ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.08.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 16.12.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Salzburg si Viena cu vizita mai pe-ndelete in Viena

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Dupa vizitele din imprejurimile Obetraunului, in a patra zi a sejurului am plecat din Salzkammergut cu destinatia Viena. Pentru ca stiam de data trecuta de frumoasele orasele de pe traseul Hallstatt – Salzburg (unde am facut o escala), ne-am oprit si acolo. Deci, o sa vedeti si ceva poze din St. Wolfgang, de pe malul lacului Wolfgangsee, si St. Gilgen, cu o casa Mozart. Toate oraselele sunt pline de verdeata si case cu flori la balcoane, curatenie luna si oameni binevoitori si politicosi. (orice persoana careia i-ai facut un cat de mic serviciu, cum ar fi cedatul trecerii unui sofer pe o zebra, iti multumeste si zambeste frumos).

Odata ajunsi la Salzburg, am mers spre casa unde s-a nascut Mozart pe care, de data aceasta, n-am mai vizitat-o, ne-am plimbat pe o alee pietonala plina de magazine (zicea cineva intr-un review de un Nord See, era si aici dar foarte aglomerat) si am incercat sa ne orientam spre o cetate pe care o vedeam in zare intrebandu-ne in acelasi timp cum o sa urcam pana acolo avand in vedere ca masina ramasese in una dintre parcarile mari din centrul orasului (1, 50 E / ora am impresia). Am reusit sa dam de ea (de urcarea spre cetate) mai mult din greseala (deh, in majoritatea locatiilor unde mergem nu avem harti, problema cauzata de cand detinem GPS), pe o ploaie torentiala care, si de aceasta data, ne-a cam stricat planurile. Cand am ajuns la baza dealului unde se afla fortareata (dupa cum aveam sa aflam mai tarziu, Fortareata Salzburgului), am observat ca urcarea se facea cu un fel de trenulet cu 3 vagoane, putin mai neobisnuit (pentru noi, cel putin). Adica, panta fiind foarte abrupta, vagoanele sunt dispuse aproape pe verticala, in scara, iar oamenii stau in picioare. Viteza mare, putina ingramadeala, oameni multi, bilet 10, 50 E / caciula (inclusa vizitarea fortaretei, ceva camere mobilate din interior si intoarcerea la poalele dealui). Odata ajunsi sus, am colindat putin pe-acolo, am admirat panorama. Ploaia se oprise si aparuse si soarele. Si am mancat niste crenvursti cu mustar si chifle (mai buni decat in Romania zice sotia, deh, eram la Salzburg). Destul de extinsa fortareata, nu stiu daca am apucat s-o vizitam pe toata la exterior (la interior sigur nu am ajuns pentru ca era o coada foarte mare la intrare). Surpriza a fost o trupa de teatru care repeta intr-o piateta a fortaretei. Din pacate, ne-am multumit cu aplauzele publicului si cu mimica personajelor pentru ca n-am inteles mare lucru (in germana, desigur).

Pe cand ne-apucasem vioniceste sa facem poze (adica eu mai mult), a venit din nou ploaia cu nori grei si am zis sa coboram si s-o intindem spre parcare, pentru ca mai aveam ceva drum pana la Viena. Dar, per total, o experienta interesanta mai ales ca sotia vroia de nu stiu cand sa urce la fortareata asta pe care o ochise de data trecuta cand am fost in Salzburg.

Pe drumul spre parcare ne-am oprit la o Billa pentru scopuri de alimentare, unde am vazut cei mai mici pepeni verzi din toata viata noastra (niste gagalici de maxim 1 kg fiecare, aratau jalnic). Am luat ceva alimente, sucuri, iaurturi si am plecat.

Parcarea ne-a costat aproximativ 4 Eur. Am pus GPS-ul in functiune si i-am dat bataie spre Viena, pe autostrada (aprox 320 km).

