ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.01.2011
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.06.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 7 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 5

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Predeal

Ilustrație video-muzicală
Jean Moscopol - Tot ce-i romanesc nu piere
TIPĂREȘTE

Multi din noi, mergem la Predeal, pentru ca ne place, pentru ca e cool sa mergi la Predeal... si vara si toamna si primavara, dar mai ales iarna. Peisajul e minunat, regiunea vailor Timis-Prahova e spectaculoasa.

Eu merg la Predeal sa-mi incarc bateriile, sa-mi ozonez plamanii, sa stau de vorba cu o maicuta de la manastirea Sfantul Nicolae, sa mai aflu povesti cunoscute sau mai putin cunoscute.

Predealul are cateva obiective peste care nu vreau sa sar.

Are multa istorie, are patina timpului, cum imi place mie. Multi din noi stim, ca a fost vama cu Transilvania austro-ungara, multa vreme. Aici s-au dus lupte grele, in Primul Razboi Mondial, marturie sunt cimitirele din Predeal, pentru ostasii cazuti pe front in 1916 dar si in 1918. Despre frontul de la Predeal, scrie si Camil Petrescu in romanul lui celebru “Ultima noapte de dragoste, intaia nopate de razboi”.

Daca Sinaia era aristocrata, dintotdeauna... Predealul a fost ceva mai altfel... mai revolutionar...

Predealul este conform cartii de geografie, de pe vremea mea, orasul situat la cea mai mare altitudine de la noi din tara, la peste 1000 m.

Despre Predeal, se pot spune atatea inca, pe langa popularele trasee turistice, facute macar odata in viata de noi: catre Trei Brazi sau mai sus la Cabana Secuilor, la Cioplea si mai sus spre Susai, sau catre Paraul Rece, sau Cabana Diham...

Pe langa atatea hoteluri, cabane, pensiuni in Predeal mai exista si altceva care sigur ati vazut si ati ocolit in drumul vostru, exista o biserica mare si impunatoare cu o forma mai futurista, care socheaza un pic prin arhitectura ei neconventionala, Sfintii Imparati Constantin si Elena.

Am intrat din curiozitate pentru a vedea cum arata acest colos si la interior.

Slujba era inceputa, se comemorau eroii neamului, cazuti la datorie, aparandu-ne tara... am ramas impresionata de cata lume era in aceasta zi frumoasa de toamna, la slujba... nefiresc de multa si nu erau ca mine, ocazionali... erau localnici.

Biserica e mare si luminoasa, neconventionala dupa cum am spus... dar care te face sa intri macar pentru o clipa din curiozitate, daca nu ai alte convingeri.

La iesire i-am spus sotului ca vreau sa merg la cimitirul eroilor care este pe soseaua nationala, ce duce spre Brasov.

Am eu o sensibilitate pentru eroii neamului, insuflata de bunicul meu matern, el insusi veteran de razboi, stiu atatea povesti despre front... pe care le spun la randul meu, fiului meu care le asculta cu acelasi nesat, asa cum o facem si eu la varsta lui.

Ne indreptam spre cimitirul eroilor.

Statuia poetului-erou Mihai Saulescu sta de straja aparand Predealul, la fel cum a facut-o insasi poetul, plecat prea devreme, la doar 28 de ani. Se afla la prima curba a soselei DN1 ce coboara de la Predeal spre Brasov.

Am trecut de poarta cimitirului, aici isi odihnesc somnul cel vesnic alaturi unii de altii si nu par sa se fi confruntat, vreodata in vreun razboi: romani, germani, unguri cu nume si grad... sau cei care n-au mai putut fi identificati... si sunt trecuti pe cruce “7 soldati germani”...

M-am gandit la ce-mi spunea bunicul, acum multa vreme: ”cand vezi in drumul tau un cimitir al eroilor neamului, intra, sa nu-l ocolesti!

