ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUL-2009
DURATA: 6 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Căsuţa din poveşti

Ilustrație video-muzicală

Allegretto - Casuta din Padure
TIPĂREȘTE

A fost odată, ca niciodată...

Cine nu-şi aminteşte de basmele şi poveştile copilăriei, spuse de părinţi, ascultate la radio, sau de pe un disc, sau citite silabisit, când abia desluşeam buchea cărţii? Evident, asta e valabil pentru noi, cei din generaţiile mai vechi, pentru că cei mai tineri au crescut cu filmele de desene animate, iar cei foarte tineri cu jocurile pe calculator, care au luat locul poveştilor.

Ei bine, cei a căror copilărie a fost colorată de basmele fraţilor Grimm, Charles Perrault, Carlo Collodi, Frank Baum (Albă ca zăpada, Cenuşăreasa, Hänsel şi Gretel, Scufiţa Roşie, Frumoasa din pădurea adormită, Motanul Încălţat, Piele de măgar, Tom Degeţel, Pinocchio, Vrăjitorul din Oz) sau ale lui Creangă şi Ispirescu (Capra cu trei iezi, Dănilă Prepeleac, Fata babei şi fata moşneagului, Povestea lui Harap-Alb, Ivan Turbincă, Povestea lui Stan-Păţitul, Povestea porcului, Povestea poveştilor, Povestea unui om leneş, Punguţa cu doi bani, Soacra cu trei nurori, Păcală, Prostia omenească, Ursul păcălit de vulpe, Prâslea cel voinic şi merele de aur, Făt-Frumos cu părul de aur, Zâna zânelor, Greuceanu, Pasărea măiastră, Sarea în bucate) îşi vor aminti desigur şi de Hans Christian Andersen, cu ale sale Crăiasa zăpezilor, Mica sirenă, Hainele cele noi ale împăratului, Răţuşca cea urâtă.

În continuare, puteţi sări peste ce este scris cu italice...

Am ajuns în Odense, oraşul natal al scriitorului danez, printr-o întâmplare, care confirmă, o dată în plus, dictonul Tot răul spre bine. Mai exact, am ajuns aici în vizită la băieţii mei, veniţi la rândul lor la studii şi în căutarea unei lumi mai bune şi mai normale (că dacă a noastră era cât de cât normală, nu ar fi trebuit să plece).

Asta pentru că Danemarca oferă gratuitate la studii pentru orice cetăţean al Uniunii Europene, iar băieţii mei au fost studenţi la Syddansk Universitet (Universitatea Danemarcei de Sud), din Odense. Spun au fost, pentru că au terminat, iar acum îşi fac masteratul la Københavns Universitet (Universitatea din Kopenhaga).

Am petrecut o săptămână ca oaspete al fiilor mei (aflaţi în vacanţă la acea dată) şi, pentru că am stat la ei nu vă pot spune mare lucru despre posibilităţile de cazare la vreun hotel, decât că preţurile sunt destul de mari. Eu am putut face economie, stând la căminul studenţesc, ceea ce mi-a adus aminte de propria studenţie. Pentru că a venit vorba, să vă povestesc şi cum stau lucrurile pe-acolo. Complexul studenţesc din Niels Bohrs Allé, unde stăteau fiii mei, este construit prin anii '70, dar are toate facilităţile necesare. În primul rând, toate căminele studenţeşti sunt administrate de o firmă privată şi poţi căpăta un loc acolo prin înscrierea pe o listă de aşteptare (nici vorbă de şpagă, sau alte şmecherii, ca la noi). Ca studenţi dintr-o altă ţară, fiii mei au avut prioritate, odată admişi la studii, primind automat un loc la cămin. Locul înseamnă, de fapt, o cameră, pentru că acolo fiecare are camera lui, cu grup sanitar propriu, dotarea fiind, să zicem, ca la un hotel de două stele. În plus, camerele sunt prevăzute cu conexiune internet şi cablu TV. Căminele au câte 24 de camere pe etaj, la fiecare 12 camere fiind alocată câte o bucătărie echipată complet, inclusiv cu frigidere şi congelatoare, fiecare locatar având alocat un spaţiu suficient. Folosirea în comun a bucătăriei presupune câteva reguli simple: toate lucrurile folosite se spală imediat după folosire, fiecare face curat după folosirea bucătăriei (există şi o menajeră care face curat o dată pe săptămână), nimeni nu umblă în compartimentele din dulapuri şi frigidere ale altora şi toţi contribuie financiar la cheltuielile comune (detergent, alte materiale de curăţat). Căminele dispun şi de o spălătorie la subsol, cu maşini de spălat şi uscat care funcţionază cu monede. Fiecare cameră are alocată şi o boxă la subsol.

