ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.10.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
LUNA
SEP-2015
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
95.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Unde mâncăm? Taverne în Parga și împrejurimi

Taverne şi restaurante în Parga

TIPĂREȘTE URM de aici

Când se lasă seara, faleza din Parga devine atât de animată încât crezi că nu a mai rămas nimeni prin case. Luminiţele ambarcaţiunilor ancorate în port, cele de pe promontoriul Castelului Veneţian ca şi cele de la terasele înghesuite una în cealaltă încununând faleza, atrag toată suflarea turistică din Parga.

În Parga există o multitudine de baruri, taverne şi restaurante, câteva dintre cele mai căutate - nu doar pentru savoarea preparatelor, ci şi pentru priveliştile oferite - se află în proximitatea portului.

Exceptând zilele în care eram în deplasare, noi am luat masa numai la restaurantele de pe faleză sau din imediata apropiere. Toate au şi mese afară, cu acoperişuri contra soarelui sau a intemperiilor, iar serviciile sunt în general bune. Majoritatea au la intrare o persoană care invită să le treci pragul, persoană înzestrată nu numai cu simţul comunicării, dar şi cu o memorie vizuală demnă de invidiat. Dacă le spui că revii mai târziu, atunci când revii cu adevărat, îţi dau mâna şi din câteva cuvinte înţelegi că nu te-au uitat. La început am suspectat un comportament şablon, dar mai spre sfârşitul sejurului, m-am convins că lucrurile nu stau chiar aşa.

Meniul este în general mediteraneean, cu specific grecesc, italienesc sau franţuzesc, iar preparatele sunt gustoase şi frumos prezentate. Majoritatea tavernelor oferă, pe lângă alte băuturi, şi aşa zisul vin al casei. Ori de câte ori l-am încercat, ni s-a părut acceptabil, iar preţul de asemenea. Vinul - alb sau roşu - se aduce la masă în carafe de diferite forme.

Cu excepţia unui singur restaurant - Castello Restaurant - nu am plecat din România cu o listă şi nu aveam nici o preferinţă privind locurile de servit masa în Parga. Evident, pe perioada unui singur sejur, oricât de gurmand ai fi, nu poţi merge la toate tavernele şi restaurantele din staţiune. Iată câteva la care am fost noi:

Veneziano

Amplasat aproape de dig, în imediata vecinătate a Spice Bar, cu o minunată privelişte spre marea cu insula Panagia şi spre promontoriul cu ruinele castelului, Veneziano este restaurantul care ne-a oferit prima cină în Parga.

Administrat de o familie de greci, la Restaurant Veneziano se pot servi preparate greceşti, dar şi italieneşti (pizza, paste). În plimbarea noastră, când l-am remarcat şi când i-am studiat meniul afişat la intrare, restaurantul era pustiu, dar când am revenit pentru masă, abia dacă s-au mai găsit două locuri libere şi pentru noi. Nu pot spune că este foarte frumos în interior. Aceleaşi banale feţe de masă cu pătrăţele care se acoperă cu hârtie la fiecare consumaţie, nişte scaune cam înalte pentru statura mea... În schimb, personalul este ager şi foarte serviabil. Din meniul - în limba română - am ales peşte spadă cu garnitură (9,5 euro/porţia), tzatziki (3,5 euro/porţia), pâine (1,2 euro/câteva felii) şi bineînţeles, vinul casei (4,9 euro/carafa de 500 ml).

Cu sinceritate declar că peştele spadă nu mi s-a mai părut atât de bun ca cel servit în anii anteriori în Lefkada sau în Thassos, iar soţul meu, în mod surprinzăror, a mărturisit că nu-i place tzatziki. Fiind mare iubitor de mujdei concentrat, tzatziki de aici i s-a părut... un preparat pentru copii.

Gemini

Amplasat tot aproape de dig, în partea dinspre castel, Restaurant Gemini ne-a întâmpinat cu ospitalitatea de acum cunoscută şi cu aceleaşi feţe de masă cu pătrăţele cu care deja ne obişnuiserăm (aţi remarcat că predomină cele cu alb şi albastru?).

Un aperitiv (0,75 euro/porţia) constând într-o pâinişoară cu unt şi icre, a fost urmat de souvlaki (9 euro/porţia) cu o garnitură complexă (orez, salată, tzatziki, cartofi înăbuşiţi, dar şi un cartof copt în staniol, cu unt), vinul casei (5 euro/carafa de 500 ml) şi îngheţată de ciocolată (2 euro/porţia). Ştiţi ce mi-a plăcut cel mai mult la Restaurant Gemini? Pâinea caldă, deosebit de gustoasă, pe care nu am mai întâlnit-o niciunde în preumblările noastre prin Parga.