Am ajuns in 2 ore si ne-am orientat imediat spre Pensiunea Lucinel despre care am scris aici. Odata ce am luat legatura cu dnul. Lucian la telefon, am aflat si de mutarea noastra la Pensiunea 1 ceea ce nu putea decat sa ne bucure. Odata ajunsi, am descarcat bagajele si, urmand instructiunilor primite, ne-am dus in comuna apropiata, Fischamend, pentru masa de seara. Am mancat la acelasi restaurant unde am fost si acum 2 ani. Mancarea la fel de buna si destul de ieftina. Eu am luat o pizza calzone (8, 7 EUR) si sotia snitzel cu cartofi prajiti (portia a fost imensa, 9, 50 EUR), plus o bere de-a lor lungita cu limonada (Radler - bunicica, 2% alcool) si un icetea. In total, 23 EUR (parca). Ne-am intors la pensiune si am adormit dusi.

In dimineata urmatoare, am coborat la micul dejun unde am fost rasfatati cu multe bunatati, apoi am primit o harta foarte utila a centrului Vienei de care v-am povestit deja si am pornit la drum. Urmand sfaturilor dnului. Lucian, am mers direct pe strada unde am parcat masina (gratis) si apoi, pe jos, la Castelul Hofburg unde este amenajat un muzeu dedicat printesei Sissi, un muzeu al tacamurilor curtii regale de-a lungul vremurilor si camerele imparatilor imperiului (9, 50 EUR intrarea la toate). Daca tacamurile (unele chiar din argint sau aur) nu au fost extrem de interesante (diferenta de epoci isi spune cuvantul, cui i-ar trebui in ziua de astazi 20 de tacamuri diferite la cina si 30 de seturi diferite de farfurii... ? ), unele detalii ne-au atras atentia. Stiati ca Franz si Sissi obisnuiau, odata pe an, daca imi amintesc bine in Vinerea Marea, sa spele picioarele a 10 oameni saraci (si batrani, de obicei, si barbati de si mai obicei), care primeau, ulterior, drept cadou, o halba de bere si un saculet cu monede? Bineinteles, respectivii erau „igienizati” inainte dar totusi, e o informatie interesanta pe care nu o stiam inainte.

La intrarea in muzeul Sissi propriu zis, am primit niste mici dispozitive (audio-guide gen walkie-talkie) cu ajutorul carora puteam asculta explicatii referitoare la exponate, in limba romana. Un mare plus pentru acest muzeu, trebuie sa spun ca nu am mai intalnit, in calatoriile noastre, interes pentru turistii romani ca aici. (Si un mic minus, steagul Romaniei de la magazinul de suveniruri al muzeului era reprezentat cu o stema pe el. Posibil sa fi fost cea a Republicii Moldova, dar sigur nu era drapelul romanesc. Oricum, sotia foarte revoltata de acest aspect le-a lasat un comentarii in cartea de oaspeti :)

Acum, despre muzeu o sa las mai mult pozele sa vorbeasca. Amenajat foarte diferit de alte muzee, cu multe imagini, tablouri si insemnari de jurnal ale printesei acesta prezinta si replici ale bijuteriilor purtate (aviz doamnelor) de Sissi ale caror originale nu mai exista, detalii interesante despre viata de zi cu zi a printesei. Un exponat este trusta de stomatologie a dentistului personal al lui Sissi, cu mentionarea frecventei mari de utilizare a acesteia. Chiar daca muzeul vrea sa puna accentul pe aplecarea printesei spre igiena si mentinerea sanatatii, ne-a fost destul de clar ca avea ceva probleme cu dantura, mai ales ca in niciun tablou sau poza aceasta nu zambeste cu gura deschisa. Nu este muzeul static tipic, este realizat in asa fel incat prinde viata atunci cand intri in fiecare incapere (senzatie data si de explicatiile furnizate la micul audioguide). De exemplu, dupa sinuciderea fiului sau, Sissi a adoptat imbracamintea complet neagra, iar muzeul are o camera speciala dedicata acestei perioade. In centrul incaperii este amplasata o statuie a printesei, in haine de doliu, iar efectele vizuale (umbre, multa penumbra) si sonore (un fel de vajait straniu) fac vizitatorii sa se apropie mai mult de trairile acesteia. Alte incaperi prezinta unele dintre cele mai frumoase rochii ale lui Sissi (sau replici ale acesteia), tablouri, schite, dar si fragmente ale poeziilor scrise de aceasta (triste, innegurate, intreaga sa viata fiind dominata de depresie, iar imparateasca ajungand la un moment dat sa se identifice cu Titania din „Visul unei nopti de vara”), fotografii ale castelelor din diverse locatii unde a locuit printesa (pe unul dintre acestea, Achilleon din Corfu, l-am vizitat in 2008 deci unele informatii s-au legat), in timp ce ultima camera prezinta pila cu care a fost asasinata Sissi, fotografii de la locul incidentului, si chiar raportul autopsiei acesteia (detaliu interesant: medicul respectiv avea un scris impecabil, se putea citi absolut tot ce a scris de mana. Unde sunt si medicii zilelor noastre sa vada... ? )