Asa iti vei aduce aminte de multe lucruri pe care nu le consideri importante si le vei pretui: cine esti, ce bine iti este acum (desi ai greutati), lucrurile care sunt banale si minore si nu le apreciezi decat prin comparatie cu ce-a fost candva (ca ai chiar tot ce-ti trebuie- desi-ti lipsesc atatea!), ai famile, parinti, casa, esti sanatoasa... atat cat se poate”

Ma gandeam la cei cazuti aici, sunt trei nationalitati... despre care nu cred ca famiile lor isi mai amintesc...romanii ingropati au descendenti, mai stiu de ei? ... cati spun ca in familia lor exista un mare erou? !...

Am si eu in familie, un mare erou (pentru noi!) care e departe, a ramas in muntii Tatra si caruia sper ca-i curata cineva mormantul...

Despre orasul frumos si curat, transformat in statiune balneoclimaterica, se pot spune destule, unii spun ca e pentru pantofari, sau cocalari... asa pot spune si eu in masura in care voi incerca sa-mi expun, fara a fi partinitoare, opinia mea personala ca Predealul, cu riscul de a soca, a fost un oras iubit de legionari... sau de maresalul Antonescu.

Cati din noi am fost la Susai?

Multi... sunt convinsa. Cati din noi au savurat, macar o cafea, pe terasa cabanei (transformat acum in hotel de 3-4* cu toate dotarile... inclusiv piscina si spa... cu camere care costa de la 90 pana la 300 de euro...) admirand peisajul superb intr-o zi de primavara, vara, toamna sau iarna... schimbandu-se doar decorul panoramei...

Cati din noi stim ca aceasta cabana a fost in 1938 construita de legionari, fiind unul din cuiburile pentru tineret al organizatiei?

Iubesc Predealul, asa cum este el acum, cum o fi fost... nu stiu doar am auzit povesti, spuse in soapta, parca sa dea un aer mai misterios decat ar trebui, sa te faca sa-l descoperi si sa-l iubesti mai mult!

In Predeal... a avut casa de vacanta si unul din cei trei maresali ai Romaniei, ultimul... acum sunt in litigiu autoritatile cu descendentii pentru Vila Caprioara situata in drumul spre Cioplea.

Tot despre Predeal se stie ca a fost locul unde principele (doar pentru 6 luni) Albaniei, Wilhelm de Wied a locuit timp de douazeci de ani, pana la sfarsitul vietii in 1945. Nu repauseaza in Predeal, ci la Biserica Lutherana din Bucuresti.

Ca o pareanteza... imnul oficial al Albaniei... are legatura tot cu noi... si va avea multa vreme, de-acum incolo... muzica lui este "Pe-al nostru steag e scris unire" de Ciprian Porumbescu, dar nu intru in detalii...

La Manastirea Predeal ati fost?

Un colt de Rai pe pamant, la liziera padurii, unde uiti de toate grijile si toate datoriile cotidiene.

Asezamantul monahal se pierde in negura timpului, marturie este fresca scrisa in chirilica si datata 1774.

Bisericuta e mica si surprinzator de luminoasa, are aceea magie care te face sa te minunezi de cum s-a pastrat atata amar de vreme fara prea mare ajutor uman si crezi pana la urma, oricat de ateu ai fi ca e vorba de ceva ireal...

Acum trecuta in juristictia monumentelor istorice, se lupta cu alte probleme de ordin legislativ... s-au inceput ceva lucrari de consolidare, care au stagnat din lipsa de fonduri...

In drumul meu zilnic, cand stau la Predeal, ma opresc macar o clipa sa salut maicutele, sunt minunate! Nu sunt multe... sunt doar 6... si doar una e mai vorbareata, restul sunt tacute si sfioase... vazandu-si de treburile lor...

De fiecare data ne intampina cu aceeasi bunavointa si sta de vorba cu noi, ne mustra si ne povatuieste... in acelasi timp... o incantare placuta, nu habotnica... te face sa te intorci cu placere de fiecare data...

N-am stiut ca in septembrie acum multi ani... aici au fost atatea evenimente ce sunt “cinstite” si peste ani... am nimerit din intamplare... la o slujba de pomenire a celor 46 de legionari care repauseaza aici si care la vremea respectiva au fost declarati eroi ai neamului...