Toate cheltuielile de întreţinere sunt incluse în chirie, care este aproximativ 1000 de lei pe lună, ceea ce, pentru Danemarca, este foarte convenabil.

Complexul studenţesc are şi apartamente pentru cei căsătoriţi.

La sosirea noastră, băieţii au stat în camera unuia, iar eu şi soţia în camera celuilalt, spaţiul fiind suficient.

Complexul studenţesc este situat în apropierea universităţii, în vestul oraşului, într-o zonă verde, cum sunt multe altele în oraş.

După această mică paranteză, să revenim la subiectul iniţial.

...

Ajuns la Odense, primul lucru pe care am dorit să-l văd a fost casa memorială a lui Hans Christian Andersen. Am primit informaţii de la băieţii mei şi am aflat că există, de fapt, două case ale lui Andersen şi oraşul are peste tot urme ce amintesc de scriitorul danez.

Aşa că, am plecat pe urmele lui Andersen şi ne-am îndreptat spre oraşul vechi. Pe Hans Jensens Stræde, colţ cu Bangs Boder la numărul 43-45 este casa unde, în 1805, s-a născut Hans Christian Andersen, fiul unui cizmar sărac. Este o casă mică, scundă, care a fost achiziţionată de primăria oraşului, cu ocazia aniversării, în 1905, a centenarului naşterii scriitorului. Peste câţiva ani, aici s-a deschis un muzeu, lărgit prin achizţionarea altor clădiri din jur, iar în 1930 s-a adăugat Mindehallen (Sala Memorială), decorată cu fresce din viaţa scriitorului, inspirate din cartea sa, Mit Livs Eventyr (Povestea vieţii mele).

Muzeul nu este unul traditional, ci mai mult un muzeu biografic şi literar despre viaţa şi opera lui Hans Christian Andersen, construit în jurul poveştii vieţii sale şi în care se găseşte, de asemenea, o mare bibliotecă, care conţine scrieri ale autorului în 130 de limbi, practic din toată lumea. Tot aici se poate vedea o hârtie decupată, cu imaginea Soarelui ca o faţă înconjurată de flăcări, aparţinând lui Andersen şi care a devenit emblema scriitorului (vezi fotografia).

În 1975, cu ocazia centenarului morţii scriitorului, muzeul s-a extins din nou, iar în prezent, după refacerea cu ocazia bicentenarului naşterii scriitorului, complexul cuprinde casa natală, muzeul propriu-zis şi Fyrtøjet, o casă culturală pentru copii, dar şi pentru adulţi, aşa cum este prezentată în pliante şi care oferă o călătorie prin basmele lui Andersen, prin povestiri dramatizate, şi mijloace audio-vizuale.

Complexul mai dispune şi de o librărie, evident cu publicaţii ale lui Andersen şi un mic parc, în care regăsim lumea basmelor. Pe micul lac se plimbă răţuşte, care chiar dacă nu se transformă în lebede, sunt totuşi foarte simpatice. De altfel, raţele sunt păsările pe care le întâlneşti peste tot în Odense.

În legătură cu casa natală, trebuie să spun că nu se ştie exact dacă într-advăr Andersen s-a născut aici, oricum părinţii săi nu au locuit aici. Conform comentariilor unor specialişti de la Odense Bys Museer (Muzeele Municipalităţii Odense), în această casă, în 1805, locuiau trei familii, dintre care una era a unei mătuşi a lui lui H. C. Andersen (văduva unui frate al bunicului scriitorului). Este deci foarte probabil ca mama lui Andersen să-l fi adus pe acesta pe lume în această casă, fără a locui, totuşi, aici.

Muzeul este deschis de la 09:00-18:00 vara şi biletul de intrare pentru adulţi costă 60 de coroane daneze (cam 8 dolari), iar pentru copii şi adolescenţi până la 17 ani este gratuit. Fyrtøjet este deschis vara de la 09:00-17:00 şi biletul (inclusiv pentru copii peste 3 ani) costă 70 coroane daneze.

Noi am ajuns mai întâi la Fyrtøjet, pe o arteră principală, Thomas B. Thriges Gade şi, după vizitarea acestui colţ de poveste am ieşit pe Hans Jensens Stræde, pe lângă Fyns Grafiske Værksted, Atelierul de Grafică al regiunii Fyn, şi am ajuns la H. C. Andersens hus.