Pe urma, am intrat in apartamentele regale. Daca incaperile imparatului (da, aveau camere separate) transmiteau o senzatie spartana, de armata clara, fara arabescuri si cu un minim necesar, nu aceasta era situatia si in ceea ce priveste camerele lui Sissi la care voi reveni putin mai tarziu. Ca si dormitorul, biroul imparatului nu era foarte mare. Dar, ambele erau decorate cu tablouri ale lui Sissi si ale copiilor pe care ii aveau impreuna. Se spune ca imparatul se trezea la ora 5 si petrecea mai mult de 18 ore pe zi acolo citind si analizand toate documentele pe care le avea de semnat. Langa birou, exista si o camera de primire a diversilor oameni care cereau audiente in vederea solutionarii problemelor, ca si un birou mai mic al valetului personal al acestuia. In birou se desfasurau majoritatea activitatilor imparatului, inclusiv mesele de dimineata si pranz. Se pare ca pe vremea aia sefii de stat chiar lucrau, inca este o necunoscuta pt mine de ce Sissi este cea ridicata in slavi de poporul austriac pe cand Franz Joseph de fapt a fost cel care a carat pe umeri povara si responsabilitatile, ea de fapt a fost cel putin 80% din timp in diferite vizite, deplasari si vacante pe la diferitele castele ce le detinea (exista si o harta cu locatiile pe care le avea). In rest a scris poezii, calarie, limbi straine, de-astea. Dar probabil faptul ca a fost asasinata a apropiat-o ireversibil de inima poporului austriac si de aici toate omagiile care i se aduc inclusiv in ziua de azi.

Camerele printesei erau mult mai mari, mai fastuoase, ornate cu tapet, covoare scumpe, tablouri si plante in ghivece. Dormitorul avea un pat mare, amplasat in centrul camerei, ca si dulapuri pentru haine si un mic birou unde Sissi isi scria poeziile. Langa dormitor, o alta camera servea drept sala de gimnastica si aranjare a parului. In timp ce era coafata, Sissi avea langa ea un profesor de greaca veche care o ajuta sa-si imbunatateasca sau mentina cunostintele privitoare la aceasta limba. Motivul era admiratia acesteia pentru scrierile lui Homer si Grecia antica. Dovada eruditiei sale sta si faptul ca, pe langa germana, vorbea la perfectie maghiara, fiind si regina a Ungariei, si avea cunostinte solide de limba franceza. Exercitiile de gimnastica pe care le facea Sissi (in scopul mentinerii siluetei) ar putea parea destul de dure unei femei din vremea ei (si chiar din secolul XXI) dar, iata ca printesa nu se crampona in asta. Pe langa spalier, existau si inele prinse cu funii de cadrul de sus al unei usi, de tipul celor de la Olimpiada. Dupa cum se stie, acest sport este rezervat barbatilor, necesitand o forta imensa in maini, dar Sissi il practica. Alaturi de exercitiile din fiecare zi, printesa prefera si masajul, avand o masa speciala pentru acest scop si, bineinteles, maseuri. Deoarece nu era foarte apropiata de copiii sai, Sissi nu avea tablouri sau fotografii ale acestora pe pereti, preferand schite ale poetului preferat (H. Hesse), dar si imagini ale ei si ale fratilor, surorilor si parintilor sai. Detaliul interesant al camerelor printesei este reprezentat de mica baie (doar toaleta si chiuveta), o noutate absoluta a acelor vremuri, cu obiecte sanitare din portelan si ornate cu figuri marine (toaleta avea forma unui delfin). Langa aceasta, se afla sala de baie, cu o mare cada din cositor (sper sa nu ma insel) unde, se pare, printesa isi petrecea destul de mult timp pentru igiena personala si pentru spalarea si ingrijirea parului. Se pare ca o zi intreaga necesita doar desfasurarea procedurilor pentru tratamentul parului foarte lung ce-l avea.

