ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.12.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Plimbare cu vaporașul pe Bosfor - cum este Istanbulul noaptea

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Ca vrâncean adevărat, care habar n-are de ceea ce vă spune, vă explic că apa are, pentru noi, nepoții Vrâncioaiei, o importanță aparte.

Nu insist pe ideea că legenda Vrâncioaiei chiar asta este, o legendă, istoricii s-au forțat de să dea în iernie și n-au reușitără să demonstreze că chiar ar fi existat hârca aia cu cei șapte feciori dispuși să mierlească pentru Ștefan cel Mare. Povestea-i poveste, se vinde și cam atât, chiar dacă, în prezent comuna Vrâncioaia oferă celor curioși s-o vadă Centrul Seismologic, cu tot cu stația de la Ploștina și o biserică de lemn. Plus povestea unora care s-au opus comunismului, fără să știe de ce, dar, din spirit pur vrâncenesc, de-a fi cu filet pe stânga, s-au bătut cu comunișțtii până prin 1962 pe munții și coclaurii de prin preajmă.

Spuneam că apa este foarte importantă pentru vrânceni, mai ales că, folosită cu cap, poate da producții record de șarbă de Odobești sau Galbenă din aceeași regiune. Dacă avem apă, drojdie și oareșce esențe, facem și vin spaniol.

E ca atunci când, la facultatea de drept fiind, prin 1991, dădeam examen la” Dreptul roman” . La acel examen, nu scriam, că profu avea ambiția să răspundem în latină, deci, cum spuneam, pictam litere. Dacă aveam cursul potrivit, putea să ne ceară să dăm examenul și-n chineză, tot aia era! Vă place latina? Hm, dați examen și-o să mai vedem?

Așa și cu vinul din Vrancea :” dacă-i apă și culoare /facem orișice savoare/bei aici și mori acasă/ne-ai dat banul, nu ne pasă!”

Asta nu e o pledoarie pentru apă, nu sunt, dar, deloc, vreun admirator al legii lui Arhimede, aia cu corpul scufundat în apă. După mine, dacă-ți scufunzi corpul în lichide, tre'să știi să-nnoți, frate, că până te-o-mpinge apa-napoi, mori cu zile! Bine, pe la vârsta de vreo 10 ani m-am aruncat, plin de încredere, în Trotuș, la Adjud. Nu știam nici fizică, teoria fluidelor era un je ne sais quoi... deci, la scurt, dar foarte scurt timp de-am intrat în mediul lichid trotușesc, m-am scufundat. Drept e că m-am luptat, oarecum, cu soarta-mi: am băut apă cât o bute de 300 de kile. Asta nu m-a ajutat, neam, cu nimic, motiv pentru care mă scufundam, ca Titanicul. Îngerul meu păzitor o vrutără să nu fi fost în pauză de masă, drept pentru care l-o trimis pe unul din băieții de merseserăm la scăldat și care chiar știa să înoate, de m-o scos din apă și astfel, viața mea a continuat. Acuma, nah, ce să spun, Adriana regretă faptul, spune că viața ei chiar ar fi fost împlinită dacă m-aș fi transformat în vreun Nautilus eșuat, în apărarea mea aduc faptul că abia după vreo 16 ani de la acel moment am dus-o la ofițerul stării civile, de-am luat-o de soție. Ăla de ne-a cununat civil era surd și cumva orb, așa că numai el a putut interpreta gesturile și zgomotele făcute de ea la întrebarea” Îl iei?” ca fiind aprobatoare. Gata, tac!

Toată această divagație despre apă a vrut să vă explice antuziasmul meu când, la Istanbul fiind, în poarta Palatului Topkapî, un agent ne-a lansat invitația de-a ne plimba pe Bosfor, cu vaporașul. Normal c-am fost la fel de interesat despre propunere ca atunci când am plecat în armată sau, prin 1991, când, ofițer de poliție fiind, am fost luați din Vrancea să apărăm Bucureștiul de minerii lui Cozma, deși, ulterior, povestea asta a avut un final mișto, trăiască crâșma„Dealul Mare” pe atunci chiar în spatele stadionului” Dinamo” . Nu, nu v-o spui, povestea cu crâșma, nu știu dacă s-or prescris faptele!

Doar că grupul de eram cu el a tresărit la ideea unei plimbări pe Bosfor. Adriana a fost și ea ultraîncîntată, deci, da, mai are speranțe să devină văduvă în timp util pentru viața ei!

