ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.12.2010
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 19.07.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2009
DURATA: 7 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Peripetii in Piatra Craiului

TIPĂREȘTE

Trebuie sa povestesc despre o vacanta superba petrecuta in Piatra Craiului. Am fost acolo cu grup de copii si adulti manati de dorinta noastra de a face cunostinta cu muntele, de a ne misca in aer curat si de a petrece un timp frumos impreuna. Nu sunt expert in trasee montane, abia reusesc sa ma incadrez intr-un pas acceptabil copiiilor, dar sufletul conteaza in primul rand.

Am petrecut 7 zile minunate in masivul Piatra Craiului, zile in care urcam in fiecare dimineata pe un traseu, iar seara abia ne taram spre masa. La sfarsitul acestei vacante am avut un tonus muscular excellent, simteam ca pot urca foarte usor pante pe care inainte imi dadeam duhul.

Dupa ce ne-am cazat, am plecat la o plimbare in imprejurimi. Foarte frumoase locurile, am vizitat si stanele din apropiere, a fost pentru prima data cand am vazut scaunelul pe care stau oierii cand mulg oile si ne-am intors gandindu-ma ca nu va fi prea greu sa strabat trasee prin acest masiv. Ce eroare!

A doua zi ghidul a schimbat foaia, doar eram la “Plaiul Foii”. Am plecat de dimineata cu rucsacii in spate, luandu-ne provizii de apa si mancare pentru intreaga zi, asa cum ne-a indrumat ghidul. A inceput urcusul, si urcam, si urcam pe langa un izvor, apoi, am parasit acest izvor si am urcat pieptis, prin padure. Inainte de a ne desparti de izvor, ghidul ne-a spus sa ne refacem proviziile de apa. In acesta zona, daca urci mai sus decat ultimul tarc de animale, poti sa bei fara nici o problema din izvoare: sunt curate. Noi am baut si n-am avut nici un simptom ciudat.

Noi nu stiam care era destinatia drumului nostru, nici cat dureaza traseul. Stiam doar ca seara, la ora 19 trebuia sa fim inapoi, la masa. Dar pana atunci… e cale lunga. Nu pot sa va spun de cate ori am ramas fara aer pentru ca nu cred ca pot numara atat de mult. Am facut si exercitii de respiratie, dar degeaba, practic, scoteam zgomote ca un tren cu aburi. Apa imi curgea siroaie pe frunte, pe toata bluza ramasesera cateva pete uscate. Tot timpul ghidul era intrebat cat mai avem pana la urmatoarea pauza. Raspunsul varia: 10 min. , 15 min. Aveam si noi ceasuri, dar la el minutul era mai lung, se transforma de obicei in jumatate de ora. Atunci cand ne opream, imi petreceam primele minute cautand aer. Abia dupa un timp, dupa ce respiratia se normaliza puteam sa scot un sunet articulat.

In primele zile inca mai mancam de pranz sandwich-urile aduse cu noi. La sfarsitul vacantei nu mai puteam manca. Pur si simplu nu mai simteam nevoia, ma saturam foarte repede, asa ca aveam tot timpul si sandwich-uri de dat altora. Daca la inceput abia reuseam sa nu raman ultima, in final am ajuns sa urc in prima jumatate a grupei, chiar daca trenul cu aburi era tot cu mine, iar bluza se putea stoarce dupa prima ora de urcus.

Primul traseu a fost pana la Zaplaz. Acesta este o formatiune creata de natura intr-o forma unica: din calcar sunt formate niste arce, la capetele carora continua stanca. Alaturi sunt turnurile Dianei: alte formatiuni din calcar, ca niste varfuri intinse spre cer.

