ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.08.2011
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: ovidiu
ÎNSCRIS: 21.07.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 4 zile
familie cu copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Intoarecerea la copilarie

TIPĂREȘTE

Oare exista vreo persoana care sa nu-si fi pastrat, intr-un coltisor al sufletului sau, o mica parte din copilarie? Stiu ca mai sunt si multi care au avut parte de mari neajunsuri sau tragedii la varsta cand totul era permis sau, macar totul era posibil, insa, trecand peste toate acestea, cred ca marea majoritate a adultilor isi amintesc deseori, de momentele fericite din copilarie, de ignoranta, inocenta si simplitatea cu care traiau fiecare clipa a existentei puerile... Eu am avut o copilarie destul de normala, alaturi de parintii, fratele si sora mea. Imi amintesc cu mult drag si dor, de vacantele petrecute la bunicii mei la tara, undeva pe langa Adamclisi, o zona destul de salbatica si impadurita a Dobrogei, unde alergam desculti prin praful fin al dealurilor dobrogene, parjolite de seceta mereu prezenta in zona. Si-acum, daca ma inbolnavesc vreodata, simt nevoia sa citesc povestile care mi-au fermecat copilaria si mi-au dezvoltat setea de cunoastere. Si pentru ca acum ma aflu intr-un astfel de moment, fiind nevoita sa stau imobilizata la pat 2 luni, mi-am amintit cu drag de turul manastirilor din nordul Moldovei facut, impreuna cu sotul, fiul meu si prietena lui toamna trecuta, cu regretul ca am stat doar 4 zile, mai exact, rascolind printre fotografii, m-am oprit cu nostalgia copilului din mine, la cele care imortalizeaza Casa memoriala a lui Ion Creanga, din Humulesti. Am ajuns cam tarziu acolo, aproape de ora inchiderii, deoarece eram in trecere, lucru ce a fost cumva in avantajul nostru, deoarece am reusit sa facem, nestingheriti, cateva fotografii relevante. Construită în 1833 de către Petrea Ciubotariul, bunicul marelui povestitor, casa în care s-a născut şi a copilărit Ion Creangă a fost amenajată ca muzeu în anul 1951.

Sub acoperişul cu aplecatoare din sindrila, casa este formata dintr-o singură încăpere cu ferestre înguste şi o tindă unde abia puteai să pasesti.

Exponatele prezentate sunt caracterizate de simplitatea, inventivitatea şi modestia proprie ţăranului moldovean. Am regasit cuptorul razboiul de tesut, oalele de pamant care se odihneau resemnate, dupa ce, o viata, au zacut cu burtile pline de laptele prins, care uneori mai era smantanit de Ionica sau de mate. Pana si motoceii matelor stateau atarnati la loc de cinste, asteptand parca, vremurile cand erau la mare cautare. Apoi iile, sumanele si hainele taranesti, atarnau deasupra patului in care se teseau noile ghidusii ale lui Naica. Cand am pasit pragul bojdeucii, m-a cuprins sentimentul ca nu era prima oara cand priveam, cu ochii mari, mirati ai copilului din mine, toate obiectele din jur, pastrate parca de ieri, in aceeasi stare si-n aceleasi locuri. Ai zice ca timpul a uitat sa-si puna amprenta in locul acela si doar ca nu era nimeni acasa, in momentul vizitei noastre. Apoi, mi-a aparut imaginea caprei cu trei iezi, creandu-se in mintea mea, confuzia identificarii autorului cu personajele in sine. Esti tentat sa crezi ca e casa caprei, dar iti dai seama mai tarziu ca era una si-aceeasi cu a autorului. Nu stiu ce simt turistii straini care am vazut ca sunt in numar foarte mare, dar cu siguranta ca nu pot trai sentimentele care ne coplesesc pe noi, caci nu e roman care sa nu fi citit "Amintirile din copilarie", cu ale caror personaje s-au identificat pe ei sau pe cei din jur. Am facut fotografii, fericiti precum copiii, ca povestile au devenit realitate. Am apreciat si faptul ca, spre deosebire de alte locuri memorabile de unde nu-ti poti procura nici un suvenir, gasind tarabele imbacsite cu tot felul de chinezisme care nu-si au rostul si nu se regasesc in peisaj, aici am gasit o oferta destulde bogata de suveniruri, chiar daca si preturile erau ca atare. Am imortalizat, de asemenea si statuetele din afara curtii, care reprezentau diferite scene ale nemuritoarelor povestiri ale lui Creanga. Si ca sa nu ne despartim de locurile pline de poveste fara a lua cu noi si o amintire nastrusnica, am facut o boroboata. Cu toate ca locul era ingradit, am rugat copiii sa stea putin pe capatul lavitei (nu am fi indraznit sa calcam pe "toalele"asternute pe jos), pentru a le face o poza, in splendoarea peisajului. Dar, lavita nu era decat o scandura invelita-ntr-o scoarta populara, proptita pe cine stie ce si, era cat pe ce sa se rastoarne cu totul! Am amutit cu totii, am crezut ca s-a rasturnat casuta peste noi! Pentru o clipa, am trait senzatia ca spiritullui Ion Creanga nu se potolea nici acum, fiind dornic de noi ghidusii!


[fb]
---
Trimis de ghemonica in 07.08.11 15:44:18
Validat / Publicat: 07.08.11 17:13:47
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2513 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ghemonica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Diverse obiecte apartinand familiei lui Ion Creanga(vase,oale de lut,pioa,rasnita de facut malai,hardaul cu suportul pentru frecat si albit rufele,covata in care se plamadea aluatul de paine)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9000 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Qvadratvus
[07.08.11 17:20:08]
»

Multă sănătate!

adryana
[07.08.11 17:47:29]
»

frumos povestit, fiecare dintre noi avem amintiri din copilarie, pe care nu le putem uita.

ghemonicaAUTOR REVIEW
[07.08.11 20:23:02]
»

Multumesc mult la toti!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, ghemonica, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂCasa memorială & parcul tematic Ion Creangă [Humulești]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05870795249939 sec
    ecranul dvs: 1 x 1