ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.11.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.03.08
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
OCT-2011
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
6 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Un traseu accesibil prin masivul Piatra Craiului

Ilustrație video-muzicală
BLONKER - SIDEWALKAFE-
TIPĂREȘTE

In primul week-end al lunii octombrie, prognoza indica vremea frumoasa, care ne ademenea sa iesim la aer curat, astfel ca am plecat sambata dimineata catre zona Plaiu Foii de langa Zarnesti la poalele muntilor Piatra Craiului. Deoarece in acel week-end se organiza si maratonul Pietrei Craiului (voi da amanunte ceva mai jos) zona era cam aglomerata. Despre cazare am scris aici.

Vremea excelenta ne-a permis sa facem un traseu relativ usor catre refugiul Spirla. Dupa indicatoare acest traseu se parcurge in doua ore, noua ne-a luat cam doua ore si jumatate, dar am facut mai multe pauze de odihna si pentru a face cateva fotografii cu decorul minunat al toamnei care ‘’imbrăca’’ copacii cu culorile specifice acestui anotimp.

Pe drumul forestier unde vara este plin de corturi, am intalnit jalnica priveliste a zecilor de copaci taiati cu spor din Parcul National Piatra Craiului. Cum naiba este parc national daca se taie copaci sanatosi, care probabil iau calea exportului!!! . Am facut si cateva poze pe care le voi atasa aici. Ma deranjeaza extrem de mult acest fapt, mai ales ca muntele imi este foarte apropiat sufletului. In vara mergand de doua prin parcul national Retezat nu am intalnit nici macar un copac taiat – deci se poate.

Strabatem pe acest drum forestier circa 500-600 m apoi trecem paraul si facem stanga urmand indicatoarele si marcajul banda rosie. Drumul merge paralel cu cursul de apa, si dupa aproximativ 25-30 de minute intram in padure. Paraul Spirla susura vesel pe langa poteca din padure care incepe usor-usor sa urce. Din loc in loc poienite care mai de care mai ademenitoare, invita la un scurt (sau mai lung) popas. Dupa inca 30-45 de minute dam de un izvor - umpleti sticlele deoarece pe parcurs nu mai exista alta sursa de apa, iar putin mai sus (vreo 10 minute) de acest izvor poteca coteste spre dreapta. Urmeaza un urcus destul de accentuat de circa 20-25 de minute si iesim in poiana in care se afla refugiul Spirla, la o altitudine de 1420 m. Acum sa nu va asteptati s agasiti la acest refugiu mai mult decat o jumatate de ''minge'' de plastic,in care sunt cativa paleti ca sa nu se doarma direct pe jos - ce diferenta uriasa intre ce avem noi si ce au altii. Cand am ajuns la refugiul Spirla se vedea o intreaga panta de munte golasa si cu cioatele ramase in pamant.

De la refugiu, daca mai mergeti spre stanga inca 100 de metri veti avea in fata privelistea impresionanta a peretilor de calcar ai masivului. Traseul de intoarcere a fost parcurs in o ora si jumatate. Acest itinerar este relativ usor, cu exceptia ultimei portiuni care urca destul de accentuat.

Dupa-amiaza am luat masa la cabana Plaiu Foii, unde se gateste foarte bine. Am inceput cu o afinata si apoi am comandat ceva ce imi doream de multa vreme – un ciolan cu fasole, care este excelent si are un prêt decent. Arata foarte bine, astfel ca i-am ‘’organizat’’ o sedinta foto. Sper sa nu ma injurati prea tare :) .

Cateva cuvinte despre evenimentul din acel sfarsit de saptamana - un maraton deosebit care a ajuns la a 6-a editie – Maratonul Piatra Craiului sau MPC. Este un traseu cu o lungime de 41 de km, dar nu pe sosea ci pe munte. Se pleaca din Zarnesti se trece prin satul Magura apoi se urca la circa 2000 m in saua Funduri, de aici se coboara Marele Grohotis, pana la refugiul Spirla, apoi se coboara accentuat catre Plaiu Foii, se urca la refugiul Diana si se coboara catre Zarnesti. Doua din aceste trasee (cel catre refugiul Diana si catre Spirlea) le-am parcurs si eu (nu in alergare) si trebuie sa va spun ca mai ales primul este destul de dificil cu pante destul de abrupte. Cine a fost prin Piatra Craiului stie despre ce vorbesc. Diferenta de nivel este de +2150/- 2150 m, adica se urca 2150 m si se coboara tot atat.

Este impresionanta pregatirea acestor oameni de munte care alearga pe pietre ca niste capre negre. Unii se antreneaza zilnic pe diferitele trasee din zona... Harta traseului o puteti vedea aici vezi foto

De cateva ori ne-am oprit si noi si i-am admirat, aplaudat si incurajat pe acesti sportivi deosebiti. Au fost inregistrati 470 de alergatori, multi straini si 75 de fete. Clasificarea s-a facut pe diferite categorii de varsta. Primul sosit in 2011 este acelasi ca si anul trecut, si a inregistrat un timp de 3 ore si 48 minute, mai bun cu circa 2 minute decat in 2010.

