ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.12.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Palatul Dolmabahce: Povestea unei Bijuterii Istorice

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Știu că o să-mi dați cu „huoă!” , dar, pe mine nu m-a impresionat Dolmabahce Sarayi! Poate pentru că, așa cum am spus în review-ul despre Topkapî Sarayi, marile povești eroice ale Imperiului Otoman s-au cam terminat pe vremea când Dolmabahce a devenit reședința sultanilor. Era și greu să mai fii combativ cînd trăiai în atâta lux.

Despre Dolmabahce Sarayi se spune că este „comoara de pe malul Bosforului” , motiv pentru care atrage, ca un magnet, sute, poate mii de turiști, zilnic. Este un reper emblematic pentru mulți dintre turiștii ajunși în Istanbul, alături de Aya Sofia, Topkapî Saray sau Moscheea Albastră.

Deci, dacă tot se calcă lumea în picioare să-l vadă, cum aș fi putut lipsi eu?

Haideți să vă umplu capul cu Palatul Dolmabahce, așa cum l-am văzut eu la foarte început de aprilie 2023.

Unde este?

Adresa oficială Vişnezade, Dolmabahçe Cd., 34357 Beşiktaş/İstanbul, Turcia. Cum se ajunge, în cazul meu a fost cu tramvaiul până-n Eminonu, de-acolo am schimbat cu autobuz. A fost metoda preferată de toți cei care formam grupul. Am înțeles că o variantă și mai bună ar fi Eminonu și apoi ferry boat-ul, care e și cea mai rapidă. Așa, cu autobuzul a durat ceva mai mult dar, sincer, mi-a plăcut!

Ce este Dolmabahce Sarayi?

Numele "Dolu bahce" înseamnă "grădina umplută" în limba turcă. Acest nume reflectă faptul că terenul pe care a fost construit palatul a fost cândva o zonă umedă care a fost umplută și amenajată pentru a permite construcția. Înaintea Palatului însă, atunci când Constantinopolul a fost cucerit, aici, în golful Bosforului Mahomed și-a ancorat flota. Ulterior, a fost portul oficial al flotei otomane. Apoi, locul a devenit o grădină foarte frumoasă iar clădirile impresionante de aici au devenit clădirile Falezei Beșiktaș. Că veni vorba, stadionul Beșiktaș este în apropierea palatului.

Palatul, în forma de astăzi a fost ridicat din dorința Sultanului Abdulmecid I, care dorea ca reședința imperială să fie modernă, în pas cu cancelariile lumii, între anii 1843 -1856. I-a reușit treaba asta, Palatul având 285 de birouri, 46 de săli, 6 hammam-uri (băi turcești) și 68 de toalete. El ocupă o suprafață de 45.000 mp și este, spun cei care se pricep, o adevărată minune arhitecturală, îmbinând mai multe stiluri arhitectonice: baroc, rococo, neoclasic și tradițional otoman. Elemente precum coloane corintiene, statui și detalii decorative spectaculoase îl fac una dintre cele mai frumoase clădiri din Istanbul. În contrast cu palatele otomane anterioare, care aveau un caracter mai tradițional, Palatul Dolmabahce a fost conceput cu influențe puternice ale arhitecturii europene. Acest lucru a evidențiat dorința sultanului Abdulmecid I de a moderniza Imperiul Otoman și de a adopta elemente occidentale.

Partea cheltuielilor a fost însă foarte grea, construcția palatului a destabilizat bugetul imperiului (ar fi costat 5 milioane de lire turcești din aur, ceea ce ar fi cam 1,5 mld dolari astăzi. Aceste cheltuieli au dus la nerespectarea datoriei publice și au condus la creșterea influențelor externe asupra politicii economice a Imperiului.

Palatul Dolmabahce a avut un rol important în istoria politică a Turciei. A fost locul în care au fost luate decizii importante și tratate semnate. De exemplu, aici a fost semnat Tratatul din 1912, care a pus capăt Războiului Balcanic.

Odată cu înființarea Republicii Turce în 1923, fondatorul acesteia, Mustafa Kemal Ataturk, a folosit Palatul Dolmabahce ca reședință oficială. Ataturk a murit în acest palat în 10 noiembrie 1938. Astăzi, camera în care a murit este expusă publicului. Legenda locului spune că, la moartea lui Mustafa Kemal Attaturk, toate ceasurile din Palat au fost oprite la ora 9,05, ora declarării oficiale a decesului. Astăzi, doar ceasul din camera unde acesta a decedat mai este oprit la acea oră.

Palatul a fost apoi folosit ca palat prezidențial, până în anul 1949, in timpul lui Ismet Inonu, iar apoi, din 1984, Palatul Dolmabahce a fost transformat in palat-muzeu, și a devenit o atracție turistică importantă în Istanbul. Vizitatorii pot explora camerele frumos decorate, saloanele extravagante și grădinile înconjurătoare pentru a obține o privire în istoria bogată a Turciei.

Palatul este înconjurat de grădini frumoase, cu fântâni, statui și pavilioane pitorești. Grădinile oferă o oază de liniște în inima aglomerației urbane și permit vizitatorilor să se bucure de peisaje spectaculoase.

Împreună cu alte situri istorice din Istanbul, Palatul Dolmabahce face parte din situl "Zonele istorice din Istanbul" declarat Patrimoniu Mondial UNESCO. Această recunoaștere subliniază importanța culturală și istorică a clădirii în contextul mai larg al moștenirii umane.