La scoala invatasem altceva despre ei... iar acum ii priveam cu mirare si curiozitate, erau o formatiune in afara legii, care cica facuse numai rau tarii asteia... asa o fi? !

Cativa tineri cu fete intelectuale ce pareau studenti... si doi batranei costelivi si cocarjati de multe... erau cei periculosi... eu aveam in minte un Paraipan, cu haina de piele si jargou... imi imaginam un Corneliu Zelea Codreanu reincarnat... chipes cu privirea patrunzatoare... nicicum asa ceva...comemorau 70 de ani de cand au fost adusi aici cei 46 de legionari, pentru odihna vesnica

In spatele bisericutei cele vechi se afla un monument de marmura neagra, iar pe o latura a monumentului sunt trecuti cei de care vorbeam, nu e nimic ostentativ, nimic care sa-ti atraga atentia... remarci doar ca e diferit de restul celor cateva morminte, ce sunt ale celor ce-au slujit in biserica.

In ansamblul manastiresc sunt doua biserici, cea veche care este datata dupa cum va spuneam 1774 si cea mai “noua” din 1819...

Personal spun ca cea noua arata mai jalnic decat sora mai varstnica, picturile ei sunt mai afumate si mai putin conservate... dar si aici am avut parte de o asa zisa minune... o singura pictura murala strabate de dincolo din negura timpului, pana in vremea noastra iar aura ei e luminoasa si stralucitoare... o veti remarca in fotografiile mele.

Prima scoala din Predeal a luat fiinta aici, in una din chiliile manastirii.

Pentru ca manastirea era puternic, incarcata de atatea evenimente istorice si numai in 1950, schitul si cele doua biserici a fost desfiintate, fiind lasate in paragina de catre regimul nou instalat.

Din 1993, schitul a fost reinfiintat si a devenit manastire de maici.

Iubitori ai muntelui... iubiti Predealul... asa cum este el, nu-l judecati... doar redescoperiti-l!


[fb]
---
Trimis de catalinalupu in 07.01.11 14:58:27
Validat / Publicat: 07.01.11 16:17:48
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5966 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (catalinalupu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 corpuri cladiri manastire
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

catalinalupu [07.01.11 15:42:39] »

Rog daca se poate atasarea acestei coloane sonore...

http://www.trilulilu.ro/ilariont/166ac64d3b8847

webmaster13 [07.01.11 16:05:33] »

am atasat melodia solicitata

catalinalupu [07.01.11 16:14:51] »

Multumesc!

magdalena [07.01.11 16:30:21] »

Pentru mine Predeal nu a insemnat mare lucru, am fost doar de cateva ori, insa de cate ori eram in postura de a alege o statiune pe Valea Prahovei, alegeam Sinaia...

Aflu acum lucruri pe care nu le stiam, povestite cu mult suflet, si m-ai facut curioasa...

Poate unde e o statiune de ski, iar eu nu practic acest sport.

Cred ca ar trebui sa ii mai dau o sansa, desi anul trecut am fost la Hotelul Hera (despre care am scris click aici) si am plecat nemultumita si de hotel si de statiune...

Foarte ciudat arata biserica ortodoxa din P04. O biserica ortodoxa iesita din "tipare" am mai vazut in Ploiesti - Catedrala Eroilor Tineri 'Inaltarea Domnului' (click aici )

Vizavi de statiunea montana situata la cea mai inalta altitudine din tara, intr-adevar, Predealul batea pe muchie Poiana Brasov, dar vine Ranca din urma..., la 1650 de metri altitudine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [07.01.11 16:37:38] »

În P11, în partea de sus, pare a fi o inscripţie ulterioară pisaniei originale (diferă prin grafie), care scrie "(L) a 1819 maiu 27 saînoita" (adică mai pre româneşte, în(n)oitu-s-a); dar mai departe... Numai bunul Dumnezeu cu mare mila Sa mai înţelege... Chirilica veche folosită în pisaniile şi scrierile bisericeşti vechi de pe la noi (dar şi de aiurea) e tare ciudată - nu despart cuvintele (cam cum scriau romanii în antichitate), mai folosesc şi un fel de scriere fonetică suprapusă celei 'literare'... e foarte greu de urmărit chiar şi cu transliteraţia alături!