Daca vreti sa cititi cateva impresii ale celor care au participat la MPC, prin ce chinuri au trecut unii si sa vedeti fotografii de pe traseu puteti sa accesati linkul de mai jos – sunt convins ca veti fi impresionati de trairile relatate de participanti maratonpiatracraiului.blogspot.com

Drumuri bune tuturor!


[fb]
---
Trimis de BOGDAN DSN in 10.11.11 21:19:06
Validat / Publicat: 10.11.11 22:37:27
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8744 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Cabana Plaiu Foii la inceput de octombrie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster0
[10.11.11 21:39:38]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

costin1968
[11.11.11 08:30:22]
»

Frumos, un aer romanesc superb, surprins de un turist... "austriac"... un turist ce stie cum sa vada...

webmaster13
[11.11.11 11:27:51]
»

melodia postata poate sa fie stearsa/inlocuita!

mirmicu
[11.11.11 18:06:04]
»

Eu am fost in zona Harghita-Covasna acum vreo doi ani si m-am speriat de cata padure a fost rasa de pe suprafata pamantului si pe acolo. Mare pacat...

BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
[12.11.11 18:57:48]
»

webmaster 13 - multumesc... inspirata alegere

costin1968 - multumesc, dar as fi vrut sa vad si la noi conditiile existente pe muntii din alte tari.

mirmicu - ai dreptate, cred ca acea zona este ''campioana'' la defrisari. Totusi in zona muntilor Retezat se poate, de ce nu s-ar putea si in alte locuri? probabil pentru ca nu se doreste acest lucru. Alta explicatie eu nu am.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
costin1968
[12.11.11 20:17:57]
»

Dragul meu @BOGDAN,

Daca noi avem aceasta dorinta de a vedea la noi conditii din alte tari (CIVILIZATE si CIVILIZATOARE) eu cred ca vom ajunge sa avem... sau, ma rog, copiii nostri... totusi nu suntem precum altii sa nu vrem, macar ne da prin cap, si in timp (luuung) construieste si romanul... Stiu fiindca a zis-o si George Becali, dar Dumnezeu Tatal nu s-a aratat decat lui Moise si lui Petrache Lupu de la Maglavit... si este doar o bisericuta acolo... asa suntem noi oamenii...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
urjanclaudiu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[12.11.11 22:38:34]
»

Cu scuzele de rigoare daca voi deranja pe cineva, parerea mea este ca acest review se incadra mult mai bine la rubrica “Descopera zona Plaiul Foii”. Poate vor fi persoane care vor crede ca argumentele mele sunt absurde insa eu, ca impatimit al crestelor montane, le sustin cu tarie.

In primul rand, nu consider ca (deja) pensiunea Plaiul Foii face parte din masivul Piatra Craiului. Iar o drumetie pana la refugiu mentionat, de asemenea cred ca se integreaza mult mai bine in zona Plaiul Foii. Sa nu mai vorbesc de faptul ca masivul Piatra Craiului a primit (cred ca in premiera) nota la Servicii, Bucatarie si masa.

Nu mi-o luati in nume de rau insa ideile mele despre ceea ce inseamna munte sunt altele si nu ma feresc sa le expun.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster15
[13.11.11 18:58:13]
»

Mutat la rubrica "Descopera zona Plaiul Foii" (deja existenta pe site).

Sters notele la SERVICII si BUCATARIE & MASA

nnaaee
[21.05.12 09:54:36]
»

In perioada 29 aprilie - 2 mai am fost la Moeciu de sus si am hotarat ca pe 30 aprilie sa mergem la Plaiul Foii, zona pe care eu nu am mai vazut-o dupa vremea raposatului. Totul a fost OK pana am ajuns in Zarnesti si, la indrumarile binevoitoare ale localnicilor care se bateau cap in cap, am intrat pe un drum groaznic in talciocul duminical, am iesit din talciocul duminical pe acelasi drum groaznic, totul printr-o mare de oameni care nu se sinchiseau de masini, am revenit in centrul orasului de unde, tot la indicatiile binevoitoare ale localnicilor, am intors, am intors iarasi, am dat un ocol de circa 2 km si am ajuns in locul pe unde mai trecusem si unde un buldoexcavator debloca drumul pe care trebuia sa o luam spre Plaiul Foii, care fusese blocat cu pamantul scos din drumul groaznic la care am facut referire mai inainte.

Ajunsi aici am fost indrumati pe un alt drum groaznic, plin de hartopi si de balti pe care treceau cateva SUV-uri si camioane.

Intrucat Loganul meu nu este SUV, am intors injurand in barba, si am plecat spre Rupea, Poiana Brasov, unde ne-am oprit pentru picnic.

In concluzie, nu recomand sub nici o forma drumul spre Plaiul Foii.

Din nefericire este singurul drum de acces cu auto.

Pacat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
BOGDAN DSN, costin1968, mirmicu, urjanclaudiu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Plaiul Foii:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061277151107788 sec
    ecranul dvs: 1 x 1