Bacchos

Restaurant Bacchos situat lângă plaja Krioneri, este considerat pe bună dreptate cel mai popular local de pe faleza din Parga. Nu voi insista prea mult în descrierea lui şi a preparatelor servite acolo pentru că despre Restaurant Bacchos am scris deja câteva rânduri. Menţionez doar că perspectivele către insula Panagia sau Castelul Veneţian, atât ziua, cât şi la apus sau noaptea, sunt de neuitat. Preparatele şi serviciile sunt bune, iar muzica şi antrenul tipice Greciei sunt, de asemenea, greu de uitat.

Castello

Apreciez că Restaurant Castello este cel mai romantic şi cel mai elegant restaurant la care am fost noi în Parga. Auzisem despre el încă înainte de a pleca din ţară şi am dorit să ajung acolo, acesta fiind de altfel singurul aflat pe lista mea de opţiuni în materie de locuri pentru servit masa în Parga.

Chiar dacă am făcut-o deja atunci când am scris despre Castello Restaurant, trebuie să accentuez şi aici că nu preparatele sau stilul său vechi ultramodernizat m-au atras, ci crama vizibilă prin podeaua de sticlă a restaurantului. Nu mai văzusem aşa ceva şi chiar dacă nu a fost pe măsura aşteptărilor mele (ca dimensiune), podeaua de sticlă oferă totuşi consumatorilor un decor unic.

Yacht Club

Pe plaja din Valtos, la orele amiezei, am descoperit Yacht Club, un discret şi foarte frumos local. Mai curând snack bar decât restaurant, Yacht Club este minunat amplasat pe coastă, cu o vedere splendidă spre plajă şi spre Castelul Veneţian văzut din cealaltă parte a promontoriului. Mesele grupate pe mici terase sunt umbrite de copertine, dar şi de arbori bătrâni sau de umbreluţe din stuf.

La Yacht Club din Valtos, pentru o pizza Margherita veţi achita 7,20 euro, pentru o bere 4 euro, iar pentru o îngheţată 2,2 euro. Alte preţuri: café frappé - 2,5 euro, şniţel cu garnitură şi salată - 5 euro, sandwich cu cartofi prăjiti şi salată - 4,5 euro. În fotografia pe care o voi ataşa, veţi descoperi şi alte preţuri.

... şi altele

Nu ştiu dacă se cuvine a menţiona şi alte restautante sau taverne cu bună faimă în Parga la care noi am fost doar în treacăt, adică doar pentru bere, suc sau café frappé. Sunt multe, dar amintesc doar Taverna Stefanos situată pe deal, la baza zidurilor Castelului Veneţian, oferind o frumoasă privelişte spre Valtos Beach. Întorcându-ne de la plajă, încălziţi de soare şi obosiţi de urcuş, am poposit pe terasa de la Stefanos pentru a ne răcori şi a ne trage sufletul la o bere. Despre diferitele tipuri de peşte, fructe de mare, homari sau alte preparate tradiţionale servite la Taverna Stefanos, regret, dar nu pot spune nimic pentru că nu am luat masa acolo. Ca şi celelalte taverne din vecinătate - Two Plane Trees şi Sakis, Taverna Stefanos este de recomandat în primul rând pentru perspectiva asupra golfului şi a mării.

De asemenea, pentru o splendidă vedere către golful Parga cu portul şi plajele lui, precum şi cu insula Panagia, nu evitaţi Restaurant Kastro care se află chiar lângă intrarea în curţile Castelului Veneţian. Pentru a ajunge acolo, bineînţeles, trebuie să urcaţi treptele nu tocmai comode ale aleii în pantă mărginită de nenumărate mici magazine.

Când a aflat că vrem să mergem la plaja Sarakiniko, proprietarul Vilei Two Brothers care ne-a găzduit, ne-a recomandat, ba chiar ne-a dat şi două cărţi de vizită pentru Taverna Christo’s spunând că este cea mai grozavă şi că acolo este un bun prieten de al lui. N-am ajuns totuşi acolo preferând Alex Bar foarte apropiat de locul unde am fost debarcaţi şi unde am rămas pentru plajă. O bere draft la Alex Bar costă 4 euro, iar un sandwich, în funcţie de tip, costă 6 - 6,5 euro.

Nu am luat masa şi nici nu am băut nimic aici, dar trebuie neapărat să menţionez Taverna Agali din Sarakiniko situată sus, sus, pe deal. Pentru a ajunge acolo trebuie să urci 135 de trepte, dar, credeţi-mă, merită! Eu am urcat numai pentru câteva fotografii.

Mă opresc aici pentru că deja nu mai vorbesc - aşa cum mi-am propus - despre taverne şi restaurante unde am luat noi masa.