Cel mai frumos a fost negocierea prețului, omul ne-a propus un preț de 70 de euro de persoană. Finul meu a fost cel de-a negociat cu el și, auzind prețul, a plecat. Turcul, după el. Au urmat anii de aur ai comediei româno-turce... vreun sfert de oră s-a negoociat dacă primim de la turci Dobrogea sau nu. În final, ne-am dat seama că România are Dobrogea de pe data de 14.11.1878, că tot pierdurăm noi Basarbia, iar discuția s-a finalizat cu 35 de euro de persoană, cu transfer de la hotel la portul Kabataș, cu masă și băutură. A cerut avans dar, nu i-am dat nimic altceva decât adresa hotelului Golden Crown.

Seara, pe la ora 18,30, eram în lobby-ul hotelului de ne găzduia. Așteptam să vină cel cu propunerea de plimbare pe Bosfor. Și, n-o să credeți, omul a venit. A intrat în hotel, a venit la noi și ne-a recitat numele, scrise pe-o hârtie. Numele meu are rădăcini grecești, turcii și cu grecii sunt prieteni ca noi cu ungurii, omul s-a uitat urât la mine și, iarăși, am avut emoții: ce să caut io pe coaja aia de nucă, să mă trag cu vaporul pe Bosfor?!

Transferul hotel -port s-a făcut cu un autocar de 40 de locuri. Ne-a adunat pe toți doritorii de pe la hotelurile din preajmă. Un autocar cu 40 de locuri, pentru străduțele din Istanbul este precum o ocluzie intestinală, nu trece nimic dinspre! Oameni buni, șoferul ăla era un Merlin al volanului. Am avut impresia că, uneori, are la dotarea autocarului și levitația, a ieșit din niște situații de-am închis, cu toții, ochii, și-am strâns din buci de ne-a intrat lenjeria-n cerul gurii! De vreo două ori, ca să poată să treacă, a trebuit să rabateze brațul oglinzii laterale. Eu, dacă aș fi condus, plecam din troacă și mă duceam înapoi, la meseria mea de bază, de electrician. Curentul electric te omoară rapid, fără chinuri, nu ca-n accidentele auto!

Mă rog, în final am ajuns în portul Kabataș, ne-am urcat pe vaporaș, nu înainte de-a ne nota numărul autocarului de venisem cu el. Eu am lăsat și un tips șoferului de vreo 5 dolari, zău că merita!

Plimbarea pe Bosfor

Vaporașul de-am năpădit pe el nu era chiar așa, o bărcuță! Era suficient de mare să încapă vreo 200-300 de persoane în salonul unde se ținea petrecerea. De când dădeai să intri erai întrebat de nume, te verificau pe-o listă și, cotizai! Eu am predat cei 70 de euro ăluia de ne controla și, imediat, am fost condus la masa de ne era rezervată, noi, cei trei omi cu oamele din dotare. Recunosc, n-am vreo educația maritimă deși am lucrat la Poliția Transporturi, doar că ramura mea era aia cu trenurile, care, ce fac ele: da, iegzact, întârzie! Cât am stat la masă, până una alta a trebuit să mă obișnuiesc cu legănatul mesei și-a scaunului de stăteam pe el, stânga-dreapta. Nu-mi place senzația, e ca atunci când ești mangă, tu vrei să te duci în pat și nimerești la dracu-n praznic, în cușca câinelui.

Vreo oră a durat tot tămbălăul adunării musafirilor la bord. Vaporul era ancorat foarte aproape de Palatul Dolmabahce, am să v-arăt poze despre cum se vede, noaptea, din larg.

P-ormă, coaja aia de nucă, bine, ceva mai mare, nucă de cocos, a plecat din port, spre marea mea încântare, care am făcut, de plăcere, ochii cât farfuriuțele de dulceață.

Între timp, ăia de pe vapor au dat play la spectacolul lor: defilări de sultani, cadâne, derviși și dansatoare. Acuma, nu v-așteptați la vreun” Cirque de Soleil” dar, ca să nu fiu răutăcios, spectacolul era de văzut. Mai ales că nuca nu se mai legăna stânga-dreapta, cumva se stabilizase pe direcția înainte- înapoi. Am ieșit chiar și pe puntea de la pupa de-am belit ochii la spectacolul malurilor strâmtorii. Plimbarea în timpul nopții oferă o experiență specială, deoarece veți avea o privire asupra orașului iluminat. Puteți vedea peisaje impresionante de pe ambele maluri, cu monumente și clădiri iluminate în lumini strălucitoare.

În prețul sperieturii cu vaporul am avut și menu, ceva suficient de mult și gustos să-ți placă. Servire frumoasă și corectă, omul de ne-a servit a căpătat, la final, vreo 20 de euro de la noi, cele trei familii de stătuse după noi. Bacșiș, se spune, nu? Are rădăcini turcești...

Marea era lină, deci banii investiți în mâncare au fost bine păstrați. Am și băut, un pahar de vin și nu mai știu ce, totul inclus în preț.