Felicitări pentru un articol deosebit!

(cred că şi eu am ales o melodie de Jean Moscopol pe la un articol de-al meu - era unul dintre cei mai buni cântăreţi români ai epocii!)

editare ulterioară: @magdalena » Rânca e staţiune - Predealul oraş! Să nu comparăm cai cu crocodili!

laurentiucapac [07.01.11 16:41:37] »

Lectia deschisa a catalinei. lupu, despre istoria neamului romanesc.

Legionarii... Ion fara de mormant, luptele purtate in munti impotriva sovieticilor, dar si mai tarziu, impotriva statului comunist. Predeal, Cioran, Tutea si alti mari romani. Manastirile noastre, credinta in Dumnezeu cat si o parte din existenta noastra ca natie.

Multumim ca ne mai aduci aminte, din cand in cand, de unde venim.

catalinalupu [07.01.11 16:41:48] »

Dragos, multumesc... m-ai uimit ca de obicei... precizie elvetiana... iar de la tine un compliment (eu asa consider!!!) e... deja prea mult!!!

Despre Jean Moscopol... braileanul talentat, emigrantul lasat in uitare... sunt multe de spus... eu il ador, datorita bunicilor mei...

@laurentiucapac...multumesc

@magdalena, multumesc...si eu am fost de multe ori dezamagita...dar am asa o parte care ...mai incearca...nu se lasa invinsa usor...nu capituleaza, oricum ... incerc sa gasesc in toate si o parte buna...pentru ca ea sigur exista si doar trebuie descoperita!

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [07.01.11 18:13:15] »

Bine ai revenit Cătălina cu un alt atât de sensibil review! Pui atâta suflet în cuvinte, încât mi te închipui mereu emoționată și mișcată sufletește de tot ceea ce te înconjoară și-ți vorbește despre istorii trecute sau prezente. Ai reușit să-mi transmiți emoția ta și m-ai determinat să mă întorc cu gândul spre această stațiune montană pe care de obicei eu și familia mea o tranzităm fără măcar un gând de popas, ca să nu mai vorbesc de intenția vreunui sejur. Am preferat mai mereu Sinaia și Bușteniul pentru simplul motiv că acestea oferă mai multe și mai comode oportunități de petrecere a timpului, noi nefiind amatori de sporturi de iarnă, ci de drumeții. Și totuși, cele scrise de tine mi-au purtat cu nostalgie gândurile spre anii studenției, când la sfârșit de săptămână veneam 14-15 colegi cu ”nașu” până la Predeal, fie doar pentru o bătaie cu zăpadă, fie pentru a urca sus, la cabana Gârbova sau la cabana Susai, de unde se zăresc unele dintre cele mai frumoase priveliști montane din zona Bucegilor. Firește, nu sunt singurele trasee montane din zona Predealului, dar acestea îmi place să cred că sunt cele mai spectaculoase. Dar ai nevoie de puțină condiție fizică. Iar dacă nu te încumeți să abordezi aceste trasee cu un grad de dificultate mai ridicat, de la Predeal poți aborda și rute mai ușoare, cum ar fi spre Valea Leucii, Valea Joiței sau Timișul de Sus. Pentru mine Predealul este doar o posibilă destinație de vară, pentru alții însă, acum este momentul potrivit pentru a merge acolo, căci este locul cel mai ușor accesibil pentru sporturi de iarnă. Așa că, dragă Cătălina, ai dreptate: fără a-l judeca prea aspru, putem privi Predealul ca pe o destinație pe care trebuie s-o redescoperim, pentru că merită!

catalinalupu [07.01.11 18:20:41] »

@ mariana. olaru, sarumana doamna mea... ma bucur ca a placut, lectura... acum ceva vreme... si eu am fost la Garbova, la cabana...

roth [07.01.11 20:00:09] »