Citește și CONTINUAREA aici

---
Trimis de iulianic in 08.10.15 10:38:43
Validat / Publicat: 08.10.15 16:36:40
VIZUALIZĂRI: 4353INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Parga - Marea, portul şi promontoriul cu Castelul Veneţian văzute seara de la Restaurant Veneziano.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

dorinakiss [08.10.15 17:27:16] »

Buna ziua. Multumesc pentru aceste impresii care pot fi un ghid pentru cei interesati. Am urmat sfaturile dvs. pentru multe locatii, inclusiv pentru Nisipurile de Aur, unde am fost anul acesta.

Cu stima, Dorin.

mogly [08.10.15 22:34:48] »

Citind ce ai scris, dar mai ales delectandu-ma cu fotografiile mi-a venit asa un dor de Grecia, de soare, de mare combinat cu o pofta de peste oceanic la gratar si o inghetata savuroasa.

DOINITA [08.10.15 22:48:47] »

@iulianic - Din nou foarte frumos si util spus unde si ce sa alegem daca ajunge pe acele meleaguri. Dintre toate locatiile descrise doar la taverna Sakis am mancat si noi.

Felicitari si un vot mare!

iulianic [09.10.15 09:29:26] »

@All - Mulţumesc tuturor! Am scris doar despre localuri la care am fost noi pentru masă sau numai pentru o băutură răcoritoare.

Bineînţeles, în Parga sunt încă multe alte taverne şi restaurante, mai mari sau mai mici, amplasate pe faleză, pe deal sau în inima staţiunii. Chiar pe strada principală, deşi îngustă şi cu un permanent trafic de autoturisme şi scutere, tot s-a mai găsit loc pentru un rând de mese pe trotuar. În Parga nimeni nu rămâne flămând, iar dacă cineva descoperă şi alte localuri frumoase pentru servit masa, este rugat să ne povestească şi nouă. Nu se ştie când mai avem nevoie.

calatorul [09.10.15 10:30:15] »

Interesant, frumos, tavernele si meniurile lor sunt inca unul dintre motivele pentru care revin in fiecare an cu mare placere in Grecia.

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [09.10.15 22:57:09] »

@iulianic - Încerc de când articolul a fost publicat pe sait să scriu acest ecou, însă, din lipsă de timp abia acum reuşesc. Aş mai adăga la cele amintite de dvs. câteva taverne din Parga care ne-au făcut vacanţa mai frumoasă în cei doi ani petrecuţi acolo:

-Taverna Zorbas, situată pe faleză, lângă, nu mai puţin faimoasa, Bacchos, unde am mâncat cel mai bun kleftiko gătit în Grecia;

-Taverna Flisvos, foarte frumos situată pe deal, în drum spre plaja Valtos, de la care merită "gustată" măcar panorama;

-Taverna Perivoli pe care o găsim la marginea Pargăi, în drum spre plaja Lichnos, renumită prin preţuri modice, dar mâncare excelent gătită şi în cantităţi considerabile;

-Taverna Golfo Beach situată pe plaja Piso Krioneri, unde lunea, miercurea şi vinerea, negreşit, se cântă muzică live, grecească şi nu, numai. Atmosfera este incredibilă, credeţi-mă, şi mâncarea delicioasă!

Sunt sigură că mai sunt multe altele ce ar merita notate, dar pe acestea mi le-am amintit eu, însă lista e deschisă...

Vacanţe plăcute în continuare!

iulianic [10.10.15 10:57:22] »

@irinad - Mulţumesc pentru completări! Subiectul "Taverne şi restaurante în Parga" este practic inepuizabil. Cel puţin asta este părerea mea. Şi, cum spuneam, nu avem nici posibilitatea şi nici timpul de a trece pragul tuturor localurilor din staţiune.

Îmi amintesc de Taverna Zorbas de lângă Bacchos, dar şi de Taverna Flisvos. Sunt câteva taverne cocoţate sus, pe deal, pe care nu ai cum să nu le remarci în drum tău spre Valtos. Sunt convinsă că toate servesc o panoramă de neuitat. Despre preparate nu ştiu nimic pentru că nu am fost acolo.

... taverne din Parga care ne-au făcut vacanţa mai frumoasă în cei doi ani petrecuţi acolo

Ai fost în doi ani în Parga? La cât de elogios s-a vorbit despre Parga aici, pe AmFostAcolo, mi-e jenă să spun că eu n-aş mai veni şi a doua oară. Pentru mine Grecia are încă multe necunoscute.

În final, te rog, nu mai folosi pluralul atunci când mi te adresezi! Pe AmFostAcolo nu ne formalizăm.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, DOINITA, irinad, iulianic, mogly
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.0908401012421 sec
ecranul dvs: 1 x 1