, din decembrie trecut.

Noi stam putin in camera si avem o vorba: nu o cumparam, deci nu trebuie sa fie perfecta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [24.06.17 17:26:39] »

@adrianaglogo: faza cu trenuletul pentru ruta descrisa, nu este legiferată ????cu rezervare! Dar... fiind singurul, pe teaseul acesta lung, turisti multi si dornici de plimbare, am observat asta din mers????????Seara isi achizitionau biletele pentru a doua zi de ex., coada mare daca nu procedezi asa si risti sa nu mai aiba locuri in momentul in care ajungi la plata! Asta e tot! Era iunie si inceput de sezon si totusi... cerinte multe! Aveau 3 curse pe zi, adevarat, dar chiar dureaza 2-3h si aveti si o ghida! O minune de fata, doxa de istorie!

Puteti merge si in croaziera Paxos si Antipaxos cu Captain Hook!! Super!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianaglogo [24.06.17 18:29:40] »

@maria55: E pe lista croaziera. Vreau sa studiez de unde e mai bine, din Corfu sau Parga. Pt ca stam 5 zile si in Corfu

maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [24.06.17 20:22:38] »

@adrianaglogo: din Parga este mai scurt drunul si implicit mai ieftin! Noi fiind grup, am negociat la 17/euro/pers.

Noi am fost si din Corfu in urma cu 3 ani parca! A fost atat de spectaculos incat am repetat vizita si din Parga!

Din Corfu este mai lung drumul! Atat pe mare cat si pe uscat, depinde unde sunteti cazati! Noi am fost in Sidari si am fost preluati de un microbuz pentru inbarcarea pe Bretania Cruis din portul Benitses.

Deci alegerea este a voastra! Eu zic insa ca din Parga este mai facil, mai rapid, ramânându-vă timp mai mult pentru Gaios!

adrianaglogo [25.06.17 00:09:20] »

@maria55: Si noi am mai fost in Corfu, dar am zis sa mai mergem si acum. Atunci nu am fost in Paxos, nu ne0a ajuns timpul pt cate erau de vazut.

Multumesc de informatie, ramane din Parga.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, calatorul, Ioan Raita, iulianic, maria55, mirmicu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Parga:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11628293991089 sec
    ecranul dvs: 1 x 1