Drumul spre Zaplaz este foarte variat. Daca la inceput urcusul este simplu, normal, se ajunge la un moment la catarare pe stanci, cu genunchi si hopa sus in picioare, apoi alt bolovan urias si trebuie sa te tii bine in maini si sa urci genunchiul pe pietroi, etc. Apoi, pentru a varia, natura s-a gandit sa nu existe plictiseala, si, a intins un covor de grohotis. Acest lucru inseamna ca fiecare pas pe care il faci in incercarea de a urca, aluneca inapoi in jos, pe pietrele ce formeaza grohotisul. Iti trebuie multa rabdare si o mare vointa sa urci pana la cararea ce duce la Zaplaz.

Surpriza a fost uriasa atunci cand la mijlocul acestui grohotis am facut o pauza, gasind o mare portiune de zapada. Eram in luna iulie si noi faceam bulgari de zapada si ne jucam in tricouri pe omat. A fost extraordinar. Tot ce am indurat pana atunci a pierit uitat intr-o secunda de adevata fericire: in munte, pe zapada, vara. Nu cred ca voi uita vreodata clipele de bucurie pe care le-am simtit atunci.

Drumul inapoi a fost pe alt traseu. Am coborat pe o portiune foarte mare de grohotis, alunecand la vale. La inceput, eram in varful partiei si vedeam numai marea de grohotis ce se intindea la picioarele noastre. Nici un copacel, nici un punct de care sa te agati. Dupa primii pasi ne-au fugit picioarele si am ajuns repede in fund. Apoi, incet, incet am gasit o solutie salvatoare: noi stim sa schiem. Am inceput sa schiez pe grohotis. Trebuie multa atentie pentru ca ti se mai impotmolesc picioarele si poti sa zbori un pic in fata, dar sa stiti ca am coborat foarte bine pe grohotis, schiind. Apoi a aparut cararea si nu mai puteam sa schiez pentru ca nu mai aveam loc. Grohotisul insa persista in multe locuri.

In alta zi ghidul ne-a facut o surpriza foarte placuta, ducandu-ne la calarie. Copiii au calarit pentru prima data pe cativa cai foarte cuminti. Nu pot sa va spun ce bucurie a fost pentru noi toti sa ii vedem atat de incantati de calarie, sa ii vedem cum indragesc aceste animale si cum se poarta cu ele.

Am fost echipati cu bocanci si rucsaci cu pelerine si sepci, asa incat nu am avut nici un accident, iar atunci cand ne-a prins ploaia nu am ajuns jos uzi de apa ploii, ci de transpiratie. Cum in Piatra Craiului grohotisul este preponderant, coborarea pe grohotisul ud este deosebit de "placuta". Ne-am descurcat fiind echipati corespunzator.

Am mers pe cateva trasee foarte frumoase in Piatra Craiului. Am vazut “Floarea de colt” si “Sangele voinicului”. Am trait clipe minunate, de o mare bucurie, dar am trecut si prin moment grele ce au necesitat un mare effort. O astfel de vacanta, condusa de ghizi cunoscatori ai muntelui pe care urmeaza sa il strabateti si cu echipamentul adecvat, va ramane in suflet pentru totdeauna si va induce atat dumneavoastra cat si copiiilor, sentimentul de reusita, de incredere in fortele proprii, de curaj.


[fb]
---
Trimis de amota in 30.12.10 12:11:00
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3585 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amota); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P26 Si acum la vale, dupa o zi plina de efort pe munte.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12000 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

sandu.53
[30.12.10 13:41:32]
»

Masivul Piatra Craiului si cabana Plaiul Foii sunt pentru mine cele mai dragi locuri montane! nu poate decat sa ma bucure aparitia unui review despre aceasta zona si sunt convins ca si fotografiile sunt deosebit de frumoase! felicitari!

creivean
[30.12.10 14:25:25]
»

Sincer sa fiu, te-am citit integral pana acum si a cam inceput sa-mi placa. Felicitarile mele si pentru acest review.

Tine-o tot asa!!!