Dupa cele scrise cu atat de mult suflet si exactitate nu pot spune decat "JOS PALARIA"

cu asa descrieri parca i-ti vine sa te urci in masina si sa zici simplu "LA PREDEAL"

Am batut tara in lung si lat datorita serviciului dar niciodata (in drumul meu spre GHEORGHENI) nu am vazut Predealul asa deosebit si fascinant ca in rw tau. Sunt persoane cu talent la scriere dar ce pun pe hartie e SF insa sunt si persoane care atunci cand astern ceva vorbe parca e o parte din sufletul lor acolo, citesti cu atentie si emotie pana la ultima litera.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
catalinalupu [07.01.11 20:12:51] »

@roth, multumesc...

magdalena [07.01.11 21:28:34] »

@dragos, ma bucura precizia ta elvetiana de care pomenea si @catalina, dar, uneori nu e cazul sa faci si observatii usturatoare, este suficient sa faci o corectura.

Insa, in conformitate cu H. G. nr. 1122/2002, pentru aprobarea condiţiilor şi a procedurii de atestare a staţiunilor turistice, precum şi pentru declararea unor localităţi ca staţiuni turistice de interes naţional, respectiv local , Predealul figureaza ca statiune turistica de interes national, la pozitia 20 din Anexa 2 a hotararii cu pricina.

Asa ca, de aceasta data, calul arata precum crocodilul...

Fireste ca e de dorit sa aduci completari si corecturi pe mai departe, cu conditia sa o faci in limitele bunul simt, fara a leza si pe cel caruia ii faci observatia respectiva.

Si, evident, sa iti argumentezi si corectura atunci cand arati cu degetul.

Bineinteles ca Predealul este si oras in acelasi timp. Unele orase devin statiuni pe parcurs, alteori se nasc statiuni de sine statatoare.

raduu1972 [07.01.11 22:14:20] »

Foarte frumos scris review-ul tau, emotionanta si incursiunea in istoria poporului nostru, este o veritabila lectie de istorie, se vede ca esti un suflet sensibil si foarte atenta la detalii, cred ca e chiar cel mai bun (pentru mine) review pe care il citesc pe AFA. pe anul acesta. Felicitari

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [07.01.11 22:47:56] »

@magdalena, ai recepţionat total eronat intervenţia mea.

Autoarea spunea în textul de mai sus că oraşul Predeal era la vremea scrierii unei anume cărţi cel mai înalt din ţară. Pe urmă, tu ai spus că acum vine din urmă Rânca; ceea ce ar fi corect dacă ne referim la staţiuni (cum ai specificat în aspra ta corectare a unui obraznic ce nu am fost) - dar nu şi dacă ne referim la oraşe, pentru că Rânca NU este unul, în orice HG, HCL sau chiarn lege ai căuta... deci... cine a greşit?

PS - Nu am arătat nicăieri cu degetul! nu-mi stă în fire...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
catalinalupu [08.01.11 08:40:16] »

@radu, multumesc...

magdalena [08.01.11 09:49:07] »

@dragos, vorbeam de altitudini, nu faceam comparatie intre Ranca si Predeal ca statiune si oras, nu vorbeam de dezvoltarea urbanistica, de numarul populatiei, astfel incat tu sa spui ca am comparat calul cu crocodilul.

Si nu o mai intoarce ca la Ploiesti. Si hai sa ne oprim aici, ca e pacat de impresiile autoarei.

Dar, ma repet, interventiile tale sunt binevenite, le-am apreciat intotdeauna, atat in ceea ce priveste promptitudinea, cat si calitatea.

Dar...

Ellada_sagapo [13.01.11 20:52:20] »

Foarte bun comentariul de la prima poza: "un loc unde toti suntem egali"

Felicitari!

catalinalupu [13.01.11 22:33:43] »

Multumesc Ellada sagapo.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
catalinalupu, Ellada_sagapo, laurentiucapac, magdalena, raduu1972
Alte impresii din această RUBRICĂRe/descoperă Predealul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062870025634766 sec
    ecranul dvs: 1 x 1