De aici, la capătul străzii, am intrat într-o piaţă, Sortebrødre Torv, unde spiritul lui Andersen este din nou prezent. Aici se află Radisson Blu H. C. Andersen Hotel. Nu este, cum s-ar putea crede, o clădire înaltă, cu multe etaje, în Odense cele mai înalte clădiri nu au decât 4-5 etaje. Arhitectura hotelului este însă una deosebită şi, pentru a-şi onora numele, la intrare totul este făcut pentru a crea atmsfera poveştilor lui Andersen. Astfel, vizitatorul poate admira de-o parte şi de alta a intrării trei coloane pe care sunt reprezentate personaje din poveştile scriitorului danez. Între două dintre acesta se află o banchetă având picioare de om, iar de cealaltă parte a intrării, pe o bancă, ne întâmpină chiar Andersen, mai exact o statuie în bronz a acestuia.

În faţa hotelului se mai află o uriaşă glastră, cu o floare, dintre ale cărei petale se iveşte nimeni alta decât Tommelise, adică în româneşte, Degeţica. Statuia, făcută tot din bronz, are mai mult de 3 m înălţime şi face parte dintr-o serie de lucrări plasate prin centrul oraşului şi inspirate din poveştile lui Hans Christian Andersen.

Lângă Radisson Blu H. C. Andersen Hotel se află şi Odense Koncerthus, Opera din Odense, o construcţie cu o arhitectură deosebită şi care respectă şi ea regula generală a oraşului, aşa încât nici aici nu eşti împiedicat de nimic să vezi cerul liber.

Pentru o zi, plimbarea asta a fost de ajuns.

A doua zi am pornit însă din nou pe urmele povestitorului danez şi am reluat plimbarea de unde rămăsesem în ziua precedentă, adică de pe Thomas B. Thriges Gade, de unde, la vreo 200 de metri spre sud, la intersecţia cu Flakhaven, intrăm într-un parc minunat, Eventyrhaven (Grădina Poveştilor), fondat ca un tribut adus scritorului H. C. Andersen, pe locul unde altă dată, acesta se juca pe malul râului Odense. Şi, într-adevăr în parc te simţi de parcă ai fi pe un tărâm de vis şi te aştepţi ca dintr-un moment în altul să apară Crăiasa din poveşti, ca să te întrebe ce dorinţă vrei să ţi se împlinească. Parcul este străbătut de râul Odense, pe care se plimbă nestingherite raţe şi răţuşte, ba chiar pe apele liniştite "pluteşte" şi o bărcuţă făcută, parcă, din hârtie pliată, ca un origami, jucărie pentru copii. În realitate, Papir Båd (Vaporul din hârtie) este din oţel inoxidabil şi este o aluzie clară la barca din povestea Soldăţelul de plumb.

În partea de nord a parcului, în spatele Catedralei din Odense găsim statuia lui Andersen, un monument în memoria marelui scriitor, adus aici după cel de-al doilea război mondial, din Kongens Have, Parcul regal, unde fusese dezvelit în 1888. Interesant este faptul că realizatorul acestei statui, sculptorul Louis Hasselriis, care tocmai pierduse cu această statuie o competiţie pentru un monument în memoria lui Andersen în Copenhaga, a fost atât de hotărât în legătură cu ideea sa, încât a convins cetăţenii din Odense să-i achiziţioneze lucrarea printr-o subscripţie publică.

După ce ne-am plimbat pe aleile frumosului parc, în care daliile erau în floare, am plecat mai departe şi, în apropiere, pe Munkemøllestræde, am ajuns la H. C. Andersens Barndomshjem, Casa copilăriei lui Andersen, devenită muzeu din 1930. Scrierile autobiografice ale lui Andersen au stat la baza organizării micului muzeu, în cele două cămăruţe de numai 18 metri pătraţi.

Dacă autenticitatea locului naşterii scriitorului poate fi pusă la îndoială, cea a casei copilăriei sale este categorică, aici Andersen petrecându-şi 12 ani, între 1807 şi 1819.

Muzeul este deschis în timpul lunilor de vară între 10:00 - 16:00, intrarea costând 25 coroane daneze pentru adulţi (pentru copiii până la 17 ani este gratuit).

Aici s-a terminat călătoria noastră pe urmele scriitorului Hans Christian Andersen în oraşul natal Odense.