LA MULTI, MULTI ANI!!!

ascent
[30.12.10 16:03:56]
»

Dar unde ati gasit voi un ghid atat de destoinic? L-ati avut cu voi sau l-ati inchiriat acolo? Ca noi ne pierdem cateva zile cautand trasee si harti (inainte de a pleca)...

amotaAUTOR REVIEW
[30.12.10 18:49:18]
»

Va multumesc foarte mult sandu53 si creivean. Va urez sa aveti un an nou foarte bun, cu multe, multe realizari!

La multi ani!!!

Pe ghid l-am cunoscut la schi. Cautam profesor de schi pentru copii si ma uitam pe partie cum lucreaza cei din jurul meu. Am cautat mult pana am gasit un profesor care sa imi placa cum lucreaza. L-am abordat, am invatat sa schiem, iar apoi ne-a dus vara in Piatra Craiului.

La multi ani!!!

alinutzza140*
[30.12.10 19:04:32]
»

Sunt locuri superbe pe care imi doresc sa le explorez vara care vine. Mai am si alte locuri pe care vreau sa le vad ) sper sa imi ajunga toata vara.

urjanclaudiu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[31.12.10 12:58:39]
»

Nu stiu exact cauza (poate ghidul va dat informatii eronate, poate ati facut o greseala la postarea lor sau poate, pur si simplu, fiind prea multe denumiri, le-ati incurcat) dar exista cateva nereguli (poate nesemnificative) pe care, cu voia dumneavoastra si cu scuzele de rigoare, o sa incerc sa le corectez.

Refugiul care l-ati gasit in drum spre Zaplaz nu este Diana ci Spirlea (foto 13). Iar alaturi de aceste formatiuni nu sunt Turnurile Dianei ci alte varfuri pe care nu le voi nominaliza.

E adevarat ca, din cate vad, ati fost si pe la Diana. Este locul unde ati facut "pauza, langa un refugiu" (foto 24), respectiv poienita unde ati gasit placuta de informare (foto 23). Din acel loc ati vazut si cele trei turnuri ale Dianei, ce se inalta semet deasupra poienii (cum te uiti de langa refugiu, spre creasta).

Oricum, locurile sunt de o frumusete rara si ma bucur ca le-ati descoperit. Pe la poalele crestei se pot face destule drumetii, binenteles pana la o limita. Cand vine vorba de creasta, deja trecem la un alt capitol, neaccesibil oricarui turist. Din punctul meu de vedere, Piatra Craiului este cel mai frumos munte din Romania, dar nu ma feresc sa spun ca este si cel mai periculos.

valimi
[31.12.10 16:49:37]
»

Intr-adevar, o zona foarte tentanta pentru petrecerea unei vacante recreative la munte, cu atat mai mult cu cat este atat de aproape.

nunacuca*
[01.04.12 01:13:12]
»

Frumoasa zona, si ma bucur sa citesc comentarii mai ales ca eu am amintiri f. placute acolo. Anul acesta se implinesc 10 ani de cand nu am mai fost pe acolo, desi am avut o tentativa acum vreo 3 ani, dar dupa ce am parcurs cativa km cu masina pe drumul ce duce la cabana, am decis sa ma intorc inapoi, caci in acceptiunea mea imi rupeam masina pana la cabana, si chiar nu aveam rabdare sa merg numa' cu viteza a doua. Ce imi poti spune despre modalitatea de a ajunge din Zarnesti la cabana Plaiu Foii? Cum e drumul forestier? S-a mai schimbat ceva?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
amotaAUTOR REVIEW
[01.04.12 10:01:36]
»

@nunacuca: Drumul era destul de bun. Nu era asfaltat, dar nici gropi prea mari nu erau. In parcarea de la cabana nu existau locuri de parcare in timpul weekend-ului.

Nu stiu cum se prezinta situatia acum. Eu scriu despre vara anului 2009.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinutzza140*, amota, ascent, nunacuca*, sandu.53, urjanclaudiu, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Plaiul Foii:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056380033493042 sec
    ecranul dvs: 1 x 1