ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.09.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La Bacau, la Bacau intr-o mahala...

TIPĂREȘTE

«La Bacau, la Bacau intr-o mahala / s-a intamplat, s-a intamplat / o mare dandana"

Cred ca aceste versuri sunt printre primele amintiri pe care le am, alaturi de anuntul la radio a mortii reginei Maria (1938) la care a plans toata familia si a marei inundatii a Siretului care se revarsase pana aproape de centrul orasului. Niciodata nu am auzit versurile complete ale dandanalei dar ulterior am dedus ca era vorba de un incendiu la un hotel din care a coborat pe o funie facuta dintr-un cearceaf o respectabila doamna maritata al carei sot era plecat cu treburi la mosie. Nu garantez ca asa s-a intamplat.

Bacaul anilor trezeci pana in patruzeci, era si atunci un oras mare in Moldova, cu cateva zeci de mii de locuitori, cu o intensa viata comerciala, cu un inceput de industrie prin fabrica de hartie Letea construita in 1885, tabacaria Fielderman in 1886, fabrica de postav in 1890. In vatra orasului s-au gasit urme de constructii din neolitic, monezi dacice dar prima atestare documentara a fost facuta de Alexandru cel Bun dupa 1400. Bacaul este numit de D. Cantemir « infloritorul oras » si o serie de calatori europeni l-au remarcat atat pentru asezarea sa la rascruce de drumuri intre Moldova si Transilvania cat si pentru bogatiile naturaleale regiunii. Dintre personalitatile care s-au nascut si crescut in orasul sau judetul Bacau incepand cu Stefan cel Mare care s-a nascut la Borzesti, as cita apoi pe Vasile Alecsandri, pe neurochirurgul dr Arseni, pe Radu Beligan si actrita Olga Tudorache, apoi poetul tristetilor (nu a tristelor) permanente G. Bacovia, pictorul Nicu Enea, dirijorii Emanoil Elenescu si Ovidiu Balan, matematicianul Solomon Marcus, Nadia Comaneci din Onesti; George Enescu a scris opera Oedip la conacul Marucai Cantacuzino din Tescani; George Constantin Palade, laureat al premiului Nobel s-a nascut in judetul Bacau. Enumerarea ar putea continua cu alte personalitati de frunte ale Romanei. O serie de familii boieresti aveau proprietati in stil baroc in oras si mosii de sute de hectare in imprejurimi. Astfel au fost ramuri ale Sturzestilor, Cantacuzino de pe urma carora a ramas un splendid castel la Hemeiusi, Ghiculestii, familia Leca, Izvoranu, apoi ministrul de finante Mircea Cancicov si nu in ultimul rand avocatul W. Fielderman, lider al comunitatii evreiesti care a scris in memoriile sale ca romanii nu au executat genocid in Transnistria.