Există şi un circuit pietonal pe urmele lui Hans Christian Andersen, în jurul centrului oraşului, care a fost marcat cu pietre de granit pe care este reprezentat Soarele cu faţă, aşa cum sunt marcate traseele montane. Traseul trece prin locurile descrise mai sus, dar şi pe la statuile aflate în diferite locuri din oraş şi care sunt legate de celebrul scriitor.

Iată câteva din acestea.

► Stoppenålen, Acul de cârpit, lucrare inspirată din povestea cu acelaşi nume, în care este vorba de un ac de cârpit, care era atât de snob încât se credea un ac de cusut, chiar şi după ce a fost pierdut şi uitat într-un şanţ, împreună cu mai modestul ac cu gămălie. Lucrarea are două părţi, acul de cârpit, din granit roşu suedez şi acul cu gămălie, din granit negru de Bornholm şi privindu-le, este imposibil să nu remarci ambiguitatea cu tentă sexuală, pe care autorul a lăsat-o în opera sa (vezi fotografia). Se află pe Vestergade, una din străzile pietonale din Odense.

De vilde svaner, Lebedele sălbatice, o sculptură în bronz, inspirată din povestea cu acelaşi nume. şi aflată în parcul copiilor, Munke Mose

Kejserens nye klæder, Hainele cele noi ale împăratului, lucrare inspirată şi ea din povestea cu acelaşi nume şi care prezintă trei personaje: regele, croitorul care-i ţine oglinda şi un dregător de la curte. Se poate vedea în Brandts Passage, foarte aproape de centrul oraşului.

Hyrdinden og Skorstensfejeren, Păstoriţa şi coşarul este o statuie ce se găseşte tot pe Vestergade, la intersecţia cu Kongensgade şi este şi ea inspirată din povestea cu acelaşi nume. Statuia este din bronz, pe o coloană de granit şi are aproximaiv 5 m înălţime.

Den standhaftige Tinsoldat, Soldăţelul de plumb este o statuie în bronz, de pe Overgade, la intersecţia cu Nedergade.

...

Şi-am încălecat pe-o şa şi v-am spus povestea-aşa!


[fb]
---
Trimis de Costi in 03.11.10 21:49:30
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4062 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Fyrtøjet, casa culturală pentru copii, dar şi pentru adulţi, de la muzeul H.C. Andersen
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 6800 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

CostiAUTOR REVIEW
[03.11.10 23:29:13]
»

Rog un webmaster să ataşeze la review următorul fond muzical:

http://www.trilulilu.ro/dorikut/3072308b1f53db

webmasterJr
[03.11.10 23:32:31]
»

Indeplinit dorinta!

Inspirata alegere, ne aduce aminte de copilarie...

webmaster25
[04.11.10 01:05:43]
»

Retras PMA standard, acesta depasind limita de 5 impresii punctabile/luna. Insa cu siguranta voturile cititorilor vor recompensa pierderea.

liviadavidescu
[04.11.10 08:04:56]
»

Ma bucur ca mi-ai luat-o inainte si ai scris atat de frumos despre Odense, unul dintre cele mai mari orase ale Danemarcei.

Eu l-am vazut acum opt ani, dintr-o alta perspectiva, profesionala, si m-am indragostit de el.

Poate ca nu e prea tarziu sa reinvii memoria unuia dintre oamenii din Danemarca ce a facut mai mult pentru Romania, decat multi romani... Gunner Overvad a murit, din pacate acum cativa ani, dar memoria lui traieste inca in inima multor oameni din Craiova...

Cred ca nordicii sunt departe de a fi... reci... dovada si povestile lui Andersen...

Felicitari pentru review. As vrea sa ajung in iarna asta in Danemarca cu fiica mea care vrea sa studieze acolo...

Nu am luat inca biletele, chiar nu stiu ce varianta ar fi mai buna, dar review-ul tau m-a facut sa imi fie dor de Danemarca

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
CostiAUTOR REVIEW
[04.11.10 09:57:14]
»

@liviadavidescu

Mă bucur că sunt şi alţii care apreciază zona nordică (din păcate, încă puţini, majoritatea preferă Turcia şi Bulgaria).

Şi într-adevăr, Danemarca este o ţară minunată, am să mai scriu câte ceva de acolo.

Constat şi că, din ce în ce mai mulţi români preferă să-şi facă studiile acolo. De altfel, cred că Danemarca este singura ţară europeană unde românii sunt plecaţi în majoritate la studii şi nu la muncă, sau pentru alte lucruri.