Dupa epuizarea camerelor imparatilor, am ajuns intr-un mare salon cu masa aranjata chiar pentru un dineu pentru cei cu sange albastru. In afara de multitudinea tacamurilor si farfuriilor, ca si a aranjamentelor florale si altor decoruri, un aspect interesant a fost informatia ca, de obicei, un pranz dura 45 de minute, se serveau si 9 feluri de mancare, iar atunci cand imparatul termina de mancat, farfuriile erau luate de la toti ceilalti mesei si se servea urmatorul fel. Cam putin timp, mai ales daca imparatul era un tip care manca repede.

La iesirea din muzeu, aveam in cap o tinta clara: Turnul Dunarii. Am auzit ca se roteste in jurul axei si mi s-a parut interesant de vizitat. Dupa unele negocieri cu sotia, am mers mai intai intr-un tur al Vienei cu o masinuta veche (trenulet), descoperita, care sotiei i-a placut foarte mult. Am primit si casti, si explicatii in engleza (doar pentru noi, restul erau de-ai casei) referitoare la diferitele statui, cladiri, biserici si intamplari din oras. Spre exemplu, am vazut cafeneaua unde venea Sigmund Freud, dar si portul modern de pe Dunare de unde se iau vapoare spre Bratislava (data viitoare cand ajungem in Viena, asta o sa fie un must do).

Dupa tur, deoarece ne era foame, ne-am indreptat pe jos spre Stefansdom langa care stiam ca exista o autoservire buna. Odata ajunsi acolo, am luat 3 felii de pizza (felie = ¼ pizza mare) cu spanac, vinete si sunca (pe care am facut prostia de a pune cam mult sos picant) si 2 sucuri si am bagat la ghiozdan. La plecarea de la Pizza Bizi, am vazut un magazin cu napolitane (ceva magazin al fabricii respective, nu aveau decat produsele lor), de unde ne-am aprovizionat cu aceste produse (foarte foarte bune, nu scartaie in dinti). Apoi, am luat-o tot pe jos spre masina de unde am plecat spre Donauturm.

Turnul Dunarii este pozitionat mai departe de centrul orasului, cam 5 km, dar cu ajutorul GPS-ului am ajuns foarte usor. Sotia nu stia ca turnul are o parte rotitoare, asa ca n-am stricat surpriza inainte de a urca. Biletul a fost 6, 50 EUR. La intrare (obicei pe care vad ca l-au capatat mai multe chestii turistice din Austria), ti se face vrei nu vrei o poza pe care, la plecare, o cumparai sau nu. Noi am luat-o, a fost 6 EUR, cu toate ca in momentul in care am facut-o nu eram interesati de acest aspect. Am urcat sus cu un lift rapid si ne-am pus pe facut poze. Din cauza norilor, nu am vazut foarte mult, dar ulterior vremea s-a mai imbunatatit. Deoarece tocmai mancasem, n-avea rost sa mergem la restaurantul turnului, asa ca ne-am indreptat spre cafenea (cu dulciuri, sucuri, inghetate), si ea rotitoare. A fost o experienta foarte interesanta, mai ales cand priveai pe geam si simteai ca te misti (foarte, foarte incet, sa nu credeti ca ametesti). Ne-am delectat cu inghetate la cupe (cu sos si frisca) si aceeasi bere-limonada, nota de plata cam 13 EUR.