Ba, p-ormă, a venit la masa noastră și-o cadână de dansa din buric, zâmbea absolut profesional și te lăsa să-i pui banii-n sutien. Eu am râs de-a dreptul, că nu i-am pus niciun ban: banii mei sunt bine păstrați... la Adriana!

Dacă ieși pe punte și te ginești spre mal, ai ocazia să vezi o grămadă de obiective frumoase, toate luminate a giorno: podul Bosfor, Turnul Galata, Dolmbahce, Cartierele Eminou și Karakoy, Fortăreața Rumeli Hisary, Moscheea Ortakoy, totul e să știi unde să te uiți.

Acuma, în loc de concluzii: Plimbarea cu vaporașul pe Bosfor oferă o experiență captivantă și memorabilă în Istanbul, dezvăluind bogăția istoriei, culturii și frumuseții naturale ale orașului. De la punctele de referință emblematice precum Podul Bosfor și Palatul Dolmabahçe la cartierele pline de viață, cum ar fi Eminönü și Karaköy, fiecare moment pe strâmtoarea Bosfor aduce cu sine o privire unică și impresionantă asupra orașului.

În timp ce călătoriți între continente, de la Europa la Asia, veți simți atmosfera unică a Istanbulului, reflectată în diversitatea sa culturală și înfrumusețarea sa naturală. Cu peisaje de neuitat, luminile orașului la apus și priveliști spectaculoase asupra apelor strâmtorii, plimbarea cu vaporașul pe Bosfor rămâne una dintre activitățile de top pentru cei care vizitează acest oraș fascinant.

Mie mi-a plăcut, recomand și altora. Ba, ca să fie pe cinstite, plimbarea pe mare, care a durat trei ore, a fost mai lină decât aia cu autocarul, dus-întors hotel-port-hotel, aia a fost cu emoții.

V-am pus poze, vă las să le priviți. Cât faceți voi asta, io mă tirez, haidi, pa!

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 17.12.23 20:40:37
Validat / Publicat: 17.12.23 21:30:02

VIZUALIZĂRI: 2200 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43500 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[17.12.23 21:47:47]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

doinafil
[18.12.23 12:30:48]
»

@Yersinia Pestis:

După mine, dacă-ți scufunzi corpul în lichide, tre'să știi să-nnoți, frate, că până te-o-mpinge apa-napoi, mori cu zile!

Corect! ????Am încercat de multe ori să fac și eu pluta pe spate, dar nu mi-a ieșit, neam! Cum băgam și ceafa în apă, mă duceam, bâldâbâc, spre fundul piscinei! (în apa mării n-am curaj!

Despre plimbarea cu vaporașul pe Bosfor la ceas de seară n-am mai auzit pe nimeni povestind; cred că este foarte frumos, cu podul și cu toate clădirile de pe malurile lui luminate! Eu m-am plimbat ziua și n-am putut negocia prețul pe care, din păcate l-am uitat!

Podul Bosfor, ăla grozav de-l pozași și tu, apare în multe seriale turcești, fotografiate mai ales noaptea, când efectual vizual este wow! Serialele astea mi-au „mâncat” multe ore din viață, dar mi s-a pus pata și-am zis „stop!” , prea mă acaparau și neglijam alte treburi, mai importante!

Felicitări pentru ce-ai scris și... aștept continuările!

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[18.12.23 13:19:24]
»

@doinafil: Ei, între timp am învățat să înot! Nu voi campion, nu mondial, nici măcar de scară de bloc, dar, să mă joc în " pixcină", pot.

Am învățat-o și pe Adriana să înoate, până nu s-a lăsat să se ude pe păr n-a reușit, neam!

Bosforul, noaptea, e de poveste! Și malul european și cel asiatic sunt luminate, dacă știi și la ce clădire să te uiți esti cu atat mai castigat!

De negociat, mă mir că n-ai facut-o, acolo totul e negociere!

monaca
[19.12.23 14:40:54]
»

„În prețul sperieturii cu vaporul... ", exact asa percep si eu transportul pe apa, indiferent daca e ferryboat, barcuta tip coaja de nuca sau ceva mai mare.

La mine unul din piticutii asezati pe creier cred ca are rau de miscare marina... desi ca sa fiu sincera in niciuna din plimbarile pe Bosfor diurne sau nocturne nu au avut tangaj dar eu am sechele de la o croaziera intre Skiathos si Skopelos unde cea mai mare parte a turistilor statea lungiti pe podea, ma mir ca am scapat intregi atunci.

Dar altfel frumos pe Bosfor, in nebunia mea repet experienta la fiecare vizita la Istanbul????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, monaca
Alte impresii din această RUBRICĂBosfor Cruise Tur:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052660942077637 sec
    ecranul dvs: 1 x 1