Una dintre cele mai impresionante zone ale Palatului Dolmabahce este Sala Ceremonială, cunoscută și sub numele de "Muayede Salonu". Această sală imensă este una dintre cele mai mari săli de recepție din lume și a găzduit evenimente importante, precum ceremonii oficiale și recepții.

Cât costă să vizitezi?

La vremea de atunci am plătit cam 40 de euro de persoană, dar măcar am stat la o coadă la bilete de circa 40 de minute. Am aflat apoi că cel mai convenabil ar fi să iei un pas turistic, care te scutește de statul la rând și ai și ghid autorizat. Asta e, poate altă dată așa vom proceda... În interiorul Palatului nu ai voie să faci fotografii, eu am făcut câteva, că deh, sunt moldovean căpățânos. Dar, m-a cam luat la ochi unul din paznici și am stat cuminte.

Rezumând, Dolmabahce este un must see al Istanbulului, vizita oferind o oportunitate unică de a înțelege nu doar istoria Turciei, ci și evoluția sa culturală și arhitecturală, și impactul său asupra lumii moderne. Dar, fiecare rămâne cu trăirile sale, mie mi-a plăcut mai mult Topkapî! Ce vreți, doar suntem uniți în diversitate? Nu mă credeți, așa-i? De-aia și plec de aici, haidi, pa!

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 16.12.23 19:22:58
Validat / Publicat: 16.12.23 21:20:08

VIZUALIZĂRI: 1993 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Dolmabahce
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

adso
[16.12.23 22:12:22]
»

@Yersinia Pestis: Bună de tot informația cu prețul + coada ca să-l plătești, stăteam pe gânduri dacă să cumpăr pass turistic sau nu. Mersi!

Pe mine m-a obligat un cerber să șterg unica poză pe care am făcut-o, la marele candelabru. M-am simțit ultimul om

Ce vreți, doar suntem uniți în diversitate? Nu mă credeți, așa-i? De-aia și plec de aici, haidi, pa!

Asta-mi place la tine: nu trebuie să te supere nimeni, te descurci să te cerți de unul singur, fără ajutor. Mai rar așa talent.

Ei, uite, mie mi-a plăcut mai mult Dolmabahce decât Topkapî. Ce spui tu de asta?

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[16.12.23 22:26:41]
»

@adso: Am făcut pozele din buzunar, știam că nu am voie. Bine și pozele de le-am făcut erau mișcate ca la cutremur. Afară e la liber, doar că acolo am multe făcute cu gașca noastră.

Am aflat de pasul turistic în acea seară, cînd ne-am întâlnit cu cineva care lucrează la Institutul Cultural Român de la Istanbul și care ne-a învățat niște lucruri: cazarea în Fatih este de evitat pentru că e mult mai scump, ne-a dus prin Istiklal CD precum și la un restaurant de sub Bogazici Koprusu (Podul Martirilor). Plus, multe povești despre locuri de văzut. Din păcate era spre sfârșitul șederii noastre în Istanbul, prea puțin ne-am (mai)bucurat de sfaturile primite.

Nu, nu mă cert singur, așa-s io, mai suspicios!

Și, da, ție-ți place mai mult Dolmabahce, pot trăi cu asta!

webmaster
[16.12.23 23:42:52]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

doinafil
[17.12.23 16:08:24]
»

@Yersinia Pestis: Și eu am stat la coadă la bilete, cam tot 40 de minute, iar biletul a costat atunci - prin 2010 sau 2011 - cam 15 sau 20 euro, nu-mi mai amintesc!

Am înțeles că o variantă și mai bună ar fi Eminonu și apoi ferry boat-ul, care e și cea mai rapidă

Nu știu dacă sunt deschise porțile albe (o dantelărie executată din fier forjat) ale palatului, dinspre Bosfor! La vremea când am fost eu, nu am văzut să fi intrat nimeni prin ele, erau chiar închise, nepăzite. Chiar dacă ați fi ales soluția cu ferry, cred că ar fi trebuit să faceți un traseu - cu pasul - care presupune ocolirea palatului, apoi un labirint de străzi până la intrarea principală, dinspre oraș, și asta presupune un oarecare timp!

Mai am de văzut din Istambul câteva locuri, și sigur le voi vedea, dar... deocamdată îl amân; poate vom da o fugă până acolo anul viitor, când vom ajunge în Alania, dar nu știu dacă vom reuși

Nu știu cum mi se va părea TopKapî prin comparație cu Dolmabahce! Cert este că mie mi-a plăcut tare mult Palatul

Felicitări ȘI pentru acest review!

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[17.12.23 19:22:55]
»

@doinafil: Ești tu mărinimoasă și mă lauzi!

La vremea de-atunci habar n-aveam de trasee, mergeam ca icoana dusă-n câmp pentru slujba de secetă, anti-secetă, în Moldova-s dese aceste activități.

Acuma nu vreau să se-nțeleagă că Dolmabahce e vreun pârci de obiectiv turistic, departe de mine gândul! Spuneam doar că mie mi se pare mai eroic Topkapî, e mai de război!

Dolmabahce e un fel de " dolce far niente", se cheltuiau banii pe-un lux gratuit. Gratuit e-un fel de-a spune, că a fost scump rău, costa cât sudoarea de politicieni! ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Dolmabahce:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052568197250366 sec
    ecranul dvs: 1 x 1