Orasul avea cateva strazi principale pavate, cu case in stil cubist sau brancovenesc (moda deceniului patru din secolul trecut), in spatele carora erau gradini pline de pomi fructiferi; strada principala era Strada Mare din care azi au mai ramas doar cateva cladiri, restul cazand sub tavalugul demolarilor. In gradina publica se intalneau duminica dupaamiaza servitoarele unguroaice cu ordonantele de ofiteri. Un flasnetar batran dadea la manivela si pe Valurile Dunarii, papagalul dresat scotea ravasul datator de sperante. Pe malul Siretului era parcul Gheraiesti, unde la un chiosc se frigeau carnati bazaiti de muste dar lumea ii manca si n-avea nimic. In oras erau foarte multe biserici. Imi aduc aminte de biserica Sf. Nicolai cu doua turle care si azi troneaza in centru eclipsata insa de Marea Catedrala Ortodoxa, de biserica Armeneasca dantelata (am cautat-o pe strada in care m-am nascut dar au demolat-o ca sa construiasca doua-trei bloculete fara personalitate), apoi vechea catedrala catolica cat si biserica Maica Precista. Bacaul era un conglomerat de nationalitati si credinte. Inafara de romani si evrei care formau majoritatea, - acestia din urma detinand aproape intregul comert al municipiului-mai erau ceangai, secui, polonezi, armeni, tigani- fiecare comunitate locuind pe anumite strazi. Tiganii locuiau in case de paianta sau bordeie sapate in pamant la mahala dar pe atunci erau destul de integrati in societate in sensul ca munceau. Fiecare cucoana de clasa mijlocie avea in casa o tigancusa care facea treaba unei cameriste plus ca avea grija de sobe (aducea lemne, curata cenusa, facea lesie pentru spalat, aprindea focul, mai baga un lemn uscat, ) si la vremea maritisului stapanii ii dadeau zestre si o lasau la casa ei. Tiganii barbati cositoreau cratitele si oalele sparte si faceau cazane de arama in care se fierbea bulionul sau magiunul. Pe strazile principale incepusera sa circule masini cu sofer (Nash, Chevrolet) dar baza transportului o reprezentau trasurile conduse de vizitii imbracati in caftane de catifea... Imi placea sa ma urc pe un scaunel si sa stau la fereastra dinspre strada cand trecea cate un dric cu cai mascati spre cimitir. Era mult zgomot si animatie. Alaturi de cotcodacul gainilor, guitatul porcilor si latratul cainilor din ograzi, auzeai strigandu-se « peste proaspat si icre negre » sau « geaaaamuri! » sau « branza de Braila avem ». Cand pe strada au inceput sa marsaluiasca legionarii imbracati in camasi verzi, cu centiroane late de piele si cantand imnurile lor, mama i-a ascuns pe vecini in pivnita casei noastre. « Ai fost imprudenta » i-a spus tata. Ani de zile m-am chinuit sa aflu ce inseamna asta dar pana n-am exersat pe pielea mea, nu am inteles.

Am intrat in Bacau dinspre Comanesti venind din secuime si desi soseaua de acces nu era principala, cu cativa kilometri inainte de oras, vilele si viloaiele au inceput sa flancheze soseaua. Drumul ne-a condus printr-un centru bine sistematizat in care blocurile tip, -fara numar, fara numar- se imbinau cu reclame si banere multicolore. Bulevardul principal da impresia de spatialitate si confort. Surpriza a constituit-o centrul in care intr-o piata mare se afla statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare. Intr-o latura a acestei pieti se inalta Catedrala Inaltarii Domnului, al patrulea lacas ortodox ca marime din Europa dupa cele din Moscova, Istambul si Parnas. Dimensiunile ei sunt impresionante 70m. x 38m. cu 62 m. inaltime. Catedrala are doua nivele de subsol care coboara la -10m: in subsolul 2 se organizeaza expozitii si vor fi depozite de carte iar primul este un paracliser enorm. Sant in curs lucrarile de finisare, schelele servind lucrarilor de placare cu marmora a exteriorului. Se lucreaza la ea de zece ani. In aceeasi piata a ramas o urma din vechea Gradina Publica; adevaratul parc al orasului e parcul Cancicov, intins pe 24 ha. in timp ce parcul Gheraiesti ramane locul de relaxare inafara orasului. Se construieste un spital judetean nou cu noua etaje dar din lipsa de fonduri lucrarile au stagnat. Am mai vazut Catedrala noua romano-catolica cu 77 m. inaltime si arhitectura moderna, teatrul Bacovia, Casa de Cultura. Ce impresioneaza in oras este traficul intens la orice ora. Masini obisnuite dar si multe masini de firma. Pe de alta parte, industria Bacaului e pe butuci, respectiv URA- uzina de avioane si-a restrans activitatea, fostul primar Sechelariu vindea fabrica de hartie Letea iar Combinatul de Ingrasminte Sofert a falimentat. Cum am stat numai o zi in Bacau nu am reusit sa inteleg cum poate arata atat de prosper un oras cu o industrie la pamant? Ramane si asta un mister al epocii in care traim. Cu o ultima fotografie a unei case darapanate si neingrijite in care m-am nascut si pe care n-ar mai fi trebuit s-o vad, -atat de diferita era de ceeace era in amintirile mele- am parasit Bacaul cu nostalgie dar si o oarecare mandrie. Bacaul este un oras de vizitat.