Si, daca tot mai aveam timp, am zis sa mergem si la o sesiune de cumparaturi in speranta gasirii unor oferte bune (a se citi reduceri). Din pacate, Parndorful ne-a dezamagit, deci nu mai este de recomandat pentru aceste scopuri (si pentru buzunare romanesti surprinse de criza) decat poate in anumite perioade de reduceri. Oricum, am recuperat a doua zi cand am fost la SCS Mall (in sudul Vienei) unde printre altele mai erau si preturi pentru toata lumea si mai ales acestea la unele magazine de firma de care nu te prea apropii in Romania. Dar aceasta parte nu este punctul meu forte asa ca nu intru in amanunte prea multe.

Dupa vizita la SCS, am demarat spre casa unde am ajuns pe la ora 18: 00, cam 5 ore a durat drumul (inclusiv recuperat Kasey za dog de la pensiunea unde a fost cazat si pupaturile/linsaturile de rigoare).

In concluzie, Viena ramane un oras cu multe obiective turistice, pe care desigur ca nu le-am epuizat nici de aceasta data. Ramane sa mai descoperim data viitoare cand o sa ajungem in zona, ceea ce va dorim si Dvs!


[fb]
---
Trimis de cristi_an3000 in 06.08.10 13:10:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2948 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristi_an3000); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 st wolfgang
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6600 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

pepsi70ro
[06.08.10 13:32:22]
»

Deja mi s-a facut dor de Viena, felicitari pentru review si pentru faptul ca ne-ai povestit (amintit) despre frumusetile vieneze.

creivean
[06.08.10 13:53:41]
»

Din păcate, sau poate din fericire, anul asta urmează pe listă Budapesta. Am văzut Viena de trei ori, parte din obiectivele văzute, fiind prezentate şi în acest super util review. Felicitări.

cristi_an3000AUTOR REVIEW
[06.08.10 13:55:47]
»

merci pt aprecieri. urmeaza si pozele.

mariana.olaru
[06.08.10 17:42:50]
»

Vizitele la care ne-ai făcut părtaşi sunt cu totul originale, pentru că nu am mai citit impresii personale despre ele, ci numai generalităţi preluate de pe alte site-uri de prezentare,iar despre Turnul Dunării,ca obiectiv turistic, sinceră să fiu, nici nu auzisem. Interesante mi se par şi detaliile despre viaţa privată a familiei regale: deşi despre unele mai citisem , tot mi-a făcut plăcere să le rememorez prin lectura rândurilor tale.

Un review original şi util , care merită cele 400 PMA!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cristi_an3000AUTOR REVIEW
[06.08.10 18:12:46]
»

merci!

ca veni vorba de Turnul Dunarii, am uitat sa precizez in review: daca aveti GPS ii dati simplu, strada MISPELWEG si va duce direct la turn (din brosura primita de la Pensiunea Lucinel citire)

webmaster13
[06.08.10 22:00:13]
»

sper ca melodia atasata sa placa lui Cristi_an3000 si nu numai lui!

Costi
[07.08.10 16:50:59]
»

@mariana.olaru

... iar despre Turnul Dunării, ca obiectiv turistic, sinceră să fiu, nici nu auzisem.

Ca mai nouă pe site, ai o scuză, dar despre Donau Turm, puteai citi aici:

click aici

mariana.olaru
[08.08.10 10:25:56]
»

Costi

Nu cred ca datorez vreo scuza cuiva pentru ca n-am lecturat intreaga arhiva a site-ului AFA.

Cel mult, pot sa ma scuz fata de mine insami ca poate nu am atata cultura generala precum au altii!

Dar asta este problema mea si pot sa-mi dau note si singura.

In fond puteam sa nu fi auzit nici de Viena, pe cine ar deranja acest fapt atat de mult incat sa mi se adreseze cu malitiozitate?

Cred ca era mai eleganta o simpla recomandare gen "aici poti gasi alte informatii despre Turnul Dunarii".

Cred ca ti-as fi multumit cu sinceritate...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Costi, mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Viena:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056017875671387 sec
    ecranul dvs: 1 x 1