Dacă nu te-ai decis încă asupra modului de a ajunge acolo, pot să-ţi dau o sugestie. Este o cursă directă Copenhaga-Bucureşti (şi retur), asigurată de compania suedeză SAS. Este şi cea mai convenabilă ca preţ, cam 200 euro biletul dus-întors.

Este cursa cu care vin băieţii mei când vor să ajungă mai repede (cam 2 ore), altfel vin cu maşina (cam 30 de ore de condus non-stop, cu schimbul).

Băieţii mei s-ai "îndrăgostit" de Danemarca acum câţiva ani, când au fost la Copenhaga pentru 10 zile la o şcoală de vară. Apoi, anul următor au plecat cu o bursă Erasmus pentru 6 luni la Odense, după care au făcut formalităţile şi au rămas acolo.

Ce specialitate vrea să facă fiica ta?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
mariana.olaru
[04.11.10 11:19:30]
»

Așa cum ai zugrăvit-o, lumea poveștilor de ieri și de azi ne fascinează și pe noi, cei mari, deopotrivă!

Iar o călătorie pe urmele celui ce a încântat cu siguranță copilăria tuturor este o plăcere și un exercițiu de rememorare nostalgică a întâlnirilor din paginile cărților cu binecunoscutele personaje andersiene.

Ce n-am da să redevenim copii, să nu avem griji și toate poveștile vieții noastre să se termine cu happy end!

liviadavidescu
[04.11.10 11:44:39]
»

@costi, multumesc mult pentru feed-back. Vrea sa faca Management la Aarhus... Vreau sa mergem acolo iarna ca sa nu avem surprize mai tarziu, m-am gandit ca iarna e cel mai frig si daca o sa ii convina temperaturile scazute de iarna... e ca si cu si-ar face o idee despre ce e mai rau dn punct de vedere al climei.

Eu am vrut sa incercam si asta... poate ca nu e inca vacanta pe 20 si inca mai putem vizita campusul si facultatea... Ma tem sa plece chiar in necunoscut... e doar un copil.

Daca nu cumva abuzez de off topic, ai idee cum as putea ajunge din Copenhaga la Aarhus?

Poti sa imi raspunzi pe privat, te rog? Poate pe ceilalti ii deranjeaza conversatia asta

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
CostiAUTOR REVIEW
[04.11.10 12:06:57]
»

@liviadavidescu

Ca să-ţi pot răspunde pe privat, trebuie să-ţi activezi această opţiune.

Pentru asta, mergi în CONTUL MEU (myaccount), SETARI şi bifezi căsuţa ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALTI UTILIZATORI

După asta, vei putea primi mesaje pe privat de la alţi useri de pe AFA.

..

Oricum, privitor la întrebarea despre transportul de la Copenhaga la Aarhus, răspunsul îl poţi găsi aici

Dacă nu găseşti o legătură bună cu SAS, poţi alege opţiunea cu trenul. În 3 ore ai ajuns, iar trenurile sunt dese, maxim o oră între ele şi nu sunt ca la noi, e o plăcere să mergi cu trenul în Danemarca

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
ascent
[04.11.10 12:36:28]
»

Foarte interesanta povestirea, nu uita sa vii aici si cand vei fi bunic...

Cat despre caminele studentesti, am ramas fara cuvinte.

georgiana
[04.11.10 20:14:13]
»

Da si mie mi-a placut, cu toate ca nu stiu daca voi ajunge pe acolo vreodata, eu fiind dependenta de soare, caldura, etc.

Mi-a placut si melodia atasata! Of, greu e cu copiii departe, nu-i asa?

magdalena
[04.11.10 23:38:53]
»

Chiar nu stiam nimic despre studiul in Danemarca (mi-ai dat idei...), cat despre Andersen, daca as fi uitat si mi-ar fi adus aminte fiica mea care e indragostita de el, citind si studiind povestile lui acasa si la scoala!

almona
[05.11.10 11:07:25]
»

A fost odată ca nicodată şi va mai fi ori de câte ori vom şti să trezim copilul din noi.

Cu ajutorul poveştii tale mi-am adus aminte cum aşteptam cu sufletul la gură ca Elisa să termine cămăşile din urzici pentru cei 11 fraţi ai ei preschimbaţi în lebede şi cât am jelit-o pe Fetiţa cu chibriturile.

Mi-a plăcut să mă plimb "cu ochii minţii" pe urmele marelui povestitor.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
almona, ascent, Costi, georgiana, liviadavidescu, magdalena, mariana.olaru, trandafir 1970
Alte impresii din această RUBRICĂDescopera Odense:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.039769172668457 sec
    ecranul dvs: 1 x 1