[fb]
---
Trimis de Michi in 11.09.10 22:04:03
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8305 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Bacau, un oras viu in plina desvoltare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5450 PMA (din 6 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

ionescunic
[12.09.10 08:22:49]
»

Foarte frumos povestit despre orasul din mijlocul Modovei, desi cand e scris asa frumos pare prea scurt textul.

RobertCodescu
[12.09.10 08:30:03]
»

WOW ! Fratele meu a făcut armata la Bacău şi-am fost de vreo câteva ori la el şi mi-a reamintit oraşul acum prin reviewul şi pozelede aici !!!

treselle
[13.09.10 22:38:14]
»

Frumoasa prezentare. O mica precizare insa: in poza 11, pietonii nu "trec pe unde vor muschii lor". Acolo chiar e trecere de pietoni

MichiAUTOR REVIEW
[14.09.10 10:09:07]
»

Asa e TRESELLE, am mers la originalul pozei, am marit-o si intradevar e o trecere de pietoni. Ori esti bacaoanca, ori ai un extraordinar spirit de observatie caci in poza fiind intunecata nu prea se distinge. Am scris special " pe unde vrea muschii lor" ca asta e expresia uzitata, la fel cu "este mai multi".

alinutzza140*
[04.10.10 08:41:21]
»

Bacaul este un oras care pe mine ma incanta de fiecare data.

treselle
[04.10.10 21:14:06]
»

Michi, daca imi permiti, poza cu teatrul Bacovia... in realitate este Casa de Cultura (aceeasi inca de pe vremea raposatului). Teatrul este pe aproape insa. Iar in cea cu Muzeul Bacovia, acolo este fosta biblioteca Judeteana. Stiu ca era in renovare, se lucra la ea de ceva timp. Acum o fi muzeu, nu stiu.

Cunosc bine Bacaul Un oras drag mie. Te rog nu te supara ca imi dau cu parerea, pozele tale sunt minunate.

haiduc
[04.10.10 23:19:43]
»

Michi, ai si votul meu pentru prezentarea orasului meu natal.

Sunt impresionat ca ti minte toate amanuntele istorice ale orasului si in special moartea Reginei Maria, nu iesti prea tanara de asa o amintire?

Eu tin minte numai versurile " La Bacau... ", dar nu tin minte ca apele Siretului inundau orasul sau trecea pe langa Geraiesti.

Eu tin minte ca a fost Bistrita unde am invatat sa inot si care venea dinspre Geraiesti si trecea pe langa mahalaua Leca cu plute pe ia.

In reviewul meu din Tara Fagarasului te asteapta o mica surpriza. : -))

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[05.10.10 20:49:45]
»

Haiduc,ti-am trimis un mesaj privat. Daca nu-l primesti da-mi de veste.

haiduc
[06.10.10 20:53:54]
»

Vini Vidi Risposto!

Mai retro si mai arhaic, Latina din clasa VI. : -))

Ma mira ca nici un Bacauan nu a dat un semn de viata, se poate ca nu numai industria sa fie pe butuci???

MichiAUTOR REVIEW
[06.10.10 21:12:51]
»

S-au raspandit in lumea larga. Daca mai ai timp trage o fuga pana la Bacau, are sa-ti placa.

haiduc
[06.10.10 21:48:49]
»

Vai, ma injosezi! ; -)

Sigur ca vizitez orasul natal in fiecare vizita in Romania. Poti sal intrebi pe prietenul meu Traian.

Strada mea din shentru (si mie mia luat timp sa inteleg ca ie scris in intonatia moldoveana: -)) nu mai exista.

Nu ai primit raspunsul meu la mesajul privat?

Am raspuns imediat ieri seara.

alex_iasi
[12.03.16 11:47:46]
»

@treselle - asa e iar in stanga lor sunt taxiurile

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alex_iasi, alinutzza140*, haiduc, Michi, treselle
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bacăul şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079344987869263 sec
    ecranul dvs: 1 x 1